Witajcie po świątecznej przerwie!Zostało Wam trochę kiszonej kapusty? Macie może nadmiar pomarańczy? Pewnie niejedna osoba odpowiedziała twierdząco. A więc do roboty :) Zapraszam na super surówkę. Smak kiszonej kapusty został w tej surówce fajnie przełamany słodkimi pomarańczami. Polecam - bardzo nam smakowała! Przepis znalazłam u Danusi :)Składniki:1/2 kg kapusty1 duża pomarańcza1 mała cebulka1 marchewkakilka łyżek oleju2 łyżeczki miodupieprzSposób wykonania
Kuchnia domowa AniProsty i szybki w wykonaniu deser przypadnie do gustu nie jednemu małemu łakomczuszkowi a dzięki nucie cynamonu mimo upałów wracają wspomnienia o świątecznych piernikach babci.Składniki- 3 jabłka- 3 łyżki cukru- 2 łyżki soku z cytryny - 2 łyżeczki cynamonuDrogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe i chciałbyś aby ten blog rozwijał się nadal to proszę
Świat SmakuProsty i szybki w wykonaniu deser przypadnie do gustu nie jednemu małemu łakomczuszkowi a dzięki nucie cynamonu mimo upałów wracają wspomnienia o świątecznych piernikach babci.Składniki- 3 jabłka- 3 łyżki cukru- 2 łyżki soku z cytryny - 2 łyżeczki cynamonuDrogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe i chciałbyś aby ten blog rozwijał się nadal to proszę
Świat SmakuPyszny pasztecik, idealny na świąteczny stół.Składniki:kurczak cały (podzielony)300 g boczku100 g wątróbkiwłoszczyzna: (jedna pietruszka. 3 marchewki, 1/2 pora)por3 kulki jałowca3 kulki ziela angielskiego2 bułki kajzerki2 jajka 1/2 łyżeczki imbiru, gałkiłyżeczka soli1 i 1/2 łyżeczki pieprzugarść żurawinyWykonanie:Kurczaka, boczek, wątróbkę, wraz z porem i włoszczyzną do garnka z wodą wrzucamy. Dodajmy jałowiec i ziele i gotujemy
Moje pyszne gotowaniePolecam na świąteczny obiad i na zimno. Można sobie ułatwić pracę dusząc większy kawałek, a potem odłożyć część z sosem na obiad , resztę pozostawić do pokrojenia w plastry jako zimną wędlinę ( fantastycznie smakuje z sosem tatarskim).Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnidobra, przyznaję się bez bicia, że nie piekłam ich dzisiaj ale w piątek. Ale czy taki dzień świąteczny w tygodniu nie jest trochę jak upragniona niedziela? dla mnie owszem. Małżon w domu, nie trzeba biec do szkoły za to można upiec małe co nieco na drugie śniadanie. Brioszki z rodzynkami znalazłam u Liski. Są proste w przygotowaniu, mało słodkie, pulchniutkie
Dzieje kuchennej WiewióryZapraszam dzisiaj na makowiec który zapewne gościł na Waszych świątecznych stołach Połączenie maku z bakaliami i ciastem drożdżowy to rozkosz dla podniebienia :) przepis na to ciasto znalazłam w książce Siostry Anastazji jednak troszkę go zmieniłam .Składniki na ciasto :75 dag mąki1 kostka margaryny4 żółtka2 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka śmietany kwaśnej1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy SkworcuMasa makowa
Sama słodycz i szczypta chilisię za testy. Wyszło bosko! Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku, podane z bitą śmietaną i karmelizowanymi figami... Niebo, mówię Wam! Przepis niebawem.Póki co jednak, zostaniemy jeszcze w świątecznych klimatach - mam kilka zaległych przepisów na pierniczki i inne takie... Wiem, że teraz już nikomu się nie przydadzą, ale może za rok ktoś z nich skorzysta...? Tak więc
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBrrr... zimno, słoneczko zniknęło i zrobiło się szaro. Na szczęście lampeczki choinkowe dają trochę koloru i ciepła zimnym ścianom. A świąteczny czas tak szybko mija i zanim się obejrzę będzie już nowy rok. Ale nic to, na razie upajam się błogimi chwilami spędzonymi w miłej, rodzinnej atmosferze i staram się nie wybiegać myślami w przyszłość :)~ Słodka polenta z miodem
Kuchenny Skrawek Niebafaszerowany suszonymi śliwkami lub morelami. Tym razem znalazłam inny przepis, schab na zdjęciu prezentował się bardzo ładnie. Efekt? Idealnie wilgotny, pachnący i pyszny. Polecam - zwłaszcza na szczególne okazje. Na świątecznym stole prezentował się znakomicie. Źródło przepisu: TU.Składniki:1,2 kg schabu bez kości 4 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku3 łyżki olejumały słoiczek musztardy francuskiej1 szklanka bułki
Pasja SmakuWitajcie :) Nawet w świąteczny czas są potrawy które nie możemy przygotować wcześnie. Taką potrawą jest sałatka z dressingiem którą trzeba zawsze przygotować na świeżo. Mimo suto zastawionego stołu moja propozycja jest świetnym dodatkiem jak również sałatką do samodzielnego skonsumowania. Bazą będzie kapusta pekińska a suszone pomidory wraz z serem LAZUR i cieciorką utworzą ciekawy oryginalny smak. Cieciorka to jedna
Kuchnia PROzdrowotnaGłoszę wam dobrą nowinę: Jezus się nam narodził !Pierwszy dzień świąt, wspaniały ^^Śniadanie takie trochę nieświąteczne, ale po prostu przepyszne. Naleśniki bezglutenowe, bez mąki, dwuskładnikowe i baardzo mleczne :)~ Naleśniki z mleka w proszku z serkiem naturalnym miodem i cynamonem ~Składniki:(na 2 naleśniki)2 jajka3 łyżki mleka w proszku*+ serek naturalny miódcynamon* jeśli masa wyjdzie za gęsta, możemy dodać
Kuchenny Skrawek Niebaokazji Świąt Bożego Narodzenia chciałam Was życzyć wszystkiego co najlepsze! Radości, szczęścia, magicznych chwil spędzonych w rodzinnym gronie, odpoczynku od codziennych troskoraz pysznych potraw na świątecznym stole.Właśnie wyjeżdżamy do Rodziny, dlatego do przeczytania po Świętach. Planuję przygotować sylwestrową przystawkę, koniecznie więc zajrzyjcie na bloga.Jeszcze raz wesołych Świąt!Zuzia
Chilli Czosnek i OliwaZakręcony Widelec życzy Wam Wspaniałych Świąt, dużo radości w rodzinnym gronie, mnóstwo zdrowia, a także udanego Nowego Roku i wielu kulinarnych inspiracji!A jeśli nie macie pomysłu na świąteczny obiad to tutaj mała podpowiedź :)Składniki (na 4 porcje):pół gęsi pokrojone na 4 kawałki (lub np. 4 piersi lub 4 udka)3 ząbki czosnkusól, pieprz ziołowy2 łyżeczki majeranku2 łyżeczki tymianku1
Zakręcony Widelec