przygotowywany był nie tylko ze względu na brak dostępności mięsa, czy też wysoki jego koszt, ale też ze względu na postny charakter śledzi, dzięki czemu sałatki były odpowiednie na świąteczny stół. Dzisiaj proponuję Wam sałatkę śledziową z jabłkiem, fasolą i kaparami. Smaki te doskonale się komponują, tworząc smaczną, niebanalną sałatkę. Może w najbliższe Święta Wielkanocne podacie bliskim coś nowego? Polecam
Trzeci talerzKolejny mój sernik na klasycznym kruchym spodzie, o idealnie kremowej konsystencji z wyraźnie wyczuwalną mleczną nutą, smaku dopełnia masa kajmakowa o smaku orzechowym. Wypiek na różne okazje w tym świąteczne. Skladniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 20 dag masła 3 żółtka 1 łyżka śmietany 18% 4 łyżki cukru Masa serowa: 60 dag mielonego półtłustego twarogu ½ szklanki cukru 16 cukru
Wanilia i Kardamonwykończenie niebia n sko pachnącą kruszonką cynamonową . A wszystko to w ramach weekendowej akcji Ciasto na niedzielę , w której tym razem pieczemy Babki, babeczki . Taki słodki trening przed świątecznym, wielkanocnym wypiekaniem :) ROZCZYN DROŻDŻOWY: 40g świeżych drożdży 75g masła 200ml mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki pszennej CIASTO: 500g mąki pszennej 100g cukru 1 jajko ¼ łyżeczki soli
Grunt to przepis!użycia. Nie trzeba go ani parzyć, ani mielić, co pozwala nam zaoszczędzić sporo czasu. Produkt jest wart polecania i zakupu. Zachęcam do zakupu produktów firmy MAKAR niezbędnych do przygotowywania świątecznych wypieków
Tradycyjna kuchnia KasiSmaczna, prosta w przygotowaniu sałatka warstwowa śledziowa z burakami, ziemniakami, cebulą i jajkiem to idealna propozycja dla wielbicieli śledzi. Sałatka doskonale prezentuje się na świątecznym stole a dzięki poszczególnym warstwom zyskuje niepowtarzalny smak. składniki na 6 porcji 450 g filetów śledziowych w oleju 2 czerwone cebule 3-4 ugotowane buraki 3-4 ugotowane ziemniaki 4 jajka ugotowane
Smakowite Daniakurczakiem. Tym razem kurczak w słodkim towarzystwie ananasa, kukurydzy i selera konserwowego. Sałatka jest bardzo pożywna więc na pewno zaspokoi wielki głód jak również doskonale sprawdzi się na świątecznym czy imprezowym stole. składniki: 450 g piersi z kurczaka 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 1 słoiczek selera konserwowego sól, pieprz czarny majonez ok 4 łyżek olej do smażenia Pierś kurczaka
Monia miesza i gotujeZanim wpadniemy w szał zakupów i wypieków typowo świątecznych i zaczniemy to całe przedświąteczne szaleństwo, polecam małe co nie co do porannej albo przedpołudniowej kawki. Dzisiaj na deser mamy słodkie, pachnące i chrupiące ciasteczka z orzechami. ŻYTNIE CIASTECZKA Z ORZECHAMI I POMARAŃCZĄ Składniki: 1,5 szklanki mąki żytniej 30 gram masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku
Bon appetit mon amieKulinarnie grudzień to dla mnie miesiąc nie tylko świątecznych dań, ale też czekolady i pomarańczy. To właśnie w tym okresie cytrusy smakują najlepiej, a czekolada pachnie tak wyjątkowo. Jako,że lubię łączyć smak czekolady i pomarańczy, a dostałam ostatnio w prezencie zestaw czekolad zrobiłam delikatny i rozpływający się w ustach mus idealny na przedświąteczny deser. W paczce, którą dostałam znalazłam
Bon appetit mon amieCiasto miodowe gości na moim stole nie tylko w okresie świątecznym, ale też dość często w ciągu roku tyle,że z azwyczaj robię je z masą budyniową oraz orzechami ( tu przepis na miodownik zwany też orzechowcem). Tym razem chciałam wypróbować jego inną wersję. Wersja ta znana jest pod różnymi nazwami. Znana jest jako ciasto czeskie, ciasto grysikowe, miodownik
Bon appetit mon amieKompot z suszu to jedna ze świątecznych rzeczy którą, albo się lubi, albo nienawidzi. Głęboki smak i aromat wędzonych owoców jest niezwykle silny i nie wszystkim odpowiada. Ja niestety należę do tej grupy, która nie jest zwolennikiem tradycyjnego kompotu z suszu z dodatkiem wędzonych śliwek. Moją wersję wigilijnego kompotu robię z suszonych owoców, ale tylko z jabłek i moreli (ewentualnie
Bon appetit mon amiezawsze przygotowuje się rodzinny obiad z daniami serwowanym raz w roku. Na stołach pojawiają się kaczki w jabłkach, szynki pieczone w pomarańczach, schab ze śliwką, a waszym domu to świąteczny Boeuf Strogonow, wołowy gulasz w sosie pomidorowym. BOEUF STROGONOW Składniki: ok. 1 kg łopatki wołowej 2-3 ząbki czosnku kilka ziarenek ziela angielskiego 3-4 liście laurowe 1/2 szklanki
Bon appetit mon amieWielkanocy zostało jeszcze sporo czasu, ale już od dzisiaj będę dzieliła się z Wami swoimi pomysłami na świąteczne ciasta i desery. Nie wiem jak u Was, ale u mnie, na wielkanocnym, słodkim stole goszczą zawsze serniki i babki, rzadziej mazurki i ciasta przekładane. Mam dla Was pomysł na małe serniczki na zimno, z makiem i duszonymi jabłkami. Niecodzienne połączenie
Domowa cukiernia Ewypodkręcają owocowy smak. Babka jest delikatna, mięciutka i wilgotna, naprawdę pyszna. Gwarantuję, że zrobi odpowiednie wrażenie. Jeśli nie macie suszonych kwiatów bzu, udekorujcie ją cukrowymi jajeczkami - będzie jeszcze bardziej świątecznie! Babka jagodowo-bzowa na cydrze Składniki: (na 2,5 l formę do babki z kominem) 4 jajka 200 g cukru 510 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pożeraczka, czyli raz adobrzeroku zdążę ze wszystkim, więc kartki z okazji Wielkanocy właśnie wyruszył w daleką drogę. Zaczęłam już testować pierwsze świąteczne przepisy i zapraszam Was na pyszną babkę cytrynową. Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 200ml oleju 2 łyżeczki soku z cytryny skórka z jednej cytryny 1 białko 2 łyżeczki soku
Gotowanie i blogowaniebiały nalot, przypominający pleśń. Jednak nie jest to pleśń, a rozwijające się włośniki. Kiełki po 4 dniach Innym sposobem uprawy kiełków jest uprawa na ligninie. Tak zwykle szykujemy świąteczną rzeżuchę. Gotowe kiełki możemy przechowywać w lodówce ok 4-5 dni, pamiętając o codziennym przepłukiwaniu zimną wodą. Warto jeść kiełki szczególnie teraz, kiedy brak jest świeżych warzyw i owoców, a dostępne
Mieszam w Garnku