Święta święta i po świętach a pyszne wypieki zostają na inne chwile . Fajnie jest jak przygotowane przez nas ciasta na świąteczne stoły smakują naszym gościom. Potem wiemy na pewno że mamy sprawdzony przepis i z zamkniętymi oczami pieczemy dalej. Tak też było z moją dzisiejszą babką, powstała na święta ale gościć będzie na naszym stole bardzo często. Zapraszam i polecam
Moje Małe CzarowanieTeraz będzie kilka wpisów przedświątecznych , świątecznych...po prostu nie było kiedy wcześniej wstawić przepisów..na początek śledzie z cebulką wymieszaną z pieprzem cytrynowym i zalane olejem lnianym..Piękny kolor śledzi i cebulki od pieprzu i oleju.. filety śledziowe solone cebula olej lniany Oleofarm pieprz cytrynowy Rafex Śledzie pokroić na kawałki , w razie potrzeby wymoczyć. Cebulę pokroić i wymieszać
Moje domowe kucharzeniesmakowitych Świąt Wielkanocnych oraz bogatego zajączka i mokrego dyngusa :) Przy okazji zamieszczam przepis na pyszne i szybkie w wykonaniu jajka faszerowane, które właśnie zrobiłam razem z Siostrą na świąteczny stół. Wybaczcie, że tylko jedno zdjęcie, ale w ferworze przygotowywania domu na przybycie gości nie było czasu na pstrykanie ;) Jajka faszerowane awokado: 6 jaj ugotowanych na twardo 1 dojrzałe awokado
Zawsze głodna!spacer, jeśli pogoda pozwoli, później obiad i podjadanie mazurków i bab aż do podwieczorku. Życzymy Wam, nasi drodzy, żeby Wielka Noc przyniosła Wam pogodę ducha, równowagę i spokój. By świąteczne porządki wywiały z domów niesnaski i kłótnie. By wiosenny deszcze zmył resztki zimowej depresji
Gotuj z Blue RavenSoczysty, aromatyczny schab otulony ziemniaczaną koszulką / zobacz / z surówką selerową podaną w połówkach ugotowanych buraczków /z obacz / to moj a pyszna propozycja na świąteczny obiad. Wesołych Świąt
Zakamarki mojej kuchniDziś szybka wizyta na blogu, żeby złożyć wielkanocne życzenia. Jedzenie już przygotowane, ogród wstępnie uporządkowany, wszyscy siedzą w domu i powoli wsiąkają w świąteczną atmosferę. Powsiąkajmy razem:) Jestem jedną z tych osób, dla której Wielkanoc nie ma takiej magii jak Boże Narodzenie. A jak może pamiętacie i z atmosferą bożonarodzeniową miewam problemy;-). Ale zawsze uważam, że okazja do przygotowania czegoś
les mirabellesJeżeli nie macie zbyt wiele czasu na przygotowania świąteczne, ten mazurek z pewnością przypadnie Wam do gustu :) Pyszna masa kajmakowa z lekko wyczuwalnym aromatem kawy na kruchym spodzie. Pyszności <3 Zapraszam do pieczenia! Składniki na formę 30 cm: 200 g masła 200 g mąki pszennej 70 g cukru pudru 400 g masy kajmakowej kupnej lub domowej 3 czubate
My Culinary ArtBabka, którą dziś prezentuję jest dziełem mojej przyjaciółki Asi :) Jest niesamowicie wilgotna, dzięki dodatkowi startego jabłka. Pięknie prezentuje się na świątecznym stole obok baranków, bukszpanu i bazi. Bardzo chciałam zamieścić na blogu przepis na babkę jogurtową, ale z braku czasu okazało się to niemożliwe. Od czego jednak ma się przyjaciół :) Gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu! Składniki : 1 szklanka mąki
Chocolate Muffin BlogUwielbiam ciasteczka owsiane! Mogłabym je jeść non stop! Dzisiaj mam dla Was wersję świąteczną - bo z żurawiną. Są miękkie, słodkie - dzięki czekoladzie i kwaskowe - dzięki żurawinie. Czego chcieć więcej? Dobra odmiana po tych wszystkich piernikach ;) 'owsiane ciasteczka z czekoladą i żurawiną' Składniki (na ok.25 ciastek): - 1 szklanka mąki pszennej - pół łyżeczki mielonego cynamonu - pół łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
CookYourselfKolejna propozycja na świąteczny stół. Tym razem galareta, ale podana zupełnie inaczej. Szynka z delikatnym chrzanowym kremem, a całość podana z wielkanocnym akcentem czyli jajkiem. Może w tym roku pokusicie się o taką wersję galarety? Składniki : *12 plastrów cienko pokrojonej szynki konserwowej * 2 jajka ugotowane na twardo * 3 łyżki chrzanu * 3 łyżki majonezu * opakowanie żelatyny na 2 litry
Magiczne Życie MartyWielkanoc - z czym poza pięknymi, kolorowymi, pisankami kojarzy nam się, to Święto? Oczywiście z zajączkiem wielkanocnym. Na świątecznym stole nie może go zabraknąć. U jednych widnieje w formie czekoladowej, a u mnie w postaci pysznego, waniliowego, puszystego ciasta. Raduje oczy i podniebienia, zwłaszcza dzieci :) A do tego jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Spróbujcie sami. ... pięknie wygląda
Słodkie okruszkiplacki, układamy jajko I zalepiamy je. Obtaczamy w mące, usówamy nadmiar mąki I smażymy na średnim gazie ze wszystkich stron. Gotowe. :) Jajka po szkocku podajemy jako przystawkę- przekąskę imprezową, świąteczny obiad np z sosem chrzanowym lub obiad z ziemniakmi, sosem chrzanowym- przepis tutaj I surówkami. Polecam I życzę smacznego
Smaki Edytymogę piekę sama to co jest w moim zasięgu. Wiem wtedy co jest w środku, no i satysfakcja jest, a co! Tradycyjnie mazurek, mam nadzieję, że znajdzie się w świątecznych koszyczkach moich znajomych. Mazurek kokosowy z malinami i białą czekoladą składniki na spód: 275 g wiórków kokosowych 150 g cukru pudru 2 jajka sok i skórka z połowy cytryny
Przysmaki KarolkiUdało mi się wynegocjować z Mamą przygotowanie dwóch żurków - tradycyjnego i dla nas, bez wędzonki i kiełbasy. Bardzo lubię kwaśny smak tej zupki i nie wyobrażam sobie bez niej świątecznego ucztowania. Ja z kolei upiekę wegetariański pasztet, który mam nadzieję zacnie zastąpi nam wszelkie "wiejskie" i "swojskie" mięsiwa. Zrobię też mazurka pomarańczowego i oczywiście, faszerowane jajka :) To właśnie jajka
Chilli Czosnek i Oliwa