świąteczne - 4618 przepisów (strona:135/308)

Jak w domu uprawiać – zrobić kiełki? 93

biały nalot, przypominający pleśń. Jednak nie jest to pleśń, a rozwijające się włośniki. Kiełki po 4 dniach Innym sposobem uprawy kiełków jest uprawa na ligninie. Tak zwykle szykujemy świąteczną rzeżuchę. Gotowe kiełki możemy przechowywać w lodówce ok 4-5 dni, pamiętając o codziennym przepłukiwaniu zimną wodą. Warto jeść kiełki szczególnie teraz, kiedy brak jest świeżych warzyw i owoców, a dostępne

Mieszam w Garnku
Pasta do pieczywa 157

Taką pastę można zrobić na śniadanie czy kolację ale też na zbliżające się Święta Wielkanocne. Oczywiście świąteczną wersję można wzbogacić dodatkowymi składnikami albo większą ilością jajek ale w sumie takie połączenie jest też smaczne. Jest to tańsza wersja pasty z racji tego, że jest w niej konserwa tyrolska ale nie zawsze musi być szynka. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Śledź z jabłkiem i śmietaną oraz "Garść pierników, szczypta miłości" 146

moje skojarzenie pokrywa się z treścią, drugie - do pewnego momentu również. Akcja rozpoczyna się na kilka tygodni przed świętami Bożego Narodzenia. Miasto, wystawy sklepowe, galerie handlowe są już udekorowane świątecznie, choć deszczowa aura w ogóle z tym nie współgra. Główną bohaterką jest Hania Bielska, która pracuje w periodyku i odpowiada za poprawki dziennikarskie. W pewnym momencie zamienia się obowiązkami

Weekendy w domu i ogrodzie
Mazurek kajmakowy z bakaliami 386

Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc. Na świątecznym stole nie może zabraknąć tradycyjnych polskich wypieków, między innymi mazurków. Pragnę Wam dzisiaj przedstawić przepis na jeden z moich ulubionych mazurków, czyli mazurek kajmakowy z bakaliami. Doskonale smakuje i pięknie wygląda.  Polecam gorąco ten przepis!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 200g mąki, 150g masła lub margaryny, 3 żółtka, 1/2 łyżki śmietany 18%, 3 łyżki cukru

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasteczka kruche, maślane, orkiszowe 134

czasami potrzebny jest tylko drobiazg... Moje kruche ciasteczka nie są idealne. Szczególnie ich dekoracja pozostawia wiele do życzenia bo ja po prostu nie mam cierpliwości do malowania lukrem. Świąteczne pierniczki zwykle są bez ozdób bo szkoda mi na to czasu. Poza tym nie mając cierpliwości do takiej zabawy nigdy nie nabrałam w niej wprawy, ale ponoć wszystko przede mną. Może

Smaczna Pyza
Pierniczki "prawie jak alpejskie" z lukrem królewskim 104

Blondynka Gotuje utworzyła świetne wydarzenie na fb dotyczące pieczenia pierniczków. Świetna zabawa, świąteczny klimat to dlaczego nie? Wstępnie skorzystałam z przepisu, który znajdziecie na jej blogu - pierniczki prawie jak alpejskie - ale dostosowałam go do swojego poglądu na pieczenie pierników. Nie uznaję pierników bez mąki żytniej :) Pierniczki są miękkie w środku i naprawdę pyszne. Na bazie poniższego przepisu stworzyłam kilka wersji

Gotowanie i blogowanie
Kaszka manna piernikowa - świąteczna 114

przygotowuję mężowi ciepłą owsiankę, którą zabiera ze sobą w termicznym pojemniku i zjada w pracy. I tak jakoś sama zaczęłam też jeść ciepłe śniadania. Dziś kaszka manna w wersji świątecznej.  Składniki: 200ml mleka 4 łyżeczki kaszy manny 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka jogurtu naturalnego skórka z połowy pomarańczy Mleko podgrzewamy razem z przyprawą

Gotowanie i blogowanie
Kruche ciasto makowe z budyniem czekoladowym i konfiturą z czarnego bzu 157

Genialne ciasto świąteczne - mak, kruche ciasto, czekolada i aromatyczna konfitura z bzu. Smakuje wyśmienicie, a dzięki budyniowi po prostu rozpływa się w ustach.  Składniki: (tortownica 22cm) 3 żółtka 120g zimnego masła 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250g mąki 4 łyżki maku  opakowanie budyniu czekoladowego  konfitura z czarnego bzu Zimne masło zagniatamy szybko z żółtkami

Gotowanie i blogowanie
Wspaniały różany świat. Współpraca z firmą Polska Róża. 168

nadzienie do pączków. Mazurki, babki wielkanocne, a nawet serniki smakują doskonale z różą. Dziś zapraszam Was na pierwszy (mniejszy) wypiek - Marmurkowe babeczki z konfiturą z płatków róży. Idealne na świąteczny stół. Od firmy otrzymałam również wspaniały, czysty sok z owoców róży, bogaty w naturalną witaminę C . Dziękuję! Dzięki niemu moi bliscy szybciej "stanęli na nogach" po chorobie. Warto

Słodkie okruszki
Jabłka w cieście wg Martyny, Katowice 185

Maciej Pieprzyca) - mowa o  Nikiszowcu, robotniczej dzielnicy,  zbudowanej  na początku XX wieku. W 2011 roku Nikiszowiec  został uznany za pomnik historii. Rynek katowicki i dekoracje świąteczne. Jeden z wielu nieczynnych szybów węglowych. Lampy, które imitują brzozy. Apples in batter by Martyna And now a quick, simple and delicious dessert. Perfect when you feel like eating something

Qlinarnie i Qlinarnie
Sałatka z ravioli 140

Dziś mam dla Was propozycję na szybką ale smaczną sałatkę. Ravioli z nadzieniem serowym i dodatki to świetne połączenie. Tak sałatka idealne sprawdzi się na śniadanie, kolację czy na świąteczny stół oraz domowe imprezy. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Holenderskie kruidnoten. Bez glutenu, bez laktozy i bez jajek 86

Holandii pomocnik Św. Mikołaja, Zwarte Piet obsypuje dzieci małymi ciasteczkami, tzw. kruidnoten. To typowy holenderski przysmak, szczególnie w okresie świątecznym. Kruidnoten Składniki: 1 szklanka mąki ryżowej pół szklanki mąki gryczanej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki masła kokosowego 3 łyżki oleju słonecznikowego 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO 4 łyżki mleka ryżowego miód/agawa Do miski wsypałam

nietadieta
Dynia piżmowa, pomarańcze i żurawina… Trójca święta, za którą jestem wdzięczna w to Święto Dziękczynnienia 210

będę jadła indyka, bo nie lubię. Będę delektować się soczystym, krwistym prime rib z chrzanem. Tak czy inaczej już od prawie miesiąca „zabawiałam się” w kuchni świątecznymi składnikami. Co to za składniki? Rozmaite dynie , słodkie ziemniaki, brukselki, żurawina , pomarańcze … Dynia cukrowa nie jest w moim guście, ale piżmowa owszem. Szczególnie kiedy jest w towarzystwie owoców cytrusowych

Jem więc Jestem
Kora orzechowa 155

Ciasto, które nie tylko pięknie się prezentuje ale i doskonale smakuje. U mnie gościło na świątecznym stole i wszystkim bardzo smakowało. Myślę, że jeszcze nie raz je upiekę. Przepis znaleziony jak zwykle na niezawodnym blogu Moje Wypieki :) oryginał znajdziecie  tutaj Składniki na 2 spody: 8 białek 200 g drobnego cukru  3 żółtka 200 g zmielonych orzechów włoskich

Słodka Kraina Wypieków
Różany mazurek z whisky 129

Nowy Rok rozpoczął się szalenie!  Po długiej przerwie świątecznej nastąpił ogrom pracy, na szczęście tej najprzyjemniejszej - bo związanej z kuchnią i gotowaniem.  Mamy dopiero koniec stycznia, a ja zdążyłam już przerobić w kuchni i Walentynki i Wielkanoc. Tą ostatnią nawet dwukrotnie. :) Ciekawa jestem tylko, co wymyślę na tą prawdziwą, domową, naszą Wielkanoc? :) W ciągu tych intensywnych tygodni pracy

Garniec Magalie

Proponowane wyszukiwania