Ależ świątecznie zrobiło się już na blogach, ja niestety daleko w tyle. Mam nadzieję, że w tym tygodniu wezmę się do pracy pod kątem zbliżających się wielkimi krokami Świąt. Roladki z łososia na parze to moja propozycja jest dla tych, którzy lubią dania z parowaru, a szczególnie dania z ryb. Moja potrawa nie wygląda jak typowe danie z łososia
Pieguskowa Kuchniadłuższego czasu za mną chodziły właśnie te z suszonymi śliwkami. Cudownie smakują, szczególnie polane pysznym sosem na bazie masła, miodu, migdałów i wanilii. Na pewno zagoszczą u mnie na świątecznym stole. Polecam! Pierogi z suszonymi śliwkami 0,5 l maślanki naturalnej 0,5 kg mąki 25 dag suszonych śliwek bez pestek kostka masła 0,5 szkl miodu cukier waniliowy
Pieguskowa KuchniaPozostając jeszcze w świątecznym nastroju (pomimo jesiennej pogody) zapraszam na pyszną polędwiczkę. Pyszna, soczysta, pięknie pachnąca aromatycznymi przyprawami sprawiła, że jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu. W oryginale, prezentowanym przez Karola Okrasę (jednego z moich ulubionych kucharzy) miał być schab, ja jednak miałam akurat pod ręką niezły okaz polędwiczki wieprzowej. Polecam, bo to prawdziwa uczta dla podniebienia. Polędwiczka marynowana
Pieguskowa KuchniaWszędzie na blogach zrobiło się już świątecznie, a ja zapraszam na pyszną zupę rybną, idealną na wielkopiątkowy postny posiłek. To moja ulubiona zupa rybna, gdyż nie ma specyficznego dla ryb ostrego zapachu i smaku, a kawałki ryby, które się w niej znajdują są soczyste i miękkie. W konsystencji i kolorze przypomina węgierską zupę gulaszową. Najsmaczniejsza jest na niedużych okonkach
Pieguskowa Kuchniazewnątrz i lekko ciągnące w środku. No i zdecydowanie polecam formę silikonową-babka dużo łatwiej wychodzi z formy. To moja propozycja na tegoroczną Wielkanoc. Pięknie będzie się prezentować na świątecznym stole:) BABKA Z AJERKONIAKIEM I KRÓWKAMI BABKA 5 jajek 200 g masła lub margaryny 250 g mąki (1,5 szkl) 180 g szkl cukru (3/4 szkl) 125 ml ajerkoniaku
Pieguskowa KuchniaPieczona kaczka to moja propozycja na niedzielny, świąteczny obiad. Jak już pewnie zauważyliście, lubię podawać mięso, a szczególnie drób ze słodkimi dodatkami. Dzisiejsza pieczona kaczka pachnie pięknie przyprawą pięć smaków i wspaniale smakuje z dodatkiem karmelizowanych brzoskwiń i ryżu. Artykuł PIECZONA KACZKA Z BRZOSKWINIAMI pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniawiedziałam na jaką wysokość mi urośnie, więc boki wylepiłam ciastem na całej wysokości blaszki. Moim zdaniem dodało mu to tylko uroku. To będzie jedna ze słodkich pozycji na moim świątecznym stole. Mam nadzieję, że spodoba się chociaż części z Was i również upieczecie ten sernik z makiem na zbliżające się Święta:). SERNIK Z MAKIEM /tortownica o średnicy 25 cm CIASTO
Pieguskowa KuchniaŚwiadomie nie podaję ilości składników, dopasujcie sobie ich ilość do wagi mięsa. Roladki wyszły fantastyczne, mięso idealnie skruszało i wszyscy byli zaskoczeni wnętrzem. Zdecydowanie polecam tak przygotowane danie na Świąteczny stół. ROLADKI Z KARKÓWKI karkówka kiszona kapusta boczek wędzony pieczarki (opcjonalnie) musztarda sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, olej Kapustę kiszoną odcisnąć, zalać zimną wodą, posolić i krótko obgotować. Karkówkę
Pieguskowa KuchniaSałatka grzybowa polana zrobiła furorę na moich imieninach. Pięknie wyglądała i była bardzo smaczna. Śmiało można ją podać nawet na świąteczny stół. Uprzedzę Wasze pytanie i od razu odpowiem- nie rozpadnie się jeżeli dobrze podociskacie każdą warstwę tej sałatki. Będę wracać do niej często, bo bardzo nam posmakowała. SAŁATKA GRZYBOWA POLANA /wg Kuchni Broni 1 duży słoik pieczarek marynowanych
Pieguskowa KuchniaŚwiąteczne przygotowania czas zacząć. I nie mówię tu tylko o porządkach w domu, ale o kuchennych inspiracjach. My pierwszy raz zrobiłyśmy przyprawę do piernika. Zapach jaki unosił się podczas przygotowań niestety jest nie do opisania :) Nie wymyślono jeszcze metody, aby przenosić go w eter. Ale powiem Wam jedno, przygotowanie tego z Miśką było wspaniałym spędzeniem czasu. Młoda pomagała mieszać
Gotowanie z pasjąlubię takie świąteczne poranki. Mogę wtedy posiedzieć dłużej w pidżamie razem z Miśką i zjeść coś specjalnego. Nie zawsze muszą to być przecież kanapki czy parówki ;-) Tym razem postanowiłam na świętowanie pełną parą i na śniadanie będą gofry. Można je zjeść z jogurtem i owocami lub tylko z cukrem pudrem. To jest to co dzieci lubią najbardziej. Składniki: 1 szklanka
Gotowanie z pasjąDawno mnie nie było, ale czasami człowiek wie, że musi ... inaczej się udusi :) I tak oto przerwa świąteczna powstała. Na szczęście za oknem mam nadzieję będzie coraz lepiej i nastroje również się poprawią. Jak już awokado patrzy na Ciebie z kuchennego blatu, oznacza to, że trzeba go wykorzystać. Dlatego postanowiłam sprawić sobie delikatną pastę na kanapki. Dodałam tylko jajko
Gotowanie z pasjąKrem cynamonowy to idealny dodatek do świątecznych wypieków, ale nie tylko! Polecam go szczególnie do przełożenia ciast marchewkowych, pierników i tortów, np. Tort cynamonowy. Ze względu na delikatny smak najlepiej będzie komponował się z jasnym biszkoptem i słodkimi owocami np.: gruszka, ananas. Składniki: 450 g serka mascarpone 400 ml kremówki
Słodki Pomysłlekko ciągnące się. Pachniało przyjemnym suszem a chrupiące pestki fig nadawały całości fajnego charakteru. Na drugim planie pojawiły się migdały i ich jakby marcepanowy posmak, który przypomniał nam świąteczny chlebek marcepanowy z Lidla ale udoskonalony o smaczek fig. Opłatek natomiast kompletnie nic nie wnosi, jest bez smaku i równie dobrze mogłoby go nie być. Baton daktylowy z orzechami włoskimi
Candy Pandaskilku dni można pobrać kolejny numer dwumiesięcznika "Bezbolesne usuwanie cukru z diety"! Można znaleźć w nim nie tylko naszą propozycję na makowy tort ale kilka innych ciekawych, świątecznych przepisów oraz wiele interesujących informacji. Polecamy wydrukować te kilka stron i podarować ów magazyn mamie, babci czy cioci (tak jak my to zrobiłyśmy) i zainspirujcie je do nieco zdrowszych świąt
Candy Pandas