mało atrakcyjnej formie, często przygotowywane z dużą ilością niezdrowego cukru. Nuty pigwy i cytryny dobrze zagrają z rybami i owocami morza, a forma podania ożywi i urozmaić niejeden świąteczny stół. Krem skropiony jedynie sokiem z cytryny lub domowym octem jabłkowym to zdrowy wariant wszelkich galaretek (np. z nóżek lub kurczaka). Wegetarianie także będą zadowoleni, wystarczy krem posypać pokruszoną grecką fetą
SzczyptaSmaQletnia odslona schabu- tym razem na owocowo, z sosem ze swiezych moreli.Schab nadziewany suszona sliwka lub morela to bardzo swiateczne danie.Jednak swieze morele z ktorych zrobilam sos sa dostepne niestety tylko w srodku lata.Moze jakis uroczystosty niedzielny obiad bedzie pretekstem do wyprobowania tego przepisu ,bo naprawde szkoda czekac do Wielkanocy by zjesc taki smaczny schab z owocowym sosem.Wyglada swietnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!spelnilam zyczenie meza i jednoczesnie wyprobowalam nowy przepis.Nie,nie mialam do tej pory w swiatecznym menu ciasta z jablkami.Chociaz to,z duza iloscia orzechow i zurawiny wpasowaloby sie w swiateczne klimaty idealnie.Strudel jest mieciutki,aromatyczny,wilgotny,po prostu pyszny.Niezwykle prosty do zrobienia,bo ciasto jest genialne do wspolpracy.Takze goraco polecam!Sama bede go powtarzac wielokrotnie,to pewne.Skladniki na ciasto
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!świątecznych wypiekach nie może zabraknażć smażonej skórki pomarańczowej.Nada naszym makowcom i keksom cudnego pomarańczowego aromatu. A,że do świt jest jeszcze sporo czasu i pomarańczy nie brakuje proponuję usmażenie skórki samodzielnie.Nie jest to trudne.Musimy się tylko zaopatrzyć w pomarańcze z upraw ekologicznych,których skórka nie byla traktowana chemią.Potrzebne informacje widnieją na opakowaniach.Najlepiej nadadzą sie pomarańcze z grubą skórką
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dostatku.W starożytności mak symbolizował także płodność i urodzaj.Dlatego też greckie boginie nosiły wianki uplecione z kwiatów maku.Jest to także symbol dziewictwa i czystości.Nie jest trudno pielęgnować takie tradycje świąteczne,bo większość z nas lubi dodatek maku np.w ciastach.Moja strucla makowa jest wyśmienita,bo jest tu zachowana idealna proporcja maku do ciasta.Ciasto drożdżowe jest cudowne do współpracy,dlatego strucla jest
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wyobrazam sobie wigilijnego poranka ,bez zniewalajacego zapachu grzybow unoszacego sie w calym mieszkaniu. Barszczu przygotowuje caly wielki gar,takze jemy go nie tylko w Wigilie,ale takze w pozostale swiateczne dni.Choc postny,kusi swoim smakiem.Koniecznie przygotujcie go na zakwasie z burakow.Przepis znajdziecie tutaj:kiszenie-burakow-niezawodny-sposob.Bedzie jeszcze lepszy,gdy zakwas wykonacie samodzielnie.Wspanialy,rubinowy i aromatyczny barszczyk cudownie wprowadzi Was w swiateczny nastroj.Skladniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dluga lista zalet juz zachecila Was do wychodowania rzezuchy na domowym parapecie kuchennym. Jest to naprawde bardzo latwe.Zadanie to mozemy powierzyc naszym maluchom.Beda mialy swoj wklad w przygotowania swiateczne,a przy okazji znakomita lekcje biologii.JAK WYCHODOWAC RZEZUCHE W DOMU:By cieszyc sie zielonym dywanikiem rzezuchy na Wielkanoc o jej wysianiu trzeba pomyslec okolo 14 dni wczesniej. Bedziemy potrzebowac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wielkanocy.Nie za bardzo wiedzialam jak zatytulowac post,bo w domu nazywany byl po prostu sosem chrzanowym.W "Kuchni polskiej" znalazlam jego prawidlowa nazwe-sos polski.Jest przepyszny,a swoim smakiem uswietni swiateczne sniadanie ,obiad i kolacje.Nadaje sie bowiem idealnie do jajek,wedlin i mies na zimno,a takze do pieczonych warzyw.Nieslychanie prosty do przygotowania,w czasie Wielkanocny wrecz blyskawiczny,bo jajka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pyszny i bardzo elegancki sernik.Cudnie wygladal na wielkanocnym stole. Uswietni takze wszystkie inne swiateczne i rodzinne uroczystosci,takie jak chrzciny czy komunie.Sernik 3D,bowiem jest potrojnie kokosowy - spod,masa serowa i biala czapa z kokosa zdobiaca wierzch sernika.Bok sernika oblany jest biala czekolada.Kompozycja smakowa jak z ze znanych kuleczek raffaello.Dla naszych kubkow smakowych jest to kokosowa rozkosz w trojwymiarze.Sernik
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!puszysta.Jesli tylko pozwolicie jej spokojnie rosnac i zapewnicie cieply kacik zachwyci smakiem kazdego.Jest tak smaczna,ze oprocz masla nie potrzebuje zadynych innych dodatkow.Dodatek szlachetnego kardamonu sprawia,ze uswietni kazde swiateczne sniadanie.Dodalam jeszcze suszona zurawine,jesli nie lubisz mozesz ja pominac.chalka ma idealnie wywazone skladniki,a ciasto bardzo latwo sie formuje,wlasciwie nie wymaga podsypywania maka.Zapraszam do przepisu. Skladniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!gęsi,ale i spróbowac upiec kaczkę.Podana z soczystmi i aromatycznymi filecikami z pomarańczy wygląda nie tylko imponująco ,ale i smakuje niezwykle wykwintnie - idealnie nada się na uroczysty lub świąteczny obiad.Składniki:1 kaczka 2-2,5 kg3 pomarańczemajeranek suszony i swieży(opcjonalnie)50 g masła 2 łyżeczki cukru250 ml soku z pomarańczyWykonanie:kaczkę dokładnie umyć,oczyścić z małych niespodzianek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kochani zachęcam Was do wzięcia udziału w tegorocznej Świątecznej Zbiórce Żywności, „Każdy z nas może być Superbohaterem. Wystarczy w dniach od 29 listopada do 1 grudnia 2013 roku przekazać część swoich zakupów wolontariuszom Banków Żywności w jednym z niemal 3500 sklepów spożywczych na terenie całego kraju. Podarowane produkty jeszcze przed Świętami Bożego Narodzenia zostaną przekazane osobom potrzebującym.”. Rozwiń i czytaj
Ewa w kuchnikapusty. Wiadomo, że nie należy wyrzucać jedzenia a tu mamy świetny sposób na wykorzystanie tego ca nam zostanie z poprzedniego dnia. Jednocześnie zachęcam Was o wzięcia udziału w tegorocznej Świątecznej Zbiórce Żywności „Każdy z nas może być Superbohaterem. Wystarczy w dniach od 29 listopada do 1 grudnia 2013 roku przekazać część swoich zakupów wolontariuszom Banków Żywności w jednym z niemal
Ewa w kuchniTypowo świąteczny kremowy sernik o korzennym smaku na piernikowym spodzie. Na pewno zasmakuje wszystkim miłośnikom piernikowych wypieków :) Przepis ze strony Marthy Stewart z moimi modyfikacjami.Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm:na spód:200 g pokruszonych pierniczków z melasą3 łyżki masła2 łyżki cukruna masę:650 g sera twarogowegoszklanka cukrułyżeczka ekstraktu waniliowego3 duże jajkałyżka melasyszczypta soli2 łyżeczki przyprawy do piernikałyżeczka
wyzwania kuchennepodwinęłam rękawy i zrobiłam te słynne Lebkuchen. Szczerze, to ja jednak wolę alpejskie, katarzynki i czekoladowe, choć i te Lebkuchen są całkiem smaczne ;) W tym roku w moim świątecznym pieczeniu swój wkład chciała mieć firma HELIO, do tego przepisu wykorzystałam skórkę kandyzowaną pomarańczową i cytrynową tej firmy. Jakość taka jaką lubię - najwyższa :) Ceny produktów nie wyróżniają się spośród konkurencyjnych
Blondynka Gotuje