męża i tatę :) Jest niesamowite, zarówno z wyglądu jak i w smaku. Nazwę ma nieprzeciętną i bardzo pasującą do rzeczywistego efektu końcowego, pięknie będzie się prezentować zarówno na stole świątecznym, jak i urodzinowym czy imieninowym. Smak obłędny, szpinak nadaje mu nieco specyficznej goryczki, która bardzo wzbogaca całość. Ma idealną wilgotność, zapewnioną przez dużą ilość tłuszczu, robi się błyskawicznie i generalnie
Przepysznik - BLW i nie tylkobiałego czy jakiegokolwiek innego cukru do szczęścia nie potrzeba. A gdy do słoiczka dodamy kawałek kory cynamonu, to gdy po kilku miesiącach otworzymy go z myślą o świątecznym pierniku - bądźcie pewni, że nie pożałujecie tego jednego czy dwóch dni poświęconych dla przetworów. Poniżej przedstawiam kilka migawek z warsztatów, bo zdjęcia mówią więcej niż słowa. Stanowiska gotowe do pracy. Zabawy było
Karczma HonoriettyTakie choineczki to doskonała ozdoba naszego świątecznego stołu. Nie są zbyt pracochłonne, a efekt zaskoczy niejednego Twojego Gościa. Składniki: Ciasto: Na ok 5 choinek 10-cio cm. - w zależności od foremek i inwencji twórczej :) 4 szklanki mąki pszennej 1 kostka margaryny np. Palma 3/4 szklanki cukru pudru 4 żółtka 4 łyżki śmietany 18% szczypta soli Ponadto: kilka foremek jednego wzoru
Kuchnia w czekoladzieZastanawialiście się już nad wędlinami na świąteczny stół? Kupujecie gotowe czy robicie je sami? Druga opcja jest o tyle ciekawsza, że przygotowanie takich smakołyków wcale nie jest trudne, wystarczy odrobina chęci, a smak na pewno Wam to wynagrodzi. Składniki: 2,5 kg chudego boczku bez skóry 1/2 kg mielonej szynki wieprzowej 1 duża czerwona papryka 1 szklanka posiekanej natki
Kuchnia w czekoladziePewnie już myślicie nad świątecznym menu. A skoro tak, to nie może wśród innych smacznych potraw zabraknąć faszerowanych jajek. Jakie będą u Was? Może takie z farszem wątróbkowym? Dla wielbicieli tego podrobu będzie to na pewno ciekawa odmiana :) Składniki: Na 10 jajek: 5 jajek ugotowanych na twardo 4 wątróbki drobiowe 1 cebula biała 2 łyżki majonezu 2 łyżki margaryny
Kuchnia w czekoladziePewnie i Wy nieraz mieliście problem co zrobić z resztą farszu, która została po napełnianiu jajek na świąteczny stół. Zawsze można zjeść od razu, ale można także troszkę pokombinować i podać ją na kanapkach :) Tak właśnie zrobiłam z moim farszem wątróbkowym. Składniki: 4 żółtka (z ugotowanych na twardo jajek) 4 wątróbki drobiowe 2 łyżki majonezu 1 cebula 2 łyżki margaryny
Kuchnia w czekoladzieMazurki nie były w moim domu obowiązkowym świątecznym ciastem, dlatego dopiero zaczynam przygodę z nimi i chociaż już po świętach, to podzielę się, bo wyszedł rewelacyjny i można go wykonać także w formie tarty lub malutkich babeczek :) Łasuchom posmakuje z pewnością, bo jest bardzo słodki... Składniki: Blacha 24x36cm Spód: 300 g mąki tortowej 200 g margaryny
Kuchnia w czekoladziespowoduje, że mięso bardzo skruszeje, stanie się niesamowicie delikatne, rozpływające się w ustach. A dodając kurki, sos, nabierze aksamitnego, grzybowego posmaku. Całość jest bardzo wyborna, świetnie nadaje się na świąteczny stół, bądź wykwintny obiad niedzielny. Składniki: karczek (u mnie prawie 2 kg) 3 duże cebule 300 g kurek, bądź 500 g pieczarek 250 ml piwa mąka do obtoczenia mięsa sól
na moim stole...zrobienie ich to około 10 minut na przygotowanie i 20 minut na pieczenie więc sami pomyślcie kiedy Wam najlepiej pasuje je zrobić ... Jak widać na zdjęciach u mnie już świątecznie. Przepis na poniższe babeczki dostałam od koleżanki z pracy około 2 lata temu i tak leżał aż sobie o nim przypomniałam i żałuję że tak późno
cucinareleżały w lodówce już kilka dni i prosiły mnie zrób coś z nas zrób, więc i zrobiłam, pokusiłam się dodatkowo o budyniową piankę i od razu ciasto nabrało takiego świątecznego wyglądu. Zakupiłam jakąś dziwną odmianę śliwek, troszkę się bałam, że nie nadają się do wypieków, ale wyszło rewelacyjnie, smacznie i szybko. Składniki: ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny
na moim stole...Sernik z brzoskwiniami to klasyka deserowa. Puszysta, delikatna masa serowa idealnie komponuje się ze słodkimi owocami i kruchym, maślanym ciastem. Obowiązkowy deser przy spotkaniach rodzinnych, wydarzeniach towarzyskich, świątecznych stołach. Sernik jest tak powszechny, że gdy przygotowałam go na poprzednie święta Wielkiejnocy, listonosz przywożąc pocztę bez żadnego wahania poprosił o kawałek. Tak bardzo oczywistym było, iż wśród wypieków znajduje się
Życie zamknięte w smakuciasteczka, które nadadzą się na zastępstwo dla pierniczków, które w moim domu raz, że nie mają fanów, a dwa, na które moja mama jest uczulona (cynamon). Chciałam, żeby oddawały świąteczny nastrój i zimowe słodkości. Oto pierwsza opcja. Żurawina i migdały. Yumy! (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Życie zamknięte w smakuJeżeli wciąż poszukujecie kaczych inspiracji na świąteczny obiad (może ktoś taki jest), to oto przepis, który pozwoli Wam nie spędzić mnóstwa czasu w kuchni i jednocześnie zjeść coś pysznego! :) PIERŚ KACZKI Z TYMIANKIEM Składniki: - pierś kaczki - tymianek - sól Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Pierś kaczki płuczemy i osuszamy. Nacinamy skórę. Doprawiamy tymiankiem i solą z obu stron. Pierś kładziemy
Życie zamknięte w smakuPropozycja na śniadanie lub na kolację, a może stanie się też inspiracją świąteczną. Nie znam osoby która nie lubi jajek, bo jajka są po prostu pyszne. Dzisiaj proponuję faszerowane. Ale będzie jajeczna rozpusta! Już się cieszę! Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo Tuńczyk w sosie własnym rozdrobniony 1 puszka 15 zielonych oliwek 1 ogórek konserwowy 2 łyżki majonezu Pieprz
Smaki Ewy