poranne wstawanie do szkoły i przedszkola. Choć jeśli mam być szczera to dla mnie lenistwo skończyło się już wczoraj. Nawet dzisiejsze święto dalekie było do tego błogiego stanu. Mój świąteczny nastrój psuły piętrzące się przede mną notatki z psychologii klinicznej, i świadomość, że lada dzień mam egzamin. Na osłodę poczyniłam za to jabłkowe róże z ciasta francuskiego. Do tego
Przysmaki KarolkiOstatnio będąc w TKMAXX (już w pełni tam okres świąteczny), kupiłam puree kokosowe firmy Monin (0,5l). Idealnie nadaje się do drinków, shake'ów, oraz jako dodatek do kawy :) Dziś zastosowanie do Caffe Latte. Czytaj więcej
Ana Mari's worldsklepach już od 2 listopada ruszyło szaleństwo świąteczne. U mnie na blogu dopiero dziś przepis na cudownie pachnące i smakujące pierniczki. Ciasto powinno leżakować ok. 6-7 tyg, a do świąt zostało już tylko ok. 5, więc dość mało mam czasu ;-( Mam nadzieję, że wyjdzie i będę mogła przed Świętami pochwalić się moimi wypiekami. Powiem szczerze pierwszy raz robię ciasto
Ana Mari's worldWszystkie kulinarne blogi ogarnął szał na świąteczne potrawy i wypieki. A na moim cisza :) Dlatego dziś nie piernik, śledzik, ani sernik. Ale za to smaczna i rozgrzewająca zupa tajska z mlekiem kokosowym, kurczakiem i kolendrą. Pełna smaku i aromatu. Pikantna, kipiąca egzotyką, rozgrzeje Was w zimowe dni i wieczory. Smacznego :)Czas przygotowania: 35 min.Porcja dla 5 osóbKoszt przygotowania
kulinarnyJanowym rokiem witam Was moją kolorową i orzeźwiającą sałatką z avocado i grejpfrutem w cytrynowym vinaigrette. Mam nadzieję, że się skusicie na tą bombę witaminową po świątecznych i sylwestrowych obżarstwach :) Pozostaje mi życzyć Wam dużo zdrowia i radości w Nowym 2014 roku !!! Czas przygotowania: 20 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 12,50 złSKŁADNIKI na sałatkę:1 avocado1/2
kulinarnyJaPrzygotowania świąteczne zachęciły mnie do wypieku kilku ciast na wielkanocną rozpustę. Na pierwszy ogień poszedł keks nadziany bakaliami w polewie z białej czekolady. Czas przygotowania: 90 min.Składniki na formę (silikonową) 23x10 cmKoszt przygotowania: 13,00 złSKŁADNIKI na ciasto:500 g mąki pszennej250 g masła lub margaryny1 szklanka cukru4 jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia3/4 szklanki mleka1 łyżeczka aromatu rumowego1/2
kulinarnyJaBardzo aromatyczna zupa krem z dyni z dominującym smakiem pomarańczy. Wyraźny dodatek przypraw i łagodny, słodki posmak ananasa. Coś dla amatorów pikantnych połączeń. Rozgrzewa, a mi kojarzy się świątecznie. Pewnie z powodu pomarańczy.Składniki:800 g pokrojonej w kawałki dyni (ze skórką, bez pestek, kawałki kilkucentymetrowe)2 średniej wielkości pomarańcze2 łyżeczki imbiru w proszku1 łyżeczka gałki muszkatołowej1 szklanka bulionu1 szklanka
W kuchni wieczoremśnieg i słońce, niż tę pluchę, która króluje za oknami. No, ale zawsze można sobie poprawić humor grzebiąc w książkach kucharskich. W książce Hanny Szymanderskiej znalazłam przepis na mazowiecką świąteczną zupę z łososia. Polecali dolewać do niej maderę, ale ja mam porto, więc spróbowałam z tym trunkiem. Zupa jest ciekawa, choć raczej postna. Sprawdzi się jako danie na przystawkę bardziej
W kuchni wieczoremWasze świąteczne przygotowania? U mnie teoretycznie wszystko zgodnie z planem. Teoretycznie, bo liczyłam na chwilę lenistwa w tym tygodniu, przed Wigilią, ale codziennie jest coś do zrobienia i godziny lecę bardzo szybko.Wczoraj przygotowałam śledzie. Teraz przegryzają się w słoiczkach, w lodówce. To zdecydowanie jeden z moich ulubionych przysmaków. Jako dziecko byłam bardzo wybredna i za żadne skarby świata nie wzięłabym
W kuchni wieczoremKochani,Życzę Wam pysznych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia!Czas zacząć świąteczny odpoczynek.Żródło: http://camillestyles.com
W kuchni wieczoremnią wcale tak dużo jak myślałam. Ciasto jest na pewno dużo smaczniejsze niż ze sklepu, więc jeżeli macie troszkę chęci i czasu, to polecam przygotować je na świąteczny stół. Inspiracja."Składniki na dużą blachę:Ciasto drożdżowe:100 g ostudzonej margaryny60 g cukru10 g cukru z prawdziwą wanilią3 żółtka1 jajko110 ml mleka30 g świeżych drożdży300 g maki pszennej tortowejSposób przygotowania
Słodkie PrzyjemnościMuszę przyznać, że gdybym w niedzielny poranek dostała taką niespodziankę do łóżka to bym się ucieszyła - lekka i smaczna - to najlepsze określenie. Zapraszam na Jogurtową przekąskę - małą odskocznie od świątecznych propozycji."Składniki:jogurt naturalny dużyJaśki" z galaretką/orzechowemusli: płatki owsiane, otręby owsiane, płatki kukurydziane, żurawina/rodzynki, wiórki kokosowe, orzechy, suszony banan, kandyzowany ananas - pominęłamewentualnie cukier do smaku Sposób przygotowania
Słodkie PrzyjemnościNiedziela palmowa za nami, święta przed nami, a na dworze śnieg. Podobno święta również będą śnieżne, choć z dodatnią temperaturą. Cóż, może nie będzie świątecznego spaceru w samym sweterku, ale jestem pewna, że w kwietniu będziemy mogli w końcu zapomnieć o grubych kurtkach. No dobra, a wracając do świąt, przygotowałam dla Was kolejną propozycję, którą spokojnie możecie pochwalić się
Słodkie Przyjemnościulubionych deserów. Zdecydowanie! I chyba najprostszy ze wszystkich. Idealny na wystawne obiady i świetny do przygotowania w spokojny samotny wieczór. Coraz bardziej zastanawiam się nad przygotowaniem takich deserków na świąteczny stół. Lekko, smacznie i słodko, a do tego wystarczy tylko chwila na zrobienie takich piękności. A jak się Wam podoba? Zapraszam na Mus brzoskwiniowy z biszkopcikami i śmietanką."Składniki
Słodkie Przyjemnościosób - tak więc sporo roboty przede mną. Do tego ciasta i inne znakomitości. A wieczorem dla relaksu przygotuję moją ulubioną sałatkę jarzynową razem z mamą - taki nasz świąteczny zwyczaj. Szkoda tylko, że zabierają nam jutro godzinę snu. Będę nieprzytomna na święta! :) Dziś ostatnia przedświąteczna propozycja - Gniazdka Kokosowe. Bardzo proste i bardzo smaczne. Zawsze można zrobić je trochę wcześniej, co jest
Słodkie Przyjemności