Wielkanocy to smak żurku? No jasne A może tak podać go w zupełnie innej formie? Np. tarty? Spróbujcie, smakuje po prostu obłędnie, no i oczywiście jest równie aromatyczna jak świąteczny żurek Danie ma niestety duży minus – nadaje się tylko na tzn. cheat day ;p Wykonanie CIASTO Wyjmij masło z lodówki i poszatkuj na kawałki, dodaj mąkę i dalej tnij
Eat me! Fit me!Przepisy na wielkanocny stół– nieśmiertelna klasyka czyli żur albo barszcz biały – oba przygotowane na domowym zakwasie. Biała kiełbasa – całkowicie od podstaw. Peklowane i gotowane wędliny. Śledzie, czyli żelazny punkt świątecznego programu i serniki – na kilka sposobów. Przepisy otworzą się w nowym oknie po kliknięciu w tytuł. Pamiętajcie, że dobrze wstać od stołu i zorganizujcie dłuższy spacer Zapisz ŻUR
Karo in the KitchenSałatka, która idealnie pasuje do świątecznych wędlin. Polecam wszystkim, którym znudziła się tradycyjna jarzynówka, szczególnie, że dodałam do niej tarty ser żółty oraz pokrojone w kostkę rzodkiewki i czerwoną paprykę :) Smak sałatki zaostrzyłam porem i szczypiorkiem. Polecam na wielkanocne śniadanie i na spotkania rodzinne, szczególnie dla osób, które kochają tradycję. Składniki: 6 jajek puszka kukurydzy czerwona papryka 1 por pęczek
Czerwień i błękitwarsztatach w Republice Słonecznej w Poznaniu dowiecie się jak nieco odświeżyć przepisy na tradycyjne świąteczne łakocie. Wprowadźcie coś nowego obok dobrze znanych jajek i sałatek jarzynowych. Artykuł 11 kwietnia – Ciasta i babki wielkanocne – Poznań pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEsurówka z pora i selera naciowego, jest odpowiednia na każdą porę roku. Świetnie sprawdza się jako zdrowy lunch do pudełka, jak również wspaniale smakuje, jako dodatek do codziennego lub świątecznego obiadu. Chrupiący i niezwykle soczysty zastrzyk witamin, idealnie pomoże nam w powrocie do dobrej formy po zimowym spadku sił witalnych. Surówka jest bardzo prosta do przygotowania, a łatwy dostęp
Kuchcik gotujewarto łamać te zasady. Dla dziecięcej przyjemności – komu nie spodoba się tak starannie wykonana dekoracja z maleńkich rąk? Partnerem wpisu jest Tekstylialand.pl Post Dekoracje świąteczne – bieżniki Wielkanocne pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Czekolada, gruszka i ser to wymarzone połączenie ciasta na świątecznym stole:) Pyszne!:) Składniki na formę o wymiarach 22 cm x 33 cm Blaty kakaowe: 0,75 szklanki oleju rzepakowego: 0,5 szklanki wody; 1 szklanka cukru kryształu; 5 płaskich łyżek kakao; Wszystkie składniki umieścić w garnku i co jakiś czas mieszając zagotować. Gotować około 2-3 minuty (aż rozpuści się
In my kitcheninny sposób i wpadłyśmy z siostrą na pomysł, aby połączyć go z chrzanem i wyszedł naprawdę pyszny sos. Oprócz tego, że jest bardzo smaczny to również zdrowy💪💪 Życzę miłych świątecznych przygotowań😗 Składniki: fasola Jaś 1 szklanka, chrzan starty 3-4 łyżki, woda 3/4 szklanki, sól i pieprz do smaku, sok z cytryny do smaku, Sposób przygotowania: Fasole dzień wcześniej moczymy
kulinarne odsłony patiJeśli nie macie pomysłu na tradycyjny wypiek wielkanocny, to proponuję Wam taką babę - smak i zapach tradycji oraz piękna ozdoba świątecznego stołu :) Składniki: 3 szklanki mąki, 1/2 szklanki lekko ogrzanego mleka, 60 g rozpuszczonego i przestudzonego masła (ewentualnie margaryny), 30 g drożdży, 1/2 szklanki cukru, 1 jajko, 2 żółtka, 70 g rodzynek, 1/2 szklanki wódki, cukier waniliowy, skórka otarta
Nie tylko w kuchniMiędzy tymi wszystkimi świątecznymi babami, pasztetami i jajkami muszę Wam przemycić odrobinę zdrowia ;) Staram się jak mogę trzymać fason, tzn dietę, ale nie ukrywam, że różnie to wychodzi... Nie mniej- wierzcie mi, że łatwo nie jest. Zwłaszcza że sezon grillowy u nas już otwarty :D Poza tym gotowanie dla każdego co innego (no bo wiecie Mąż jedno, Dzieci drugie
Kuchnia w czekoladzieJeśli ograniczasz mięso, ale chcesz mieć dobry pasztet do postawienia na świątecznym stole, to polecam pasztet z fasoli. Jeśli smakowały Ci paszteciki z marchewki ( zobacz przepis ) albo z soczewicy ( klik ), to fasolę też pokochasz. Pasztet fasolowy ma piękny pomarańczowy kolor (dzięki marchewce i batatowi) i smakuje śródziemnomorskimi pomidorami. Składniki: 200 g ugotowanej białej fasoli Jaś 100 g pieczonych batatów
Ugotowane pozamiataneklops z jajkiem kojarzy Wam się ze świątecznym śniadaniem wielkanocnym? Jeżeli jeszcze go nie nie robiliście przygotowałam dla Was przepis na tą pyszną przystawkę. Pychotka Składniki: 0,5 kg mielonej łopatki 4 jajka 2 suche bułki mleko bułka tarta sól, pieprz, papryka słodka, majeranek 2 ząbki czosnku 2 garści natki pietruszki świeżej lub mrożonej Sposób wykonania: Dwa jajka gotujemy
Cukiernia Pychotkimoim dom rodzinnym chrzan obowiązkowo musi być na świątecznym stole. Pyszny aromatyczny, kremowy i bardzo ostry taki jak najbardziej lubię. Taki chrzan jest doskonałym dodatkiem do mięs, wędlin, jaj, sosów czy zup. Polecam Składniki: 2 korzenie chrzanu 2 łyżki majonezu sok z 1/2 cytryny sól, cukier Wykonanie: Chrzan moczymy w wodzie przez 1 godzinę. Obieramy i ścieramy
magiczna kuchnia KasiTradycyjny sernik na czekoladowym spodzie zawsze gości u mnie na świątecznym stole. Jest lekki i puszysty, a ciasto rozpływa się w ustach. Całość jest otulona czekoladową polewą przygotowaną na bazie kakao. Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkaKremowy, mleczny, kokosowy i delikatny w smaku, cudowny! Składniki, które zwykle mamy w domu, kilka minut cierpliwości i gotowe. Najlepszy budyń na świecie! Z powodzeniem można go przygotować na świąteczne dni, jako deser. Dzieci pokochają ten kokosowy, mleczny smak! Kokosowy budyń z kaszy manny Składniki: 2 szklanki mleka 5 łyżek kaszy manny cukier do smaku wiórki kokosowe do posypania
Moja smaczna kuchnia