świąteczne - 4618 przepisów (strona:171/308)

Babka kawowa 186

przed Świętami…;) Mam nadzieję, że znajdą się chętni do jej przetestowania Ta babka kawowa jest bardzo smaczna i wilgotna. Nie jest za słodka. Idealnie będzie się nadawać na świąteczny stół, ale również jako zwykłe ciasto na niedzielę. Na blogu znajdziecie również inne babki http://ugotujmyto.pl/slodkosci/ciasta/babki/ Babka kawowa Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia

UgotujmyTo.pl
Marynowane jajka 121

kurzych i dlatego zachęcam do ich konsumpcji. Jedyny mankament to niestety cena. Są drogie, ale warto co jakiś czas się na nie skusić. Może podacie je w okresie świątecznym w takiej wersji?  Małe, smaczne i efektowne. :) Składniki: 16 jajek przepiórczych Zalewa 100 ml koncentratu buraczanego 80 ml octu winnego 100 ml wody 4 kulki ziela angielskiego 2 małe listki

Ala piecze i gotuje
Prosta pomarańczowa babka 146

Wielkanoc tuż tuż... Zapraszam więc na kolejny świąteczny przepis. Dziś będzie na słodko, tym razem jest to baba cytrusowa, czyli ucierana babka pomarańczowa z cytrynowym lukrem. Bardzo prosta w przygotowaniu, pamiętajcie tylko, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Na blogu znajdziecie też inne baby: Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Prosta pomarańczowa babka Czas przygotowania: 60 minut Proporcje

Kulinarne przygody Gatity
Żur na zakwasie owsianym 155

domowego zakwasu to koszt mniejszy niż złotówka, warto więc przygotowywać go samemu. Po odstaniu wystarczy przelać go do butelki, zakręcić i przechowywać w lodówce. Zobacz również przepis na ----> Świąteczny żurek  chrzanem w chlebie , żurek na wywarze z wędzonego boczku , żurek , żytni zakwas na żur Żur na zakwasie owsianym - przepis: Składniki: 0,5 litra zakwasu owsianego ----> z tego

Moje Qulinaria
Babka kawowo- orzechowa 127

Dziś na moim blogu przepis na kolejny wielkanocny wypiek. Babkę przygotowuje się w kilka chwil. Nie może jej zabraknąć na świątecznym stole. Polecam!!! SKŁADNIKI: 4 jajka, 3/4 szklanki cukru, 1 szklanka mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 kostki margaryny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 80g orzechów włoskich, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 1,5 łyżki kawy mielonej, kilka kropel aromatu

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ryba po grecku 257

ryba po grecku ;) Nie mam pojęcia skąd się wzięła ta nazwa, ale na pewno nie z kuchni greckiej. Ryba przyrządzana w ten sposób najczęściej pojawia się w Polsce na świątecznym stole, chociaż dla mnie kwalifikuje się jako potrawa całoroczna. Może być podawana na ciepło lub na zimno. U nas jest specjalnością mojego Męża, który podkręca smak papryczką chilli i pikantnym

Pełny talerz
Tort kokosowo-korzenny z powidłami i Noworoczne Życzenia 170

Świętowanie zakończone, pora wracać do rzeczywistości również tej wirtualnej ;) Po odkopaniu się z confetti Nowy Rok na blogu rozpoczynam setnym postem i tortem. Tort jest Sylwestrowo - Noworoczny, jeszcze ze świątecznymi aromatami śliwek i przypraw korzennych, ale połączonymi z odrobiną egzotyki, czyli kokosem ( w końcu w Gdyni w Sylwestra miała być Copacabana ;) ) Składniki dla 4 osób: Ciasto 6 jaj 1 szklanka

Pełny talerz
Pasztet tradycyjny 172

zastąpi smaku i zapachu tego domowego, gorącego, świeżo wyciągniętego z piekarnika. Próbowanego przy krzykach:"nie ruszaj, jeszcze za gorący!" Taki pasztet jest obowiązkowy u nas w domu na świątecznym stole. Ten nazwałam tradycyjnym, bo łączy sobie dwa pasztety znane nam (mi i M.) od dzieciństwa - mojej Mam i Mamy mojego męża. Zebraliśmy w nim to, co najlepsze i powstał naprawdę

Pełny talerz
Kandyzowana skórka pomarańczowa 113

Aromatyczna i niezastąpiona. Do bab, mazurków, keksów, serników i do czego tylko chcecie. Domowa skórka pomarańczowa w najlepszej wersji- czyli bez konserwantów. Niezastąpiona w wypiekach świątecznych i codziennych. Składniki dla 4 osób: 3 pomarańcze najlepiej niepryskane (bio) ½ szklanki wody + woda do wstępnego gotowania 1 szklanka cukru Pomarańcze wyszorować, sparzyć. Skórkę naciąć na ćwiartki lub ósemki, zdjąć z pomarańczy. Warstwę białej

Pełny talerz
Babka jogurtowo - limonkowa 163

już chyba moja ostatnia babkowa propozycja przed tegorocznymi świętami Wielkiej Nocy. I już w sumie sama nie wiem , która z tych bab pojawi się u mnie na świątecznym stole. Dzisiejsza babka dość zbita , mocno wilgotna o pięknym cytrusowym smaku i zapachu. A co ważne przygotowuje się ją w kilka minut , co nie jest bez znaczenia , gdy tyle innych rzeczy jest

Malinowa Kawiarenka
ZAKWAS NA ŻUR 162

już ostatni moment, nastawmy zakwas na żur, na pewno tak przygotowany świąteczny żurek będzie najlepszy na świecie   Składniki: 10 dag mąki żytniej razowej 1 ząbek czosnku 8 szt kolorowego pieprzu 3 liście laurowe 5 szt ziela ang piętka chleba razowego 2 szklanki ciepłej przegotowanej wody Wykonanie: Do dużego słoja wsypujemy mąkę, dodajemy wodę, przyprawy, dobrze mieszamy. Dodajemy też drobno

Z Majeczką w kuchni
Wielkanocna babka marmurkowa 160

Czas zacząć pieczenie świąteczne. W tym roku postanowiłam zrobić tradycyjną wersje babki. Polecam przepis jest bardzo smaczna, nie jest sucha i to świetne połączenie smaku wanilii i czekolady pycha:) I tak zaczyna od dzisiaj dwa tygodnie odpoczynku a  książki odkładam na półkę.   Składanki: 250 g masła 5 jajek 1 szklanka mleka 300 g cukru 600 g mąki

ciastkarnia na kruchym spodzie
Zielona baba wielkanocna 249

minut.  Dekorujemy lukrem: cukier łączymy z wodą, rozdzielamy na dwie części: jedną zostawiamy białą, do drugiej dodajemy żółty barwnik. Dekorujemy ostudzoną babkę, stroimy truskawkami i miętą. Stawiamy na świąteczny stół.  SMACZNEGO

Sajkofanka smaku
Krem ze świeżego ogórka 99

Jeśli nie macie ochoty na tradycyjny żurek z jajkiem, ja proponuję coś zupełnie innego na świąteczny obiad. Krem ze świeżego ogórka  Składniki: 1 duży ogórek ... 1 litr bulionu 1 serek topiony naturalny 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki śmietany 18% 1,5 łyżki mąki ryżowej lub zwykłej ser żółty gouda (malutki kawałek) sól,pieprz  Do gotującego się

noteskulinarnyfiga
Warkocz Drożdżowy z Marcepanem 128

wzbogacają jej smak. Robiłam ją już trzy razy, wiec jak się domyślacie musi dobrze smakować. I choć z marcepanem, który bardziej zarezerwowany jest na święta Bożego Narodzenia tak i świąteczny Wielkanocny stół nią nie pogardzi a wręcz przeciwnie zachwyci. Składniki: 75 g masła lub margaryny 175 ml mleka 375 g mąki 1 jajko szczypta soli 21 g świeżych drożdży

Made By Mom And Son