trudno uwierzyć, że wczoraj rozpoczął się listopad. Za dwa miesiące koniec roku a co za tym idzie, także coraz bliżej święta. Już powoli planuję listę świątecznych smakołyków ale póki co moja kuchnia jest jeszcze głęboko osadzona w tych jesiennych smakach. Przez przeciągający się remont nie załapałam się w tym roku na festiwal dyni co nie oznacza
My simple kitchenprzedsięwzięciu i tak oto z dumą prezentujemy Wam nasz pierwszy owoc wspólnej pracy. Pierwszy numer powstał w oparciu o tematykę Wielkanocną. Znajdziecie w nim przepisy na potrawy oraz wypieki świąteczne. Mamy nadzieję, że nasz magazyn będzie dla Was dobrym źródłem inspiracji :) Miłej lektury!:) Więcej informacji na temat grupy "Babeczki" do poczytania w magazynie oraz na profilu grupy
My simple kitchenpierwszego kęsa. Im dłużej postoi, tym lepiej smakuje. Choć rzadko zdarza się aby ciasto starczyło na dłużej, bo znika w zaskakującym tempie. Może ten sernik znajdzie się na Waszym świątecznym stole? :) Powyższy przepis znajdziecie również w numerze "Chochla" (patrz - prawa strona). Ciasto na dużą blachę Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
My simple kitchenNiezastąpione do obiadu - czy to niedzielnego czy świątecznego. Mają wiele zwolenników jak i przeciwników. Buraczki. W mojej ulubionej wersji, czyli zasmażane. Wbrew pozorom nie ma wcale dużo pracy przy nich, wystarczy tylko dobrze rozplanować sobie czynności. Ja buraki gotuje dzień wcześniej a resztę przygotowuję następnego dnia. Zdecydowanie najlepiej smakują podane na ciepło. Składniki: 1kg buraków 1 cebula 2 łyżki masła
My simple kitchenJaki dzisiaj piękny dzień! Słońce pozwoliło mi w końcu na fotografowanie w świetle dziennym, w związku z czym postanowiłam zrobić mojej rodzince świąteczne śniadanko. Wiem, że niektórzy z Was próbowali już wypieku chleba z mojego przepisu, jestem bardzo szczęśliwa! Mam zatem nadzieję, że skoro próbowaliście już chleba, spróbujecie też upiec domowe bułki z rozmarynem . Składniki
Garniec MagalieUwielbiam piec babeczki, ciasta i różne inne słodkości. W związku z świętami Wielkanocnymi postanowiłam upiec coś pysznego. Święta spędzałam u rodziców więc upiekłam tylko jedno ciasto do kawy na świąteczny poniedziałek. Padło na Fale Dunaju . Składniki na ciasto : 3 jajka 150 ml oleju 180 ml mleka (150ml+30ml) 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki kakao
Ptasia KuchniaTradycyjna świąteczna potrawa. Stwierdziłam jednak, że faszerowanie schabu śliwkami to strata czasu :) Wystarczyło go obłożyć suszkami, podlać wodą i upiec. Smak rewelacyjny, a przy okazji trochę zaoszczędzonego czasu. Składniki: 1 kg schabu 15 dag suszonych śliwek Sól, Smalec 1 łyżka mąki Wykonanie: Schab umyć, natrzeć solą i obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym smalcu. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wlać
Tradycyjna Kuchniacudne, kruche ciasteczka kojarzą mi się ze świętami. Często gościły u nas na rodzinnym stole. Nie bez znaczenia ma kształt tych słodkości- świąteczna, noworoczna wróżba na szczęśliwy nadchodzący rok! Składniki: 40 dag mąki 1 margaryna 1 łyżka śmietany 15 dag zmielonych orzechów włoskich 10 dag cukru pudru Cukier puder do posypki Wykonanie: Wszystkie składniki na ciastka dokładnie wymieszać i wyrobić
Tradycyjna KuchniaSernik w wydaniu świątecznym :) z nutką aromatycznych pomarańczy Składniki na serowiec: 1 kg sera ½ szklanki oleju 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 1 budyń śmietankowy 2 jaja 4 żółtka 10 dag skórki z pomarańczy 1 aromat pomarańczowy 1 kisiel pomarańczowy Składniki na ciasto: 30 dag mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag cukru pudru 2 żółtka 1 jajo
Tradycyjna Kuchnialepszego do popołudniowej kawy niż te ciasto! cudowny odpoczynek po świątecznych porządkach, właśnie doświadczam tej przyjemności! ;) owoce suszone same w sobie mają trochę kalorii, ale przepis, który Wam podaję jest przede wszystkim zdrowy! ;) długo się zastanawiałam nad składnikami i już odliczałam dni kiedy w końcu je zrobię, w pełni spełniło moje oczekiwania! ;) Składniki: 3 jajka 1 szklanka płatków
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćDopiero wczoraj wieczorem (koło 23) uzmysłowiłam sobie jak dawno nie dałam nowego przepisu! to dlatego, że zaraz po przyjeździe zostałam wciągnięta w przygotowania świąteczne, dlatego dziś obiecałam sobie, że jak tylko wstanę i zacznę widzieć na oczy pochwalę się wam wczoraj przygotowanym ciastem ciasto jest przesycone bakaliami, bo prawdę mówiąc poza paroma dodatkami nie ma w nim nic poza nimi
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćciągle byłam poza domem, długi spacer przy tak słonecznej pogodzie jest genialny! ;) a na koniec runda po galerii handlowej, niestety zakupy nieowocne, ale tak było fajnie;) byłam pod wrażeniem świątecznej (wielkanocnej) ekspozycji, którą tam przygotowali (na dole możecie zobaczyć parę zdjęć:)) Składniki (1 porcja): pierś z kurczaka 250g warzyw na patelnię po włosku (dostępne w Biedronce, do paczki dodane
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćRyba po grecku to danie nie tylko świąteczne, ale też świetne na rodzinne przyjęcia. Sposobów przygotowania jest mnóstwo, ja robię tak jak od lat moja Mama - nic nie zmieniam, ewentualnie robię podwójną porcję :) Składniki: 1 kg filetów (dorsz lub morszczuk) 4 duże marchewki 2 pietruszki 1 seler 3 cebule 1 mały koncentrat pomidorowy 1 lub 2 duże pęczki natki pietruszki
Kolorowy PrzepisownikAromatyczna tarta z puszystym nadzieniem dyniowo-śmietankowym doskonale wpisuje się w dzisiejszy świąteczny klimat. Pełnoziarniste ciasto bez cukru, orzechy i korzenna masa dyniowa to wspaniałe połączenie smakowe
Milion Smakówjednym z klasycznych dań wigilijnych w Polsce. Najczęściej można je spotkać w rejonie Śląska, ale nie brakuje go również w innych rejonach kraju. Dobrze sprawdza się też poza okresem świątecznym jako smaczny pełnowartościowy obiad
Milion Smaków