świąteczne - 4618 przepisów (strona:114/308)

Czekoladowy mus z fasoli 105

Mikołajki. Nadchodzi czas prezentów, świątecznego zamętu i magicznej atmosfery, którą z wiekiem, najbardziej odczuwam wchodząc do bogato ozdobionych centrów handlowych... Od zawsze jednak cechował mnie sentymentalizm więc powoli i moje mieszkanie zmieniam w migoczącą lampkami krainę. Zaczynam też myśleć o tym, co dzięki mnie pojawi się w tym roku pod choinką. Dawanie to najmilsza część tego zimowego okresu! W związku

Gawron w rosole
PIECZONE PODUDZIE Z INDYKA W CEBULI 805

bardzo dobrze kroi się.  Mięso jest soczyste, daleko mu do suchości. Jest także pełne smaków. A my lubimy dobrze doprawione mięsko czy domowe wędlinki. Świetnie sprawdzi się na świątecznym stole.  Lepiej zrobić więcej, zachęcam <3  SKŁADNIKI: podudzie z indyka ok. 600-700 g. (bez kości) sól 1 płaska łyżeczka przyprawa do kurczaka 1 płaska łyżka pieprz

Kuchnia Paulettes
Orzechowo-jabłkowa Pychotka 785

pełni świąteczna wersja Pani Walewskiej . Migdały zastąpione orzechami włoskimi, zamiast powideł jabłka, które również znajdują się w kremie. Dodatkowo dla wzbogacenia smaku na jednym kruchym cieście mamy cytrynowo-jabłkowy mus w postaci galaretki. Bardzo udana modyfikacja popularnego przekładańca. Serdecznie polecam na święta! :)   Składniki: (na formę o wymiarach 25x35 cm) Ciasto kruche: 220 g zimnego masła

Nastoletnie Wypiekanie
LUKIER KRÓLEWSKI 120

lukier do dekoracji ciasteczek, ciast, pierników a także do sklejania domków z piernika. Jest śnieżnobiały, prosty w przygotowaniu i bardzo efektownie wygląda po udekorowaniu. Polecam ten lukier do dekoracji świątecznych ciasteczek :) Składniki: * 1 białko jajka * 1 i 1/3 szklanki cukru pudru * kilka kropel soku z cytryny lub ulubionego aromatu Wykonanie: Do miski wlać białko, wsypać cukier puder i dodać

Zrób to smacznie
Choinka piernikowa z jabłkiem i żurawiną 172

Wilgotny piernik przełożony jabłkami i żurawiną pięknie prezentuje się  na świąteczny stole. Ozdobiony jest ciemną i białą czekoladą, bombkami z masy marcepanowej i kuleczkami. Choinka piernikowa z jabłkiem i żurawiną ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki kakao 3 łyżki oleju słonecznikowego 2/3 szklanki  cukru 2 duże jaja 2 łyżki posiekanych drobno orzechów włoskich 1  szklanka jogurtu

Gotuj Sam!
Chlebek bananowy z jabłkiem i aktinidią 171

Tyle krzątania przy grobach bliskich. Chciałam wypiec coś bardziej świątecznego, eleganckiego.... a upiekłam szybki chlebek bananowy wzbogacony o aktinidia - polskie kiwi, które obrodziło w tym roku wyjątkowo. Chlebek bananowy z jabłkiem i aktinidią około 2 szklanek mąki pszennej uniwersalnej 2 jaja 1/2 szklanki brązowego cukru 1 szklanka obranych owoców aktinidi 1 jabłko 2 bardzo dojrzałe banany 1 płaska łyżeczka proszku

Gotuj Sam!
Ciasto na niedzielę Adwentową. Piernik żydowski przekładany. 165

już kiedyś pisałam w czas przedświąteczny moja kuchnia jest skromniejsza, bardziej dietetyczna po to, by lepiej smakowały dania  świąteczne. Ponieważ Mamusia ma dietę, szczególnie szukałam przepisu na ciasto korzenne dietetyczne, bez cukru i tłuszczu. Szukajcie a znajdziecie.... i ja znalazłam w bardzo popularnej kiedyś książce "Ciasta, ciastka i ciasteczka" Jana Czernikowskiego. Przepis z tej książki Piernik żydowski bardzo

Gotuj Sam!
Ryba po grecku 299

roku postanowiłam przygotować dla Was nieco świątecznych przepisów. W pierwszej kolejności przedstawiam przepis na jedno z moich ulubionych, wigilijnych dań -  rybę po grecku . Usmażone filety ryby w panierce, przykryte aromatycznymi i soczystymi warzywami to jest coś co uwielbiam.  R yba po grecku ma też tę zaletę, że smakuje lepiej gdy postoi dzień lub dwa w lodówce, dlatego też

Codzienne Gotowanie
Muffinki piernikowe z jabłkiem 193

pieczenia i sodę dodajemy rozbełtane jajko, mleko, olej i miód i dokładnie mieszamy ciasto, po czym  dorzucamy pokrojone drobno jabłko. Formę do muffinek wykładamy papilotkami (ja użyłam świątecznych od Papil Art ), napełniamy ciastem do ok 2/3 wysokości  i pieczemy 25 minut w 180 st. C, do tzw. suchego patyczka

Cynamonowe szczęście
Prezenty na święta 121

Jaką macie strategię na świąteczne prezenty? Ja strasznie nie lubię zostawiać sobie ich na ostatnią chwilę. Bez znaczenia czy chcę je kupić czy zrobić sama, zawsze wolę mieć trochę czasu w zapasie :) Dlatego już dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami moimi pomysłami na tegoroczne prezenty – może znajdziecie wśród nich coś dla swoich najbliższych :) Dla malucha: 1. Plakat Obrazkarnia

Ciastkozercy
Wigilijny czerwony barszczyk z pieczonych buraków 151

zdrowe dla naszego serca i układu trawiennego. Burak stał się modnym warzywem, już dawno przestał być kojarzony wyłącznie z czerwonym barszczem. Jednak dzisiaj będzie o buraku właśnie w takim, świątecznym wydaniu. Postny barszcz czerwony to dość spore wyzwanie. Niby prosta zupa z buraków, ale wydobycie i podkreślenie pożądanego smaku, wymaga konkretnych zabiegów. Przede wszystkim jest to jedno z tych dań

Pichceniomania
Ciasteczka Mikołajki i nie tylko 155

dostałam przesyłkę z super foremkami do wycinania ciasteczek..Bardzo fajna zabawa z takimi foremkami...Ja mam kilka takich foremek , a w sklepie internetowym Protonik znajdziecie duży wybór różnych foremek..świątecznych, z różnymi motywami..a nawet można sobie zamówić własny wzór..Polecam, bo naprawdę warto mieć takie foremki i potem piec pyszne ciasteczka..Ja już swoje foremki wykorzystałam do kilku rodzajów

Moje domowe kucharzenie
Sernik na spodzie piernikowym -Idealny na Święta 141

sernik zagości na moim stolę Świątecznym. Spod i wierzch  z ciasta piernikowego.Pięknie wygląda, wspaniale smakuje i ten zapach korzenny .Czuć zbliżające się Święta. Zapraszam kochani. Ciasto piernikowe: mąka pszenna 3 szklanki typ 500 Kłos-Pol błonnik kakaowy 3 łyżki Kłos-Pol ksylitol( cukier) 1/2 szklanki Kłos-Pol soda 1/2 łyżeczki śmietana 12% 4 łyżki masło 1 kostka miód

Różowa kuchnia
Pierniczki brukowce 149

  Składniki: 500 g mąki pszennej; 200 g białego cukru; 1/3 szklanki zimnej wody; 100 g miodu; 1 jajo; 50 g miękkiego masła; 1 łyżeczka sody

Gospodyni Miejska
Tatar ze śledzia 164

Tatar ze śledzia to kolejny śledziowy klasyk, który co roku trafia na nasz świąteczny stół. Robię go w różnych wersjach, ale dziś przedstawiam Wam tę najbardziej tradycyjną wersję. Jeśli macie taką możliwość, to dobrze jest przygotować śledzia dzień wcześniej i zostawić  w lodówce, aby wszystkie smaki dobrze się przegryzły. Na blogi znajdziecie też inne przepisy na pyszne śledzie

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania