Wielkimi krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia , w związku z czym zapewne i Wy niedługo zaczniecie poszukiwania świątecznych inspiracji. Dziś słodkości nie będzie, ale za to mam dla Was pomysł na pyszny obiad inspirowany wspomnieniami z moich dziecięcych lat. Cała rodzina na Święta albo rodzinne obiady zawsze domagała się schabu marynowanego w majonezie z cebulą,, który robiła mama i babcia
Ostra na Słodkoostatnio często Toruń i jako miłośniczka kuchni regionalnych oraz książek nie mogłam sobie odmówić kupna książki o wdzięcznym tytule „Piernikowy przepisownik”. Szukałam ostatnio przepisu jakim otworzyć sezon świąteczny 2017 i mój wzrok przykuł przepis na pierniki z lawendą który pochodzi uwaga: z 1892 roku z książki „Kucharka Litewska” autorstwa Wandy Zawadzkiej. Lawendę kocham pod każdą postacią
greenscarfSzynka peklowana, krótko gotowana - bardzo aromatyczna, krucha i soczysta. Idealna na co dzień i dni świąteczne. Przygotowanie jej jest bardzo proste, ale trwa ponad tydzień. Szynka jest jednak warta oczekiwania. Potrzebne składniki: mała szynka wieprzowa (około 1 kilograma) strzykawka z igłą Składniki solanki do nastrzyknięcia szynki: 100 ml wody 25 g soli peklującej Składniki zalewy do 6 - dniowego peklowania
Smak mojego domuZapraszam na pyszne świąteczne ciasto, pachnie makowcem, smakuje jak czekoladowe brownie :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldRobimy kulkę z ciasta , wkładamy do woreczka i chowamy w lodówce na 30 min. 2. Ciasto wałkujemy ( polecam wałkowanie przez folię) na grubość ok. 3-5mm i wycinamy świąteczne kształty. Bardzo ostrożnie przenosimy pierniczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 3. Pieczemy w 180°C ok. 17min
Keto Przepisyokres przedświąteczny przystało- zewsząd pomalutku pachnie już Świętami 🎄 Potrawka, na którą składa się ryż, kurczak, gruszka i pietruszka do typowo świątecznych potraw nie należy, ale za to odrobinę pachnie Świętami- cynamonem. Połączenie kurczaka z ową przyprawą niektórym może wydawać się dosyć intrygujące, ale smak naprawdę pozytywnie zaskakuje! Oczywiście jest to bardzo delikatna nuta, nieprzytłaczająca, a jedynie dodająca finezji całej potrawie
Kraina Miodem Płynącaokazji Mała Cukierenka razem z marką Yves Rocher , postanowiły przygotować słodki post z pięknie zapakowanymi, setami prezentów od marki Yves Rocher . Słynie ona ze swoich sezonowych, imitowanych kolekcji świątecznych i zmienia je co roku, sama bardzo je lubię. W tym roku mamy do wyboru dwie linie kosmetyków w jasnym kolorze Wanilia/Bergamotka oraz w ciemniejszym Owoce Leśne. Możemy je kupić
Mała Cukierenkazniżki na produkty marki AMBITION w sklepie Dajar . (rabat obowiązuje do 31.12.2017) Znajdziecie tutaj szeroką gamę wysokiej jakości naczyń i akcesoriów kuchennych, produkty #myAmbition to także idealny pomysł na świąteczny prezent! Niezwykle praktyczne akcesoria kuchenne marki Ambition : obierak i tarka do cytrusów o stylowym designie i ergonomicznym uchwycie o antypoślizgowych właściwościach. Foremki Sweet do muffinek w pastelowych kolorach
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaŚwięta zbliżają się wielkimi krokami więc czas zacząć myśleć o świątecznym menu. Paszteciki z kapustą i grzybami wydają się być bardzo na miejscu. Nasze paszteciki są kruche dlatego świetnie komponują się z kubkiem gorącej zupy grzybowej. Możecie wykorzystać mięso z rosołu i przygotować paszteciki z mięsnym farszem. Składniki (ok.45 pasztecików): • kapusta kiszona 400g • grzyby suszone 40g • mąka migdałowa 300g • jajko
Keto PrzepisyNadszedł grudzień, Święta za pasem, więc na blog powraca zakładka ze świątecznymi inspiracjami :) KLIK! KLIK
Moje Kuchenne Rewelacjepasztety. Co jakiś czas przygotowuje pasztet z resztek rosołowych (przepis TUTAJ ), który jest świetnym pomysłem na wykorzystanie nadmiaru mięsa, jak i warzyw z rosołu. Dzisiaj zachęcam do przygotowania świątecznego pasztetu - wraz z dodatkiem żurawiny i płatków migdałowych. Pasztet jest bardzo smaczny, łatwy do przygotowania - zasmakuje osobom, które lubią połączenie mięsa i owoców 😀 Składniki na 2 małe keksówki
Ugotowaćprzepis na świąteczny piernik zaintrygował mnie niezmiernie. Znalazłam go w książce kucharskiej z przepisami z lat 80-tych. Piernik Zamkowy - już sama nazwa była ciekawa :-) Do tego skład.. piernik bez dodatku nabiału, bez masła. Za to z rumem. Ja dodatkowo przełożyłam go domowymi powidłami i polałam czekoladą. Piernik po przestudzaniu można zawinąć w folię i trzymać w chłodnym miejscu
AniaGotuje.plZbliżają się święta. Bardzo lubię ten czas i świąteczne przygotowania. Buraki się kiszą, jeszcze kilka dni i zakwas będzie gotowy. Jak zleje do ładnej buteleczki to wrzucę przepis. Do świąt jeszcze spokojnie zdążycie zakisić. A tym czasem, może przyda Wam się przepis na sernik. Wypróbujcie, może zagości w święta na Waszym stole. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki
Agusiowe smakołykidoskonały czas na pomyślenie o prezentach i przygotowywanych potrawach. Jeśli nie masz pomysłu, zachęcam Cię do zakupu książki ZAPACH ŚWIĄT której jestem współautorką. Książka to 244 strony pomysłów na świąteczne dania i DIY, pięknie wydana, z grubą okładką i pięknymi wysokiej jakości zajęciami. Naprawdę warto. Nie czekaj, ilość książek jest ograniczona. KUP KSIĄŻKĘ Artykuł Śledzie w śmietanie z jabłkiem pochodzi
nietylkopasta.plPomysł zaczerpnięty ze świątecznego numeru magazynu „Pysznie”. Babeczki są puszyste, pachną obłędnie i jeszcze lepiej smakują. Piernikowo <3 12 sztuk 100 g masła 80 g erytrolu lub innego słodziwa 80 g miodu 250 g mąki – u mnie miks 50/50 mąki jęczmiennej i owsianej 2 jajka 150 g jogurtu greckiego 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka
Kucharzyca