Sernik z szafranem to sernik król, przynajmniej dla nas, kremowy, wilgotny, zamiast sera zwykłego dodałam ricottę i dzięki temu jest jeszcze bardziej kremowy i pyszny. Idealny na świąteczne stoły, na wszelakie przyjęcia aby zaskoczyć smakiem gości albo po prostu do kubka kawy czy herbaty. Polecam gorąco. Sernik z ricotty z szafranem na kruchym spodzie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieŚwiąteczny chrzan z dżemem żurawiną do jajka . Czas wykonania: 15 min Ilość porcji: 8 Składniki: 1 łyżka chrzanu 1 ½ łyżki dżemu żurawinowego 3 łyżki majonezu 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżka soku z pomarańczy Przygotowanie: Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Podawać z jajkiem na twardo. Pobierz wersję do druku: Pobierz Sos chrzanowy
KuchniaWeDwoje.plbidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Witam się dzisiaj z Wami pysznym sernikiem. Zazwyczaj przygotowuję go z brzoskwiniami i właśnie taki gościł na Naszym świątecznym stole. Tym czasem w trakcie przeglądu zamrażalnika znalazłam jeszcze opakowanie mrożonej czerwonej porzeczki i tak powstał sernik z tym właśnie owocem. Równie smaczny, wilgotny z chrupiącą bezą i maślaną
W garach u Gosiświęta i po świętach.... a mnie dziś wzięło na coś słodkiego i niewiele myśląc postanowiłam coś upiec. I wiecie co? w domu jakby na nowo odrodziła się świąteczna atmosfera - zapach ciasta to sprawił, wyjątkowego ciasta. Przepis jakiś czas temu podesłała mi koleżanka, bez jej pozytywnej rekomendacji z pewnością nie upiekłabym go.... no bo ciasto z ziemniakami
Jadło i czytadłoZupa krem z zielonego groszku – to idealna propozycja na rodzinny obiad. Podałam ją na świąteczny obiad. Dla dzieci podałam z tartym serem – ich ulubione zupy to pomidorowa i ogórkowa, wiec, gdy chce ich namówić do zjedzenia czegoś nowego – dosypuję sera. Zawsze zdaje egzamin. Przepis na tę zupę krem znalazłam w prasie „Zima... Read More The post Zupa krem
Magiczny GarnekPiernik na bazie piwa żurawinowego z dodatkiem suszonej żurawiny to kolejna propozycja na pyszne, świąteczne ciasto. Składniki 250 ml piwa żurawinowego ( Karmi ) 750 g mąki 3 płaskie łyżeczki sody 3 łyżki wody 150 g miękkiej margaryny 50 g cukru pudru 6 jajek 1,5 opakowania przyprawy korzennej 350 g miodu 1/2 szkl suszonej żurawiny polewa 125 g margaryny 1/2 szkl
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatytwarde jak czort i bez młotka nie podchodź ! Zgodnie orzekliśmy, że dostaliśmy nieco przeterminowany prezent, który zbyt długo gdzieś przeleżał. Dopiero później dowiedzieliśmy się, że był to największy świąteczny przysmak, czyli twardy turron z migdałami 😂. Na marginesie, swego czasu turrony pojawiały się w sklepach tylko i wyłącznie w grudniu i styczniu, w pozostałych miesiącach były nie do kupienia. Dziś
Kulinarne przygody Gatitychcę nikogo tu obrazić, po prostu trzeba trochę więcej umiejętności. Ale jest łatwiejszy sposób na ciasto francuskie. Przepis na nie można znaleźć w książce „ Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek, placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady”, Florentyny Niewiarowskiej, z 1895 roku. Przepis polega
królestwo garówŚwiąteczne pierniczki. Bardzo aromatyczne, z dodatkiem orzechów i rodzynek. Najlepiej zrobić 2 tygodnie przed Świętami a polukrować kilka dni później. Rodzynki i orzechy sprawiają że pierniki ciężej się wycina, ale za to są smaczniejsze. 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka miodu 2 jajka pół szklanki cukru pudru 1 szklanka orzechów włoskich 3/4 szklanki rodzynek 1 opakowanie gotowej przyprawy do piernika
BullioStyczeń to nie jest najlepszy miesiąc na przepisy ciast:) Po pierwsze świąteczne przesycenie słodyczami a po drugie noworoczne postanowienia co oznacza w dużej mierze odchudzanie i zdrowe odżywianie. Ale ja nie wierzę w restrykcyjne diety, ze zdrowym odżywianiem zgadzam się jak najbardziej i wszystkim sekunduje w tym postanowieniu – a to ciasto jak najbardziej się w to postanowienie wpasowuje
Cooking for Emilypatelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Kromki czerstwego chleba pokroić na kawałki i obsmażyć na patelni z obu stron. Zupę podawać z grzankami. Przygotowywanie białej zupy-krem sprzyjało lekturze "Świątecznej kafejki" Amandy Prowse . W książce poznajemy Beę w momencie śmierci jej męża, Petera. Po stracie męża 53-letnia kobieta ucieka w pracę, by nie myśleć o wielkiej stracie i pustce
Weekendy w domu i ogrodziejuż jako dodatek do obiadu, możemy ją poddusić na maśle, kiedy nie mamy czasu na przygotowanie od podstaw. Świetnie też będzie się komponowała w sałatce jarzynowej na świątecznym stole;) Składniki: 2,5 kg marchewki 3 czubate łyżki cukru 1 płaska łyżka soli 1 łyżeczka octu 10 % 4 szklanki wody Przygotowanie: Marchew myjemy, obieramy ze skóry
Życie zaczyna się w kuchnirazem w obieg poszła sałatka ziemniaczana ze śledziem. Z podanych składników powstała szybka sałatka dla 3 osób. Raz, dwa i gotowa! W sam raz, żeby zacząć świąteczną ucztę! Składniki: opakowanie śledzi SEKO , ja wykorzystałam 2 opakowania gotowego już tatara ze śledzia SEKO 3 ziemniaki 1 jabłko 3 jajka 5 łyżek majonezu 1 łyżeczka koperku sól i pieprz
Życie zaczyna się w kuchniDobry wieczór;) A co powiecie na propozycję obiadu lub kolacji niekoniecznie świątecznej, ale w sumie też dlaczego nie! Pstrągi pieczone na soli. propozycja pochodzi z książki Karola Okrasy z kuchni Lidla. Przepis zmodyfikowany przeze mnie, ponieważ zamiast piec pstrąga w skorupce z soli i białek upiekłam go po prostu w towarzystwie soli. Jak dla mnie bomba! Pyszny
Życie zaczyna się w kuchni