Zwyczajne - niezwyczajne naleśniki. Z piekarnika. Chrupiące, podawana z sosem owocowym. Wspaniała propozycja na świąteczne śniadanie. W tym przepisie zupełnie rezygnuję z dodania cukru do cista. Wystarczy ta słodycz, która będzie w nadzieniu i w sosie. Składniki:600 g mrożonych truskawek 3 łyżki konfitury z aronii 2 łyżki cukru 2 duże jajka 2 białka
pieprzny smaczeksumienia pojawia się w mojej głowie, że dzieci w Afrycie, że dzieci z biednych rodzin nie mają czasem ciepłego posiłku przez kilka dni. W związku z tym, po długim świątecznym wyjazdowym weekendzie, został mi chleb, który jest czerstwy i nie da się go ugryźć, a że wyrzut już mi siedzi na sercu, nie mogę z nim do kosza. Dlatego
pieprzny smaczekprawidłowo nakryć do stołu.Druga część warsztatów została podzielona na dwie części, a blogerki na dwie grupy: w trakcie kiedy jedna z nich uczyła się robić świąteczne dekoracje, druga szkoliła się wraz z fotografem Maciejem Zaczykiem.Podczas dekorowania każda z nas miała za zadanie przyozdobić swoją choineczkę, a na koniec na schodach zrobiłyśmy kolorową wystawę
Kulinarne przygody GatityPyszne danie, który nada się idealnie na świąteczny obiad. Aromatyczne, zaskakujące i niezwykle proste w wykonaniu. Gościom z pewnością będzie się wydawać, że spędziliście cały dzień na przygotowaniach. Do mięsa podałam sałatkę z buraczków, która moim zdaniem komponuje się idealnie. Przepis również zamieszczę niebawem. Roladki z polędwiczki wieprzowej z żurawiną i oscypkiem Składniki:1 spora polędwiczka wieprzowaokoło
Mania GotowaniaTypowo świątecznym ciastem jest u nas makowiec, ponieważ gości u nas chyba tylko raz w roku... w Święta Bożego Narodzenia. Dlatego musi być naprawdę wyjątkowy... Mam jeden sprawdzony i niezawodny przepis na makowca na ucieranym cieście pokrytego delikatną, bezową chmurką. Do ciasta użyłam margaryny Palma, która mam okazję testować i sprawdziła się świetnie. Ciasto wyszło odpowiednio miękkie i wilgotne zarazem
Z miłości do słodkościbożonarodzeniowy ? I się nie narobić przy okazji :)I tak powstała - pyszna , bardzo prosta w wykonaniu, gwiazda makowa, która świetnie się prezentuje, może więc być ozdobą każdego stołu - szczególnie świątecznego :) SKŁADNIKI2 opakowania ciasta francuskiego250g gotowej masy makowej z bakaliami1 jajko PRZYGOTOWANIEZ każdego ciasta francuskiego przy pomocy dużego talerza wycinamy koło. Na pierwszym cieście (pozostawionym
Moje Kuchenne RewelacjeCzekoladowe pierogi z masą makową; jogurt naturalny z miodeminspiracjaA teraz czas zacząć świąteczny maraton w kuchni. Piekarniku, nadchodzę!Składniki:(ok.10 pierogów/ jedna porcja) 50g mąki pełnoziarnistej10g mąki pszennejłyżka kakaaszczypta cynamonuew. coś do posłodzeniaok.45ml ciepłej wodyszczypta soliok.100g masy makowej ( lub więcej, jeżeli w czasie lepienia pierogów znika ona w dziwnych okolicznościach )Wszystkie suche składniki przesiewam do miseczki. Robię
More food, love and dreamsricottą i miodemŚwięta, święta.... .. i po świętach. Ale tylko teoretycznie. Dla mnie trwają one nadal. Choinka nadal stoi, lampki wciąż oplatają łóżko, a w głośnikach lecą świąteczne piosenki. Wie ktoś może co zrobić z tymi zdjęciami, po jak zgrywam wyświetla się komunikat, że zdjęcia już istnieją i czy je zamienić i jak biorę tak to zdjęcia
More food, love and dreamsgrudniu chyba nie ogarnę tematu, dlatego póki co się nie deklaruję. Będzie też kilka wpisów z współprac, które ciągle chcę opublikować. Będą recenzje książek i tylko kilka wpisów świątecznych. Mimo to zaglądajcie do mnie na FB oraz Instagram. Im nas więcej tym lepiej!Tydzień w zdjęciach prezentował się tak :* podsumowanie naszego wyzwania przygotowane przez Magdę * moje marne zabawy programami
Magiczne Życie Martyświątecznym Wielkanocnym stole nie moze zabraknąc białej kiełbasy, zarówno w żurku jak i takiej pieczonej,tak lubianej przez moją rodzinę.Dziś polecam w sosie chrzanowo koperkowym
Z Majeczką w kuchniświętami. Korzenny, lekko miodowy spód, waniliowa masa serowa oraz suszone śliwki i duża ilość polewy czekoladowej - z tych elementów powstał pyszny sernik, który w pełni zasłużył na miano sernika świątecznego.Jest to sernik dla zdecydowanych wielbicieli suszonych śliwek, gdyż są one mocno wyczuwalne w polewie, jak i we wnętrzu sernika. Jeśli lubicie te aromatyczne owoce, sernik na pewno Wam posmakuje.Sernik
Smakołyki BerenikiPyszna śledziowa sałatka z dodatkiem czerwonego buraka. Buraczek fajnie komponuje się z innymi składnikami i nadaje sałatce fajny kolor. Sałatka idealna świąteczny stół.składniki:4 nieduże ugotowane lub upieczone buraczki czerwone7 płatów śledziowych5 dużych kiszonych ogórków4 duże kwaskowe jabłka1 cebulamajonez ok 8-10 łyżek, użyłam Kieleckiego omega-3Filety śledziowe wymoczyć we wodzie aby pozbyć się słonego smaku i pokroić
Monia miesza i gotujeHiszpanii, ale popularna jest w całym świecie hiszpańskojęzycznym, aczkolwiek w różnych państwach może oznaczać coś odrobinę innego. W Hiszpanii można je dostać w każdym sklepie spożywczym, zaś w okresie świątecznym i przed Wigilią, dosłownie na każdym rogu. Najczęściej są okrągłe lub owalne, mogą też różnić się kolorem. Zazwyczaj robione są z migdałami, a te kupowane obowiązkowo są zawinięte w papierek
Grahamka, weka i kajzerkaSkładniki:200 g masy marcepanowej,kakao naturalne. Przygotowanie: Masę marcepanową robimy sami lub kupujemy gotową - najwięcej jest jej w sklepach w okresie świątecznym. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. W palce bierzemy szczyptę kakao i wcieramy dookoła w kuleczki marcepanowe. Można także je obtoczyć w kakao, ale ja takich nie lubię jak jest za dużo kakao
Aga w kuchniDziś zatem moja propozycja na naturalnie aromatyczną szynkę, pieczoną w świeżych ziołach. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na kanapkach :) Taka szynka może też być smakowitą ozdobą świątecznego stołu. Smacznego :) Składniki:80-100 dag szynki (moja miała 80 dag)2 ząbki czosnku 6 gałązek tymianku6 gałązek rozmarynku10 łyżek oleju rzepakowego10 łyżek bulionu sól, pieprzSzynkę rozcinamy wzdłuż i oprószamy
Delicious Titbits