Candy apples to wynalazek Williama W. Kolba'a z USA, który na początku XX wieku, podczas pracy nad świątecznymi cukierkami, zanurzył jabłka w karmelu i ułożył je na wystawie swojego sklepu. Te jabłka bardzo szybko stały się ogromnym hitem :) A ja dziś zaczerpnęłam przepis i informacje z niezawodnej strony Moje Wypieki :) Candy apples to przepyszne, dorodne owoce
Słodko-Słony Świat Ilonydziś sałatkę jesienną. Tak, znowu mam dla Was sałatkę. Zastanawiałam się nad sałatką, która uzupełni świąteczny obiad, może niekoniecznie myślę już o Bożym Narodzeniu, ale spotkanie rodzinne z okazji 1-go listopada? Czemu nie. I choć nie stanowi dla mnie problemu zrobienie dwóch dań głównych, to chciałam sałatkę, która pasować będzie zarówno ... [Read more
Gotuj z Blue Ravenbazie kalafiora Według ilości odsłon, to te właśnie przepisy cieszyły się Waszym największym zainteresowaniem :) Wegańskie drożdżówki z bananem Deser owsiany z ricotty Naleśniki z serem Naleśniki z kokosowym twarożkiem Świąteczne dekoracje do ciast Wegańskie pączki dyniowe Placki marchewkowe
Poranek na słodkoróżnicę między nim, a "marketowym" kolegą. Ten drugi kroi się bowiem bardzo łatwo i nie pozostawia zabrudzeń na nożu. Oprócz klasycznego chlebka (i kartfotelków!), firma oferuje również wersje świąteczne. Choć do Wielkanocy jeszcze trochę czasu, już teraz możemy zaopatrzyć się w znane wszystkim marcepanowe jajka :) Wybór jest dość duży, przy czym do tej pory udało mi się spróbować dwóch
Poranek na słodkoefekcie końcowym jest delikatny i kremowy w smaku. Palce lizać. Można się uzależnić i warto pokusić o zrobienie samemu. Te sklepowe są bardzo drogie. Idealne danie na świąteczny stół, które po woli się zbliżają. Zdrowo, ekskluzywnie i elegancko. Już od dawna stosuję zasadę, że lepiej zjeść mniej, ale drożej i z wyższej pułki, niż tanio lub pospolicie - byle dużo. SKŁADNIKI
Sztuka gotowania w/g Samirygodziny na świętowanie rocznicy i to jak się można domyślać w stanie niezłego zmęczenia :) Tu niestety nie mamy nic do gadania, los tak zadecydował, że drugi października to dzień świąteczny w naszym domu. Pozostaje mieć nadzieje, że za kilka (no może kilkanaście) lat szczęśliwego życia naszej Rodzinki proporcje świętowania się odwrócą ;) Urodzinowe ognisko Maksa na zakończenie lata Pizzerinki dla Gości
Kuchnia po mojemuJeśli szukasz pomysłu na świąteczne dania z ryb, zobacz inne moje przepisy: Gravlax a la tuńczyk Sałatka śledziowa z burakami Łosoś w galarecie Sałata z wędzonym łososiem i krewetkami Sałatka lwowska Gravlax
Codziennik KuchennyPyszna i szybka w wykonaniu rolada o jesienno-świątecznym smaku. Czyli moja niekończąca się miłość do maku trwa! Mak w tym kremie to również ciekawy element pod względem doznań… delikatnie strzela Ciasto nie jest typowym ciastem biszkoptowym dlatego nie wymaga wcześniejszego ubijania białek. To znacznie skraca czas wykonywania. Jego konsystencja jest za to bardziej zbita i mniej się kruszy
MohiellaBardzo aromatyczny syrop który ma wiele zastosowań Można dodać do kawy,deserów i lodów. Oraz do lukru lub polewy na świąteczne pierniczki Składniki • 300 ml wody • 300 g cukru • 1 łyżeczka cynamonu • 1,5 łyżki przyprawy do pierników • 1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej • 10 sztuk goździków lub 1 łyżeczka mielonych • 1 łyżka kakao Sposób przygotowania 1. • Do wody
W królestwie smaków Beatydruga książka Aliny, gdzie znajdziemy zdrowsze przepisy na tradycyjne polskie i włoskie dania bożonarodzeniowe i sylwestrowe. Tradycyjnie znajdziemy wersję dla osób, które nie mają dużo czasu, żeby gotować. Potrawy świąteczne Autorka: Alina Suder Wydawnictwo: AWM Agencja Wydawnicza Ilość stron 101 Oprawa miękka Data premiery: 2015 Artykuł “Jak jeść i żyć by młodym być” – recenzja pochodzi z serwisu Ugotowane pozamiatane
Ugotowane pozamiatanekruche ciasto, ale niezależnie jaki zaawansowany sprzęt w domu posiadamy, to musimy na koniec ręcznie uformować kulkę. Do ciasta można dodać przyprawę do piernika i nabierze ono bardziej świątecznego charakteru. Około jednej czwartej ciasta odejmujemy, zawijamy w folię i odstawiamy na chwilę do lodówki. Resztą ciasta wykładamy okrągłą formę do pieczenia. Przepis jest na formę o średnicy 26 cm. Pamiętamy
KasiaiKrzysiu.plwydaniu. Słone i miękkie kawałki śledzia pod kremowym sosem z chrupiącą cebulą to eksplozja smaku i tekstury w jednym kęsie. Do zrobienia w kilka minut! Będzie ciekawą odmianą na świątecznym stole i z pewnością zdobędzie kubeczki smakowe gości. Jeśli lubicie te ryby i ciekawe połączenia, to jest to przepis dla Was! Ogromnie polecam! :) Śledź w curry Potrzebujesz: 2 płaty śledzia
Kuchnia w Słońcu Skąpanawielkanocnym przejedzeniu ( zaiste, kilka wieczności spędzę w piekle za obżarstwo) pora chwilę przystopować, chociaż wciąż chętnie sięgam po świąteczne pozostałości z lodówki. Żeby się nie zmarnowały, rzecz jasna. No i to wszystko jest takie pyszne! ;D I ciężko sobie odmówić, tego ostatniego kawałka mazurka, albo plasterka maminej pieczeni z cynamonem. A jeszcze ciężej pozbyć się później tych wszystkich nieprzyjemnych dolegliwości
Kuchnia w Słońcu Skąpanajest dość nietypowy, bo zamiast mąki dodajemy rozdrobnione pierniczki. Daje to bardzo fajny efekt, ciasto dzięki temu jest oryginalne. Chociaż dopiero zaczęła się jesień to myślę, że na świątecznym stole też mogłoby się pojawić. *foremka 23*28 cm Składniki: na ciasto: 5 jajek 250 g pierniczków glazurowanych (bez nadzienia) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia