ogół rolady robię z wieprzowiny, ale na świąteczny obiad postanowiłam przygotować tradycyjne rolady wołowe. Możemy użyć np. wołowiny z udźca. Najważniejsze jest to żebyśmy mogli pokroić mięso na plastry o dużej powierzchni w poprzek włókien. SKŁADNIKI: około 1 kg. wołowiny kilka plastrów boczku wędzonego lub szynki 1-2 ogórki kiszone 2 cebule -dymka albo szalotka 2 ząbki
Kuchnia BeatyPrzepisów na Tradycyjny pyszny sernik jest tak dużo jak przepisów na bigos świąteczny. Każda rodzina ma swoją wersję sernika: z bakaliami, ze skórką pomarańczową lub bez dodatków. Każdy sernik ma jednak wspólny składnik – a mianowicie ser, natomiast kolejne składniki i ich proporcje są już różne. Poniżej prezentuję przepis na sernik, który gościł na stole […] The post Tradycyjny pyszny
Magiczny Garnekjeden z ulubionych okresów w roku, także pod względem kulinarnym, to jednak miałem już mały przesyt. Mimo to zdecydowałem się dzisiaj upiec ciasto. Ciasto całkowicie inne, niż tradycyjne ciasta świąteczne - moja propozycja na dzisiejszy deser, to cytrynowa tarta, która powinna świetnie sprawdzić się również na sylwestrowej imprezie. Przygotowanie ciasta jest dość łatwe, a ciasto zaskakuje orzeźwiającym smakiem i nie jest
Wyprawy kulinarneświątecznych potrawach miałam ogromną chęć na lekką zupę- krem z papryki i zamarzył mi się... serniczek czekoladowy, ale taki w wersji na zimno, gdyż jest on bardziej deserem niż ciężkim ciastem- jak np. tradycyjnie pieczony sernik. Sernik, mimo, że z mlecznej czekolady jest słodki, ale nie jest przesłodzony ani mdły, o delikatnie przebijającej się nucie wanilii, przełamany
Kraina Miodem PłynącaMoje przepisy na pieczone króliki cieszą się sporą oglądalnością, zatem na Nowy Rok proponuję świąteczne wydanie tego zdrowego mięsa. Przy doborze wina kierujcie się zasadą, że ma to być wino, które wlejecie sobie do kieliszków i wypijecie. Nie warto kupować taniego i okropnego w smaku wina, bo królik przejdzie jego smakiem i nie będziecie chcieli go potem zjeść. Składniki
Weekendy w domu i ogrodzieŚwięta nie mogą się obejść bez maku...To fakt. Dobry makowiec to ciasto nie tylko świąteczne, chętnie sięgamy po nie przez cały rok. Tak jest z tym, na którego przepis właśnie Wam przedstawiam- smakuje wybornie w święta ale i w zwykłe dni do kubka ciepłego mleka Składniki : przepis na 4 makowce 1 kg mąki 400 ml ciepłego mleka aromat
Z Majeczką w kuchniNabrałam ochoty na muffinki. Oczywiście nastrój świąteczny wiec muszą być z dodatkiem piernika. Babeczki są mega pyszne, mięciutkie i co tu dużo mówić rozpływają się w ustach, a te powidła mmm. Zapraszam... Przepis z "Moje wypieki" Skala trudności - proste Stopień smaku 10/10 ja dałam polewę z czekoladą biała i taką wam polecam. Składniki na 12 babeczek: 2/3 szklanki
Kubki smakuPostanowiłam z okazjii świąt zrobić tort makowy, połączyłam go z masą jajeczno- kawową, wg mnie jest to jedna z lepszych mas tortowych i wyszło przepysznie. Warto go zrobić na świąteczny stół. Zapraszam... Stopień trudności dość trudny- czasochłonny, ciasto się dość ciężko przekrawa i blaty trzeba ostrożnie przenosić są ciężkie i mogą się połamać. Dodatkowo masa jajeczna,która lubi się warzyć
Kubki smakuDziś zapraszam Was na zdrowszą wersję słodkości. Po świątecznych przysmakach zapragnęłam przygotować coś szybkiego, w zupełnie innej, zdrowszej odsłonie. Płatki owsiane bardzo często goszczą na moim stole. Przeważnie w wersji tradycyjnej. Takie zdrowe śniadanie w miseczce, to idealny początek dnia. Dziś jednak przedstawię Wam coś zupełnie innego. Nie będzie, to bynajmniej śniadanie, choć pewnie takie babeczki o poranku sprawdziłyby się
Słodkie okruszkibliny z kawiorem Dziś na śniadanie przyrządziłem bliny z dodatkiem gryczanej mąki i muszę szczerze przyznać, że te delikatne placuszki stanowią doskonałą odmianę, po świątecznych obfitych posiłkach. składniki dla trzech osób 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki gryczanej ( ja zmieliłem w młynku do kawy niepalone ziarno gryki) 1/3 szklanki mleka 2 jajka 1 łyżka oleju
Miód i pieprzRoladki łososiowe z mascarpone na krakersach to doskonała propozycja na zbliżającego się Sylwestra. Przepis znalazłam w świątecznym dodatku do gazety telewizyjnej, wypróbowałam i polecam :) Składniki ( na ok. 16 sztuk ) - 25 dag łososia wędzonego w plastrach - 30 dag serka mascarpone - 3 łyżeczki miodu - paczka solonych krakersów Do dekoracji - czerwony kawior - koperek Wykonanie Plastry łososia ułożyć na folii spożywczej tak aby powstał
Kuchnia z widokiem na ogródpowitanie Nowego Roku. Nie inaczej jest w tym roku. W okresie świąt, szef kuchni Maciej Majewski przygotował specjalną pięciodaniową kolację, która odzwierciedlała smaki polskiej i francuskiej kulinarnej tradycji świątecznej. Ale to już za nami teraz czas szykować się na bal. W tym roku, zabawa będzie odbywała się w wyjątkowym kabaretowym stylu ze spektakularnym rewiowym pokazem przygotowanym przez Teatr Sabat Małgorzaty
królestwo garówdzisiejszy. Po dobrze przespanej nocy budzi Cię kurier i mówi, że przywiózł Ci paczkę. Odbierasz taki karton z wypiekami na twarzy i dobierasz się do niego bardziej niż do świątecznych prezentów. A w środku jak zawsze, miłe zaskoczenie. Tak było i tym razem. Dostałam się do testów czekolady organizowanych przez Biedronkę - 5 czekolad z nadzieniem, 2,5 tygodnia na wypróbowanie
W poszukiwaniu inspiracjiwprost od producenta i zaspokoić moją potrzebę świeżo wyciskanych soków, jedzenia ich na śniadanie oraz wypiekania z nimi ciast. Powód był jeszcze jeden – postanowiłam narobić skórki pomarańczowej do świątecznych wypieków. Kiedyś jej nie lubiłam. Znałam tylko taką ze sklepu. Gdy parę lat temu pierwszy raz zrobiłam domową to wręcz przeżyłam szok – jakie to dobre! Ma zupełnie inny smak
Poezja smakuwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Ciasto jest niezwykle lekkie, puszyste i o orzeźwiającym smaku. Doskonale sprawdzi się na letni deser oraz zimą - po świątecznych "obżarstwach". (Tortownica o średnicy 18 cm) Spód: 150g kruchych ciasteczek/herbatników 50g masła/margaryny (użyłam margaryny z wanilią) odrobina soku z pomarańczy Masa serowa: 400g mielonego twarogu (użyłam z wiaderka) 200g słodkiej
Di gotuje