świąteczne - 4618 przepisów (strona:149/308)

Świąteczna, długo pieczona łopatka wieprzowa w marynacie z wędzonej papryki 563

Świąteczna propozycja na cudowną pieczeń! Łopatka wieprzowa jest miękka, soczysta, delikatna, po prostu rozpływa się w ustach. Mięso wkładamy do piekarnika na 5-6 godzin. Długie, powolne pieczenie w niskiej temperaturze powoduje, że nabiera wyjątkowego smaku, aromatu, a przy tym jest bardzo delikatne. Idealna propozycja na święta lub niedzielny obiad. Czytaj więcej

Ana Mari's world
Babeczki choinki. 98

Dziś kolejna propozycja świąteczna ;-) Zapraszam!     Składniki; 3/4 szkl mąki pszennej 1/3 szkl. cukru 2 łyżki kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia pół szkl. mleka 1 jajko 1/3 szkl. oleju    Do jednej miski wkładamy suche składniki zaś do drugiej mokre. Jajko lekko roztrzepujemy z mlekiem i olejem a następnie mieszamy z suchymi składnikami do dokładnego połączenia

Radość kipiąca uśmiechem.
Delikatne serowe ciasteczka z kruchą słodyczą 169

czekolady, to uśmiech nie schodzi mi z twarzy do końca dnia. Zapraszam Was serdecznie na delikatne serowe ciasteczka z kruchą słodyczą . Takie małe wypieki nadadzą się doskonale również na świąteczny stół. Spróbujcie.  Składniki: (na około 25 sztuk - ilość uzależniona od wielkości i grubości ciasteczek) 200 g półtłustego twarogu w kostce 200 g mąki pszennej + 3/4 łyżki + do podsypania ciasta

Słodkie okruszki
Magazyn Aromat #3 155

ukazał się kolejny... już trzeci numer naszego lubelskiego magazynu Aromat. W tym numerze bardzo dużo przepisów na Święta Bożego Narodzenia, smaczne pomysły na prezenty, porady jak dopasować wino na świąteczny (i nie tylko) stół oraz wiele innych interesujących artykułów. Moim wkładem w tym numerze jest artykuł o tym jak możemy się rozgrzać w zbliżające się wielkimi krokami, zimne dni... Oczywiście

sierotka maRysia w kuchni
Śledź po wielkopolsku. 1002

Koniec grudnia to tradycyjnie świąteczne uczty: Wigilia ze swoim zestawem niepowtarzalnych dań, charakterystycznych dla tego jednego, jedynego wieczoru w roku i kolejne dni świąt, które są okazją do zaprezentowania swoich popisowych przysmaków. Dlatego warto teraz nacieszyć się zawczasu takim zwykłym jedzonkiem, które możemy szybko przygotować. Po prostu swojskie jadło Sztandarowym jego przykładem w moich rodzinnych stronach jest śledź po wielkopolsku

Szybko Tanio Smacznie
Pikantny krem z dyni i pomidorów z klopsikami z indyka 108

Wiem że zaczynamy już żyć świętami, ale jak na razie jeść trzeba nieświątecznie. W sklepach można jeszcze kupić dynie, dlatego zapraszam na szybką, sycącą, rozgrzewającą zupę z dyni i pomidorów z klopsikami z indyka. Amatorem tej zupy był ostatnio 9-miesięczny szkrab, który jadł aż mu się uszy trzęsły. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ciasto na niedzielę. Szarlotka królewska 463

pianką to szarlotka iście królewska. Jest bardzo smaczna, z dużą ilością jabłek i kremem więc zaspokoi wielu miłośników słodkości. Będzie idealnym deserem na specjalną okazję i ozdobą stołu w świąteczny dzień. Szarlotki i jabłeczniki są bardzo mile widzianymi ciastami w naszym domu. Wszyscy je lubią, zarówno domownicy jak i zaprzyjaźnieni gości. I dlatego bardzo lubię je przygotowywać. Unikasz ciast

Smaczna Pyza
Ciasto cytrynowe (cytrynowiec) 193

Pyszne ciasto cytrynowe koniecznie musi zagościć na naszych świątecznych stołach. Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym Ciasto cytrynowe (cytrynowiec) Jak zjesz pierwszy kawałek na pewno zapragniesz następnego Składniki : Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

Sprawdzone przepisy kulinarne
Gęsia pierś pieczona z pigwą 146

Dzisiejsza propozycja to wyjątkowa kompozycja smaków. Tradycyjne jabłko lub gruszkę - najczęstszy owocowy dodatek do gęsi po prostu zastąp pigwą. Tak przygotowana pierś z gęsi może spokojnie stanąć na świątecznym stole. Smakuje nadzwyczjnie, polecam! Składniki: 2 piersi z gęsi a`1000 g gruszk 200 ml białego wina  2 gałązki rozmarynu 2 łyżeczki kolendry 4-5 goździków szczypta cynamonu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik w makowo-pomarańczowe łaty na czekoladowym spodzie 153

ciasta (,bo deser idealny nie może obyć się bez czekolady). Sernik w makowo-pomarańczowe łaty na czekoladowym spodzie, to idealna propozycja zarówno do codziennej kawy, jak i na świąteczny stół. Spróbujcie.  Składniki: Na spód: około 90 -100 g herbatników 3/4 łyżki ciemnego kakao 100 g masła Na sernik: 1 kg twarogu sernikowego 18% tłuszczu 4 jajka klasy

Słodkie okruszki
Kapuśniak wigilijny 160

Zanim na świątecznym stole pojawił się bigos wigilijny, przez lata zastępował go kapuśniak. Pyszna zupa z kwaszonej kapusty z dużą ilością suszonych grzybów.     Składniki: -ok. 35 dkg kwaszonej kapusty -ok. 3 dkg suszonych grzybów -cebula -5 łyżek oleju -sól, cukier, susz warzywny -ok. 2 l wody Grzyby płuczemy w ciepłej wodzie, odławiamy i przekładamy do garnka z wodą

Maminek kulinarny
Kruche ciastka na Święta 139

łamiące się, lekko maślane...  po prostu pyszne! Dodatkowo możecie ozdobić je przy pomocy jakiś fajnych stempli. My ostatnio dostałyśmy ze sklepu www.garneczki.pl fantastyczne stempelki do ciastek z motywem świątecznym. Dzieciaki były zachwycone. Ba! Mnie one cieszyły nie mniej niż ich :) Ciastka wyszły fantastyczne, idealne dla małych łasuchów!   Ilość porcji: około 20 ciastek Składniki 200g mąki pszennej 100g

Kolizje Smaków
Pieczarkowe poduszeczki do kubka czerwonego barszczu 558

które smakują idealnie z kubkiem gorącego czerwonego barszczu. Taka propozycja sprawdzi się wspaniale na zimowe wieczory lub sylwestrowe przyjęcie. Spróbujcie. Szybko, smacznie i aromatycznie. No i... tak troszkę już świątecznie ;) A jeżeli nie macie pod ręką kubka czerwonego barszczu, takie pieczarkowe poduszeczki możecie podać w towarzystwie ketchupu lub ulubionego sosu - polecam produkty Folwark . Składniki: (na 14 sztuk) około

Słodkie okruszki
Chutney śliwkowy z kolendrą i kminem 87

Chutney śliwkowy z kolendrą i kminem przygotowywałyśmy razem z Dotą na warsztatach świątecznych ze Śliwką kalifornijską. Przepis jest niezwykle prosty, a połączenie naprawdę pyszne! Przepis przygotował Witek Iwański, który prowadził warsztaty. Słoiczek zabrałam do domu i wykorzystam w Święta. Koniecznie przygotujcie ten chutney     Składniki /na 4 słoiczki/: 500 g suszonych śliwek kalifornijskich 2 szalotki olej słonecznikowy 2 liście

Pasja Smaku