Może to i nie pora, bo każdy żyje już świątecznymi przepisami, ale w obawie, że gdzieś mi się w końcu zapodzieje, wolę dodać od razu ;) Buraczki kojarzone są raczej ze świętami wielkanocnymi, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić je już teraz i zawekować. Uwielbiam je jako dodatek do mięs i ziemniaczków :) Składniki: 2 kg buraków ćwikłowych
Kuchnia w czekoladzieciasto. Coś innego, niepowtarzalnego i niesamowicie dobrego. Na pewno będę bardzo często wracała do tego przepisu. Najlepiej smakuje z kubkiem gorącej kawy. Idealnie nada się także do postawienia na świąteczny stół. Składniki: 3 upieczone buraki 5 dag suszonych śliwek 3 jajka 20 dag mąki 15 dag cukru trzcinowego 4 łyżki oleju łyżeczka proszku do pieczenia szczypta gałki muszkatołowej szczypta imbiru
Pobite gary BarbaryDziś na blogu zapachniało w końcu świętami. A to za sprawą przepisu na pyszne ciasto z gruszkami, daktylami i orzechami, które zapewniam, że zniknie ze świątecznego stołu w kilka chwil. Jest słodkie, puszyste i wilgotne, szczególnie za sprawą syropu z brandy którym polewamy ciasto zaraz po upieczeniu. Aby ciasto się udało, zawsze używam sprawdzonych marek, tym razem była to mąka
karmelowyRewelacyjna w smaku babka. Delikatna, z pysznym, lekko wilgotnym nadzieniem czekoladowo-cynamonowym. Zachwyci niejedną osobę. Idealnie sprawdzi się również na Świąteczny stół. SKŁADNIKI Na babkę: 130 ml letniej wody 30 g świeżych drożdży 400 g mąki pszennej typ 500 50 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 4 żółtka 1 jajko szczypta soli 130 g masła w temperaturze pokojowej dodatkowo: mąka
Passions hobbies lifeWszyscy mamy już dosyć świątecznego jedzenia! Jeśli coś zostało to proponuję zamrozić, a na obiad przygotować lekkie danie makaronowe. Składniki: • 200 g boczku wędzonego • 1 cebula • 300 g pomidorków koktajlowych • 1/2 opakowania mrożonego bobu • 1/2 opakowania mrożonego groszku zielonego • 100 ml wina białego wytrawnego • 50 g parmezanu • 4 łyżki oliwy • sól, pieprz do smaku • garść rukoli Ciasto
To co kochamutłuc na jednolitą, puszystą masę. • Podawać schab pokrojony w plastry z aromatyzowaną gruszką i puree ziemniaczanym. Danie to pochodzi z warsztatów świątecznych w Makro z Kurtem Schellerem
To co kochamPrzedstawiam Wam dzisiaj sałatkę, która od bardzo dawna gości u nas na świątecznym wielkanocnym stole. Jest wielowarstwowa, ładnie się prezentuje, dobrze smakuje i jest bardzo popularna. Jajka, tuńczyk, ser żółty i majonez to cała tajemnica jej wyśmienitego smaku. Dodatek tuńczyka sprawia, że na Wigilię również można ją podać. Składniki: • 5 jajek • 1 puszka
To co kochamCiastka świąteczne pod tytułem „jajko sadzone”! Gdzieś głęboko w pamięci mignęło mi zdjęcie takich ciasteczek widziane dawno temu. Mając obraz stworzyłam przepis i tegoroczna Wielkanoc w naszym domu zyskała nowy smakołyk. Smak wyśmienity, a wygląd oceńcie sami! Składniki na 20 sztuk: Biszkopt • 4 jajka • 4 łyżki cukru • 4 łyżki mąki pszennej Masa
To co kochamMacie już dość świątecznych jajek, pasztetów, pieczeni, babek, mazurków? Ja mam dość i postanowiłam zrobić detoks warzywny. Na pierwszy rzut poszła aromatyczna marchewka. Składniki: • 1 kg marchewki • 4 łyżki ziarna sezamowego • 1 pęczek natki pietruszki • 2 łyżki masła • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika • sól, pieprz, cukier do smaku • sok z 1/2 cytryny • 1/2 szklanki śmietanki
To co kochamCiastka bardzo świąteczne dzięki kształtom kojarzącym się z Bożym Narodzeniem i zimą. Bardzo kruche i listkujące się, słodkie tylko dzięki posypce z cukru. Gotowe ciasteczka musiałam schować, aby dotrwały do świąt. Jeśli macie kolorowy cukier, to można delikatnie posypać ciasteczka przed pieczeniem. Składniki: • 4 szklanki mąki pszennej • 500 g masła • 2 łyżki octu
To co kochamjuż nie ten smak. Ja smażę również wycięte środki i wychodzą minipączki, idealne na jeden kęs. Na Boże Narodzenie z tych kulek serowych robiłam świąteczną choinkę. Składniki: • 500 g sera mielonego • 500 g mąki pszennej • 3 żółtka • 1 jajko • 4 łyżki śmietany • 3 łyżki cukru • 1 łyżka spirytusu lub octu • 1 łyżeczka sody • 1/2 łyżeczki proszku
To co kochamNastępna świąteczna propozycja z białej kiełbasy i ciasta francuskiego. Tym razem podpatrzyłam na stronie www.recipebest.com. Kawałki kiełbasy do odrywania i maczania w ulubionym sosie – na Wielkanoc koniecznie sos chrzanowy. Składniki: • 1 płat ciasta francuskiego • 1/2 pęta białej kiełbasy – długi kawałek Wykonanie: • Rozłożyć ciasto francuskie, na środku położyć kiełbaę
To co kochamosiemnaście, kwiatki, kropki, paski. Mnie osobiście najbardziej podobały się całe białe, ale gdybym miała wybrać numer 1, to miałabym kłopot. Składniki: Pierniczki serduszka z przepisu na Świąteczne pierniczki Z tego przepisu wyszło 50 serduszek wysokich na ok. 8 cm i jedno duże ok. 25 cm średnicy. Masa cukrowa • 450 g białych pianek marshmallows
To co kochamtylko 2 szklanki kompotu na 4 porcje. Jest to również sposób na przemycenie kompotu z suszu, który nie wszystkim smakuje. Smak deseru jest typowo świąteczny – aromat pomarańczy, gruszki i delikatny wzorek z maku. Elegancko wygląda wyłożony na talerzyk, ale również można go podać bezpośrednio w pucharkach. Składniki
To co kocham