przez hotel z wszystkimi zużytymi w danej ilości produktami. Tort jest bardzo delikatny, bardzo czekoladowy i wbrew pozorom nie jest trudny. Jest świetny na poczęstunek w zbliżający się okres świąteczny i noworoczny. Jego ''świetność'' polega na prostocie, a zarazem na tym, że nie jest mdły i z każdym kolejnym kawałkiem chce się go więcej i więcej i więcej... Składniki: CIASTO
JedzeniomaniaPrzedstawiam 3BIT-a w wydaniu bardziej eleganckim, świątecznym nawet można by było powiedzieć. ;) W moje ręce ostatnio wpadła włoska śmietana Bravo, do kupienia TUTAJ . Jest to niezawodna śmietana, dla tych, których choć raz zawiodła standardowa 30%, bądź 36%. Śmietana Bravo nie ma szans na niepowodzenie, nie może się nie udać. Ubija się niezwykle szybko, jest nieco słodka i można nią
MamaOskarkaCalibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} kisiel żurawinowy Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE wino do ciasta na świątecznym stole wino na Wigilię wino na Wigilię II Chablis - wino na Boże Narodzenie
królestwo garówwinach do świątecznych deserów już było. Pisał o nich Gabriel Kurczewski z http://bliskotokaju.pl/ Ciasta i inne słodkości zazwyczaj jednak kończą wigilijną wieczerzę. Przed nimi mamy wiele innych tradycyjnych potraw. Warto ich smak podkreślić dobrze dobranym winem. Problem śledzia od wieków rozwiązywała czysta wódka. Warto jednak spróbować innych połączeń. Dobrą propozycją będą tu dobrze schłodzone wina musujące. I nie musi
królestwo garówprawo panować cały dzień -wszyscy powinni spełniać jego/jej zachcianki. W przypadku gdy migdał trafi się pannie niedługo wyjdzie za mąż... Na podstawie książki Pani Hanny Szymanderskiej „Polskie tradycje świąteczne”. Na święto Trzech Króli pieczono również szczodraki . zastawa
królestwo garówŚwięta za nami. Obfite kapuściano-grzybowe posiłki zakąszane śledzikiem na szczęście również. Czas przygotować się na Sylwestra. Trzeba wziąć się w garść by jakoś upchnąć osobisty, świąteczny nadbagaż w wymarzoną kreację. Warto zrezygnować z tradycyjnej kolacji z pieczywem w roli głównej na rzecz lekkiej sałatki, która dostarczy nam zarówno odpowiednich wartości odżywczych jak i bogatych doznań smakowych. Oto prosta propozycja
Kuchnia po mojemumoże najpierw uporać się ze smakołykami "przywiezionymi" z wyprawy? O świętach to już zapomnę. Sprawa mocno przeterminowana, a poza tym jakaś mądra siła wyższa ukarała mnie za nerwową zamiast świątecznej atmosferę i wszystkie zdjęcia z tego okresu szlag trafił. Mam za swoje. Z drugiej strony to może i dobrze, że tak się stało bo już w ogóle ciężko byłoby ogarnąć
Kuchnia po mojemugodziny. Ma być wypieczone, rumiane, ale nie spalone. Podajemy z pieczonymi ziemniakami lub ryżem i lekką sałatką, ewentualnie z samym bigosem. Danie genialne w swojej prostocie. Na świąteczny huk pracy przepis w sam raz. Zrobi wrażenie nawet na "karkówkowych" sceptykach. Mięsko wypieka się z tłuszczu na kruchutkie i soczyste zarazem kotleciki. Nie ukrywajmy jednak - danie nie ani lekkie
Kuchnia po mojemuKolejna po szynce , schabie i indyku pieczona wędlina domowa doskonała zarówno na zwykłe kanapki jak i świąteczny stół. Powstała podobnie jak poprzednie - jako produkt uboczny jak zwykle ;) Tym razem z obiadowej produkcji pysznej karkówki w majonezie został kawałek mięsa. Został zagospodarowany na smaczny i zdrowy dodatek do kanapek. Składniki ( na niewielką porcję wędliny): 1/2 kg chudej karkówki 2 łyżki musztardy
Kuchnia po mojemusmakowite śniadanie wielkanocne z wiosenną kolacją w pakiecie ;) Ale po kolei... najpierw klimat, by choć tych świąt na chandrę i udrękę nie zmarnować ;) A jeśli chodzi o klimat świąteczny to jego nieodzownym elementem jest najprostszy .... smak tradycyjnej sałatki jarzynowej. I tu w końcu przejdę do tematyki wpisu... opiszę elementarną wersję sałatki zrobioną z warzyw, na których powstała nieco wcześniej przepyszna
Kuchnia po mojemuNiech przy wspólnym stole obok dobrej atmosfery i humoru nie zabraknie wszelkich smakołyków. Pozdrawiam serdecznie. Do "zobaczenia" po świętach. A tymczasem przedstawiam inspirację na pyszne cytrynowe babeczki idealne do świątecznego koszyczka. A że przepis jest jota w jotę ściągnięty z bloga CZEKOLADOWA KSIĄŻKA to po szczegóły serdecznie zapraszam do źródła mej inspiracji. Zapewniam, że warto. Babeczki robi się bardzo
Kuchnia po mojemupara-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Drugi z zaległych świątecznych przepisów. Tym razem na mazurka kokosowego. Przepis pochodzi z tej strony. Ja zrobiłam z podwójnej ilości na dużą blachę. Polecam :-) Składniki na kruche ciasto: 385g mąki krupczatki 50 g cukru pudru 2 łyżki
Na słodko lub wytrawnierówno opadał. Po wystudzeniu polukrować, u mnie tradycyjnie lukier marcepanowy (innego rodzinka nie chce jadać): puder trzcinowy+kilka kropli aromatu migdałowego+słodka kremówka. Dodatkowo posypałam płatkami migdałów. Wersja świąteczna była także polana delikatnie czekoladą. Torcik sernikowy ponieważ miał mniej lukru niż wersja wielkanocna z blaszki i był mniej słodki, wzbogaciliśmy dodając do niego domową polewę karmelową. Smacznego
Smaczne ZdroweJajko przygotowane w ciekawy sposób doskonałe nie tylko na świąteczne poranki. Łatwo je zrobić, jest ciekawie doprawione i pyszne. W przepisie składniki na 2 porcje. Polecam. Składniki: 2 jajka 2 kajzerki ketchup 1 łyżka miękkiego masła 1 łyżka startego sera 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól pieprz Wykonanie: Z kajzerek ściąć wierzch, dół wydrążyć by powstała miseczka. Masło utrzeć z serem
Mama Gotujepolega na odpowiedzi na kilka pytań oraz na nominacji innych blogerów, to na początek moje odpowiedzi. Nad czym obecnie pracuję? Cóż święta coraz bliżej więc obecnie pracuję nad świątecznym menu. Nie tylko szukam inspiracji i pomysłów na to co ugotować i upiec, ale już rozpoczęłam przygotowania. W lodówce już leżakuje angielski pudding (przygotowuje się go na 2 miesiące wcześniej) oraz
Mama Gotuje