najbardziej potrzebne. Błogosławieństwa od Narodzonego Jezusa, niech to będą święta niezapomniane, z kolędą na ustach i miłością w sercu. Niech nie zabraknie pysznych potraw na świątecznym stole i wymarzonych prezentów pod choinką. Życzy Beata
kruche babeczkiMakowiec to „must have” na świątecznym stole. Jak dla mnie jedyny prawdziwy to taki robiony od początku do końca od podstaw i przede wszystkim z sercem. Bo co może być lepszego niż przygotowywanie pysznego wypieku dla najbliższych i to właśnie w okresie świąt. Nie ma tutaj mowy o niedociągnięciach i pośpiechu. Tak, pośpiechu! Warto poświęcić więcej czasu
rabarbarowoAromatyczny piernik z dodatkiem korzennych przypraw, gdzie szczególnego smaku dodaje mu palony cukier, czyli karmel. Przełożony masą z powideł śliwkowych, orzechów, czekolady i okruchów piernika. Bardzo smaczny i typowo świąteczny wypiek. PIERNIK: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżka przyprawy do piernika 125 g margaryny lub masła 4 jajka 3/4 szklanki cukru
https:KKuchniaMniamjuż , czuję w sercu lekkie ukłucie żalu - znów będzie trzeba czekać cały rok, żeby utrzeć w moździerzu przyprawę do piernika, wybrać nowe, idealne drzewko i porozstawiać po domu świąteczne dekoracje... Cóż, chyba się starzeję! Jako, że to już najwyższy czas, chciałabym Wam życzyć cudownych, radosnych Świąt Bożego Narodzenia. Żeby wszystkie codzienne niesnaski poszły w zapomnienie, żebyście cieszyli się tymi chwilami
Pożeraczka, czyli raz adobrzePyszny, świąteczny obiad Składniki 1 kurczak ok. 1,5 kg sól, pieprz przyprawa do kurczaka zioła prowansalskie słodka i ostra papryka 5 ząbków czosnku olej masło czosnkowe: 1/2 kostki masła 1/2 … Czytaj dalej Kurczak pieczony
czarrna od kuchnipiernik Korzenne przyprawy, miód, orzechy i czekoladowa polewa. To właśnie z tym kojarzy mi się świąteczny piernik. A jeżeli dodamy do ciasta suszonych moreli to smak gotowego wyrobu będzie wręcz niezrównany. składniki 2,5 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1/2 szklanki miodu 100 ml oleju 100 g orzechów włoskich 150 g suszonych moreli 1 kieliszek koniaku 1 tabliczka czekolady
Miód i pieprzMój maraton wypieków właśnie zakończyłam, w piekarniku stygnie jeszcze sernik i już wszystko prawie gotowe, zostanie dekoracja i można świętować ;) Dzisiaj ciasteczka z konfiturą, których nie może zabraknąć w świątecznym repertuarze, bo są lubiane przez wszystkich. Upiekłam dwie wersje - migdałową i orzechową, a do przełożenia wykorzystałam domowe przetwory. Całość naprawdę jest bez cukru - nawet przypudrowane są zmielonym ksylitolem :) Orkiszowo - migdałowe
FitKotNajpiękniejszych Świąt Bożego Narodzenia wypełnionych zapachem świątecznych wypieków i potraw; miłej, rodzinnej atmosfery, radości oraz odpoczynku :) Wesołych świąt
MyCookBook.pltaka sama. Moja też nie jest, ale przywołała smak dzieciństwa i wspomnienie świąt, które naprawdę miały wymiar Bożego Narodzenia. Nie biegania ze sklepu do sklepu, jedzenia ponad miarę i świątecznych porządków. Świąt, które miały zapach świerku, cynamonu i mandarynek. Oczekiwania na pierwszą gwiazdkę, czekania, aż wszyscy skończą wieczerzę, by wspólnie kolędować przy muzyce babcinych skrzypiec i oczekiwanie
Kucharzycaodpoczynku, spokoju i czasu spędzonego w rodzinnym gronie. Magicznej atmosfery, choć śniegu jak zwykle nie będzie, ale to przecież my tworzymy tę atmosferę, a nie pogoda ;) Samych pyszności przy świątecznym stole, tych najlepszych potraw, na które czekamy cały rok. Do przeczytania po świętach, a w międzyczasie do zobaczenia na Instagramie
Chilli Czosnek i OliwaBabeczki piernikowe, mocno kakaowe, czekoladą gorzką zostały polane i kolorowymi perełkami posypane. Dzięki temu świątecznie wyglądają i do zjadania zachęcają. Z tej porcji ok. 34 szt. można przygotować i na kilka dni w chłodne i suche miejsce schować. Świeże są znakomite, a starsze są wyśmienite. Składniki na ok. 34 szt.: babeczki: 6 łyżek kakao ciemnego, 250 g masła
Moniki Smakołykirazem bez wpisów typowo kulinarnych przed świętami, ale zawsze coś u mnie znajdziecie. Zapraszam do wcześniejszych wpisów po tradycyjne inspiracje świąteczne
Kuchnia po mojemuwędzonego łososia, dziś chcę pokazać inną odsłonę tej wspaniałej ryby, a mianowicie w formie marynowanej. Bardzo ważna jest jej świeżość, jak i pochodzenie. Jako przystawka bądź przekąska podczas uczty świątecznej oraz nocy sylwestrowej, podana z ulubion ą sałatą oraz bagietk ą uraczy niejedno podniebienie. Zapraszam również na pieczonego łososia w cieście francuskim (en croûte), który od wielu lat gości
Wino Francja KuchniaTrochę koloru na świątecznym stole mile widziane. Zrobiłam z pomocą córki maślane ciasteczka z kolorowymi drażetkami. Ja zrobiłam ciasto i upiekłam a rozwałkowanie, wykrojenie i udekorowanie to już dzieło mojej córki. Składniki: 180 g mąki pszennej 60 g mąki ziemniaczanej 130 g masła 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 1 jajko płaska łyżeczka proszku do pieczenia kolorowe drażetki
Ala piecze i gotuje