gęsi,ale i spróbowac upiec kaczkę.Podana z soczystmi i aromatycznymi filecikami z pomarańczy wygląda nie tylko imponująco ,ale i smakuje niezwykle wykwintnie - idealnie nada się na uroczysty lub świąteczny obiad.Składniki:1 kaczka 2-2,5 kg3 pomarańczemajeranek suszony i swieży(opcjonalnie)50 g masła 2 łyżeczki cukru250 ml soku z pomarańczyWykonanie:kaczkę dokładnie umyć,oczyścić z małych niespodzianek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kochani zachęcam Was do wzięcia udziału w tegorocznej Świątecznej Zbiórce Żywności, „Każdy z nas może być Superbohaterem. Wystarczy w dniach od 29 listopada do 1 grudnia 2013 roku przekazać część swoich zakupów wolontariuszom Banków Żywności w jednym z niemal 3500 sklepów spożywczych na terenie całego kraju. Podarowane produkty jeszcze przed Świętami Bożego Narodzenia zostaną przekazane osobom potrzebującym.”. Rozwiń i czytaj
Ewa w kuchnikapusty. Wiadomo, że nie należy wyrzucać jedzenia a tu mamy świetny sposób na wykorzystanie tego ca nam zostanie z poprzedniego dnia. Jednocześnie zachęcam Was o wzięcia udziału w tegorocznej Świątecznej Zbiórce Żywności „Każdy z nas może być Superbohaterem. Wystarczy w dniach od 29 listopada do 1 grudnia 2013 roku przekazać część swoich zakupów wolontariuszom Banków Żywności w jednym z niemal
Ewa w kuchniTypowo świąteczny kremowy sernik o korzennym smaku na piernikowym spodzie. Na pewno zasmakuje wszystkim miłośnikom piernikowych wypieków :) Przepis ze strony Marthy Stewart z moimi modyfikacjami.Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm:na spód:200 g pokruszonych pierniczków z melasą3 łyżki masła2 łyżki cukruna masę:650 g sera twarogowegoszklanka cukrułyżeczka ekstraktu waniliowego3 duże jajkałyżka melasyszczypta soli2 łyżeczki przyprawy do piernikałyżeczka
wyzwania kuchennepodwinęłam rękawy i zrobiłam te słynne Lebkuchen. Szczerze, to ja jednak wolę alpejskie, katarzynki i czekoladowe, choć i te Lebkuchen są całkiem smaczne ;) W tym roku w moim świątecznym pieczeniu swój wkład chciała mieć firma HELIO, do tego przepisu wykorzystałam skórkę kandyzowaną pomarańczową i cytrynową tej firmy. Jakość taka jaką lubię - najwyższa :) Ceny produktów nie wyróżniają się spośród konkurencyjnych
Blondynka GotujeDoskonałe danie na świąteczny obiad. Przepis znalazłam na jednym z blogów. Zresztą podziwiam rękę tej blogerki Kuchnia u BroniMoje danie jest trochę zmodyfikowane, wyszło pyszne, efektowne. Jednym słowem polecam.SKŁADNIKI2 duże podwójne piersi z kurczaka50 dag pieczarek2 łyżki pasty z suszonych pomidorów1 cebula1 marchewka 1/2 pora1 opakowanie sera mozzarellanici do związania mięsa1 łyżka masła klarowanego2 łyżki sosu sojowegoprzyprawa
W kuchennym oknie Ewyprzed nami, tym bardziej nas cieszy ten pierwszy sukces.Serdecznie dziękujemy organizatorom za to wyróżnienie, cieszymy się, że nasz pomysł na wytrawne ptysie się spodobał i znalazł swoje miejsce w świątecznym menu autorów portalu.Kliknij tu aby przeczytać cały artykuł na ugotuj.to.Pozdrawiamy,Dorota i MarekPost Blogerski Przepis Tygodnia – nasz pierwszy sukces :) pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plprzepisami i znalazłam jeden z kawałkiem zdjęcia Pani Bożeny… Jedyną wadą tej babki jest jej wielkość, bo to bardzo mała porcja, zupełnie niepodzielna przy większej ilości gości przy świątecznym stole, więc najlepiej przygotować od razu z porcji podwójnej…;)Klasyczna babka – składniki:2 jajka (żółtka i białka oddzielnie)3/4 szklanki mąki ziemniaczanejpół szklanki cukrupół kostki masła (rozpuszczonego
UgotujmyTo.pltrzeba sporo podsypywać mąką przy rozwałkowywaniu. Po rozwałkowaniu niezbyt cienkich placków, wykrawamy pierniczki. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 7-12 minut, w zależności od grubości i wielkości.Świąteczne mmm Pycha
NA MOIM TALERZUzapomnieli wcześniej albo nie mieli czasu czy ochoty na przygotowanie ich wcześniej.Doskonałe już odrazu po upieczeniu … ale oczywiście można śmiało je zapuszkować i czekać aż zawisną na świątecznej choince!Niesamowicie pachnące … kruche … Idealne na te święta!Spróbujcie!SKŁADNIKI:PIERNICZKI:(ok. 30 szt )* mąka pszenna – 370 g* cukier puder – 60 g* masło
Ostra na SłodkoBABECZKI CHOINKI - PIERNIKOWEPiękna propozycja na świąteczny stół - pachnące, piernikowe babeczki z ozdobą w kształcie choinki. Babeczki są mięsiste i wilgotne, dodatkowo nadziałam je orzechami laskowymi, które przyjemnie chrupią podczas jedzenia:) Choinki zrobiłam z odwróconych wafelków i gęstego lukru. Babeczki cudnie wyglądają i wspaniale smakują:) Miałam wraz z Dziećmi mnóstwo frajdy przy ich dekorowaniu, kilka babeczek zaś skończyło swój żywot zanim
Słodko-Słony Świat Ilonyziarenek ziela angielskiego2 czerstwe bułki kajzerki5 jajek1/2 łyżeczki mielonego imbiru1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowejsól, pieprzJedną z najbardziej tradycyjnych potraw wielkanocnych jest dla mnie pasztet pieczony, który w świąteczny poranek można sobie zaserwować razem z ćwikłą i świeżutkim chlebem. Mmmm.... pychota :)Każdy gatunek mięsa umyć, a następnie posolić (oprócz wątróbki). Następnie obsmażyć i dusić wszystko razem w garnku
Świat Domowej Kuchnimarchewkinatka pietruszkiKiedy zobaczyłam te roladki po raz pierwszy, od razu sobie pomyślałam :"Muszę je zrobić!" :) Jedynie czekałam na specjalną okazję, żeby dać im właściwe miejsce i to najlepiej na świątecznym stole - tak, żeby swoją urodą królowały nad resztą dań. Idealną sposobnością stała się Wielkanoc.Zaczynamy od klarowania galarety, niezbędnej do zalania roladek. Do zimnego bulionu dodać ocet i roztrzepane białka
Świat Domowej Kuchnicukru 1 opakowanie cukru waniliowego szczypta soli 15 dag mąki pszennej 10 dag mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowegoNie ma Świąt Wielkanocnych - bez świątecznego baranka :) Tym razem przypomnę prosty przepis, który można wykorzystać do wykonania figurek z ciasta, pieczonych w specjalnych do tego celu przeznaczonych foremkach. Jajka utrzeć z masłem. Ucierając, dodać cukier, cukier
Świat Ciastaszklanki mąki pszennej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 120 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowegoPomyślałam, że miło byłoby gdyby na świąteczny stół w tym roku przykicały króliczki :) Wyszukałam pyszny przepis na stronie marthastewart - i tak się właśnie stało. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko i ekstrakt waniliowy, dalej
Świat Ciasta