świąteczne - 4618 przepisów (strona:187/308)

Paszteciki 187

mamusi, ciasto drożdżowe jest na prawdę warte polecenia, gdyż świetnie się z nim "pracuje". Paszteciki można nadziać tym czym mamy w lodówce, szpinakiem, kiełbasą, pasztetową, cebulą itd. moja wersja świąteczna z kiszoną kapustą i pieczarkami.Składniki:1 kostka margaryny1/4 l śmietany50 g drożdży600 g mąki1 jajko + 2 żółtka3 łyżki cukruDrożdże kruszymy i rozcieramy z cukrem, dodajemy 3 łyżki mąki

NA MOIM TALERZU
Makowiec zawijany 666

podanego przepisu wychodzą 3 spore makowce o średnicy około 30-35 cm. Wypiek jest trochę pracochłonny ale warto poświęcić trochę więcej czasu aby przygotować go na świąteczny stół Post Makowiec zawijany pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
ŻYCZENIA NA ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA 2014 183

Najpiękniejszych Świąt Bożego Narodzeniawypełnionych nutami wspólnie śpiewanej kolędy,zapachem świątecznych wypieków,ciepłem kochających serc ...pokojem i wewnętrzną radością ...WESOŁYCH ŚWIĄT DLA WSZYSTKICH!!!życzy  Helena

Walijskie Pichcenie
Keks czekoladowo-bananowy 233

   W tym roku miały być Święta bez keksa ... ale do głowy wpadł mi pewien pomysł i musiałam go zrealizować. Powiem tyle - nie żałuję ! Keks

kolorowotorcikowo
Rolada schabowa z żurawiną w sosie chrzanowym 182

Idealna propozycja na niedzielny, świąteczny obiad. Na przygotowanie tego dania potrzebujemy troszkę więcej czasu niż zwykle. Ale warto - danie robi wrażenie :)Składnik:1,5 kg schabu1 słoiczek chrzanu śmietankowego albo żurawinowego1 słoiczek żurawiny 30 dag szynki parmeńskiej (albo boczku)duża garść suszonej żurawinypęczek natki pietruszki sól pieprzSkładniki na sos:1 słoiczek chrzanu tartegodobrej jakości śmietana (u mnie

Bon Appetit Małgorzaty
Kapusta z grochem i grzybami 312

Później dodajemy do gotującej się kapusty. Kapustę gotujemy około 1,5 godziny. Gdy kapusta będzie ugotowana, dodajemy groch. Doprawiamy wg smaku solą, pieprzem i cukrem. Pachnie pięknie i świątecznie :)kapusta z grochem i grzybami

Bon Appetit Małgorzaty
Nie taki stary piernik z niego ... 183

ponieważ jest wilgotny i mocno czekoladowy. nawet jeśli troszkę sobie pofolgowaliśmy w święta to pamiętajmy, że świąteczne wypieki są bardzo wartościowe. Zawierają w sobie miód, bakalie, cytrusy, orzechy. Ten piernik będę powtarzać nawet w ciągu roku. Szybko się go robi i można go efektownie udekorować bakaliami. Koniecznie musi być z powidłami ze śliwek węgierskich. Aby jeszcze bardziej uszlachetnić tradycyjny, polski

Bon Appetit Małgorzaty
Kapusta z grochem i grzybami 252

dodajemy do gotującej się kapusty. Kapustę gotujemy około 1,5 godziny. Gdy kapusta będzie ugotowana, dodajemy groch. Doprawiamy wg smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Pachnie pięknie i świątecznie

Bon Appetit Małgorzaty
Karnawał na stole 218

Sałatka z kurczakiem i czerwoną fasolą II Sałatka z ananasem i szynkąSałatka śledziowa na różowoSałatka z makaronem i kurczakiem Sałatka makaronowe gwiazdki z warzywami i wędliną Sałatka świąteczna  Sałatka z brokułem, fetą i szynką Sałatka warstwowa z tuńczykiem Brokuły z serem feta i sosem czosnkowym Sałatka z tuńczykiem Sałatka gyros Sałatka gyros z sosem

Kuchnia domowa Ani
Pierniczki czeskie 169

Kruche ciasteczka z beząKruche wykrawane ciasteczkaPierniczki świąteczne - miękkiePierniki lukrowane Torciki warszawskie Ciasteczka KlementynkiCiasteczka orzechoweWafle mleczneWafle kajmakoweWafle kakaowe z aromatem rumowym

Kuchnia domowa Ani
Kurczak z piekarnika - aromatyczny i soczysty 281

Pieczemy w 180 st. C przez 30 minut, a przez kolejne pół godziny temperaturę obniżamy według potrzeb, jeśli mięso zbyt szybko się rumieni.5. Kurczak jest idealny, na niedzielny lub świąteczny obiad i nie tylko :)Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Śledzie z cebulą i ziołami w oleju 215

Jesteśmy wielkimi fanami wszelkich śledzi. Nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. Będą w sam raz jako przekąska na nadchodzące Andrzejki.Składniki:6 płatów śledziowych solonych1 szklanka mleka1 szklanka wody2 cebule2 łyżki soku z cytryny3 ziela angielskie3 liście lauroweszczypta cukruszczypta soliświeżo zmielony pieprz1/2 łyżeczki mieszanki ziół (u mnie tymianek i bazylia)olej rzepakowySposób wykonania:1. Filety pokroić na kawałki

Kuchnia domowa Ani
Czekoladowe trufle 339

Bożego Narodzenia., można je też zapakować i dać w prezencie. W dodatku ich zrobienie jest banalnie proste, bez problemu każdy je zrobi. Podobne czekoladowe trufle robiliśmy na warsztatach Winiary „Świąteczne przetwory” ja te ciut zmodyfikowałam.Zrobiłam te czekoladowe trufle specjalnie na Święta z gorzkiej kuwertury. Kuwertura to rodzaj czekolady o podwyższonej zawartości masła kakaowego (pow. 31%), używa się

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Coraz bliżej święta .... 202

Kochani, Święta Bożego Narodzenia już za chwilę. Kolejny rok czekam na nie razem z Wami i razem szykujemy smakołyki na świąteczne stoły. Mam nadzieję, że znowu damy radę no bo jak mogłoby być inaczej ?!Chciałabym życzyć wszystkim spokoju, miłej, rodzinnej atmosfery, zdrowia, wielu smakołyków na stole i mnóstwa prezentów pod choinkami, spełnienia marzeń a przede wszystkim tego czego każdy

Smaczna Pyza
Ozdoby z lukru królewskiego 168

Ostatnie pierniczki ozdobione :) Ja ozdabiałam pierniczki Pepparkakor (przepis znajdziecie TUTAJ), ale lukier królewski sprawdzi się do wszelkiego rodzaju pierniczków i ciasteczek świątecznych :)Przepis na lukier królewski znajdziecie TUTAJ. W przepisie podałam, że powinno się go przygotowywać z jednego białka i jednej szklanki cukru pudru, ale tak naprawdę nie ma reguły - najlepiej zacząć od niepełnej szklanki i stopniowo dodawać cukier

My Culinary Art

Proponowane wyszukiwania