cukru 1 opakowanie cukru waniliowego szczypta soli 15 dag mąki pszennej 10 dag mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowegoNie ma Świąt Wielkanocnych - bez świątecznego baranka :) Tym razem przypomnę prosty przepis, który można wykorzystać do wykonania figurek z ciasta, pieczonych w specjalnych do tego celu przeznaczonych foremkach. Jajka utrzeć z masłem. Ucierając, dodać cukier, cukier
Świat Ciastaszklanki mąki pszennej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 120 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowegoPomyślałam, że miło byłoby gdyby na świąteczny stół w tym roku przykicały króliczki :) Wyszukałam pyszny przepis na stronie marthastewart - i tak się właśnie stało. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko i ekstrakt waniliowy, dalej
Świat Ciastasuszonej żurawiny kilka sztuk kandyzowanej skórki pomarańczowejCzasami w bardzo prosty sposób można połączyć coś pożytecznego z czymś smacznym. Tym razem będą to ciasteczka, które mogą posłużyć jako serwetniki na świątecznym stole. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać sól, margarynę, cukier i 1 jajko - zagnieść kruche ciasto. Ze sztywnego papieru przygotować szablon kurki (do pobrania tutaj). Ciasto rozwałkować na placek
Świat Ciastaokoło 25 szt.100 g masła 60 g cukru1/2 opakowania cukru waniliowegopół łyżeczki otartej skórki z cytryny25 g zmielonych migdałów150 g mąkimała szczypta soliDo dekoracji:1 żółtkopłatki migdałoweDo kolekcji świątecznych słodkości postanowiłam dołożyć rożki. Wśród starych gazet z przepisami wynalazłam świetny przepis na bardzo pyszne, kruche i delikatne rogaliki w posypce migdałowej. Ze wszystkich składników zagnieść kruche ciasto. Włożyć
Świat Ciastakonfitury z borówek100 g polewy czekoladowejOstatnio wyszperałam bardzo ciekawy przepis na ciasteczka w których łączymy ciekawy wygląd, słodycz marcepanu i lekką kwaskowość konfitury z borówek. Idealne zestawienie na świąteczne ciasteczka.Z mąki, cukru pudru, jajka, rumu i posiekanej margaryny szybko zagnieść kruche cisto i podzielić je na dwie części, do jednej dodać kakao i ponownie wyrobić. Z obu ciast uformować kule
Świat Ciastaszklanki miodu garść rodzynekDodatkowo:500 ml śmietany kremówki2-3 łyżki cukruczerwona masa cukrowabiała masa cukrowaczarna masa cukrowaZapach świeżo upieczonego piernika unoszący się po całym domu wprowadza nas w świąteczny, bożonarodzeniowy nastrój. Proponowane dzisiaj przeze mnie muffinki oprócz walorów wonno-smakowych :) będą dodatkowo stanowić wyjątkową dekorację stołu. Składniki do muffinek dzielimy na suche i mokre. Mąkę, cukier, kakao
Świat Ciastapralinek:20 dag gotowej masy marcepanowej 40 g posiekanych orzechów włoskich + orzeszki do przybrania 10 ml rumu 150-200 g czekolady mlecznej lub gorzkiej Ostatnio robiłam porządki przed świąteczne w lodówce i okazało się, że znalazłam tam jeszcze całe opakowanie masy marcepanowej. Postanowiłam coś z nią zrobić :) Najlepszym pomysłem wydały mi się pralinki marcepanowe z orzechami i odrobiną rumu
Świat Ciastasosu dodać czekoladę. Już wiem ze policzki kochają czekoladę. Jeśli uda się wam jakimś cudem je zdobyć, to taki obiad może być niebanalnym, zaskakującym, smacznym daniem na waszym świątecznym stole.Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPasują do niego korzenne przyprawy, piekłam je z kardamonem, goździkami, imbirem. Pomyślałam więc, że przyprawy piernikowe też będą do niego pasowały i w tym roku zagości ono na naszym świątecznym stole właśnie w takiej wersji.Przepis ten powstał w ramach projektu e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem ZPierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl
Kulinarne przygody GatitySzybkie i łatwe pierożki z ciasta francuskiego ze słodkim nadzieniem żurawinowo-jabłkowym z nutą cynamonu. Podane z szybkim sosem waniliowym tworzą doskonały poczęstunek dla świątecznych gości i na pewno nikt im się nie oprze :). Polecam!Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl. Możecie go znaleźć
karmelowyklejące … delikatne i niesamowicie słodkie!Tym razem połączyłam je z makiem – smakowały równie rewelacyjnie!Może i Wy skusicie się na nie , jeśli zostanie Wam troszkę maku ze Świątecznych wypieków?Naprawdę pyszne! SKŁADNIKI: – mak – 30 g- wiórki kokosowe – 100 g- cukier – 1/4 szklanki- jajko – 1 duże- masło – 25 g- mąka – 2 płaskie
Ostra na SłodkoDziś mam dla Was przepis na pyszne mięso , które śmiało możecie przyrządzić na dzisiejszy , albo świąteczny obiad!Filet z kurczaka w przepysznym i niesamowicie aromatycznym sosie z winnych jabłek smakuje obłędnie!Robi się go ekspresowo i tak samo szybko znika.Możemy podawać go zarówno z pieczonymi ziemniaczkami … jak i ryżem.Świetnie będzie pasował również do makaronu np. tagiatelle! SKŁADNIKI
Ostra na SłodkoUwielbiam zapach pomarańczy – szczególnie w okresie Świątecznym!Dziś mam dla Was przepis na lekkie , cynamonowe muffinki właśnie z kremem pomarańczowym.Delikatne … lekko orzeźwiające … niesamowicie miękkie i puszyste – rozpływają się w ustach!No i jak to muffinki – robi się je błyskawicznie! Gorąco polecam!SKŁADNIKI:( na ok. 14-16 szt )- jajka
Ostra na Słodkoziemniaczane , chrupiące z zewnątrz, kremowe w środku , a do tego aromatyczny gulasz z łopatki wieprzowej w pysznym sosie …Niezwykle smacznie i sycąco! Taki pomysł świetnie sprawdzi się na świątecznym stole albo zachwyci gości na niedzielnym obiedzie! SKŁADNIKI:- mączyste ziemniaki – 300 g- żółtko – 1 szt- masło – 1 łyżka- kurkuma – 1 szczypta- sól – 1 łyżeczkaGULASZ :- łopatka
Ostra na SłodkoŚwięta bez sernika?Nie u mnie!I myślę , że u większości z Was też tradycyjnie będzie gościł sernik na świątecznym stole!Dziś mam dla Was jeden z moich ulubionych … z przepisu , który jest w mojej rodzinie od lat!A , że jak wiecie mam w domu wielką miłośniczkę serników , to na wiadomość o jego zrobieniu zareagowała wręcz okrzykiem ;)Delikatny
Ostra na Słodko