świąteczne - 4618 przepisów (strona:175/308)

Likier jajeczny 175

Likier jajeczny- drugi od lewej Święta w pełni. Ciesząc się towarzystwem bliskich delektujemy się Bożonarodzeniowymi przysmskami. Wszechogarniajace lenistwo jest takie przyjemne... Przed tygodniem rozpoczęłam opowieść o świątecznych likierach. Na dzisiaj pozostawilam ostatni. Jajeczny. Najlepszy jest dopiero co przygotowany- jeszcze ciepły:)!  Likier jajeczny 6 żółtek  250 ml mleka skondensowanego nieslodzonego 250 ml wódki 200g cukru pudru Cukier waniliowy Żółtka

Zapiski Młodej Żony
Pani Walewska 386

otrząsnęłam się jeszcze po świątecznym celebrowaniu niezliczonych posiłków i deserów. Przyzwyczajona do zapasu słodkości w spiżarni postanowiłam sobie pofolgować. Kruche ciasto, dżem, beza i krem budyniowy. Tego mi było trzeba! Pani Walewska kruche ciasto: 6 żółtek 20dag cukru pudru 3 szklanki mąki pszennej 30dag masła cukier waniliowy + kwaśna konfitura do posmarowania beza : 6 białek 2 szklanki cukru pudru 1 łyżka

Zapiski Młodej Żony
Boże Narodzenie 467

śliwkowymi Ciasteczka z kremem karpatkowym Likier piernikowy Miodownik z kremem grysikowym wiśniami i orzechami Pomarańczowe paluszki Tort piernikowy Ciasteczka cieszyńskie koniczynki Witrażyki z miodem Czerwononose rudolfy Gwiazdki cytrynowe Barszcz świąteczny czysty Zakwas buraczany Mikołaj Ciasteczka misie Domowy cukier waniliowy

Ala piecze i gotuje
Aromatyczne pierniczki pod złocistym lukrem 149

Świąteczny must-have bez którego święta nie są świętami. Piekę ja na około miesiąc przed Wigilią. Wytrzymują świeże i miękkie nawet kilka miesięcy. SKŁADNIKI: na około 25 sztuk: 500g maki 200g płynnego miodu 10g proszku do pieczenia 200g cukru pudru 120g masła jajko 3 łyżeczki domowej przyprawy do piernika  Do dekoracji: lukier (szklanka cukru pudru, 3 łyżki mleka, kwasek

Pyry na Gaz
wyróżnienie w konkursie "Tydzień Restauracji z Groupon" 133

Jakiś czas temu brałam udział w konkursie "Tydzień Restauracji z Groupon" organizowanym przez Kuchnia +. Zadanie konkursowe było następujące: „Prześlij nam swój autorski przepis na ulubiony świąteczny przysmak ze śliwką w roli głównej oraz podaj dwie potrawy regionalne, które często goszczą w restauracjach w Twoim mieście." Wczoraj na swojej skrzynce znalazłam informację, że wygrałam podwójne zaproszenie do restauracji Nagoja Sushi

Pyry na Gaz
Czekoladowe ciasto drożdżowe do odrywania 376

nimi spokoju. Ciągle szukam nowych pomysłów na wykorzystanie ciasta drożdżowego. Tym razem postanowiłam wykorzystać pomysł, który chodził już za mną od grudnia zeszłego roku ale przepisy świąteczne dominowały mi tamten czas na blogu więc dopiero teraz zaprezentuje wam mojego odrywańca. Smaczne proste ciasto, również można je zrobić w wersji cynamonowej. Jego dużą zaletą jest możliwość odrywania kawałków i nie wysłuchiwania

ciastkarnia na kruchym spodzie
Mazurek kajmakowo - kakaowy 170

sezon na mazurki się skończył, ale postanowiłam uzupełnić zaległe przepisy. Niestety nie miałam wcześniej siły po grypie a potem czasu na publikowanie na bieżąco. Dzisiaj pierwszy z zaległych świątecznych przepisów na mazurek kajmakowo – kakaowy. Wspaniałe kruche ciasto z kajmakiem to jest dokładnie to co najlepiej lubią moi bliscy :-) Przepis na spód pochodzi z książki „Smaczne i zdrowe ciasta domowe” Składniki

Na słodko lub wytrawnie
Mazurek kakaowy 161

Dzisiaj drugi z zaległych świątecznych przepisów, tym razem   mazurek kakaowy. Przepis na delikatne ciasto wzięłam tak jak poprzednim razem z książki „Smaczne i zdrowe ciasta domowe”. Z podanego przepisu wyszła mi duża blacha ciasta. Składniki na   spód: 500 g mąki krupczatki 250 g masła lub margaryny 2 jajka 2 łyżki oleju 3 łyżki kwaśnej śmietany szczypta soli. Sposób

Na słodko lub wytrawnie
Bezglutenowe i bezjajeczne prawie pierniczki 298

tutaj chodzi). Myśmy się nimi zajadali z największą rozkoszą, tak samo dzieci koleżanki - małe łapki co i rusz sięgały po kolejny.  Jeśli więc jeszcze świąteczny, albo chociaż zimowy nastrój Was nie opuścił, nie znudziły się Wam korzenne aromaty, to serdecznie polecam te maleństwa nawet teraz. Jeśli jednak zużyliście już całą przyprawę do piernika i zamiast cynamonu wolicie w cieście

Pożeraczka, czyli raz adobrze
MUFFINKI BARANKI 122

idą przygotowania Świąteczne? U mnie już widać pierwsze efekty. Na pierwszy ogień poszły słodkości, które mam nadzieję urozmaicą mój wielkanocny stół. Trzeba poświęcić na ich przygotowanie chwilę czau, ale warto. Zresztą sami oceńcie. Muffinki robimy według ulubionego przepisu. Moja wersja na dziś to: pomarańczowo- bakaliowe muffinki barankowe :) Można w nich znaleźć skórkę pomarańczową i cedratu, morele suszone, rodzynki, żurawinę

Kuchnia w opałach
BARSZCZ KISZONY 131

macie taką świąteczną potrawę, bez której nie mogli byście się obejść ? Dla mnie to jest barszcz i uszka. Dzisiaj zapoznam Was z wersją barszczu kiszonego. Można go spożywać prosto z lodówki, ale również może stanowić zakwas do tradycyjnego wigilijnego barszczu, takiego z buraczanymi wiórkami. Jest świetny jako dodatek do krokietów i równie dobrze czują się w nim uszka. Ukiszony barszcz

Kuchnia w opałach
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z OLEJEM RZEPAKOWYM, WIŚNIÓWKĄ I ŻURAWINĄ 130

Dzisiaj zapraszam na polędwiczki wieprzowe w świątecznej odsłonie. Bardzo lubię ten rodzaj mięsa, z uwagi na jego delikatność i kruchość. Dodatkową zaletą jest to, że nie wymaga zbyt wielu zabiegów, aby wyczarować pyszne danie. Polędwiczki usmażyłam na oleju rzepakowym, który jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest podstawowym produktem w mojej kuchni. SKŁADNIKI: 500 g polędwicy wieprzowej

Kuchnia w opałach
CUKIER WANILIOWY 109

dodawać do potraw coś, co w pierwszym stadium miało dużo wspólnego z krowim plackiem. Bleeeeee... Zdecydowanie polecam przygotowanie domowego cukru z naturalnym aromatem wanilii. Tym bardziej, że sezon na świąteczne wypieki za pasem :) SKŁADNIKI: 1 szkl drobnego cukru 2 laski wanilii słoiczek A jak to zrobić: Cukier wsypać do słoiczka. Wanilię przekroić wzdłuż na pół i nożem zeskrobać nasiona, które

Kuchnia w opałach
CIASTECZKA - MARCEPANOWE GWIAZDKI 147

Świąteczne wypieki czas zacząć :) W tym roku zdecydowanie stawiam na ciastka i pierniki. Dzisiaj pyszne marcepanowe ciasteczka, delikatne i kruche. Bardzo je lubię, choć ciasto łatwe do obróbki nie jest, gdyż się je źle wałkuje. Ale zapewniam, że warto się odrobinę pomęczyć dla efektu końcowego :) SKŁADNIKI: 150 g miękkiego masła 3 płaskie łyżki cukru pudru 100 g marcepanu 1 żółtko

Kuchnia w opałach