szaleństwo świąteczne już Was ogarnęło ??? U mnie na razie spokojnie, bo remont się kończy (choć jeszcze i tak zostanie na po Świętach trochę), oj masakra tak się wydaje, że wszystko pójdzie sprawnie i szybko, a tu zawsze coś złośliwie wypadnie :(. Jeśli chodzi op indyka, to tym razem z dynią, marchewką, brokułem i cukinią, do tego kulki mozzarelli, troszkę śmietany
kruche babeczkiJakiś czas temu brałam udział w kampanii Bake For Someone z marką Electrolux, w której piekliśmy świąteczne pyszności przy pomocy piekarnika z funkcją pary. Teraz po raz kolejny mam ogromną przyjemność uczestnictwa w tej kampanii, tylko tym razem pieczemy dla naszych Mam! Dzień Matki już jutro, warto zaskoczyć ją pysznym, własnoręcznie zrobionym ciastem. Na pewno ucieszy się nie tylko
karmelowyDaktyle zapiekane w boczku to pomysł i przystawka, którą po raz pierwszy zjadłam prawie 15 lat temu na kolacji świątecznej zorganizowanej przez Dunkę. Na kolacji spotkało się kilku Europejczyków i każdy z Nas przyniósł własnoręcznie przygotowane danie. Na stole stanęło wtedy bardzo dużo szybkich i łatwych w przygotowaniu dań typu sałatki i kilka przystawek. Wigilia […] The post Daktyle zapiekane
Magiczny GarnekMakowiec jest obowiązkowym elementem świątecznego stołu. Ten przepis jest łatwy i można zrobić go na ostatnią chwilkę. Jest to przepis nawet dla tych osób, które, tak jak ja, nie są fanami makowca, jest obłędny! Składniki: puszka masy makowej 3 jajka łyżka mąki ziemniaczanej, lub budyniu garść rodzynków garść orzechów garść suszonych śliwek łyżka masła 200 g herbatników, lub innych suchych
Kocham CzekoladęŚwietnie pasują do różnego rodzaju zup, np. świątecznej grzybowej, rosołu czy pomidorowej. Pyszny i łatwy w przyrządzeniu zamiennik makaronu. Składniki: 100 g mąki pszennej 2 jajka szczypta soli Wykonanie: Składniki wymieszaj dokładnie rózgą lub mikserem. Do gorącej zupy wlewaj ciasto, np. łyżką wolnym strumieniem do zupy w różne jej miejsca. Pamiętaj ciągle delikatnie ją mieszając. Tworzą się niezgrabne, nierówne
Zasmakuj KuchniSkórka kandyzowana to świetny , aromatyczny dodatek do świątecznych wypieków. Idealna do keksa, makowca, sernika .....i wielu innych fantazji kulinarnych. Pięknie się prezentuje jako dodatek i dekoracja zwykłych kruchych ciasteczek. Pomarańcze należy dokładnie umyć i wyparzyć. Obieramy je dokładnie, pozbywając się białej części. Skórkę drobno kroimy i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy kilka minut , wylewamy wodę i czynność tę powtarzamy
WYSPA SZCZĘSLIWADomowa skórka pomarańczowa. Niezbędna do wypieków świątecznych. Aromat roznosi się po całym domu. Coraz bliżej święta..... Składniki: 6 dużych pomarańczy 1,5 szklanki cukru 2-3 łyżki wody Przygotowanie: Pomarańcze dokładnie wyszoruj, pokrój na ćwiartki. Obierz ze skórki wytnij białą część, najlepiej ostrym płaskim nożem np do ryb. Skórę pokrój w kosteczkę
Kukuleczkidigotuje.blogspot.com Może to nie jest mega zdrowe danie, ale najważniejsze, że smakuje rewelacyjnie. Właśnie tym przepisem wygrałam pewien konkurs, gdzie zadaniem było zastosowanie ketchupu w potrawie świątecznej. Taką karkówkę robię co jakiś czas, gdy nie mam czasu na wymyślny obiad. Mięso jest miękkie, soczyste i rewelacyjnie łączy się z lekko słodkawym sosem. Lubicie takie smaki? Polecam! 800g karkówki
Di gotujeblogu Ewy Z cukrem pudrem . Przymierzałam się do niego bardzo długo. W końcu nastąpiła ta chwila i pięknie wyglądające danie zagościło na moim stole. Ponieważ był to okres świąteczny wiec postanowiłam wykorzystać go na dwa sposoby. W galarecie oraz jako danie obiadowe. SKŁADNIKI U mnie duża porcja 2 kg schabu bez kości 200 gramów suszonych śliwek 200 gramów
W kuchennym oknie Ewyokruszki Dziś chciałabym polecić Wam mój rodzinny przepis na piernika (z moimi małymi zmianami). Taki szybki i wilgotny piernik z konfiturą z czarnej porzeczki jest idealny nie tylko na świąteczny stół, ale i do codziennej herbaty. Warto zjeść go w rodzinnym gronie. Aromat piernika, wilgotność konfitury i radosne rozmowy. Dla mnie nie ma nic lepszego. Szybki i wilgotny piernik
Słodkie okruszkipytania (tak jak ja) odpowiadacie zdecydowane „tak”, to na pewno skusicie się na pyszne miodowe placuszki o smaku piernika. Wspaniała śniadaniowa propozycja, która mi osobiście przypomina cudowne świąteczne smaki. Spróbujcie. Do przygotowania placuszków użyłam gęstego miodu spadziowego z drzew iglastych z Pasieki Ambrozja. Miodowe placuszki o smaku piernika – przepis własny Miodowe placuszki o smaku piernika
Słodkie okruszkiSkłamałam. Miało być po kolei, a tymczasem zachciało mi się wstawić przepis jeszcze bardziej zaległy. Chociaż obiecywałam, że świątecznych przepisów nie będzie to ostatnio natknęłam się na zdjęcia pieczonej kiełbasy na tegoroczną Wielkanoc. I tak pięknie wyglądała, że stwierdziłam, że nie warto czekać z przepisem na przyszły rok. Zdjęcia się zapodzieją, a kiełbasę może upieczemy jeszcze inaczej. Poza
Kuchnia po mojemuniemal wszystkie święta i większe uroczystości (zdjęcia jeszcze w klimacie Wielkanocnym). Oprócz tego, że jest wyśmienite w smaku, zawsze się udaje, to jeszcze pięknie się prezentuje na świątecznym stole. Bardzo polecam, nie tylko od święta ;) Składniki na sernik w kakaowym cieście, zwany "królewskim": na formę 24x28 cm SPÓD: 250 g mąki pszennej 40 g cukru pudru 2-3 łyżki
Rozpustne gotowanieprzede wszystkim smakiem :-) A Was mam nadzieję zachwyci prostym wykonaniem i jakością biszkoptu - ten rzucany nigdy nie zawodzi :-) no i oczywiście smakiem też... Myślę, że idealnie będzie pasował do świątecznego menu :-) SKŁADNIKI Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 budyń waniliowy bez cukru (40 g) Masa pomarańczowa: 1,5 pomarańczy 2 jajka 2 żółtka
Czary - gary w kuchniNigella Lawson... Nie powiem żebym była wielką fanką jej kuchni, ale niektóre jej przepisy bardzo mi się podobają :-) Choćby to ciasto - może z powodzeniem zastąpić piernik na świątecznym stole, bez obawy czy zdąży zmięknąć. Puszyste, wilgotne, aromatyczne... jednym słowem idealne :-) Dałam trochę mniej cukru niż w oryginalnym przepisie i - jeśli wolicie mniej słodkie ciasta - proponuję Wam zrobić to samo. Poczęstowałam
Czary - gary w kuchni