świąteczne - 4618 przepisów (strona:87/308)

Kartka Świąteczna 91

Artykuł Kartka Świąteczna pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Roladki z łososia na parze 111

Ależ świątecznie zrobiło się już na blogach, ja niestety daleko w tyle. Mam nadzieję, że w tym tygodniu wezmę się do pracy pod kątem zbliżających się wielkimi krokami Świąt. Roladki z łososia na parze to moja propozycja jest dla tych, którzy lubią dania z parowaru, a szczególnie dania z ryb. Moja potrawa nie wygląda jak typowe danie z łososia

Pieguskowa Kuchnia
Pierogi z suszonymi śliwkami 118

dłuższego czasu za mną chodziły właśnie te z suszonymi śliwkami. Cudownie smakują, szczególnie polane pysznym sosem na bazie masła, miodu, migdałów i wanilii. Na pewno zagoszczą u mnie na świątecznym stole. Polecam! Pierogi z suszonymi śliwkami 0,5 l maślanki naturalnej 0,5 kg mąki 25 dag suszonych śliwek bez pestek kostka masła 0,5 szkl miodu cukier waniliowy

Pieguskowa Kuchnia
Polędwiczka marynowana z cynamonem i kardamonem 92

Pozostając jeszcze w świątecznym nastroju (pomimo jesiennej pogody) zapraszam na pyszną polędwiczkę. Pyszna, soczysta, pięknie pachnąca aromatycznymi przyprawami sprawiła, że jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu. W oryginale, prezentowanym przez Karola Okrasę (jednego z moich ulubionych kucharzy) miał być schab, ja jednak miałam akurat pod ręką niezły okaz polędwiczki wieprzowej. Polecam, bo to prawdziwa uczta dla podniebienia. Polędwiczka marynowana

Pieguskowa Kuchnia
Zupa rybna Kłobuka 111

Wszędzie na blogach zrobiło się już świątecznie, a ja zapraszam na pyszną zupę rybną, idealną na wielkopiątkowy postny posiłek. To moja ulubiona zupa rybna, gdyż nie ma specyficznego dla ryb ostrego zapachu i smaku, a kawałki ryby, które się w niej znajdują są soczyste i miękkie. W konsystencji i kolorze przypomina węgierską zupę gulaszową. Najsmaczniejsza jest na niedużych okonkach

Pieguskowa Kuchnia
BABKA Z AJERKONIAKIEM I KRÓWKAMI 109

zewnątrz i lekko ciągnące w środku. No i zdecydowanie polecam formę silikonową-babka dużo łatwiej wychodzi z formy. To moja propozycja na tegoroczną Wielkanoc. Pięknie będzie się prezentować na świątecznym stole:) BABKA Z AJERKONIAKIEM I KRÓWKAMI BABKA 5 jajek 200 g masła lub margaryny 250 g mąki (1,5 szkl) 180 g szkl cukru (3/4 szkl) 125 ml ajerkoniaku

Pieguskowa Kuchnia
PIECZONA KACZKA Z BRZOSKWINIAMI 139

Pieczona kaczka to moja propozycja na niedzielny, świąteczny obiad. Jak już pewnie zauważyliście, lubię podawać mięso, a szczególnie drób ze słodkimi dodatkami. Dzisiejsza pieczona kaczka pachnie pięknie przyprawą pięć smaków i wspaniale smakuje z dodatkiem karmelizowanych brzoskwiń i ryżu. Artykuł PIECZONA KACZKA Z BRZOSKWINIAMI pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
SERNIK Z MAKIEM 205

wiedziałam na jaką wysokość mi urośnie, więc boki wylepiłam ciastem na całej wysokości blaszki. Moim zdaniem dodało mu to tylko uroku. To będzie jedna ze słodkich pozycji na moim świątecznym stole. Mam nadzieję, że spodoba się chociaż części z Was i również upieczecie ten sernik z makiem na zbliżające się Święta:). SERNIK Z MAKIEM /tortownica o średnicy 25 cm CIASTO

Pieguskowa Kuchnia
ROLADKI Z KARKÓWKI 191

Świadomie nie podaję ilości składników, dopasujcie sobie ich ilość do wagi mięsa. Roladki wyszły fantastyczne, mięso idealnie skruszało i wszyscy byli zaskoczeni wnętrzem. Zdecydowanie polecam tak przygotowane danie na Świąteczny stół. ROLADKI Z KARKÓWKI karkówka kiszona kapusta boczek wędzony pieczarki (opcjonalnie) musztarda sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, olej Kapustę kiszoną odcisnąć, zalać zimną wodą, posolić i krótko obgotować. Karkówkę

Pieguskowa Kuchnia
SAŁATKA GRZYBOWA POLANA 301

Sałatka grzybowa polana zrobiła furorę na moich imieninach. Pięknie wyglądała i była bardzo smaczna. Śmiało można ją podać nawet na świąteczny stół. Uprzedzę Wasze pytanie i od razu odpowiem- nie rozpadnie się jeżeli dobrze podociskacie każdą warstwę tej sałatki. Będę wracać do niej często, bo bardzo nam posmakowała. SAŁATKA GRZYBOWA POLANA /wg Kuchni Broni 1 duży słoik pieczarek marynowanych

Pieguskowa Kuchnia
Przyprawa do piernika 111

Świąteczne przygotowania czas zacząć. I nie mówię tu tylko o  porządkach w domu, ale o kuchennych inspiracjach. My pierwszy raz zrobiłyśmy przyprawę do piernika. Zapach jaki unosił się podczas przygotowań niestety jest nie do opisania :) Nie wymyślono jeszcze metody, aby przenosić go w eter. Ale powiem Wam jedno, przygotowanie tego z Miśką było wspaniałym spędzeniem czasu. Młoda pomagała mieszać

Gotowanie z pasją
świąteczne gofry 99

lubię takie świąteczne poranki. Mogę wtedy posiedzieć dłużej w pidżamie razem z Miśką i zjeść coś specjalnego. Nie zawsze muszą to być przecież kanapki czy parówki ;-) Tym razem postanowiłam na świętowanie pełną parą i na śniadanie będą gofry. Można je zjeść z jogurtem i owocami lub tylko z cukrem pudrem. To jest to co dzieci lubią najbardziej. Składniki: 1 szklanka

Gotowanie z pasją
pasta z awokado, serka i jajek 142

Dawno mnie nie było, ale czasami człowiek wie, że musi ... inaczej się udusi :) I tak oto przerwa świąteczna powstała. Na szczęście za oknem mam nadzieję będzie coraz lepiej i nastroje również się poprawią.  Jak już awokado patrzy na Ciebie z kuchennego blatu, oznacza to, że trzeba go wykorzystać. Dlatego postanowiłam sprawić sobie delikatną pastę na kanapki. Dodałam tylko jajko

Gotowanie z pasją
Krem cynamonowy 263

Krem cynamonowy to idealny dodatek do świątecznych wypieków, ale nie tylko! Polecam go szczególnie do przełożenia ciast marchewkowych, pierników i tortów, np. Tort cynamonowy. Ze względu na delikatny smak najlepiej będzie komponował się z jasnym biszkoptem i słodkimi owocami np.: gruszka, ananas. Składniki: 450 g serka mascarpone 400 ml kremówki

Słodki Pomysł
Baton figowy oraz daktylowy – Fruit Fusion 152

lekko ciągnące się. Pachniało przyjemnym suszem a chrupiące pestki fig nadawały całości fajnego charakteru. Na drugim planie pojawiły się migdały i ich jakby marcepanowy posmak, który przypomniał nam świąteczny chlebek marcepanowy z Lidla ale udoskonalony o smaczek fig. Opłatek natomiast kompletnie nic nie wnosi, jest bez smaku i równie dobrze mogłoby go nie być. Baton daktylowy z orzechami włoskimi

Candy Pandas

Proponowane wyszukiwania