minimum, za jednym wyjątkiem - postanowiłam, że na moim stole pojawi się mazurek. Ostatni raz jadłam go jakieś 10 lat temu, w nieco innej wersji, dlatego postanowiłam przywrócić tradycję. Na świątecznym stole pojawił się więc kruchy mazurek z chałwą i solonym kajmakiem - niebo w gębie. Uciechom podniebienia wciąż nie ma końca i już wiem, że na przyszłe święta też przygotuję
W poszukiwaniu inspiracjiJuż po Wielkanocnym obżarstwie, dlatego proponuję coś łatwego i na pewno lżejszego niż tradycyjne świąteczne dania. Pyszne spaghetti z piersią z kurczaka, grzybami, papryką, parmezanem i pachnącą bazylią – bez ciężkiego sosu! Danie jest szybkie, łatwe i przyjemne w przygotowaniu. Polecam dla całej rodziny w szczególnie zabieganym tygodniu:) Scroll down for recipe in English Spaghetti z kurczakiem, grzybami i papryką
karmelowyTypowy niedzielny czy świąteczny obiad. Delikatne mięso z indyka, które wprost rozpływa się w ustach z dodatkiem lekkiej sałatki jarzynowej. Tradycyjnie, ale lekko i smacznie. :) Składniki: Pieczone skrzydło z indyka średnie skrzydło z indyka 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżeczka miodu naturalnego zioła do drobiu Sałatka jarzynowa 3 średnie marchewki 1 średnia pietruszka
Truskawkowa FiestaJako, że piję często i delikatnie- ta właśnie mnie urzekła. Chwyciłam ją- jako pierwszą! Jej żółty, delikatny kolor i ciekawy smak...faktycznie dał mi energię ,ale jednocześnie przygotował do świątecznych wyzwań! Płatki róży i ananas- wspaniale połączenie dwóch odległych od siebie regionów, zamknięte w aromatycznej kompozycji ... „ Powodzenia” przy wypiekach, przy dopinaniu na ostatni guzik! Genialna sprawa, opakowania zawsze opisane
Z Kuchni Do Kuchniciasto gościło na moim świątecznym stole. Jest to smak mojego dzieciństwa. Jako mała dziewczynka bardzo lubiłam to ciasto. Jest ono proste w wykonaniu, nie za słodkie- słodycz ciasta przełamana dżemem, dodatek galaretki i bananów to coś co posmakuje nie jednemu wielbicielowi ciast. Przepis pochodzi z domowych zapisków natomiast przepis na polewę pochodzi ze strony
Krakowskie smaki Aniarynowany łosoś w wiosennej odsłonie, przepyszny! Może być ciekawą odmianą po świątecznym menu, zwłaszcza tam gdzie serwowano ciężkie, tłuste i sycące dania, zamieniające się wałeczki niechcianego tłuszczu ;) Czas przygotowania: 48 godzin Składniki: 400 g surowego łososia ze skórą, 3 łyżki soli, 3 łyżki brązowego cukru, 2 pęczki koperku, 25 ml whiski, 25 ml kwasu z buraków , skórka z połowy cytryny
SzczyptaSmaQŚwięta, święta i parę cm więcej w biodrach... znacie to? Przy świątecznym zamieszaniu (którego nie lubię) narzuciłam trochę zdrowych, lekkich i wolne (taaaa) posiłków, z jajkami w roli głównej oczywiście. Sałatka z pomidorami, boczkiem smażonym, prażonym słonecznikiem i jajkiem w koszulce jest pyszna i uzależnia - mogłabym ją jeść codziennie! ;) Składniki: ulubiona sałata/sałaty oliwa z oliwek - u mnie czosnkowa
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!sporo biegaczy i kilku rolkarzy. Stwierdziliśmy, że muszą mieć spore wyrzuty sumienia skoro wyszli przy takiej pogodzie się poruszać, ale też lepiej mieć wyrzuty sumienia z powodu pochłonięcia świątecznym pyszności i je wybiegać (wyrzuty sumienia się rozumie) niż mieć wyrzuty i je zajść :) A jak tam Twoje sumienie? Nie ma nic lepszego niż dać organizmowi złapać oddech i zrobić
Pyry na Gazkrólują zielone barwy. Dziś zapraszam Was na wiosenna lekką sałatkę w jogurtowym sosie musztardowo-czosnkowym *. Idealna jako samodzielne danie, jak i dodatek do mięsnych przysmaków. Myślę, że po świątecznych potrawach, tak jak i mi, tak i Wam bardzo zasmakuje. * przepis własny Składniki: kilka liści sałaty lodowej i czerwonej garść Rucoli 1/3 szklanki jogurtu naturalnego 1 płaska łyżeczka musztardy stołowej
Słodkie okruszkiświątecznym obżarstwie warto napić się czegoś orzeźwiającego. Dziś polecam napój cytrusowy, który podaję w szklaneczkach przygotowanych z grejpfrutów. SKŁADNIKI: 1 grejpfrut, 2 pomarańcze, 1/2 szklanki wody gazowanej, 1 łyżka miodu, kostki lodu. PRZYGOTOWANIE: 1. Owoce przekrawam na pół, wyciskam sok. Sok przecedzam przez sitko, aby nie było pestek. 2. Do soku wlewam wodę i dodaję miód. Dokładnie mieszam. Wrzucam kostki
Tradycyjna kuchnia KasiŚwięta święta i po świętach a pyszne wypieki zostają na inne chwile . Fajnie jest jak przygotowane przez nas ciasta na świąteczne stoły smakują naszym gościom. Potem wiemy na pewno że mamy sprawdzony przepis i z zamkniętymi oczami pieczemy dalej. Tak też było z moją dzisiejszą babką, powstała na święta ale gościć będzie na naszym stole bardzo często. Zapraszam i polecam
Moje Małe CzarowanieTeraz będzie kilka wpisów przedświątecznych , świątecznych...po prostu nie było kiedy wcześniej wstawić przepisów..na początek śledzie z cebulką wymieszaną z pieprzem cytrynowym i zalane olejem lnianym..Piękny kolor śledzi i cebulki od pieprzu i oleju.. filety śledziowe solone cebula olej lniany Oleofarm pieprz cytrynowy Rafex Śledzie pokroić na kawałki , w razie potrzeby wymoczyć. Cebulę pokroić i wymieszać
Moje domowe kucharzeniesmakowitych Świąt Wielkanocnych oraz bogatego zajączka i mokrego dyngusa :) Przy okazji zamieszczam przepis na pyszne i szybkie w wykonaniu jajka faszerowane, które właśnie zrobiłam razem z Siostrą na świąteczny stół. Wybaczcie, że tylko jedno zdjęcie, ale w ferworze przygotowywania domu na przybycie gości nie było czasu na pstrykanie ;) Jajka faszerowane awokado: 6 jaj ugotowanych na twardo 1 dojrzałe awokado
Zawsze głodna!spacer, jeśli pogoda pozwoli, później obiad i podjadanie mazurków i bab aż do podwieczorku. Życzymy Wam, nasi drodzy, żeby Wielka Noc przyniosła Wam pogodę ducha, równowagę i spokój. By świąteczne porządki wywiały z domów niesnaski i kłótnie. By wiosenny deszcze zmył resztki zimowej depresji
Gotuj z Blue RavenSoczysty, aromatyczny schab otulony ziemniaczaną koszulką / zobacz / z surówką selerową podaną w połówkach ugotowanych buraczków /z obacz / to moj a pyszna propozycja na świąteczny obiad. Wesołych Świąt
Zakamarki mojej kuchni