Nigella Lawson... Nie powiem żebym była wielką fanką jej kuchni, ale niektóre jej przepisy bardzo mi się podobają :-) Choćby to ciasto - może z powodzeniem zastąpić piernik na świątecznym stole, bez obawy czy zdąży zmięknąć. Puszyste, wilgotne, aromatyczne... jednym słowem idealne :-) Dałam trochę mniej cukru niż w oryginalnym przepisie i - jeśli wolicie mniej słodkie ciasta - proponuję Wam zrobić to samo. Poczęstowałam
Czary - gary w kuchnigwiazdą Wszystkie świeczki zapłoną Będzie ciepło i jasno (...) Święta, Święta, czas kolędowania Święta, Święta, narodziny Pana Przez jakiś czas zostanie w nas Świąteczny zapach ciasta By tak jak ptak, gdy minie rok W rodzime wrócić gniazda Gdy zaświeci choinka Odnowimy wspomnienia Łamiąc kruchy opłatek wypowiemy życzenia (...) Święta, Święta, czas kolędowania
Czary - gary w kuchniWczoraj był sernik jak najbardziej świąteczny, a dziś przekąska zdecydowanie przedświąteczna :-) Babeczki lub jak ktoś woli muffinki w tej wersji są ideale zarówno na podwieczorek jak i na śniadanie :-) delikatnie wilgotne ciasto i wspaniały migdałowo - jabłkowy aromat... Po prostu pyszne... SKŁADNIKI 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1 szklanka mleka 2 jajka 1 łyżeczka proszku
Czary - gary w kuchniJeśli już zapomnieliście o świątecznych ciastach to może przygotujecie na niedzielę takie szybkie ciasto? No właściwie to może nie szybkie, a zwyczajnie łatwe :-) Owoce możecie użyć dowolne, takie jak lubicie najbardziej. Ciasto jest przepyszne, zwłaszcza schłodzone :-) To do dzieła... a ja uciekam do moich spraw niecierpiących zwłoki ;-) SKŁADNIKI Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej
Czary - gary w kuchniostatnia prosta do świąt... a ja jakoś bez większego planu na nie i w ogóle... zebrałam zamówienia od najbliższych kto i co chciałby zjeść przy świątecznym stole i - o dziwo - zachcianki jakieś spójne tym razem :-) Na pewno sernik i szarlotka, na pewno szynka i pasztet, na pewno sałatka jarzynowa i jeszcze jakaś z fetą, na pewno jak dołożę jeszcze swoje
Czary - gary w kuchnijuż nasze zadanie, tzn. zamawiamy je :-) mmm... już się nie mogę doczekać tej niedzieli... i chociaż w tym roku mam znacznie mniej możliwości przesiadywania w kuchni i szykowania świątecznych pyszności, to i tak zamierzam poudzielać jak należy :-) I tak: mięsa do pieczenia i gotowania leżą już w lodówce ponacierane przyprawami, pasztet mam nadzieję zrobić jutro, w kolejce czekają też ciasta
Czary - gary w kuchniWielkanoc nie wyobrażam sobie, żeby na naszym polsko-włoskim świątecznym stole nie było mazurka. Cala rodzina zajada si ę bardziej moim mazurkiem niż włoską colomba, co jest dla mnie wielkim komplementem. M ó j mazurek przypomina tart ę z kruchego ciasta, pokryt ą powidłami i bakaliami. W smaku jest wyśmienity
La grande e la piccola cuocawyglądające ciasta i desery. Ciasto które zaraz Wam przedstawię upiekłam także z myślą o konkursie PIECZ... OT TAK...PROSTO Z SERCA.... Jednak ciasto przede wszystkim powstało dla moich świątecznych gości. Chciałam ich czymś zaskoczyć dodając do naszej polskiej tradycji trochę nowoczesności i też trochę tradycji z innych krajów, która nie wszystkim się podoba szczególnie osobom starszym - jednak moi goście
Radość kipiąca uśmiechem.Kochani, dziś u mnie ekspresowe i niezwykle pyszne sycylijskie ciasteczka migdałowe. Wypiek , który podaje się tam w sytuacjach świątecznych z amaretto lub innym słodkim sycylijskim likierem! Gwarantuje Wam , że ciastka zrobicie raz...i będzie to Waszym stałym punktem! Tu nie ma co nie wyjść! 4 składniki i ciastko gotowe! Wyobraźcie sobie, że zanim ciastko trafi na stół Sycylijczyka, przechodzi dość
Z Kuchni Do Kuchnimnie zniknęły w błyskawicznym tempie. Danie jest proste i szybkie, ale naprawdę świetnie smakuje. Nadaje się nie tylko na zwyczajny obiad, doskonale sprawdzi się także w roli głównej na świątecznym stole. Polecam. Składniki: • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego od szynki • 50 dag borowików mrożonych lub świeżych (zastąpiłam pieczarkami) • 1 jajko • 2 łyżki bułki tartej • 1 średnia cebula • przyprawy: sól, pieprz
W mojej kuchniwieczory. Nasze rodzinne świętowanie zbiegło się z uroczystościami państwowymi. Pierwszy Maja, Święto Flagi, Rocznica Konstytucji – te święta ubarwiły moje miasteczko na biało-czerwono. Wpisując się w narodową tradycję na świąteczną niedzielę upiekłam ciasto. Łączy się w nim cieniutki blat biszkoptowy, masa śmietanowa i maliny. Mmmmm… Pyszne. Polecam. Składniki: Biszkopt: • 2 jajka • ½ szklanki cukru w tym cukier waniliowy • 2 pełne łyżki
W mojej kuchnizdecydowałam się i nie żałuję. Ciasto przygotowuje się zaskakująco szybko. Zrobiło wśród gości prawdziwą furorę. Zniknęło błyskawicznie z patery i każdy pytał o przepis. Świetnie nadaje się także na świąteczny stół. Polecam. Składniki na blaszkę o wymiarach 22x37: Biszkopt: • 4 jajka • ¾ szklanki drobnego cukru w tym cukier waniliowy • 4 łyżki mąki pszennej • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 1 łyżka kakao
W mojej kuchniUwaga! To nie jest potrawa dla osób, które w swojej kuchni stronią od półproduktów i produktów gotowych, ale….Może Wam się przyda jako potrawa last minute na nadchodzący zabiegany świątecznie czas? Składniki: • 1 podwójna pierś kurczaka • 1 cebulka • garść mrożonych kurek • 2 zupy kurkowe ze szczypiorkiem Knorr’a • olej • pieprz, sól – do smaku Sposób przygotowania: 1. Pierś kurczaka pokroić
W mojej kuchniDzień Bożego Narodzenia Wszystko jest, jak przed rokiem: na szybach srebrne kwiaty i ten sam obraz w ramach okien; świat biały, jak opłatek... Będzie wilia! - Uśmiechną się ludzie, do świątecznej zasiądą wieczerzy - błogosławiony grudzień!... "W żłobie leży - któż pobieży..." Pomyśl: na cudzej ziemi wśród obcych, tacy jak ty młodzi chłopcy i małe dziewczęta zaśpiewają tę samą kolędę. Pamiętaj: będą ludzie
W mojej kuchniPrzełom roku za nami. Tym razem był to dla mnie cudowny czas. Odpoczęłam naprawdę, nacieszyłam się bliskimi i świąteczną atmosferą. Wciąż towarzyszył mi dobry nastrój. I dobrze, bo dzięki tym chwilom mam sporo siły, by odważnie wkroczyć w nieznane. W mojej kuchni konkursem podsumowałam 6 minionych lat. A kolejny, siódmy rok, zaczynam od zaproszenia Was na zimową zupę grzybową
W mojej kuchni