jest przesłodzona, jak ta ze sklepu, wiem co jem ;) U mnie w uproszczonej wersji - kupiłam już zmielony, suchy mak. Zawsze przygotowuje jej więcej i zużywam do kilku wypieków świątecznych. Z tą masą udadzą Wam się wszystkie makowe wypieki :) Składniki: 500 g suchego, zmielonego maku 175 g brązowego cukru 100 g rodzynek 50 g orzechów włoskich 25 g migdałów 3 łyżki
Domowa cukiernia EwyZapraszam na kolejną odsłonę kruchych, słodkich orzeszków, tym razem kakaowe z masą orzechową. Orzeszki są nieodzowną częścią świątecznych wypieków. Za każdym razem ciut inny smak, dla urozmaicenia. Na orzeszki: 30 dag mąki pszennej 30 dag krupczatki 25 dag masła 300 ml śmietany 18 % 2 żółtka 2 łyżeczki sody 2 łyżki octu
Takie tam pichcenieGrudzień to dla mnie magiczny miesiąc, pełen wspaniałych potraw, cudownych zapachów i oczywiście prezentów :) Ostatnio, z myślą o świątecznych ciasteczkach, przygotowałam tę wspaniałą, aromatyczną, korzenną przyprawę i muszę Wam powiedzieć, że jestem bardzo szczęśliwa, że trafiłam na ten przepis (znajdziecie go tutaj ). Przyprawę można używać również do aromatyzowania kawy, czekolady na gorąco, dodawać do innych wypieków, kremów, czy bitej
Rozpustne gotowanieGrzyby suszone panierowane stanowią doskonałą przystawką na świąteczny stół, można je podawać do gorącego barszczu zamiast pasztecików. Będą wyborną przekąską na sylwestra i karnawał a także fajną alternatywą dla tradycyjnych kotletów . składniki na 2 porcje 10 suszonych grzybów ( z dużymi kapeluszami ) kilka ziarenek czarnego pieprzu 1 cebula 1 jajko 5 łyżek mąki bułka tarta do panierowania olej
Smakowite Daniawłasnego stylu, wychodzić Wam naprzeciw i trafiać do jeszcze większego grona czytelników. Tego sobie życzymy na kolejny rok blogowania. Trzymajcie za nas kciuki! Pierwszym opublikowanym przepisem był przepis na świąteczne pierniczki. Jego jakość, z perspektywy czasu, pozostawia wiele do życzenia. Jednak z sentymentu, na rocznicę dodajemy znowu przepis na pierniczki. Tym razem jeszcze smaczniejsze i ładniejsze, w dwóch wariantach - jasne
two broke sisterspięknej bieli, to ja już czuję zbliżające się Święta. Moi domownicy też, dzięki zapachom wydobywającym się z kuchni :) Dziś unosił się przyjemny zapach piernika... Zaprosiłam wszystkich na śniadanie w świątecznych smakach. Miodowe pierniczki z patelni znikły równie szybko jak się pojawiły na talerzach. Spróbujcie i Wy, zapraszam. Składniki: 1 1/3 szklanki mąki 3/4 - 1 łyżka gęstego miodu spadziowego z drzew
Słodkie okruszkiokoło 25 minut. Gotowy kompot przelewam do szklanek. Do przygotowania kompotu użyłam suszonych śliwek, które otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . Suszone śliwki to składnik niezbędny do przygotowania świątecznych potraw. W kuchni można je wykorzystać do przygotowywania kompotu, sosu, farszu do mięs, ciast, ciastek i deserów. Śliwki MAKAR są doskonale uwędzone, mają idealny smak. Są pozbawione pestek, przez
Tradycyjna kuchnia Kasisię wielkimi krokami. Również na moim blogu będzie coraz więcej wielkanocnych przepisów. Dziś zapraszam na delikatne babeczki z lekką nutą cytrynową, idealne do koszyczka ze święconką lub do dekoracji świątecznego stołu. Wykonanie babeczek jest banalnie proste, nie zajmie wam więcej niż 10 min. Zmodyfikowany przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki . Składniki na 12 mini babeczek (o pojemności
moj przepis namaluchem bo ważył zaledwie niecałe 2 kg. Ale takie właśnie odławia się dla potencjalnego, zwykłego klienta. Niedługo Boże Narodzenie i takie danie jakie dziś prezentuję możecie śmiało przygotować na świąteczny stół. Na moim na pewno znajdzie się też Karp w galarecie ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaDzisiaj porada trochę inna niż zwykle - mniej naukowa, w zasadzie można powiedzieć że lekka i przyjemna, bo o zakupach, a konkretnie zakupach świątecznych. Już niedługo będziemy sobie wręczać prezenty, w związku z czym pojawia się pytanie - co kupić bliskiej osobie, żeby sprawić jej radość? Najlepiej, żeby była to rzecz dobrana indywidualnie do charakteru i zainteresowań tej osoby. Jako, że tematyka
Powiedz dietom nieWszyscy ostatnio pieką pierniczki , u mnie w domu za nimi nie przepadają ale ja je lubię :) więc postanowiłam upiec sobie kilka , tak przed świątecznie na próbę . Wyszły pyszne Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 75 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 125 g mielonych migdałów 3 jajka 200 g cukru trzcinowego 1 cukier waniliowy 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Sama słodycz i szczypta chilimożna przykręcić kaloryfery. Nie mogę się doczekać lata. I choć dopiero zbliża się zima i tak jestem szczęśliwa. Co prawda jeszcze do Świąt daleko jednak ostatnio kupiłam żelowe ozdoby świąteczne. Stanisław jak to odkrył nie odpuścił i przykleiliśmy. Widok z okna na bloki, ale często patrzę w niebo. Jeszcze nigdy nie mieszkałam tak wysoko i jak już patrzę
Niebieski kubek z kawaznacie książki Doroty Siemiątkowskiej "Moje wypieki"? Właśnie ukazała się nowa kolejna! Zebrane są w niej najwspanialsze przepisy z bloga Doroty. Książkę można kupić tutaj: link - będzie to wspaniały świąteczny prezent np. dla mamy
two broke sistersjesienne smuteczki, najlepsze są TRUFLE ;) To bezapelacyjnie jeden z moich ulubionych, poprawiaczy nastroju. Przyjemność tkwi w ich robieniu, a jeszcze większa jest w ich jedzeniu ;) Tym razem wersja trochę świąteczna. Idealnie sprawdzi się jako prezent dla najbliższych. Tym bardziej fajny, bo przygotowany własnoręcznie i od serca. SKŁADNIKI: ok 100 g korzennych ciasteczek 100 g białej czekolady 1 łyżka startej skórki
Kuchnia w opałach