korzenny zapach kusi już podczas pieczenia. Co prawda jest proste i dość szybkie, ale ma jedną wadę - znika ekspresowo! Idealnie sprawdzi się w chłodne dni oraz jako ekspresowy wypiek świąteczny. (Tortownica o średnicy 21 cm) 300g mąki pszennej 200g masła/margaryny 200g cukru 3 jajka (duże) 100g orzechów włoskich 150 ml mleka 50 ml rumu 1/2 opakowania cukru waniliowego
Di gotujeŚwięta zazwyczaj rządzą wieprzowe i drobiowe pieczenie. Nie każdy jednak za takimi przysmakami przepada. Dla pragnących nieco orientu proponuję świąteczny tażin z wołowiny. Tażin to potrawa marokańska. Jest to gulasz z dodatkiem suszonych owoców i charakterystycznych dla tej kuchni przypraw. Swoją nazwę zawdzięcza specjalnemu naczyniu z pokrywką zwężaną ku górze, w którym tażin się przygotowuje. Ja takiego naczynia nie posiadam
Poezja smakuBitki z szynki w sosie własnym Zanim zacznie się post , a później harówa kuchenna i wielkie świąteczne obżarstwo , warto zrobić na obiad coś bardzo , ale to bardzo prostego . Szynka sama w sobie nie jest moim ulubionym surowcem obiadowym . Doskonale sprawdza się jako wędlina na kanapki , ale jako pieczeń niekoniecznie . Bitki z szynki są za to mega smaczne , kruchutkie i delikatne
Ogrodnik w podróżyskładników jest... burak. Tak, tak, to nie błąd w druku. Ciasto jest pyszne, wilgotne i przypomina nieco piernik, dzięki przyprawom korzennym, które dodałam. Będzie idealną propozycją na świąteczny stół. Ciasto nie jest zbyt słodkie. Jeśli jesteście łasuchami, dodajcie do niego więcej cukru. Maje ciasto wyszło dosyć płaskie. Można je upiec w mniejsze formie, wtedy będzie bardziej wysokie
Kulinarne przygody Gatityroku Wigilię (i święta) spędzam poza domem. Nie mam okazji do obmyślania świątecznego menu i, będąc zupełnie szczerą, nie spędza mi to snu z powiek. Jedyne, co na święta przygotowuję, to kutia. Na nią przepis już niebawem. A tymczasem bawię się w kuchni planując poświąteczny obiad rodzinny. Zaczęłam
Gotuj z Blue Ravengrudnia miałam przyjemność brać udział w świątecznych czekoladowych warsztatach zorganizowanych przez firmę E.Wedel. Prowadził je Maestro Czekolady Janusz Profus wraz z żoną, Joanną Klimas-Profus, którą chyba można śmiało nazwać Mistrzynią Czekolady. Wszyscy moi znajomi wiedzą, że uwielbiam słodycze, a czekoladę w szczególności. Zaproszenie więc mnie na taką imprezę było szczytem moich czekoladowych marzeń ;) Odliczałam z niecierpliwością
Codzienna kuchnia niecodziennaŚwiąteczna kapusta z pieczarkami to doskonała alternatywa dla tradycyjnej kapusty z grochem.W towarzystwie smażonego karpia z ziemniakami będzie stanowić pyszne danie wigilijne. Kapusta z pieczarkami najlepiej smakuje na drugi dzień po przygotowaniu kiedy wszystkie smaki zdążą się "przegryźć". składniki na 4 porcje 500 g kapusty kiszonej 500 g pieczarek 2 cebule 1 większy lub 2 mniejsze ziemniaki kilka ziaren
Smakowite Daniazimno jako przystawkę, przekąskę. Jeżeli serwujemy danie na zimno, to radziłbym podać z jakimś sosem (przepisy na sosy TUTAJ ). U mnie ryba w cieście francuskim zagości na stole świątecznym obok ryby po grecku i innych dań Bożenarodzeniowych (przepisy na dania Bożenarodzeniowe TU ). Inne przepisy na rybę znajdziecie TUTAJ . Ryba w cieście francuskim - przepis: Składniki: 300 g filetów
Kuchnia ŁukaszaWspaniała, mięciutka, delikatna biszkoptowa rolada, świątecznie uperfumowana przyprawą do piernika, przełożona pysznym marcepanowym kremem to idealna propozycja na Bożonarodzeniowy stół. Jest tak dobra, że zniknęła w ciągu jednego popołudnia. Polecam! Składniki na roladę piernikową z marcepanowym kremem: BISZKOPT: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3 łyżki oleju 2/3 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao
Rozpustne gotowanieWitajcie kochani :) Jak Wam idą przygotowania do świąt? Jeśli jeszcze nie domknęliście ostatecznie listy świątecznego menu to polecam dopisać do niej to ciasto. Zapewniam, że nie pożałujecie :) Ciasto jest przepyszne! I już jeden kawałek wystarczy aby się najeść :) Do tego im dłużej postoi tym lepiej smakuje :) Karmel, orzechy, czekolada... to musi smakować :) Snikers pojawił się również w najnowszym numerze naszego
My simple kitchenbędą, w końcu http://meblohand.eu/ to solidna firma, nie pierwszy raz korzystamy z ich usług :) Mam też dla Was przepis last minute ;) Jeszcze zdążycie zrobić tę nalewkę, w iście świątecznym klimacie. Najlepsza jest wprawdzie po 2-3 tygodniach, ale już po tygodniu smakuje świetnie. Delikatnie kwaśny smak przełamany miodową słodyczą, pychotka :) Ma piękny, intensywnie czerwony kolor. Polecam! Składniki: 2 szklanki
Domowa cukiernia Ewyprzygotowana kaczka też może być świątecznym daniem. Składniki 4 udka kacze 2 limonki jabłko po 1/2 łyżeczki oregano i lubczyku sól pieprz olej do smażenia Przygotowanie Wycisnąłem sok z jednej limonki, utarłem z ziołami na pastę, natarłem nią mięso. Skropiłem olejem, odstawiłem na dwie godziny do lodówki. Drugą limonkę i jabłko po dokładnym umyciu, pokroiłem w plastry
R'n'G KitchenPotrzebny jest kawałek łososia, sól gruboziarnista, cukier, burak i trochę czasu, aby ryba mogła się zamarynować. Mało pracy, a przekąska wyjątkowa! Może znajdzie się dla niej miejsce na Waszym świątecznym stole? Składniki: 500 g świeżego filetu z łososia ze skórą 150 g gruboziarnistej soli morskiej 40 g brązowego cukru 1 duży burak, starty na tarce Sos: 1 łyżka musztardy francuskiej
Smakowity Blog KulinarnyStollen, czyli drożdżowa strucla z bakaliami, to ciasto typowo świąteczne. Pochodzi z Niemiec, a pierwsze wzmianki o nim pochodzą z… ok. 1400 roku! Podobno jego kształt ma przypominać małego Jezuska, zawiniętego w pieluszki. Kiedyś przygotowywano je postnie – na oleju, lecz smak pozostawiał wiele do życzenia i papież zezwolił na używanie do strucli masła. Od tamtej pory wypiek
Poezja smakupodrażnia jelit, do tego ma prawie zerowy indeks glikemiczny. Bonusowo postanowiłam podzielić się z Wami pewnym drobiazgiem, przydatnym w kuchni przede wszystkim przed świętami. Mianowicie mam dla Was świąteczną kartę do wydruku z małym organizerem kuchennym. Są na niej godziny i miejsce na wypisanie zadań do wykonania oraz na notatki. Może komuś się przyda w tym trudnym do ogarnięcia świata
Przepysznik - BLW i nie tylko