roku postanowiłam przygotować dla Was nieco świątecznych przepisów. W pierwszej kolejności przedstawiam przepis na jedno z moich ulubionych, wigilijnych dań - rybę po grecku . Usmażone filety ryby w panierce, przykryte aromatycznymi i soczystymi warzywami to jest coś co uwielbiam. R yba po grecku ma też tę zaletę, że smakuje lepiej gdy postoi dzień lub dwa w lodówce, dlatego też
Codzienne Gotowaniepieczenia i sodę dodajemy rozbełtane jajko, mleko, olej i miód i dokładnie mieszamy ciasto, po czym dorzucamy pokrojone drobno jabłko. Formę do muffinek wykładamy papilotkami (ja użyłam świątecznych od Papil Art ), napełniamy ciastem do ok 2/3 wysokości i pieczemy 25 minut w 180 st. C, do tzw. suchego patyczka
Cynamonowe szczęścieJaką macie strategię na świąteczne prezenty? Ja strasznie nie lubię zostawiać sobie ich na ostatnią chwilę. Bez znaczenia czy chcę je kupić czy zrobić sama, zawsze wolę mieć trochę czasu w zapasie :) Dlatego już dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami moimi pomysłami na tegoroczne prezenty – może znajdziecie wśród nich coś dla swoich najbliższych :) Dla malucha: 1. Plakat Obrazkarnia
Ciastkozercyzdrowe dla naszego serca i układu trawiennego. Burak stał się modnym warzywem, już dawno przestał być kojarzony wyłącznie z czerwonym barszczem. Jednak dzisiaj będzie o buraku właśnie w takim, świątecznym wydaniu. Postny barszcz czerwony to dość spore wyzwanie. Niby prosta zupa z buraków, ale wydobycie i podkreślenie pożądanego smaku, wymaga konkretnych zabiegów. Przede wszystkim jest to jedno z tych dań
Pichceniomaniadostałam przesyłkę z super foremkami do wycinania ciasteczek..Bardzo fajna zabawa z takimi foremkami...Ja mam kilka takich foremek , a w sklepie internetowym Protonik znajdziecie duży wybór różnych foremek..świątecznych, z różnymi motywami..a nawet można sobie zamówić własny wzór..Polecam, bo naprawdę warto mieć takie foremki i potem piec pyszne ciasteczka..Ja już swoje foremki wykorzystałam do kilku rodzajów
Moje domowe kucharzeniesernik zagości na moim stolę Świątecznym. Spod i wierzch z ciasta piernikowego.Pięknie wygląda, wspaniale smakuje i ten zapach korzenny .Czuć zbliżające się Święta. Zapraszam kochani. Ciasto piernikowe: mąka pszenna 3 szklanki typ 500 Kłos-Pol błonnik kakaowy 3 łyżki Kłos-Pol ksylitol( cukier) 1/2 szklanki Kłos-Pol soda 1/2 łyżeczki śmietana 12% 4 łyżki masło 1 kostka miód
Różowa kuchniaSkładniki: 500 g mąki pszennej; 200 g białego cukru; 1/3 szklanki zimnej wody; 100 g miodu; 1 jajo; 50 g miękkiego masła; 1 łyżeczka sody
Gospodyni MiejskaTatar ze śledzia to kolejny śledziowy klasyk, który co roku trafia na nasz świąteczny stół. Robię go w różnych wersjach, ale dziś przedstawiam Wam tę najbardziej tradycyjną wersję. Jeśli macie taką możliwość, to dobrze jest przygotować śledzia dzień wcześniej i zostawić w lodówce, aby wszystkie smaki dobrze się przegryzły. Na blogi znajdziecie też inne przepisy na pyszne śledzie
Kulinarne przygody GatitySałatka z brukselką i salsiccia z dodatkiem ziemniaczków, pieczarek i cebuli. Smaczna i pożywna. Kolorowa i zdrowa. Brukselka dominuje na sklepowych półkach. W Szwecji w postaci gorącej przystawki do świątecznego mięsa, a u mnie w domu ulubione warzywo o tej porze. Gorące sałatki z udziałem ziemniaków i innych warzyw robię bardzo często. Nie lubię jeść samych ziemniaków za wyjątkiem młodych
codojedzeniaWybrałam najlepsze przepisy na ostatni miesiąc roku, jest świątecznie, dużo czekolady, sałatek, nie zabrakło ulubionego ciasta na pierogi! Smacznego grudnia! Babka czekoladowa Babeczki czekoladowo - bananowe z kruszonką Barszcz czerwony Bułeczki z ciasta na pizzę, z czarnuszką i ostrą papryką Czekolada na gorąco z korzennymi przyprawami Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana
Moja smaczna kuchniaświątecznym ferworze musi być i czas na porządny obiad, prawda! Ostatnio po persku gotuje mój mąż. Rządzi w kuchni w ciągu tygodnia, bo ma taką pracę. Dla mnie pozostaje weekend. Postanowiłam więc zrobić niespodziankę mężowi. Przyrządziłam pałki kurczęce po persku . Zamiast ryżu zrobiłam zapiekankę z dyni i jarmużu…można i tak. Uwielbiam perską kuchnię . Jest prosta i aromatyczna. Pałki
codojedzeniaPiernikowe rogaliki to bardzo fajny pomysł na świąteczny stół. Są oryginalne i można zaskoczyć bliskich. Najbardziej skuszą się dzieci, chodź nie ukrywam, że te większe dzieci też !. W internecie jet wiele przepisów na różne rogaliki np. kruche, drożdżowe, z ciasta francuskiego itd. Moja wersja to krucho drożdżowe o smaku i zapachu zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia. Ciasto jest
Kuchnia Paulettesmacie pomysłu na świąteczne ciasto? Oto jedna z propozycji :) Puszysty sernik, prosty, bez żadnych wymysłów z piernikiem, który niestety musi 2 dni w lodówce przeleżeć, ale efekt na pewno nas zadowoli :) Wykończenie stanowi mus z czekolady mlecznej z orzechami laskowymi, który co prawda smakuję jak delikatna trufla. Jest naprawdę nieziemski w smaku ! Uwielbiam :). Taki mus mogłabym jeść na okrągło. Każda
Kuchnia PaulettesFarna - Tu. 5. Każdy ma jakiegoś bzika, a jaki jest Twój? Uwielbiam robić zdjęcia. 6. Najprzyjemniejsze wspomnienie związane z świętami? Najprzyjemniejsze święta to takie, kiedy wszyscy byli obecni przy świątecznym stole. Nie ważne czy były prezenty czy nie. Ważne, że były osoby, które kochamy. 7. Twój typ spędzenia perfekcyjnego niedzielnego poranka? Mój perfekcyjny niedzielny poranek to taki, kiedy jeszcze śpię
Kuchnia Paulettesmróz – u nas na działce ogrzewania brak. Z pewnością w grudniu będziemy korzystać z tego przepisu. Idą święta – wędzone szynki na pewno pojawią się na naszym świątecznym stole. Listopad to też okres, kiedy zbieramy ostatnie papryczki chili rosnące na ogródku. Wówczas przystępujemy do produkcji ostrego sosu chili. Popularność tego przepisu zawsze nas cieszy, bo miksturę i proporcję opracowywaliśmy
Jakugotujesz.pl