Przepis na pierniczki mam od 3 lat i co roku robię z niego świąteczne ciasteczka :) Wypróbowałam już wiele przepisów i wydaje mi się, że ten jest najlepszy :) Nie trzeba nawet czekać aby zmiękły, ponieważ są od razu gotowe do jedzenia :)Składniki:1 kg mąki (tak jest w przepisie,ale według mnie powinno być jej o wiele więcej bo ciasto jest
charlotte gotujezajrzeć na bloga, więc przepis będzie z delikatnym opóźnieniem. Babka jest na prawdę bardzo pyszna i można ją również zrobić jako zwykłe ciacho w keksówce, wtedy nie będzie miała świątecznego nastroju :) Za kilka dni pokażę Wam jeszcze jedną babkę, tamta też jest świetna, mogę Wam tylko zdradzić, że będzie z nadzieniem, a jakim to się dowiecie niedługo ;) Składniki
charlotte gotujeCoraz bliżej święta…coraz bliżej święta. W zawiązku z tym moją głowę zaprzątają myśli o ciastach z dużą ilością czekolady, ciężkie, wilgotne, przekładane, a wszystkie podrasowane świąteczną nutką imbiru, cynamonu, kardamonu, goździków, pomarańczy. Czytając przepis na czekoladowo-imbirowe ciasto od razu wiedziałam, że muszę go zrobić. I choć mój mąż prosi się od dłuższego czasu o sernik, a ciasta
Made By Mom And SonZbliżają się Święta więc razem z Mamą wypróbowujemy nowe ciasta jakie będziemy piekły na świąteczny stół. To ciasto już zapisuję jako do upieczenia. Jest dość pracochłonne a lista składników może odstraszać ale jest naprawdę bardzo smaczne. Biszkopt białkowo-kakaowy po upieczeniu wychodzi wysoki a białe fragmenty są naprawdę śnieżno białe. Do tego krem z cappuccino i biszkopciki nasączone kawą
Złote przepisyBabeczki misie polarne Kolejna zimowo-świąteczna dekoracja na dziś to polarne misie - na święta lub na wszystkie te zimowe wieczory, kiedyodrobina słodyczy to coś, czego potrzeba najbardziej.Wystudzone babeczki (możecie wykorzystać jeden z przepisów, np.: ten) dekorujemy białym lukrem (przepis znajdziecie tu). Do małej miseczki sypiemy cukier i dokładnie obtaczamy w nim wierzch babeczki - tak by cukier przykleił się
CiastkozercyChrupiące drożdżowe bułeczki nadziewane kapustą i grzybami są świetną przekąską do pogryzania przy rozmowie lub smaczną przystawką do dania głównego. To propozycja dla wszystkich, którzy tak jak ja uwielbiają świąteczne smaki i chcieliby je jeszcze przez chwilę zatrzymać.Podane proporcje, w zależności od wielkości szklanki, którą wyciśniecie bułeczki starczą na dwie lub trzy blachy ciastek..Składniki:2 szklanki mąki50
CiastkozercyZapakowane w celofan świetnie sprawdzą się jako miły walentynkowy upominek. Możecie udekorować je dowolnie – bakaliami, cukiereczkami czy żelkami, ja zdecydowałam się na sam lukier, żeby nie przypominały za bardzo świątecznych pierników. Składniki: 1,5 szklanki mąki0,5 szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki cukru waniliowego2 jajka100 g masła1 łyżeczka śmietany Składniki na lukier Masło wyciągamy
Ciastkozercywystarczy uzupełnić o charakterystyczne elementy jak dzioby czy ryjek. Do upieczenia babeczek możecie wykorzystać dowolny przepis (np. taki lub taki), a może tak jak ja macie jeszcze w domu świąteczną mieszankę do wypieków? :)Do wykonania tych dekoracji nie potrzebujecie żadnych specjalnych akcesoriów, wystarczy szklanka lub kieliszek o średnicy zbliżonej do średnicy babeczki i mały nożykBabeczki pokrywamy masą cukrową przyczepiając
Ciastkozercydłoniach, żeby zmiękła. Rozwałkowujemy na cienki placek podsypując w razie potrzeby cukrem pudrem lub mąką ziemniaczaną i wycinamy listki. Jeśli nie mamy odpowiedniej foremki (można nieco zmodyfikować np. świąteczny ostrokrzew) listki możemy wyciąć także czystymi nożyczkami.Gotowe listki, wraz z cieniutkimi wałeczkami z zielonej masy cukrowej przyczepiamy na krem.Smacznego!ciastkożercy
Ciastkozercyciasto z dużą ilością bakalii. Jest miękkie i aromatyczne. Długo utrzymuje świeżość. Małymi krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia a taki keks idealnie pasuje na świąteczny stół. Ale nie tylko, możemy je przygotowywać przez cały rok. Robi się je bardzo szybko, należy tylko pamiętać aby składniki do jego przygotowania były w temperaturze pokojowej
Marta Gotujewięcej zapraszam na FB blogowy oraz Instagram. * pierniczki * poniedziałkowe zakupy w Lidlu * najlepsze śniadanie * ciacho i kawa z S :* * prezent z Anglii * udane zakupy * pyszne burgery * świąteczny klimat z naszymi urwisamiWspaniałego tygodnia Kochani
Magiczne Życie MartyWigilii i Wielkanocy bez miodownika. Jest to ciasto dosyć trudne w przygotowaniu i zajmuje trochę czasu, ale nic nie sprawia większej satysfakcji niż zjedzony kawałek pysznego miodownika podczas stołu świątecznego. Miodownik z tego przepisu wychodzi bardzo smaczny, lekko kruchy, przełożony pysznym kremem budyniowym i polany uroczą, błyszczącą polewą czekoladową. Bardzo gorąco polecam przepis do wypróbowania.Składniki:Ciasto
Kuchnia Łukaszacukrowo-cynamonowa nadaje ciasteczkom dodatkowego aromatu oraz ciekawego brązowego koloru po upieczeniu.Ciasteczka można śmiało przygotować z mrożonego purée i cieszyć się ich smakiem również w zimie, zwłaszcza w okresie świątecznym. Przechowywane w szczelnym pojemniku, mogą leżakować przez jakiś czas, bez utraty swoich walorów smakowych. Tuż po upieczeniu ciasteczka są bardzo miękkie i rozpływające się w ustach, stygnięcie powoduje ich lekkie
Smakołyki Bereniki