Przyznam, że połączenie śmietany ryżowej z pozostałymi składnikami to "strzał w dziesiątkę"! Hiszpańska linia Amandin (*) od razu przypadła mi do gustu. Dodatkowo chciałam podziękować firmie Diamant za prezent świąteczny , dzięki któremu powstałam moja aranżacja - widoczna na zdjęciach. (1-2 porcje) 2 jabłka (średnie; słodsze) 1/3-1-2 łyżeczki cynamonu lub kawałek kory 100g śmietany ryżowej (można użyć jogurtu naturalnego) 1 łyżka
Di gotujeciągle ucierając. Wsypujemy mąkę z proszkiem i sodą, wlewamy płatki, dodajemy startą na drobnych oczkach pietruszkę i wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia (ja użyłam świątecznych foremek od PapilArt ) i pieczemy ok 50-55 minut w 180 st. C. Składniki na polewę gotujemy ok 5 minut aż się ładnie połączą, wykładamy na upieczone ciasto i gotowe
Cynamonowe szczęściePotrawy wigilijne to nieodłączny element tradycji towarzyszącej Świętom Bożego Narodzenia. Odświętnie zastawiony stół, przy którym gromadzi się cała rodzina to świąteczna tradycja w wielu domach. W zależności od regionu i tradycji rodzinnych, wigilijne menu jest różne, ale zwykle kolację wigilijną rozpoczynamy od zjedzenia zupy. Najczęściej jest to barszcz czerwony podawany z uszkami z farszem z leśnych grzybów. Barszcz
Smakowity Blog KulinarnyZwłaszcza takie, które musi swoje odsiedzieć w lodówce. Pierniczki wieszane na choinkę to nie dla nas, u nas na choince wiesza się cukierki, a pierniczki nadziewa i stawia na świątecznym stole. Dzisiaj przedstawiamy przepis na najlepsze pierniczki pod słońcem! Nie trzeba ich przygotowywać w listopadzie, chociaż leżakować muszę, ale nie długo, bo po 24 h są gotowe do wałkowania. Największą
Kuchnia od dwojgaWigilii zostało raptem jedenaście dni. Ciężko w to uwierzyć, gdy patrzy się na listopadowy krajobraz za oknem i słucha bębnienia deszczu o dach. Zdegustowana pogodą, postanowiłam czym prędzej wprowadzić świąteczną atmosferę w domu. Wybraliśmy się więc z C. na poszukiwania choinki. Oczywiście, w tym roku musiała być zupełnie wyjątkowa. Przecież to nasze pierwsze Święta w nowym domu! I skoro
Pożeraczka, czyli raz adobrzeniebanalnym kształcie dzięki bezowej, zielonej choince. Ubrane w kolorowe perełki i obsypane cukrem pudrem, imitującym śnieg. Będą nie tylko smakować Twoim Domownikom i Gościom, ale też pięknie zdobić świąteczny stół. Składniki na 12 sztuk: Muffinki czekoladowe 300g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki kakao 2 łyżki kawy zbożowej np karmelowej 2 jajka
Kuchnia w czekoladzieZabawę ze świątecznymi pierniczkami najwyższy czas zacząć ;) U mnie na pierwszy ogień poszły zupełnie nowe, bo przepis wypatrzyłam zupełnie przypadkiem. Już jakiś czas temu na próbę kupiłam cukier kokosowy i sobie o nim zapomniałam. Do tych pierniczków wykorzystujemy podgrzaną masę z cukru, syropu klonowego, masła i oleju kokosowego, a upieczone ciasteczka smakują naprawdę wyjątkowo. Zdecydowanie warto było wypróbować :) Polecam jedynie
FitKotmasz pomysłu na świąteczny prezent? Oto 30 najciekawszych kuchennych propozycji :) 1. Sprężynowy dziadek do orzechów 2. Fartuch szefa 3. Zawieszki do herbaty 4. Foremka do lodów- piłka 5. Kubek ze śrubokrętem 6. Kubek siłacza 7. Sztućce małego mechanika 8. Chochelka łabędź 9. Zakochane kubeczki 10. Kubki PRL-u 11. Kubki 3D 12. Śmieszne foremki na jajka 13. Aerator
Tradycyjna Kuchniaczerwony za zakwasie to wiem, że nie wszyscy taki preferują. Nie wszyscy też tolerują dodatek grzybów w potrawach, choćby tylko w postaci wywaru. Każda gospodyni ma swój sposób na świąteczny, wyjątkowy barszczyk i ja też nie zawsze robię swój tak samo bo potrawy można modyfikować wedle własnego smaku w danym momencie i aktualnych możliwości. Nastawiony zakwas buraczany na pewno się
Smaczna Pyzaminut, wałkujemy i wycinamy np. gwiazdki. Które układamy na podanej czekoladą babce Smacznego P.S Do plastycznego lukru możemy dodać barwników spożywczych i stosować go jako dekoracje nie tylko świątecznych wypieków
Luźna KuchniaBabeczki niezwykle świąteczne wykonałam je na Charytatywny cel (robiłam z 2,5 porcji:). Chciałam żeby było zarazem prosto, smacznie i efektownie. Cel myślę został osiągnięty, a muffiny w smaku delikatne za sprawą głównie śmietanki przy czym baardzo syte. Zapraszam... Skala smaku 10/10-do śmietany można dodać śmietan fiksu lub śnieżki Przepis "Moje wypieki" trochę zmodyfikowany Składniki na 28 babeczek
Kubki smakuTaki postny jada się tylko raz w roku, na kolację wigilijną. Aby smakował równie dobrze jak świąteczny z mięsem, należy go napakować dużą ilością grzybów suszonych i śliwek wędzonych. Muszą być koniecznie wędzone, a nie suszone. W każdym domu robi się go inaczej, ale mój robi się praktycznie sam, bo piekę
To co kochamświątecznym stole nie może ich zabraknąć w moim domu.Zajada się nimi cała rodzina. ciasto: 2 szklanki maki pszennej 3/4 szklanki wrzącej wody 3 łyżki oliwy 1/3 łyżeczki soli farsz: dwie garście suszonych podgrzybków 2 cebule sól, pieprz pozostałe: 10 dkg kurek mrożonych masło klarowane Podgrzybki namaczam w zimnej wodzie na noc. Na drugi dzień przekładam z tą samą
wesoła kuchniapopularny w czasie Świąt. Karp obtoczony w jajku i mące, wstępnie obsmażony na patelni, a następnie dopieczony w piekarniku wraz z pieczarkami. Niezwykle prosty przepis dla fanów klasycznych smaków świątecznych. Ja uwielbiam karpia, a ten mi bardzo przypadł do gustu. Należy pamiętać tylko o tym, żeby go dobrze doprawić i odstawić do zamarynowania przed obtoczeniem w mące, wtedy nie będzie
karmelowypachnących pierniczków, ale też czas, kiedy pomarańcze i inne cytrusy są najsmaczniejsze. Ostatnio zrobiłam ciasto z wykorzystaniem skórki z cytryny i pomarańczy, które nadały nie tylko aromatu, ale też świątecznego smaku. Całość dopełniłam słodką suszoną morwą białą ;) Bezglutenowe ciasto cytrusowe z suszoną morwą białą (bez cukru) 3/4 szklanki mąki jaglanej 3/4 szklanki mąki gryczanej 2 jajka 2 dojrzałe
FitKot