świąteczne - 4618 przepisów (strona:85/308)

Wegański bigos, niekoniecznie świąteczny :) 126

zeszkli. Dodajemy kiełbaski pokrojone w talarki i smażymy aż się zarumienią. Dodajemy do prawie ugotowanej kapusty, dodajemy cukier i gotujemy przez 10 minut. Smacznego!   Artykuł Wegański bigos, niekoniecznie świąteczny :) pochodzi z serwisu Lamarida.pl

Lamarida.pl
Wigilijna zupa grzybowa. 268

grzybową podawaną w moim domu. Przygotowana na bulionie warzywnym z dodatkiem grzybów leśnych, zarówno suszonych jak i mrożonych, podana z łazankami, stanowi jedną z 12 potraw przygotowywanych na tę świąteczną, szczególną kolację. Polecam! Składniki na Wigilijną zupę grzybową:  na 4 porcje duża garść suszonych grzybów leśnych (najlepiej mieszanych) cztery średnie grzyby leśne, mrożone (ewentualnie 8-10 świeżych pieczarek

Rozpustne gotowanie
Śledzie po kaszubsku słodko-kwaśne 332

doskonały czas na pomyślenie o prezentach i przygotowywanych potrawach. Jeśli nie masz pomysłu, zachęcam Cię do zakupu książki ZAPACH ŚWIĄT której jestem współautorką. Książka to 244 strony pomysłów na świąteczne dania i DIY, pięknie wydana, z grubą okładką i pięknymi wysokiej jakości zajęciami. Naprawdę warto. Nie czekaj, ilość książek jest ograniczona. KUP KSIĄŻKĘ Artykuł Śledzie po kaszubsku słodko-kwaśne pochodzi

nietylkopasta.pl
Świąteczne pierniki brukowce - dla zapracowanych 119

Kolejny przepis na szybkie świąteczne wypieki.  Brakuje Wam czasu? A może chcecie teraz już upiec pierniczki, aby skruszały na święta?  Koniecznie upieczcie brukowce. Pyszne są, zaraz po upieczeniu twardawe i aromatyczne ( z kubkiem czarnej kawy idealne.) Świetnie się przechowują, kruszeją i rozpływają się w ustach.  Możecie nadziać je marmoladą jeśli lubicie.   Przepis na dwie blachy małych

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Figi z goździkami i cynamonem w słodkim likierze 123

małym ogniu ok. 20-30 minut.  2. Pod koniec gotowania dodajemy likier, mieszamy i nakładamy do słoików rozdzielając po równo cynamon i goździki. Nie wymagają pasteryzacji.  Dodajemy świąteczną kokardkę i prezent gotowy. Figi przygotowane w ten sposób są idealnym dodatkiem do owsianki, deserów lub do kawy.  Można się pokusić o dołożeniu po kilka włoskich orzechów do słoika

Apetyczna babeczka
Sałatka z wędzonym łososiem i rukolą 274

sałatki jest konkretnie doprawiony, więc nie żałujcie octu balsamicznego i pieprzu, najlepiej młotkowanego. Z kromką pełnoziarnistego pieczywa to duet idealny. Taka salatka to świetna propozycja na świąteczny stół albo imprezkę. Jest dość wyrazista i zupełnie inna niż sałatka warstwowa z wędzonym łososiem, na którą przepis podawałam jakiś czas temu. Polecam wypróbowanie przepisu. Sałatka z wędzonym łososiem i rukolą Składniki sałatki

Pieguskowa Kuchnia
Ciasteczka 124

Przygotowań świątecznych czas start. Zaczynam od tego co najszybciej schodzi i wiem, że za chwilę może ich już nie być. Ciasteczka robi się bardzo szybko tyko czas oczekiwania na nie w lodówce (a w niej ciacho nie my ;) ) jest najdłuższy. Składniki : 400 g mąki 70 g cukru pudru 200 g masła 1 jajo szczypta soli Przygotowanie: wszystkie składniki włożyć

Gotowanie z pasją
Piernik z pomarańczową galaretką i marcepanem 157

Święta zbliżają się wielkimi krokami,więc przygotowałam dla Was propozycję Świątecznego piernika. Jako dziecko nie cierpiałam smaku tego ciasta,ale widocznie z wiekiem gusta się zmieniają i teraz jest to moje ulubione ciasto. Składniki na ciasto: 150 g mąki pszennej 130 g masła 1 jajko L 150 g miodu 3 łyżki cukru łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do piernika

Anielskie wypieki
Gołąbki z kaszą jęczmienną na żeberkach – kuchnia podkarpacka 210

żeberek w farszu i rosół, w którym najpierw gotuje się mięso, a później kaszę, sprawiają że gołąbki z kaszą jęczmienną na żeberkach godne są nie tylko niedzielnego, ale i świątecznego stołu. Namawiam zatem na przygotowanie gołąbków według receptury pań z Koła Gospodyń Wiejskich z Wzdowa (gmina Haczów, okolice Krosna) i celebrowanie doskonałych podkarpackich smaków. Przepis pochodzi z kopalni receptur

Trzeci talerz
Rybka zapiekana a'la grecka 139

Pyszna i efektowna wersja tradycyjnej ryby po grecku zapieczonej i serwowanej na ciepło. Nieskomplikowana i szybka w wykonaniu może być gwiazdą świątecznego stołu. Składniki: 3-4 filety z morszczuka 2 średnie marchewki pół selera korzeń pietruszki zielona część pora ciasto francuskie żółtko do posmarowania ciasta masło klarowane do smażenia sól, pieprz, suszona natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie Sposób przygotowania

Pyry na Gaz
Odrywane drożdżowe bułeczki z makiem / makowiec inaczej 110

Odrywane drożdżowe bułeczki z makiem to makowiec w innej formie. Nie wiem jak Wam, ale mi to zdjęcie wyjątkowo się podoba. Wprowadza mnie w świąteczny klimat, a ja uwielbiam Święta! Lubię tą pozytywną nerwówkę, ciągle zastanawiam się czy prezenty się spodobają, czy potrawy przypadną do gustu gościom. Święta to magiczny czas, czas który niech płynie wolno. Cieszmy się spotkaniem

Rusty Fork
Seromakowiec 195

może na naszych stołach zabraknąć sernika oraz makowca. Propozycja połączenia tych d wóch smaków da nam pachnący i delikatny seromakowiec. Ciasto z korzennym spo dem do datkowo po dsyci świąteczny nastrój :) Skła dniki spó d (na blachę 32 x 24 cm) : 150g ciasteczek korzennych  50g masła Warstwa maku: 1 puszka gotowego maku 4 żółtka + 4 białka szczypta soli

ChilliJemy
POPĘKANE PIERNIKOWO-CZEKOLADOWE CIASTECZKA 177

ciasteczka zamieniłam (w związku ze zbliżającymi się świętami) na wersję piernikową ❤ Zachowując wszystkie proporcje ciasto wzbogaciłam o korzenną przyprawę do pierników i odrobinę cynamonu.  Wyszło pysznie i prawdziwie świątecznie 🎄, a zapach podczas pieczenia ciastek był nieziemski!  Koniecznie pokuście się o przygotowanie tych ciasteczek nawet na kilka dni przed świętami. Lekko chrupiąca, popękana struktura - i do tego mięciutki, płynny

Walijskie Pichcenie
ciasto jogurtowe z galaretkowymi jabłkami... 151

jabłkami, posypać orzechami włoskimi, w chłodnym miejscu lub lodówce na kilka godzin do stężenia galaretkowych jabłek ciasto jest bardzo wilgotne, lekkie i smakuje wybornie bez okazji jak i na świąteczny stół.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Placek przemyski – kuchnia podkarpacka 673

najmniej czterech pokoleń pieczony jest w Rudniku nad Sanem. Piekła go Waleria Krzewicka, potem jej córki, a teraz pieką wnuczki i prawnuczki. Niegdyś było to w rodzinie obowiązkowe ciasto świąteczne. Ta kilkudziesięcioletnia tradycja dzisiaj przywołuje dobre wspomnienia rodzinnego ciepła i smacznej kuchni pan Walerii, zwanej przez bliskich Babunią. Skąd Babunia miała przepis na placek przemyski, nie jest pewne, podobno dostała

Trzeci talerz