już po Świątecznie za to szybko i smacznie. Mam tak, że po okresie kiedy spędzam intensywny czas w kuchni przychodzą takie dni kiedy lubię szybkie, proste i smaczne obiady. Do takich można właśnie zaliczyć wszelakie dania makaronowe, a że ja je uwielbiam podsuwam Wam taki oto pomysł... Moja mama często powtarzała, że szybkie dania to takie, które nie szybko się
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiOgłaszamy uroczyście koniec świątecznego i poświątecznego obżarstwa. Czas wrócić na normalne tory żywieniowe. Tydzień rozpoczynamy jak zawsze od czegoś lżejszego, dziś jest to pomysł na obiad. Pyszne ziołowe kulki z mięsa mielonego gotowane na parze, a w środku znajduje się kolorowa niespodzianka. Nam najlepiej smakują z ryżem. Ziołowe kulki mięsne z patisonem gotowane na parze SKŁADNIKI
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwtyczkę'; } }); Incoming search terms: jedzenie na przyjęcie sernik na boże narodzenie masa na tort dla rocznego dziecka serniki na boże narodzenie sernik na bożenarodzenie ślimaczki drożdżowe z serem ciasta swiateczne na boze narodzenie puszysty snikers przekąski na święta bożego narodzenia utwardzanie mascarpone The post Puszysty snikers appeared first
dom-agi.plponad 10 lat , gotowałam Sycylijczykom i nie tylko. Tricki i sposoby wszelakie podejrzałam u teściowej, sąsiadek, plotkar placowych i w okolicznościach sprzyjających kontakt kuchenny ,tudzież w pracy. Charakterystyczną „potrawą” świąteczną lub na „wynos” jest tzw. m'banata. To zamykana pizza nadziana samymi dobrociami. Ciasto na tę pizzę znajdziecie TUTAJ Tym razem do ciasta wykorzystałam mąkę pszenną 500 MŁYN KOPYTOWA
Z Kuchni Do Kuchniznalezienia odpowiedniego słoiczka i... odkręcenia go. Wbrew pozorom to wcale nie jest takie proste! Bardzo często skład załamuje a smak... nie zachwyca. Jeśli chodzi o chrzan, taki typowy, taki świąteczny, taki do wędlinki, do sałatki - mamy swojego faworyta po którego zawsze sięgamy. Jeśli jednak chodzi o sprawy poważniejsze - typu taki sos właśnie, sięgamy po słoiczek z firmy " ORZECH ". Smakuje idealnie
Wypisz Wymalujzaczęło się to tak. Tego roku od wielu lat postanowiłam wysłać kartki świąteczne. Talentu jak widać poniżej nie mam, niestety. Ważne, że robiłam je od serca i sercem. Chciałam nimi obdarować osoby, które podziwiam i uważam za bardzo wartościowe :) Kartki powędrowały do trzech osób :) Matko Naturo- pozwoziłam sobie skraść Twoje zdjęcie mojej kartki :) DNIA DZISIEJSZEGO 19.12.2014 Otrzymałam paczkę, paczunię
ClauditteMissCookingZostało mi trochę przepysznego orzechowego kremu z ostatniego tortu więc postanowiłam go wykorzystać do własnych wypieków. Od razu do głowy wpadł mi pomysł na zrobienie świątecznych kruchych babeczek. Połączenie kremu orzechowego z kruchym ciastem komponuje się idealnie. Pyszne zarówno do popołudniowej kawki bez okazji jak i na przyjęcie bądź tak jak w moim wypadku na święta. Serdecznie polecam ;) Składniki
Krakowskie smaki Aniograniczamy się przeważnie strączkowemi roślinami i kaszą, co nie jest potrzebne latem, gdy jest dość młodej jarzynki, to możemy przyrządzić bardziej pożywną zupę, a do mięsa dać sałatę. Stół świąteczny urozmaicamy leguminą, tortem, etc. Główną jednak zasadą, jak to było już parę razy nadmieniane, pozostanie stosowny rozkład i kolejna zmiana różnych potraw. " Kuchania Koszerna , Rebekka Wolf
KUCHARNIAczekacie aż opadnie mgła? MUS JABŁKOWY Z ROZMARYNEM Mus jest idealnym "smarowidłem" do ciast korzennych, imbirowych oraz do naleśników. Może być też wspaniałym pomysłem na świąteczny upominek. 10 jabłek, obranych i wypestkowanych 3 laski cynamonu 1/2 filiżanki cydru jabłkowego 1/4 filiżanki miodu 3 średnie gałązki rozmarynu Wszystkie składniki umieścić w garnku i ustawić na dość dużym ogniu. Doprowadzić
KUCHARNIApudło zabawkami, które podaruje innym dzieciom. Lada dzień przyjdzie też pora na przygotowanie Szlachetnej Paczki. Każdego dnia przez magiczne okienko adwentowego kalendarza zaglądamy do zbliżającej się coraz bardziej krainy świątecznej radości. I nie ważne, czy spadnie śnieg czy nie; czy jesteśmy duzi czy mali, czy odwiedzi nas Mikołaj, Wielki Niedźwiedź, jak u Tygryska, czy może Osioł, jak wierzą Finowie, ważne
KUCHARNIAkubek mąki z chleba razowego zużyłam 4 duże kromki chleba. Na spód zamiast dużych, prostokątnych opłatków użyłam małych, okrągłych, na których u mnie tradycyjnie piecze się świąteczne ciasteczka (klik). Po połączeniu składników ciasto jest bardzo gęste, można je bez problemu formować nadając pożądany kształt i grubość. Przyjęłam, że pieczenie w wolnym piecu to w przypadku mojego piekarnika
KUCHARNIAzapatrzony w pierwszą Gwiazdkę. Dobrych Świąt! Oby ich magia została w nas na długo! * Na zdjęciach występują - moje ukochane całuski bezowe (z części masy wycisnęłam i upiekłam świąteczne kształty - gwiazdki i choinki) - przepis tu - klik. Piernikowy ludek i pozostałe postaci są autorstwa mojego Synka i zostały upieczone według tych przepisów - klik , klik
KUCHARNIANocą wyjadać czekoladę. Śpiewać na całe gardło do drewnianej łyżki. Rozmawiać z sadzonkami i wybrać imię dla myszy, która zamieszkała na tarasie. Zbierać kolorowy papier ze świątecznych prezentów i odkładać go w szafie na kolejny rok. Być sobą, po prostu. I znaleźć drogę. Swoją drogę. Taką, której trasa nie prowadzi w ślepy zaułek
KUCHARNIAkażdy z prezentów to niespotykana rozkosz dla podniebienia! Z wielką radością zapraszam Was do przygotowania ze mną jadalnych podarunków. Już niedługo w Pracowni Manualnej poprowadzę kolejną edycją świątecznych warsztatów Jadalne Prezenty. Jak nakazuje tradycja, przygotujemy aż 12 wyjątkowych propozycji niezwykłych, pachnących i pysznych jadalnych prezentów. Wszystkie przygotowane prezenty uczestnicy warsztatów zabiorą ze sobą i będą
KUCHARNIApiekarni udaliśmy się do Restauracji "Zaścianek Polski" , gdzie właścicielka i współtwórczyni szlaku Mazowieckiej Michy, Bożena Polak-Stojanova , przygotowała dla nas warsztaty pierniczkowe. Ależ pachniało! Wszystkim uczestnikom udzieliła się iście świąteczna atmosfera. Kropką nad "i" była prawdziwa uczta w Zaścianku, gdzie mogliśmy do woli próbować mazowieckich przysmaków, w tym słynnych pierogów szlacheckich, żurku, pyz z mięsem, pierogów z kaszą
KUCHARNIA