świąteczne - 4618 przepisów (strona:193/308)

Ciasteczka witraże według Ewy Wachowicz 1257

samego końca miałam jednak obawy czy cukierki aby na pewno się rozpuszczą, jednak całkiem niepotrzebnie! Cukierki rozpuściły się idealnie i powstały piękne, kolorowe witraże. Ciasteczka świetnie nadadzą się na świąteczną dekorację stołu czy choinki a także jako słodki prezent... Składniki:z porcji otrzymamy ok.30 ciastek 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia,3/4 szklanki brązowego cukru

Z miłości do słodkości
Przepis na Interia.pl- Drobiowa rolada z żurawiną 135

już mój  kolejny przepis na Interia.pl. Polecam pyszną roladę z  żurawiną.Doskonała na świąteczne danie, zarówno na zimno , jak i  na  ciepło.Przepis znajdziecie również:TUSMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Schab z warzywami i żurawiną 192

Dania mięsne polecam na świąteczny obiad. Schab tak przyrządzony jest miękki, soczysty, smaczny, jednym słowem warto spróbować.SKŁADNIKI70 dag. schabu2 marchewki1/4 selera1/2 poraprzyprawa typu Staropolska1 cebula3 łyżki żurawiny ze słoika2 łyżki olejuWYKONANIESchab pokroić na cienkie kawałki, przyprawić i zostawić na 1 godzinę. W tym czasie warzywa pokroić w kostkę. Cebulkę lekko poddusić.Schab obsmażyć z obu stron na oleju, przełożyć

W kuchennym oknie Ewy
Śledzie w pomidorach 257

Śledzie jak co roku królują na naszym świątecznym stole. Oprócz nieśmiertelnych w oleju i śmietanie ostatnio pojawiają się wersje pomidorowe. Dzisiaj właśnie taka wersja, prosta klasyczna, lekko ostra, lekko słodka, lekko kwaśna. Nasz repertuar śledzie z roku na rok się coraz bardziej powiększa.Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Uszka z grzybami 914

Uszka z grzybami są idealne do świątecznego, postnego barszczu. Ja najczęściej lepię uszka właśnie z grzybami, lecz czasem napełniam je także farszem z kapusty - bez względu na to jakie uszka lubicie najbardziej, warto przygotować je samodzielnie. Można to zrobić znacznie wcześniej, a same gotowe uszka zamrozić (najpierw mrozimy godzinę poukładane na tacce, dopiero potem można przełożyć do torebek – dzięki

Poezja smaku
Orkiszowe pierogi z kapustą, grzybami i orzechami laskowymi 224

grzybami tradycyjnie pojawią się na stole wigilijnym w wielu domach.A ponieważ je się także oczami warto włożyć w ich przygotowanie odrobninę trudu,by sprawić radośc najbliższym.Farsz do świątecznych pierogów możesz także przygotować wyjątkowy.Wystarczy dodać kilka łyżek podprażonych i zmielonych orzechów laskowych do masy kapuściano-grzybowej,a farsz zyska niesamowitą głebię smaku.Składniki na ciasto pierogowe:3 szklanki mąki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Muffiny cassis z różanym pudrem 202

owoce, które na kilka dni trzeba zalać alkoholem i ewentualnie dodać przyprawy (wanilia, cynamon, kardamon, goździki itd.) Przepis na przygotowanie różanego cukru pudru znajdziecie w przepisie na Batator - świąteczny tort (przepis).Czas przygotowania: 25 minutPorcje: 12      Składniki:150 g mąki pszennej,100 g mąki orkiszowej razowej typ 2000,80 g cukru,1/2 szklanki owoców

SzczyptaSmaQ
Krem batataowy ze szpinakiem, dzikim krwawnikiem i pigwą w towarzystwie młodej gęsi owsianej 232

mało atrakcyjnej formie, często przygotowywane z dużą ilością niezdrowego cukru. Nuty pigwy i cytryny dobrze zagrają z rybami i owocami morza, a forma podania ożywi i urozmaić niejeden świąteczny stół. Krem skropiony jedynie sokiem z cytryny lub domowym octem jabłkowym to zdrowy wariant wszelkich galaretek (np. z nóżek lub kurczaka). Wegetarianie także będą zadowoleni, wystarczy krem posypać pokruszoną grecką fetą

SzczyptaSmaQ
Schab nadziewany morelami z sosem ze świeżych moreli i rozmarynem 138

letnia odslona schabu- tym razem na owocowo, z sosem ze swiezych moreli.Schab nadziewany suszona sliwka lub morela to bardzo swiateczne danie.Jednak swieze morele z ktorych zrobilam sos sa dostepne niestety tylko w srodku lata.Moze jakis uroczystosty niedzielny obiad bedzie pretekstem do wyprobowania tego przepisu ,bo naprawde szkoda czekac do Wielkanocy by zjesc taki smaczny schab z owocowym sosem.Wyglada swietnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Apfel-Strudel czyli strudel z jabłkami i bakaliami 119

spelnilam zyczenie meza i jednoczesnie wyprobowalam nowy przepis.Nie,nie mialam do tej pory w swiatecznym menu ciasta z jablkami.Chociaz to,z duza iloscia orzechow i zurawiny wpasowaloby sie w swiateczne klimaty idealnie.Strudel jest mieciutki,aromatyczny,wilgotny,po prostu pyszny.Niezwykle prosty do zrobienia,bo ciasto jest genialne do wspolpracy.Takze goraco polecam!Sama bede go powtarzac wielokrotnie,to pewne.Skladniki na ciasto

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Smażona skórka pomarańczowa 144

świątecznych wypiekach nie może zabraknażć smażonej skórki pomarańczowej.Nada naszym makowcom i keksom cudnego pomarańczowego aromatu. A,że do świt jest jeszcze sporo czasu i pomarańczy nie brakuje proponuję usmażenie skórki samodzielnie.Nie jest to trudne.Musimy się tylko zaopatrzyć w pomarańcze z upraw ekologicznych,których skórka nie byla traktowana chemią.Potrzebne informacje widnieją na opakowaniach.Najlepiej nadadzą sie pomarańcze z grubą skórką

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tradycyjny makowiec zawijany vel strucla makowa 599

dostatku.W starożytności mak symbolizował także płodność i urodzaj.Dlatego też greckie boginie nosiły wianki uplecione z kwiatów maku.Jest to także symbol dziewictwa i czystości.Nie jest trudno pielęgnować takie tradycje świąteczne,bo większość z nas lubi dodatek maku np.w ciastach.Moja strucla makowa jest wyśmienita,bo jest tu zachowana idealna proporcja maku do ciasta.Ciasto drożdżowe jest cudowne do współpracy,dlatego strucla jest

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Postny barszcz wigilijny-wyjątkowy 166

wyobrazam sobie wigilijnego poranka ,bez zniewalajacego zapachu grzybow unoszacego sie w calym mieszkaniu. Barszczu przygotowuje caly wielki gar,takze jemy go nie tylko w Wigilie,ale takze w pozostale swiateczne dni.Choc postny,kusi swoim smakiem.Koniecznie przygotujcie go na zakwasie z burakow.Przepis znajdziecie tutaj:kiszenie-burakow-niezawodny-sposob.Bedzie jeszcze lepszy,gdy zakwas wykonacie samodzielnie.Wspanialy,rubinowy i aromatyczny barszczyk cudownie wprowadzi Was w swiateczny nastroj.Skladniki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
RZEZUCHA-WIELKANOCNA BOMBA WITAMINOWA 114

dluga lista zalet juz zachecila Was do wychodowania rzezuchy na domowym parapecie kuchennym. Jest to naprawde bardzo latwe.Zadanie to mozemy powierzyc naszym maluchom.Beda mialy swoj wklad w przygotowania swiateczne,a przy okazji znakomita lekcje biologii.JAK WYCHODOWAC RZEZUCHE W DOMU:By cieszyc sie zielonym dywanikiem rzezuchy na Wielkanoc o jej wysianiu trzeba pomyslec okolo 14 dni wczesniej. Bedziemy potrzebowac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wielkanocny "sos polski" 140

Wielkanocy.Nie za bardzo wiedzialam jak zatytulowac post,bo w domu nazywany byl po prostu sosem chrzanowym.W "Kuchni polskiej" znalazlam jego prawidlowa nazwe-sos polski.Jest przepyszny,a swoim smakiem uswietni swiateczne sniadanie ,obiad i kolacje.Nadaje sie bowiem idealnie do jajek,wedlin i mies na zimno,a takze do pieczonych warzyw.Nieslychanie prosty do przygotowania,w czasie Wielkanocny wrecz blyskawiczny,bo jajka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania