Święta za nami. Obfite kapuściano-grzybowe posiłki zakąszane śledzikiem na szczęście również. Czas przygotować się na Sylwestra. Trzeba wziąć się w garść by jakoś upchnąć osobisty, świąteczny nadbagaż w wymarzoną kreację. Warto zrezygnować z tradycyjnej kolacji z pieczywem w roli głównej na rzecz lekkiej sałatki, która dostarczy nam zarówno odpowiednich wartości odżywczych jak i bogatych doznań smakowych. Oto prosta propozycja
Kuchnia po mojemumoże najpierw uporać się ze smakołykami "przywiezionymi" z wyprawy? O świętach to już zapomnę. Sprawa mocno przeterminowana, a poza tym jakaś mądra siła wyższa ukarała mnie za nerwową zamiast świątecznej atmosferę i wszystkie zdjęcia z tego okresu szlag trafił. Mam za swoje. Z drugiej strony to może i dobrze, że tak się stało bo już w ogóle ciężko byłoby ogarnąć
Kuchnia po mojemugodziny. Ma być wypieczone, rumiane, ale nie spalone. Podajemy z pieczonymi ziemniakami lub ryżem i lekką sałatką, ewentualnie z samym bigosem. Danie genialne w swojej prostocie. Na świąteczny huk pracy przepis w sam raz. Zrobi wrażenie nawet na "karkówkowych" sceptykach. Mięsko wypieka się z tłuszczu na kruchutkie i soczyste zarazem kotleciki. Nie ukrywajmy jednak - danie nie ani lekkie
Kuchnia po mojemuKolejna po szynce , schabie i indyku pieczona wędlina domowa doskonała zarówno na zwykłe kanapki jak i świąteczny stół. Powstała podobnie jak poprzednie - jako produkt uboczny jak zwykle ;) Tym razem z obiadowej produkcji pysznej karkówki w majonezie został kawałek mięsa. Został zagospodarowany na smaczny i zdrowy dodatek do kanapek. Składniki ( na niewielką porcję wędliny): 1/2 kg chudej karkówki 2 łyżki musztardy
Kuchnia po mojemusmakowite śniadanie wielkanocne z wiosenną kolacją w pakiecie ;) Ale po kolei... najpierw klimat, by choć tych świąt na chandrę i udrękę nie zmarnować ;) A jeśli chodzi o klimat świąteczny to jego nieodzownym elementem jest najprostszy .... smak tradycyjnej sałatki jarzynowej. I tu w końcu przejdę do tematyki wpisu... opiszę elementarną wersję sałatki zrobioną z warzyw, na których powstała nieco wcześniej przepyszna
Kuchnia po mojemuNiech przy wspólnym stole obok dobrej atmosfery i humoru nie zabraknie wszelkich smakołyków. Pozdrawiam serdecznie. Do "zobaczenia" po świętach. A tymczasem przedstawiam inspirację na pyszne cytrynowe babeczki idealne do świątecznego koszyczka. A że przepis jest jota w jotę ściągnięty z bloga CZEKOLADOWA KSIĄŻKA to po szczegóły serdecznie zapraszam do źródła mej inspiracji. Zapewniam, że warto. Babeczki robi się bardzo
Kuchnia po mojemupara-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Drugi z zaległych świątecznych przepisów. Tym razem na mazurka kokosowego. Przepis pochodzi z tej strony. Ja zrobiłam z podwójnej ilości na dużą blachę. Polecam :-) Składniki na kruche ciasto: 385g mąki krupczatki 50 g cukru pudru 2 łyżki
Na słodko lub wytrawnierówno opadał. Po wystudzeniu polukrować, u mnie tradycyjnie lukier marcepanowy (innego rodzinka nie chce jadać): puder trzcinowy+kilka kropli aromatu migdałowego+słodka kremówka. Dodatkowo posypałam płatkami migdałów. Wersja świąteczna była także polana delikatnie czekoladą. Torcik sernikowy ponieważ miał mniej lukru niż wersja wielkanocna z blaszki i był mniej słodki, wzbogaciliśmy dodając do niego domową polewę karmelową. Smacznego
Smaczne ZdroweJajko przygotowane w ciekawy sposób doskonałe nie tylko na świąteczne poranki. Łatwo je zrobić, jest ciekawie doprawione i pyszne. W przepisie składniki na 2 porcje. Polecam. Składniki: 2 jajka 2 kajzerki ketchup 1 łyżka miękkiego masła 1 łyżka startego sera 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól pieprz Wykonanie: Z kajzerek ściąć wierzch, dół wydrążyć by powstała miseczka. Masło utrzeć z serem
Mama Gotujepolega na odpowiedzi na kilka pytań oraz na nominacji innych blogerów, to na początek moje odpowiedzi. Nad czym obecnie pracuję? Cóż święta coraz bliżej więc obecnie pracuję nad świątecznym menu. Nie tylko szukam inspiracji i pomysłów na to co ugotować i upiec, ale już rozpoczęłam przygotowania. W lodówce już leżakuje angielski pudding (przygotowuje się go na 2 miesiące wcześniej) oraz
Mama Gotujetłusty czwartek zrobimy CHRUST (do wyboru były jeszcze oponki) Powiem szczerze, że lepszego chrustu niż mojej Mamy nigdy nie jadłam :P Od dzieciństwa co roku pomagałam w robieniu tego świątecznego dania:D Oto przepis SKŁADNIKI ciasto: 2 szklanki mąki tortowej: 5 żółtek rozmiaru L (ja użyłam 6 rozmiaru M) 100 -150 g śmietany 18% cukier waniliowy- 1 opakowanie szczypta
MarciochaKucharzyramach organizowanego przeze mnie po raz pierwszy Rodzinnego Śniadania Wielkanocnego upiekłam koszyczek świąteczny do poświecenia :P Kilka lat temu wraz z rodzicami i bratem spędzaliśmy święta wielkanocne w Szklarskiej Porębie. Zachwycił mnie wtedy koszyk... i teraz nie wyobrażam sobie świąt organizowanych przeze mnie bez takiego koszyka...oby wyszedł... i zrobił podobne wrażenie }i{ SKŁADNIKI 2,5 dag świeżych
MarciochaKucharzyŚwiąteczna Ryba w innej odsłonie:) SKŁADNIKI: 12 krewetek Tiger filet z ryby (dorsza, mintaja, łososia) 250 g sera mascarpone 1 jajko pietruszka zielona kilka pomidorków koktajlowych przekrojonych pół ciasto francuskie białe wino sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, papryka ostra Rozmrożone krewetki podgotować w białym winie. Natomiast rybę ugotować na parze. Do serka mascarpone dodać wyciśnięty ząbek czosnki, posiekaną pietruszkę
MarciochaKucharzyaromatu migdałowego 1 jajko 1/3 szkl. oleju wiśnie w alkoholu 2 szkl. mąki 1/3 szkl. cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 płaskiej łyżeczki sody szczypta soli świąteczne papiloty, cukier puder Mleko zagotować z makiem, co jakiś czas mieszając gotować 3-4 minuty, odstawić do ostygnięcia. Dodać aromat migdałowy. W drugiej misce dokładnie wymieszać suche składniki. Do mleka
MarciochaKucharzytheme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Muszę koniecznie nadrobić zaległości i opublikować zaległe przepisy. Święta już dawno minęły a ja jeszcze nie podzieliłam się z Wami świątecznymi przepisami. Dzisiaj zaległy przepis na mazurka kajmakowo – kawowego z solonymi pistacjami i bezami. Polecam :-) Przepis na dużą blachę. Składniki na dużą blachę ciasta: 350 g mąki krupczatki
Na słodko lub wytrawnie