świąteczne - 4618 przepisów (strona:109/308)

Makowce japońskie 147

Jeszcze jedna makowa propozycja świąteczna - makowce japońskie w kształcie gwiazdek i choinek. Pięknie się prezentują. Są w ilgotne dzię ki dodatkowi jabłek, a do tego pysznie bakaliowe. Może się skusi cie?  Składniki 200 g  maku 1/2 l. mleka 5 jabłek 140 g cukru pudru 4 łyżki kaszy manny 3 łyżki mąki (u mnie mąka puszysta Lubella) 6 jajek

Cynamonowe szczęście
Keks piernikowy 165

Dziś mam propozycję na świąteczne słodkości dla wszystkich tych co nie mają cierpliwości do wykrawania pierniczków, a także dla tych, którzy nie nastawili ciasta na  piernik staropolski dojrzewający , a mieliby ochotę mieć na swoim stole szybkie ciasto właśnie z  piernikiem w tle. Oto pyszny, wilgotny i bardzo aromatyczny keks piernikowy. Można go upiec na ostatnią chwilę

Kulinarne przygody Gatity
Likier kawowo-krówkowy 427

Rozgrzewający podniebienie likier o smaku kawowo-krówkowym z Inką. W sam raz do świątecznej kawki albo na rozgrzanie po długim zimowym spacerze :)  Składniki na 1 butelkę ok 0,7 l: 400 g krówek 200-250 ml wódki 100 ml śmietanki 36% 150 ml bardzo mocnej kawy (z kilku pełnych łyżeczek) 3 pełne łyżki kawy Inka (u mnie bezglutenowa) Przygotowanie

Ze smakiem i z pasją
Tatar śledziowy z marynowanymi pieczarkami na krakersowej kruszonce 145

jednak nie wymyślił innej nazwy, wiec niech już zostanie ten tatar ze śledzia. Przygotowanie go jest bardzo proste i dość szybkie. Wygląda efektownie i na pewno nadaje się na świąteczny stół. Może zatem warto zamienić tradycyjnego śledzika na coś innego? Składniki na 1 porcję: 2 pojedyncze filety śledziowe (solone, wymoczone) 1 łyżka posiekanej drobno szalotki 1 łyżka posiekanych drobno marynowanych

Codzienna kuchnia niecodzienna
Śledzie z burakami i jabłkiem 154

Świątecznie i nie tylko! Takie śledziki będą smakować nie tylko na Wigilijnym stole, ale także raz na jakiś czas kiedy będziemy mieli ochotę na śledzika:) Składniki: 400 g śledzi a la matjas w oleju pokrojonych w kostkę 1 ugotowany lub upieczony burak pokrojony w paseczki (lub jeśli wolicie w kostkę) 1 średnie jabłko pokrojone w kosteczkę

Zasmakuj Kuchni
Pierniczki z melasą - idealne do foremek z wzorkiem 176

dobrze, jak smakują :) Jeśli macie w szufladach foremki "stemple" albo drewniane foremki z wzorkiem np. takie , to czym prędzej je wyciągnijcie! Te pierniczki po prostu muszą pojawić się na świątecznym stole! SKŁADNIKI 3 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 opakowanie przyprawy do pierników 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 230 g masła 3/4 drobnego cukru do wypieków

DefinicjaSmaku
Piernikowe inspiracje 191

roku dekoruję dziesiątki pierniczków, którymi obdarowuję znajomych. Część z nich trafia też na świąteczne drzewko. To już taka moja mała tradycja :) W tym roku zdecydowałam się na białe pierniki, które w swej prostocie są naprawdę piękne. Przepisu na pierniczki tym razem nie podaję, na blogu możecie znaleźć ich już kilka i wybrać swój ulubiony. Do dekorowania pierników, dobry jest każdy

DefinicjaSmaku
Świąteczne ciasto dojrzewające. 162

święta tuż. PS Duża ilość alkoholu użyta w początkowej fazie przepisu odparowuje całkowicie. PPS Brytyjczycy najczęściej traktują to ciasto jako tort i pokrywają grubą warstwą lukru z dekoracjami świątecznymi. Składniki: 750 g mieszanych suszonych owoców (rodzynki, żurawiny, morele, figi, daktyle, kandyzowane skórki cytrusowe...) skórka i sok z 1 pomarańczy skórka i sok z 1 cytryny 150 ml alkoholu (brandy, whisky

zadanie-gotowanie
Boże Narodzenie 2016 199

Niech te Święta będą wyjątkowe, spędzone wśród najbliższych, w niepowtarzalnej atmosferze. Niech spełnią się wszystkie świąteczne życzenia a Nowy Rok obdarzy wszystkich zdrowiem, spokojem i radością. Wesołych Świąt życzy zespół Maminka kulinarnego

Maminek kulinarny
BIGOS – JAK ZROBIĆ NAJBARDZIEJ ŚWIĄTECZNE Z WSZYSTKICH DAŃ? 412

ugotować, ale mało kto potrafi zrobić to perfekcyjnie. Zadanie to wyda wam się jednak o wiele łatwiejsze, jeśli rozłożycie tą potrawę na czynniki pierwsze. Artykuł BIGOS – JAK ZROBIĆ NAJBARDZIEJ ŚWIĄTECZNE Z WSZYSTKICH DAŃ? pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Mini serniczki z orzechami 225

Pachnące kokosem i orzechami serniczki cieszą nie tylko oko ale i podniebienie. Doskonale sprawdzą się jako świąteczny deser.  1 litr śmietany 18% 150 g wiórków kokosowych 50 g orzechów włoskich i laskowych bez łupinek 50 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej białka 5 szt szczypta soli 1/2 szkl cukru do serniczka kilka kropel aromatu waniliowego 1/2 łyżeczki proszku

Smakołyki Asi
Świąteczne pierniczki 125

Zapraszam na pyszne świąteczne pierniczki! SKŁADNIKI: - 200 gram miodu (użyłam  miodu z mniszka lekarskiego ) - 100 gram cukru trzcinowego - 50 gram masła - 500 gram mąki - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 3 łyżeczki przyprawy do piernika - 3 łyżki kakao - 1 jajko Miód, cukier i masło umieszczam w garnku i podgrzewam na wolnym ogniu, aż wszystko dobrze połączy się ze sobą. Lekko studzę

Wielopokoleniowo
Jabłecznik z polewą chałwową 181

kruchym, a bardziej ucieranym. Do tego kokosowa beza.  Czy na święta pasuje? Hmn... mi się wydaje że szarlotki są dobre zawsze 😉 Ale wybór pozostawiam Wam. Wpisów typowo świątecznych już u mnie nie będzie, więc zapraszam do skorzystania z dodanych już przepisów 😊 Na pewno coś wybierzecie! Składniki na blaszkę 28x19 Ciasto: 4 żółtka 1 białko ½ szklanki cukru kryształu

Kuchnia w czekoladzie
Makowiec zwijany 1173

Przepis na tradycyjny makowiec świąteczny znalazłam na Moich wypiekach . Przyznaję, że nie jest łatwy, ale może ktoś się pokusi go upiec tym bardziej, ze autorka przepisu zapewnia, że:  " Makowiec długo zachowuje świeżość. Można go upiec już 2 dni przed świętami i przechowywać w chłodnym miejscu, przykryty ręczniczkiem.  Ale świetnie się mrozi. Wystarczy owinąć go folią spożywczą i zamrozić

Proste Potrawy
KRÓLEWIEC Z MANNĄ 164

Kolejne z tradycyjnych ciast, które musi zagościć na świątecznym stole. Najlepiej smakuje po 2-3 dniach.         SKŁADNIKI CIASTO: 60 dag mąki 20 dag cukru 10 dag margaryny 10 dag płynnego miodu 1 łyżeczka sody 1/2 proszku do pieczenia 2 jajka 11 łyżeczek mleka KREM: 1 margaryna 20 dag cukru pudru 1/2 l mleka 5 płaskich łyżek

słodki bratek