akurat nie macie zielonego ogórka (lub nie przepadacie) spokojnie i ze smakiem możecie go zastąpić ogórkiem konserwowym lub kiszonym. Smaczna i zdrowa przekąska w ciągu dnia, na kolację czy świąteczny stół. Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym mała wędzona makrela obrana ze skóry i z ości mały pęczek rzodkiewek 1 zielony świeży ogórek 1 suszony pomidor Przygotowanie
Zasmakuj Kuchniprzymierzać do tych radosnych chwil. W mojej kuchni już od kilku tygodni szykuję pomysły na te święta. Ostatni- placek z dżemem z czarnej porzeczki- na pewno znajdzie się wśród świątecznych łakoci, dziś prezentuję kolejny... Koszyk wielkanocny 2 szklanki mąki 1 i 1/3 szklanki mleka szczypta soli 13 dag margaryny 2 łyżki cukru 1 opakowanie drożdży instant 1 jajko W misce
Gotuję Testujęporządki w wielu miejscach. Chodzi między innymi o kuchnię, a w niej: piekarnik, mikrofalówka, szafki i blaty. Przyszedł też czas na umycie porcelany i zastawy, którą będziemy używać podczas świątecznych dni. Warto spróbować wymyć ją sprawdzonymi sposobami, bez chemii. W tym celu większość rzeczy wymyjemy w roztworze z wodą, sodą oczyszczoną, octu czy cytryny. Znajdziemy wszystkie sposoby w internecie
Gotuję TestujęZbliża się Wielkanoc, dla jednych talerzowa swawola, zaś dla innych czas wyrzeczeń i ograniczeń. Znam też takich dla których okres świąteczny to czas frustracji, ponieważ wiele sobie odmawiają. Jednak tak wcale nie musi być, wiadomo że wszystko zależy od umiaru, ale można też stworzyć potrawy z korzyścią dla siebie i innych. Nie trzeba wymyślnych składników, wielkich umiejętności aby na stole
Dieta moja pasjaŻyczę Wam moi drodzy ŚWIĄT udanych. Aby nic nie zakłóciło świątecznej atmosfery, aby ten czas był radosny i wyjątkowy. Tym co wyruszają w podróż, aby cali i zdrowi wrócili do domu. A tym co będą świętować w domu, aby pamiętali że dla ciała nie tylko jest chleb potrzebny ale także świeże powietrze. :)) WESOŁYCH ŚWIĄT
Dieta moja pasjaŚwiętowania, leniuchowania naszedł kres i dobrze. Nic tak nie rozleniwia jak nadmiar świątecznych dni. Za oknem robi się coraz bardziej zielono, a to znak że czas pomyśleć o wiośnie w ogrodzie, a i o lato wypada zahaczyć. W końcu co sobie teraz posadzimy będzie cieszyć oko do przymrozków, a może i dłużej. Szyszki z ryżu, któż
Dieta moja pasjaMam ten przepis od szwagierki, dawno mi go polecała, ale zawsze zrobiłam coś innego. Teraz mogę powiedzieć szkoda. Ponieważ jest idealny, pyszny i szybko się go
Kuchnia Pokoleńpozostałe warzywa występują wymiennie. Sałatka jarzynowa obowiązkowo jest przygotowywana u mnie późną jesienią, gdy warzywa są najsmaczniejsze. Świetnie smakuje samodzielnie, ale również sprawdza się podana do mięsa np. na świątecznym stole, gdy świeże warzywa już nie mają smaku, a kolorowa, smaczna sałatka jarzynowa zawsze się sprawdza. Do tej sałatki czasami dodaję przelaną wrzątkiem, drobno pokrojoną cebulkę, ale tylko wtedy
Kuchcik gotujetaki właśnie jest ten , który dziś Wam przedstawiam. Niewiele chrupiącego ciasta kruchego i mnóstwo wilgotnego , aromatycznego maku . Pychota. Przyjęło sie ,że makowce najczęściej pieczemy w okresie świątecznym , bądź też na różne uroczystości rodzinne. A czemuż by nie upiec chociażby dziś ???? Podarujmy sobie odrobinę luksusu. ;) Polecam . Wielu z nas odstrasza , to zabierające wiele czasu namaczanie i mielenie maku
Malinowa KawiarenkaPieczona kaczka z jabłkami to jedno z tradycyjnych dań kuchni staropolskiej. Będzie idealne na elegancki świąteczny jesienny lub zimowy obiad. Kaczkę możemy też nadziać farszem przygotowanym z kaszy, jabłka i żurawiny. Wtedy będziemy mieć kompletne danie, wystarczy dodać tylko jakąś jarzynkę, nas przykład czerwoną kapustę na ciepło i gotowe. Pieczona kaczka z kaszą gryczana Czas przygotowania
Kulinarne przygody Gatitykrainie. Wszelkiej maści potwory i najróżniejsze strachy ochoczo zabierają się do dzieła, zupełnie jednak nie wyczuwają ducha Świąt. W prezentach doszukują się przerażających niespodzianek, choinkę chcą udekorować kośćmi, a świątecznym melodiom nadają pogrzebowych tonów. Jack wpada więc na szalony pomysł porwania Świętego Mikołaja i zastąpienia go przy rozdawaniu prezentów. Wszyscy wiedzą, że to nie może skończyć się dobrze... Oczywiście
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczasach mojego dzieciństwa podroby jadało się bardzo często i nie było w tym nic dziwnego. Flaczki też jedli wszyscy, dzieciaki także, i nikt nie wybrzydzał. To było takie świąteczne danie, jedzone w gronie najbliższych a przygotowane z miłością więc dobrze kojarzy mi się do dzisiaj. Ale nie zawsze robię flaki tak samo. Czasami przygotowuję flaczki jarskie z grzybów
Smaczna PyzaJajka to wielkanocna tradycja. Zazwyczaj przygotowujemy tradycyjne jajka, gotowane, ale czemu nie przygotować jajek faszerowanych, które sprawdzą się nie tylko na świątecznym stole, ale na każdym rodzinnym spotkaniu. Do przygotowania potrawy potrzebujemy: – kilka jajek – majonez lub/i jogurt – szczypiorek/koperek/pietruszkę – 1 puszkę tuńczyka w sosie własnym Ugotowane jajka przekrawamy na pół. Wyciągamy żółtka do osobnej miseczki
Szybko Tanio SmacznieCooking” latem. Cały skład nie pasował mi do panującej wtedy za oknem aury (słońce, ciepło itd), ale stwierdziłam, że jest to świetny przepis na zimę i okres świąteczny. Do przygotowania 3 słoiczków dżemu potrzebujemy: – 1 kg marchewki (najlepiej bio) – 1 dużą pomarańczę (najlepiej bio) – mielony cynamon, mielone goździki – cukier żelujący 2:1 Marchew obrać
Szybko Tanio SmacznieMały świąteczny wybieg. Chociaż po ostatnich wybrykach (upieczeniu 7 blach browonie), mówiłam, że brownie już w tym roku nie upiekę, to jednak nie dotrzymałam słowa. Kobieta zmienną jest! Do przygotowania ciasta potrzebujemy: – 2 tabliczki czekolady – 4 buraki, upieczone do miękkości w piekarniku – 100g mąki – 150 g cukru – 1 kostkę masła – 2 kopiaste łyżki kakao
Szybko Tanio Smacznie