Brrr... zimno, słoneczko zniknęło i zrobiło się szaro. Na szczęście lampeczki choinkowe dają trochę koloru i ciepła zimnym ścianom. A świąteczny czas tak szybko mija i zanim się obejrzę będzie już nowy rok. Ale nic to, na razie upajam się błogimi chwilami spędzonymi w miłej, rodzinnej atmosferze i staram się nie wybiegać myślami w przyszłość :)~ Słodka polenta z miodem
Kuchenny Skrawek Niebafaszerowany suszonymi śliwkami lub morelami. Tym razem znalazłam inny przepis, schab na zdjęciu prezentował się bardzo ładnie. Efekt? Idealnie wilgotny, pachnący i pyszny. Polecam - zwłaszcza na szczególne okazje. Na świątecznym stole prezentował się znakomicie. Źródło przepisu: TU.Składniki:1,2 kg schabu bez kości 4 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku3 łyżki olejumały słoiczek musztardy francuskiej1 szklanka bułki
Pasja SmakuWitajcie :) Nawet w świąteczny czas są potrawy które nie możemy przygotować wcześnie. Taką potrawą jest sałatka z dressingiem którą trzeba zawsze przygotować na świeżo. Mimo suto zastawionego stołu moja propozycja jest świetnym dodatkiem jak również sałatką do samodzielnego skonsumowania. Bazą będzie kapusta pekińska a suszone pomidory wraz z serem LAZUR i cieciorką utworzą ciekawy oryginalny smak. Cieciorka to jedna
Kuchnia PROzdrowotnaGłoszę wam dobrą nowinę: Jezus się nam narodził !Pierwszy dzień świąt, wspaniały ^^Śniadanie takie trochę nieświąteczne, ale po prostu przepyszne. Naleśniki bezglutenowe, bez mąki, dwuskładnikowe i baardzo mleczne :)~ Naleśniki z mleka w proszku z serkiem naturalnym miodem i cynamonem ~Składniki:(na 2 naleśniki)2 jajka3 łyżki mleka w proszku*+ serek naturalny miódcynamon* jeśli masa wyjdzie za gęsta, możemy dodać
Kuchenny Skrawek Niebaokazji Świąt Bożego Narodzenia chciałam Was życzyć wszystkiego co najlepsze! Radości, szczęścia, magicznych chwil spędzonych w rodzinnym gronie, odpoczynku od codziennych troskoraz pysznych potraw na świątecznym stole.Właśnie wyjeżdżamy do Rodziny, dlatego do przeczytania po Świętach. Planuję przygotować sylwestrową przystawkę, koniecznie więc zajrzyjcie na bloga.Jeszcze raz wesołych Świąt!Zuzia
Chilli Czosnek i OliwaZakręcony Widelec życzy Wam Wspaniałych Świąt, dużo radości w rodzinnym gronie, mnóstwo zdrowia, a także udanego Nowego Roku i wielu kulinarnych inspiracji!A jeśli nie macie pomysłu na świąteczny obiad to tutaj mała podpowiedź :)Składniki (na 4 porcje):pół gęsi pokrojone na 4 kawałki (lub np. 4 piersi lub 4 udka)3 ząbki czosnkusól, pieprz ziołowy2 łyżeczki majeranku2 łyżeczki tymianku1
Zakręcony Widelecdługiej nieobecności pierwszy świąteczny przepis :) pasztet bez mięsa, w sam raz na Wigilię, a i mojemu tacie zasmakował :) Składniki:700 g oczyszczonych pieczarek1 cebula (95 g)1 marchewka (115 g)2 małe ząbki czosnku (8 g)2 jajka (oddzielnie białka i żółtka)50 g bułki tartej (na wszelki wypadek przygotowujemy 100 g)przyprawy:sól, pieprz (według uznania) (ja dałam płaską
Malowane smakiemPołączenie moich dwóch ulubionych ciast świątecznych w jedno to spełnienie marzeń wewnętrznego łasucha i wewnętrznego lenia - zamiast sernika i piernika można przygotować na Wigilię jeden sernikopiernik! Spód:220 g pierniczków (bez nadzienia)pół kostki masłaSernik:1 kg twarogu5 jajekszklanka cukru3 łyżki mąki ziemniaczanej1 pomarańcza 2 łyżki przyprawy do piernika+ masa cukrowa do dekoracji Pierniczki kruszymy
sama złodyczpoprzednich edycji, poleciała do Luksemburga na kulinarne mistrzostwa świata skąd przywiozła dwa brązowe medale! A my tymczasem korzystajmy z tej pysznej rybki – chyba taką zrobię ponownie na wykwintny świąteczny obiad – zachwyci każdego.Filet z pstrąga na puree z selera z cukinią:2 filety z pstrąga (ok. 150 g)1 mała cukinia1 ząbek czosnku1 cebula szalotka1 duży korzeń seleraok
Poezja smakujuż ostatni w tym roku wpis na świąteczne dania. Chociaż nigdy nie mów nigdy, może jeszcze coś się przytrafi ;-). Zakończenie będzie na słodko, czyli zapraszam na tradycyjne niemieckie pierniczki. Miękkie, lukrowane, z cytrynową i pomarańczową nutką. Doskonałe i proste do zrobienia.Inspiracja Moje wypieki.Pierniczki lebkuchenProporcje na 30 ciasteczekCzas przygotowania: 240 minutSkładnikiCiasto:250 g mąki pszennej
Kulinarne przygody Gatitymamusi, ciasto drożdżowe jest na prawdę warte polecenia, gdyż świetnie się z nim "pracuje". Paszteciki można nadziać tym czym mamy w lodówce, szpinakiem, kiełbasą, pasztetową, cebulą itd. moja wersja świąteczna z kiszoną kapustą i pieczarkami.Składniki:1 kostka margaryny1/4 l śmietany50 g drożdży600 g mąki1 jajko + 2 żółtka3 łyżki cukruDrożdże kruszymy i rozcieramy z cukrem, dodajemy 3 łyżki mąki
NA MOIM TALERZUpodanego przepisu wychodzą 3 spore makowce o średnicy około 30-35 cm. Wypiek jest trochę pracochłonny ale warto poświęcić trochę więcej czasu aby przygotować go na świąteczny stół Post Makowiec zawijany pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeNajpiękniejszych Świąt Bożego Narodzeniawypełnionych nutami wspólnie śpiewanej kolędy,zapachem świątecznych wypieków,ciepłem kochających serc ...pokojem i wewnętrzną radością ...WESOŁYCH ŚWIĄT DLA WSZYSTKICH!!!życzy Helena
Walijskie PichcenieW tym roku miały być Święta bez keksa ... ale do głowy wpadł mi pewien pomysł i musiałam go zrealizować. Powiem tyle - nie żałuję ! Keks
kolorowotorcikowoIdealna propozycja na niedzielny, świąteczny obiad. Na przygotowanie tego dania potrzebujemy troszkę więcej czasu niż zwykle. Ale warto - danie robi wrażenie :)Składnik:1,5 kg schabu1 słoiczek chrzanu śmietankowego albo żurawinowego1 słoiczek żurawiny 30 dag szynki parmeńskiej (albo boczku)duża garść suszonej żurawinypęczek natki pietruszki sól pieprzSkładniki na sos:1 słoiczek chrzanu tartegodobrej jakości śmietana (u mnie
Bon Appetit Małgorzaty