świąteczne - 4618 przepisów (strona:106/308)

Pieczone pierożki z kapustą z grochem, świetne na Wigilię 143

Ciąg dalszy wigilijnych pomysłów. Spisuję dla Was ten przepis i właśnie pochłaniam kolejnego pierożka. To jest minus przygotowywania i proponowania Wam świątecznych potraw z odpowiednim wyprzedzeniem- człowiek chodzi objedzony choć do Świąt zostało jeszcze kilka dni. Oby więcej tylko takich minusów :) Kapusta z grochem to danie szybkie i pyszne i wcale nie musimy go jeść jedynie na specjalne okazje

Pichceniomania
Zioła wspomagające trawienie 148

polskiej kulturze to czas spędzany głównie przy stole. A stoły muszą być obowiązkowo zastawione smakołykami. O ile coraz więcej młodych osób stosuje zasadę zdrowego rozsądku i aktywniejszego spędzania świątecznego czasu, to starsze osoby, niestety, nie wyobrażają sobie innych świąt niż te, spędzone za stołem. Bardzo wyraźnie to widać, kiedy odwiedzamy nasze babcie. One raczej nie rozumieją, że nie mamy apetytu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ochudzone muffinki świąteczne FIT 141

Świąteczne muffinki od tych tradycyjnych różnią się przede wszystkim dodatkiem cynamonu, przypraw korzennych, dodatkiem orzechów i innym nadzieniem (również korzennym). Aby nieco odchudzić kaloryczność tych pyszności to lekko jeszcze zmodyfikowałam ten przepis. Składniki: 250 g mąki (może być pół na pół pszenna z razową) 1/2-3/4 szklanki cukru trzcinowego 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju kokosowego

Tradycyjna Kuchnia
Prezenty dla kochających gotować - moje top 10 154

tego waga tego typu: Można dostać ją tutaj KLIK , cena 29zł. 7. Trójwymiarowa forma do pieczenia ciast Zakochałam się w takich foremkach od pierwszego wejrzenia. Świetny pomysł na wypieki świąteczne czy okazyjne. Ciasto upieczone w takiej foremce wygląda przepięknie, oryginalnie, na pewno wzbudzi podziw u gości. Wybrałam dla Was foremkę w kształcie choinki, choć można znaleźć też inne wzory. (adsbygoogle

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Makowce japońskie 163

Jeszcze jedna makowa propozycja świąteczna - makowce japońskie w kształcie gwiazdek i choinek. Pięknie się prezentują. Są w ilgotne dzię ki dodatkowi jabłek, a do tego pysznie bakaliowe. Może się skusi cie?  Składniki 200 g  maku 1/2 l. mleka 5 jabłek 140 g cukru pudru 4 łyżki kaszy manny 3 łyżki mąki (u mnie mąka puszysta Lubella) 6 jajek

Cynamonowe szczęście
Keks piernikowy 179

Dziś mam propozycję na świąteczne słodkości dla wszystkich tych co nie mają cierpliwości do wykrawania pierniczków, a także dla tych, którzy nie nastawili ciasta na  piernik staropolski dojrzewający , a mieliby ochotę mieć na swoim stole szybkie ciasto właśnie z  piernikiem w tle. Oto pyszny, wilgotny i bardzo aromatyczny keks piernikowy. Można go upiec na ostatnią chwilę

Kulinarne przygody Gatity
Likier kawowo-krówkowy 439

Rozgrzewający podniebienie likier o smaku kawowo-krówkowym z Inką. W sam raz do świątecznej kawki albo na rozgrzanie po długim zimowym spacerze :)  Składniki na 1 butelkę ok 0,7 l: 400 g krówek 200-250 ml wódki 100 ml śmietanki 36% 150 ml bardzo mocnej kawy (z kilku pełnych łyżeczek) 3 pełne łyżki kawy Inka (u mnie bezglutenowa) Przygotowanie

Ze smakiem i z pasją
Tatar śledziowy z marynowanymi pieczarkami na krakersowej kruszonce 160

jednak nie wymyślił innej nazwy, wiec niech już zostanie ten tatar ze śledzia. Przygotowanie go jest bardzo proste i dość szybkie. Wygląda efektownie i na pewno nadaje się na świąteczny stół. Może zatem warto zamienić tradycyjnego śledzika na coś innego? Składniki na 1 porcję: 2 pojedyncze filety śledziowe (solone, wymoczone) 1 łyżka posiekanej drobno szalotki 1 łyżka posiekanych drobno marynowanych

Codzienna kuchnia niecodzienna
Śledzie z burakami i jabłkiem 199

Świątecznie i nie tylko! Takie śledziki będą smakować nie tylko na Wigilijnym stole, ale także raz na jakiś czas kiedy będziemy mieli ochotę na śledzika:) Składniki: 400 g śledzi a la matjas w oleju pokrojonych w kostkę 1 ugotowany lub upieczony burak pokrojony w paseczki (lub jeśli wolicie w kostkę) 1 średnie jabłko pokrojone w kosteczkę

Zasmakuj Kuchni
Pierniczki z melasą - idealne do foremek z wzorkiem 194

dobrze, jak smakują :) Jeśli macie w szufladach foremki "stemple" albo drewniane foremki z wzorkiem np. takie , to czym prędzej je wyciągnijcie! Te pierniczki po prostu muszą pojawić się na świątecznym stole! SKŁADNIKI 3 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 opakowanie przyprawy do pierników 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 230 g masła 3/4 drobnego cukru do wypieków

DefinicjaSmaku
Piernikowe inspiracje 209

roku dekoruję dziesiątki pierniczków, którymi obdarowuję znajomych. Część z nich trafia też na świąteczne drzewko. To już taka moja mała tradycja :) W tym roku zdecydowałam się na białe pierniki, które w swej prostocie są naprawdę piękne. Przepisu na pierniczki tym razem nie podaję, na blogu możecie znaleźć ich już kilka i wybrać swój ulubiony. Do dekorowania pierników, dobry jest każdy

DefinicjaSmaku
Świąteczne ciasto dojrzewające. 176

święta tuż. PS Duża ilość alkoholu użyta w początkowej fazie przepisu odparowuje całkowicie. PPS Brytyjczycy najczęściej traktują to ciasto jako tort i pokrywają grubą warstwą lukru z dekoracjami świątecznymi. Składniki: 750 g mieszanych suszonych owoców (rodzynki, żurawiny, morele, figi, daktyle, kandyzowane skórki cytrusowe...) skórka i sok z 1 pomarańczy skórka i sok z 1 cytryny 150 ml alkoholu (brandy, whisky

zadanie-gotowanie
Boże Narodzenie 2016 212

Niech te Święta będą wyjątkowe, spędzone wśród najbliższych, w niepowtarzalnej atmosferze. Niech spełnią się wszystkie świąteczne życzenia a Nowy Rok obdarzy wszystkich zdrowiem, spokojem i radością. Wesołych Świąt życzy zespół Maminka kulinarnego

Maminek kulinarny
BIGOS – JAK ZROBIĆ NAJBARDZIEJ ŚWIĄTECZNE Z WSZYSTKICH DAŃ? 439

ugotować, ale mało kto potrafi zrobić to perfekcyjnie. Zadanie to wyda wam się jednak o wiele łatwiejsze, jeśli rozłożycie tą potrawę na czynniki pierwsze. Artykuł BIGOS – JAK ZROBIĆ NAJBARDZIEJ ŚWIĄTECZNE Z WSZYSTKICH DAŃ? pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Mini serniczki z orzechami 237

Pachnące kokosem i orzechami serniczki cieszą nie tylko oko ale i podniebienie. Doskonale sprawdzą się jako świąteczny deser.  1 litr śmietany 18% 150 g wiórków kokosowych 50 g orzechów włoskich i laskowych bez łupinek 50 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej białka 5 szt szczypta soli 1/2 szkl cukru do serniczka kilka kropel aromatu waniliowego 1/2 łyżeczki proszku

Smakołyki Asi

Proponowane wyszukiwania