świąteczne - 4618 przepisów (strona:118/308)

Śledzie po kaszubsku 453

świątecznym stole nie może zabraknąć tak pysznych śledzi po kaszubsku.  Śledzie w tej wersji uwielbia cała moja rodzinka.                                     Śledzie po kaszubsku Składniki : filety śledziowe - 600 g Sos: ogórki konserwowe 2 szt większe koncentrat pomidorowy - 1 mały słoiczek cebula - 2 szt olej

Kuchnia Danusi
sernik pomarańczowy bez spodu 234

Bardzo aromatyczny, trochę już świąteczny sernik. Tym razem bez żadnego spodu, mas czy udziwnianego wierzchu. Prosty do wykonania, tani ale bardzo smaczny:lekki i nie zamulający.`Zależało mi na tym, żeby był niski, dlatego upiekłam go w dużej blaszce. Jeśli zależy Wam na wysokim serniku podwójcie proporcje lub zróbcie go w mniejszej foremce. Aby sernik się nie zapiekł od góry

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Zupa grzybowa 132

grzybową można przyrządzić z grzybów różnorodnych gatunkowo lub tego samego gatunku. Zupa grzybowa jest bardzo szybka do przyrządzenia oraz bardzo prosta. Zapraszam na zupę grzybową, która smakuje jak w świąteczny wieczór u babci. Składniki: 60 g suszonych grzybów 2 l bulionu warzywnego 3 ziemniaki 50 ml śmietany kremówki 30% 1 cebula 1 łyżka masła Sól, pieprz Sposób przygotowania: Najpierw zabieramy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Halibut z pietruszkowo - cytrynową panierką 159

zielona pieruszka, zmielona czerstwa bułeczka i skórka otarta z cytryny. Ryba świetnie się prezentuje i smakuje wybornie! Halibuta podałam z duszonym porem i ziemniaczanym puree. To świetna alternatywa dla świątecznego karpia. Zajrzyj również  tutaj , a znajdziesz smaczną propozycję na światecznego łososia z piernikową panierką. Polecam! Składniki: 4 filety z halibuta 4 łyżki oleju 4 łyżki tartej bułki 4 łyżki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Uszka z kapustą i pieczarkami 151

Świetne, elastyczne ciasto. Można z niego robić nie tylko uszka do świątecznego barszczu, ale także pierogi z dowolnym nadzieniem i na każdą okazję :) Bardzo dobrze się je też odsmaża, ponieważ się nie rozlatują. Te uszka na zdjęciach lepiła moja córka :) Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki 1/2 kostki margaryny (u mnie Kasia) 1 szklanka ciepłej, przegotowanej wody Składniki na farsz

Szczęśliwa kuchnia
Makowiec na kruchym spodzie 161

Chociaż do Świąt pozostało jeszcze trochę czasu to już powoli myślimy o potrawach i wypiekach na świąteczny stół. Czy zrobić takie tradycyjne i wypróbowane czy spróbować czegoś nowego? Makowiec to chyba tradycja w każdym domu i każdy ma swój ulubiony. Ja bardzo lubię taki na kruchym cieście z dużą ilością maku i bakali,ale na Święta piekę również drożdżową struclę

Kolorowa kuchnia Elki
Kurczak w śmietanowym sosie z suszonymi grzybami 137

Bardzo delikatny kurczak w śmietanowym sosie z dodatkiem z suszonych grzybów. Takiego kurczaka możemy również przygotować na świąteczny stół. 1 filet z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa Liść lubczyku Biały pieprz 1 cebula ¼ szklanki suszonym borowików i podgrzybków 1,5 szklanki bulionu drobiowego 4 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka mąki pszennej Grzyby zalewamy ciepła wodą, odstawiamy na 15 minut. Filet

VioletoweKucharzenie
Kapusta kiszona z pieczarkami 203

takie połączenie. Już mi tęskno za kapustą z grochem czy śledziem wigilijnym i stąd te pomysły. Na Sylwestrowe spotkanie będzie super pasowała. Kapusta jest pyszna, polecam każdemu, taki przedsmak świątecznego bigosu. Kapusta kiszona z pieczarkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Piernik długo dojrzewający, przygotowanie trzy i pół tygodnia wcześniej 214

Przepis ten dostałam od mojej synowej mamusi. Ten przepis w ich rodzinie jest od dawna i co roku cała rodzina się nim zajada. Nie mam jeszcze

Kuchnia Pokoleń
Brændte mandler, czyli duńskie smakołyki świąteczne 150

Oczywiście, wariacji jest mnóstwo: z kakao, cynamonem, pomarańczą... Ja zaczęłam od najprostszej, klasycznej wersji, jaką można kupić na ulicach. Moim zdaniem - jest po prostu najlepsza. Skusicie się na taką świąteczną przekąskę? Gwarantuję, że zaskoczycie swoich gości. Palone migdały Składniki: (na 1 słoik) 250 g migdałów w skórkach 250 g cukru 75 ml wody Cukier, wodę i migdały przełożyć na patelnię

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jak dobrać wino do potrawy 169

Jakie wino zaserwować do poszczególnych potraw i w jakiej temperaturze je przechowywać – to twardy orzech do zgryzienia dla osób organizujących świąteczny obiad lub romantyczną kolację. Wino i podawane dania muszą być w równowadze – ani jedno ani drugie nie może dominować lub przytłaczać. Wino ma być uzupełnieniem do serwowanej potrawy, a jego zadaniem jest podkreślenie jej smaku. Jest to po prostu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Mięciutkie pierniczki z lukrem, czekoladą... 490

szybko znikają, bo amatorów na nie jest wielu. Dlatego, kiedy upiekę nową partię a nie zdążą przeleżeć do świąt, piekę następne i tak w kółko.  Atmosfera świąteczna, jaką już w dużych marketach daje się zauważyć  spowodowała, że i u mnie zaczyna pachnieć świętami.  Ciasto dojrzewające na piernik staropolski już „leżakuje” w lodówce, ciasto na pierniczki

Kuchnia u Krysi
Zakupowo część 2 183

było na tyle z moich zakupów. Narazie muszę je ograniczyć z powodu braku miejsca w kuchni ( zawsze tak mówię i jakoś nie wychodzi ). Ale niedługo zaczną się porządki świąteczne i myślę, że troszkę miejsca na nowe skarby się znajdzie

W kuchni u Moniki
Cynamonowy placek z jabłkami 177

jabłkami, do tego unoszący się w kuchni zapach przypomina mi o zbliżających się Świętach. Zdecydowanie uwielbiam ten okres i już w mojej głowie zaczynają się układać nowe przepisy Świąteczne :D  Składniki: ciasto 200 g maki pszennej 100 g masła 20 g cukru 2 płaskie łyżeczki cynamonu szczypta soli 1 jajko nadzienie 2 duże jabłka (obrane bez nasion) 2 łyżki

Niezły Młynek
Ciastka - kule śniegowe 469

Dzisiejszy przepis już w tematyce świątecznej- mam dla Was przepis na pyszne ciasteczka z dodatkiem skórki pomarańczowej, cynamonu i orzechów włoskich. Składniki: 200 g masła, 1/2 szklanki cukru pudru, 2 łyżeczki cynamonu, 2 szklanki mąki, 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich, 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej, 2-3 kropelki aromatu rumowego Dr. Oetker, szczypta soli, do obtoczenia: cukier puder.  Przygotowanie

Aga w kuchni