świąteczne - 4618 przepisów (strona:192/308)

Mus z tuńczyka 129

dostałam lata temu od koleżanki, która o ile pamiętam dostała go od znajomej z Izraela. Być może dlatego był on przez nią nazwany Musem Żyda. Bardzo dobra pozycja na świąteczny stół  - ryba inaczej.składniki1 duża cebula2 jajka ugotowane na twardo180 g tuńczyka w oleju z puszki2  łyżeczki zupy cebulowej instant 2 x 3/4 szklanki gotującej wodysok

Stare Gary
Jajka w herbacie - chińska przekąska uliczna 302

razie potrzeby uzupełniając. Jajka są fantastyczne, z lekkim azjatyckim smakiem i zapachem. Są przy tym bardzo efektowne, bo pokryte pięknym rysunkiem brązowej siatki. Znakomita przekąska i trochę nietypowe jajka świąteczne - polecam!Przepis znalazłam na tej stronie.składniki6 jajek3 do 4 łyżek sosu sojowego1 łyżeczka soli1 łyżka (lub1 torebka) liści czarnej herbaty3 do 4 sztuk anyżu gwiazdkowego1 mała laska

Stare Gary
Pierogi z łososiem wędzonym 203

Pierogi bardzo świąteczne, ale nieco inaczej.  Wyszły bardzo, bardzo smaczne. Śmietana zaostrzona czosnkiem i doprawiona koperkiem jest do nich znakomitym dodatkiem. Nie wiem jak takie pierogi będą smakowały po odsmażeniu, jadłam tylko świeżo ugotowane i takie były pyszne. Polecam!składnikiciasto na pierogi2 szklanki mąki3/4 szklanki gorącej wodyfarsz

Stare Gary
Krokiety z kapustą 230

Jedna z najprostszych potraw świątecznych to krokiety z kapustą. Przygotowywane w ciągu roku nie smakują tak samo, wydają się jakieś takie mdłe, jałowe. Też tak macie? Usmażone na wigilijny stół są pachnące, apetyczne, jedyne w swoim rodzaju. I nie wiem z czego to wynika, może z naszego nastawienia, że podczas świąt wszystko jest wyjątkowe

Codzienna kuchnia niecodzienna
Domowy marcepan 187

czekoladą)- polewa jest z białej czekolady, ale by wyrównać słodycz dałam mniej cukru do masy marcepanowej.Sama masa migdałowa/marcepanowa fantastycznie nadaje się do przełożenia piernika lub innych świątecznych (i niekoniecznie) wypieków :)Migdałowa masa*:* migdały- 200 g* cukier puder- 160 g*** woda- 70 ml* aromat migdałowy- 1 łyżeczkaPolewa:* biała czekolada- 150 g* olej kokosowy- 2 łyżki (można zastąpić kremówką

Kraina Miodem Płynąca
Choinkowe deserniczki w czekoladzie 352

zbyt słodkiej i- jak dla mnie- wręcz niejadalnej posypki, ale czego się nie robi dla dziecka- chciało kolorowe choinki, to zrobiłam! :)))Bardzo atrakcyjnie się prezentują i jeszcze bardziej podkreślają świąteczny klimat na stole, zaraz przy pierniku czy makowcu :)))Nadzienie:* biała czekolada- 50 g* mascarpone- 200 g* żelatyna- 2 płaskie łyżeczki* woda- 2 łyżki* żurawina suszona- 1/3 szklankiDodatkowo:* polewa czekoladowa (czekolada

Kraina Miodem Płynąca
G... Gnocchi pomodoro&mięso mielone&mozarella 243

oregano i papryki. Wszystko blendujemy. Gotowy sos dodajemy do mięsa z kluskami.Podgrzewamy na średnim ogniu, dodajemy pokrojoną w kostkę mozarellę i podajemy aż się rozpuści.Póki co koniec tego świątecznego szaleństwa, najemy się wszystkim już za kilka dni :) Swoją drogą ciekawi mnie co takiego jedzą Włosi na święta! Ktoś może tam je właśnie spędza? Smacznego

Kitchens Alphabet
Idealne pierniki 212

roku nie mogłam się oprzeć wypiekom pierniczków. W tym roku receptura nieco inna, zdecydowanie lepsza! Polecam korzenne pierniczki, które idealnie posłużą jako jadalny prezent - wszystkiego dobrego na ten świąteczny czas!  Pierniczkireceptura na 100 sztuk średniej wielkości pierników 500g mąki pszennej   200g masła o zaw.  tłuszczu 82% 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajo 1 żółtko po pół łyżeczki

Sajkofanka smaku
Bożonarodzeniowe babeczki z makiem 351

pudełeczka i wystawiam na stół  w pierwszy albo drugi dzień świąt.  Babeczki są świeże i chrupiące, a w wersji mini są idealne do świątecznej kawy. Zawsze są miłą niespodzianką, dla niespodziewanych gości, no i świetnie się prezentują.Porcja wystarczy na 27 mini makowców.Składniki:ciasto 1 margaryna160 g cukru5 żółtek400

Niezły Młynek
Buraczkowe ciasto czekoladowe z kandyzowaną skórką pomarańczową 170

sernik :)  Wyczuwalny zapach kandyzowanej skórki dodaje mu uroku i cudownie harmonizuje ze smakiem buraków. Z kubkiem dobrej herbaty czy kawy stanowią niesamowicie pyszny duet :) Myślę, że na świątecznym stole takie ciasto będzie oryginalnie wyglądać :)Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Łatwy piernik z powidłami i test wagi firmy Sencor / Easy gingerbread with plum jam 135

niedroga i dostępna w 9 kolorach, dla każdego coś dobrego. Jest świetnym pomysłem na prezent! Mogę ją polecić z czystym sumieniem bo sprawdziła się w 100%.Sezon mamy na świąteczne potrawy, postanowiłam więc przetestować podarowaną wagę robiąc piernik z powidłami w polewie czekoladowej. Wyszedł nieziemski, bardzo wilgotny i puszysty, przepyszny!Scroll down for recipe in EnglishŁatwy piernik z powidłami

karmelowy
T... Tartine i L'Epicerie! Spacer po Lyon. 167

przerwie od świątecznego gotowania, chciałabym Wam przedstawić bardzo pyszną, specyficzną... kanapkę oraz lyoneską knajpę. Francuska Tartine to nic innego, jak wielka, gruba i "otwarta" połówka chleba w towarzystwie rozmaitych składników. Czy to podawana na zimno, czy na ciepło, ZAWSZE znajdzie się w niej ser. W Lyon istnieje restauracja serwująca własnie takie pyszne rzeczy:L'Epicerie 2 Rue de la Monnaie69002

Kitchens Alphabet
Śledzie po kaszubsku 332

smażoną cebulką w czerwonym słodko-kwaśnym sosie pomidorowym. Najlepiej smakują na drugi dzień, gdy są już dobrze zamarynowane. Należą do przekąsek, które świetnie sprawdzą się nie tylko w okresie świątecznym... Składniki:300 g śledzi matiasów3 cebule90 g przecieru pomidorowego2 liście laurowe4 ziarna ziela angielskiegołyżeczka cukru3 łyżki octu winnego1/2 szklanki oleju rzepakowego + 2 łyżkiszczypta pieprzu i/lub chilliMatiasy namoczyć w zimnej

wyzwania kuchenne
Ciasteczka witraże według Ewy Wachowicz 1259

samego końca miałam jednak obawy czy cukierki aby na pewno się rozpuszczą, jednak całkiem niepotrzebnie! Cukierki rozpuściły się idealnie i powstały piękne, kolorowe witraże. Ciasteczka świetnie nadadzą się na świąteczną dekorację stołu czy choinki a także jako słodki prezent... Składniki:z porcji otrzymamy ok.30 ciastek 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia,3/4 szklanki brązowego cukru

Z miłości do słodkości
Przepis na Interia.pl- Drobiowa rolada z żurawiną 139

już mój  kolejny przepis na Interia.pl. Polecam pyszną roladę z  żurawiną.Doskonała na świąteczne danie, zarówno na zimno , jak i  na  ciepło.Przepis znajdziecie również:TUSMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy