świąteczne - 4618 przepisów (strona:192/308)

CIASTECZKA KORZENNE NA MIODZIE GRYCZANYM / GEWÜRZKUCHENSCHNITTEN MIT BUCHWEIZENSHONIG 230

Zapach korzennych przypraw czuć na całym piętrze. Usłyszeć można domową krzątaninę, stukanie garnków, dźwięki świątecznych melodii. Jeszcze tylko 5 dni do świąt.Gewürzduft riecht auf ganzem Stock. Man kann Umhergelaufen hören, Klopfen der Kochtopfen,  weihnachtlichen Geräuschen. Nur noch fünf Tagen.CIASTECZKA KORZENNE NA MIODZIE GRYCZANYM./własny;/na ok. 70 ciasteczek3 szklanki mąki pszennej200g prawdziwego masła3 łyżki miodu gryczanego2 jajka

W kuchni Karmel-itki
ŚLEDZIE W PRZYPRAWACH KORZENNYCH Z CEBULKĄ 261

mnie dodatek whisky był bardzo wyczuwalny (małżonkowi to nie przeszkadzało...), dodatek większej ilości miodu nadał potrawie delikatną nutkę słodyczy, której mnie brakowało. Po dwóch dniach śledzie nabrały bardzo fajnego świątecznego posmaku.Składniki, 4 porcje:- 400g śledzi a'la Matjas- 2 łyżki whisky lub brandy- 2 łyżki musztardy (dałam Dijon)- 1 łyżeczka miodu (dałam 1 łyżkę)- 2 łyżeczki soku z cytryny

Smaczne Zdrowe
Mus z tuńczyka 126

dostałam lata temu od koleżanki, która o ile pamiętam dostała go od znajomej z Izraela. Być może dlatego był on przez nią nazwany Musem Żyda. Bardzo dobra pozycja na świąteczny stół  - ryba inaczej.składniki1 duża cebula2 jajka ugotowane na twardo180 g tuńczyka w oleju z puszki2  łyżeczki zupy cebulowej instant 2 x 3/4 szklanki gotującej wodysok

Stare Gary
Jajka w herbacie - chińska przekąska uliczna 300

razie potrzeby uzupełniając. Jajka są fantastyczne, z lekkim azjatyckim smakiem i zapachem. Są przy tym bardzo efektowne, bo pokryte pięknym rysunkiem brązowej siatki. Znakomita przekąska i trochę nietypowe jajka świąteczne - polecam!Przepis znalazłam na tej stronie.składniki6 jajek3 do 4 łyżek sosu sojowego1 łyżeczka soli1 łyżka (lub1 torebka) liści czarnej herbaty3 do 4 sztuk anyżu gwiazdkowego1 mała laska

Stare Gary
Pierogi z łososiem wędzonym 200

Pierogi bardzo świąteczne, ale nieco inaczej.  Wyszły bardzo, bardzo smaczne. Śmietana zaostrzona czosnkiem i doprawiona koperkiem jest do nich znakomitym dodatkiem. Nie wiem jak takie pierogi będą smakowały po odsmażeniu, jadłam tylko świeżo ugotowane i takie były pyszne. Polecam!składnikiciasto na pierogi2 szklanki mąki3/4 szklanki gorącej wodyfarsz

Stare Gary
Krokiety z kapustą 228

Jedna z najprostszych potraw świątecznych to krokiety z kapustą. Przygotowywane w ciągu roku nie smakują tak samo, wydają się jakieś takie mdłe, jałowe. Też tak macie? Usmażone na wigilijny stół są pachnące, apetyczne, jedyne w swoim rodzaju. I nie wiem z czego to wynika, może z naszego nastawienia, że podczas świąt wszystko jest wyjątkowe

Codzienna kuchnia niecodzienna
Domowy marcepan 180

czekoladą)- polewa jest z białej czekolady, ale by wyrównać słodycz dałam mniej cukru do masy marcepanowej.Sama masa migdałowa/marcepanowa fantastycznie nadaje się do przełożenia piernika lub innych świątecznych (i niekoniecznie) wypieków :)Migdałowa masa*:* migdały- 200 g* cukier puder- 160 g*** woda- 70 ml* aromat migdałowy- 1 łyżeczkaPolewa:* biała czekolada- 150 g* olej kokosowy- 2 łyżki (można zastąpić kremówką

Kraina Miodem Płynąca
Choinkowe deserniczki w czekoladzie 349

zbyt słodkiej i- jak dla mnie- wręcz niejadalnej posypki, ale czego się nie robi dla dziecka- chciało kolorowe choinki, to zrobiłam! :)))Bardzo atrakcyjnie się prezentują i jeszcze bardziej podkreślają świąteczny klimat na stole, zaraz przy pierniku czy makowcu :)))Nadzienie:* biała czekolada- 50 g* mascarpone- 200 g* żelatyna- 2 płaskie łyżeczki* woda- 2 łyżki* żurawina suszona- 1/3 szklankiDodatkowo:* polewa czekoladowa (czekolada

Kraina Miodem Płynąca
G... Gnocchi pomodoro&mięso mielone&mozarella 240

oregano i papryki. Wszystko blendujemy. Gotowy sos dodajemy do mięsa z kluskami.Podgrzewamy na średnim ogniu, dodajemy pokrojoną w kostkę mozarellę i podajemy aż się rozpuści.Póki co koniec tego świątecznego szaleństwa, najemy się wszystkim już za kilka dni :) Swoją drogą ciekawi mnie co takiego jedzą Włosi na święta! Ktoś może tam je właśnie spędza? Smacznego

Kitchens Alphabet
Idealne pierniki 205

roku nie mogłam się oprzeć wypiekom pierniczków. W tym roku receptura nieco inna, zdecydowanie lepsza! Polecam korzenne pierniczki, które idealnie posłużą jako jadalny prezent - wszystkiego dobrego na ten świąteczny czas!  Pierniczkireceptura na 100 sztuk średniej wielkości pierników 500g mąki pszennej   200g masła o zaw.  tłuszczu 82% 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajo 1 żółtko po pół łyżeczki

Sajkofanka smaku
Bożonarodzeniowe babeczki z makiem 346

pudełeczka i wystawiam na stół  w pierwszy albo drugi dzień świąt.  Babeczki są świeże i chrupiące, a w wersji mini są idealne do świątecznej kawy. Zawsze są miłą niespodzianką, dla niespodziewanych gości, no i świetnie się prezentują.Porcja wystarczy na 27 mini makowców.Składniki:ciasto 1 margaryna160 g cukru5 żółtek400

Niezły Młynek
Buraczkowe ciasto czekoladowe z kandyzowaną skórką pomarańczową 167

sernik :)  Wyczuwalny zapach kandyzowanej skórki dodaje mu uroku i cudownie harmonizuje ze smakiem buraków. Z kubkiem dobrej herbaty czy kawy stanowią niesamowicie pyszny duet :) Myślę, że na świątecznym stole takie ciasto będzie oryginalnie wyglądać :)Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Łatwy piernik z powidłami i test wagi firmy Sencor / Easy gingerbread with plum jam 129

niedroga i dostępna w 9 kolorach, dla każdego coś dobrego. Jest świetnym pomysłem na prezent! Mogę ją polecić z czystym sumieniem bo sprawdziła się w 100%.Sezon mamy na świąteczne potrawy, postanowiłam więc przetestować podarowaną wagę robiąc piernik z powidłami w polewie czekoladowej. Wyszedł nieziemski, bardzo wilgotny i puszysty, przepyszny!Scroll down for recipe in EnglishŁatwy piernik z powidłami

karmelowy
T... Tartine i L'Epicerie! Spacer po Lyon. 163

przerwie od świątecznego gotowania, chciałabym Wam przedstawić bardzo pyszną, specyficzną... kanapkę oraz lyoneską knajpę. Francuska Tartine to nic innego, jak wielka, gruba i "otwarta" połówka chleba w towarzystwie rozmaitych składników. Czy to podawana na zimno, czy na ciepło, ZAWSZE znajdzie się w niej ser. W Lyon istnieje restauracja serwująca własnie takie pyszne rzeczy:L'Epicerie 2 Rue de la Monnaie69002

Kitchens Alphabet
Śledzie po kaszubsku 328

smażoną cebulką w czerwonym słodko-kwaśnym sosie pomidorowym. Najlepiej smakują na drugi dzień, gdy są już dobrze zamarynowane. Należą do przekąsek, które świetnie sprawdzą się nie tylko w okresie świątecznym... Składniki:300 g śledzi matiasów3 cebule90 g przecieru pomidorowego2 liście laurowe4 ziarna ziela angielskiegołyżeczka cukru3 łyżki octu winnego1/2 szklanki oleju rzepakowego + 2 łyżkiszczypta pieprzu i/lub chilliMatiasy namoczyć w zimnej

wyzwania kuchenne

Proponowane wyszukiwania