Dzisiaj drugi z zaległych świątecznych przepisów, tym razem mazurek kakaowy. Przepis na delikatne ciasto wzięłam tak jak poprzednim razem z książki „Smaczne i zdrowe ciasta domowe”. Z podanego przepisu wyszła mi duża blacha ciasta. Składniki na spód: 500 g mąki krupczatki 250 g masła lub margaryny 2 jajka 2 łyżki oleju 3 łyżki kwaśnej śmietany szczypta soli. Sposób
Na słodko lub wytrawnietutaj chodzi). Myśmy się nimi zajadali z największą rozkoszą, tak samo dzieci koleżanki - małe łapki co i rusz sięgały po kolejny. Jeśli więc jeszcze świąteczny, albo chociaż zimowy nastrój Was nie opuścił, nie znudziły się Wam korzenne aromaty, to serdecznie polecam te maleństwa nawet teraz. Jeśli jednak zużyliście już całą przyprawę do piernika i zamiast cynamonu wolicie w cieście
Pożeraczka, czyli raz adobrzeidą przygotowania Świąteczne? U mnie już widać pierwsze efekty. Na pierwszy ogień poszły słodkości, które mam nadzieję urozmaicą mój wielkanocny stół. Trzeba poświęcić na ich przygotowanie chwilę czau, ale warto. Zresztą sami oceńcie. Muffinki robimy według ulubionego przepisu. Moja wersja na dziś to: pomarańczowo- bakaliowe muffinki barankowe :) Można w nich znaleźć skórkę pomarańczową i cedratu, morele suszone, rodzynki, żurawinę
Kuchnia w opałachmacie taką świąteczną potrawę, bez której nie mogli byście się obejść ? Dla mnie to jest barszcz i uszka. Dzisiaj zapoznam Was z wersją barszczu kiszonego. Można go spożywać prosto z lodówki, ale również może stanowić zakwas do tradycyjnego wigilijnego barszczu, takiego z buraczanymi wiórkami. Jest świetny jako dodatek do krokietów i równie dobrze czują się w nim uszka. Ukiszony barszcz
Kuchnia w opałachDzisiaj zapraszam na polędwiczki wieprzowe w świątecznej odsłonie. Bardzo lubię ten rodzaj mięsa, z uwagi na jego delikatność i kruchość. Dodatkową zaletą jest to, że nie wymaga zbyt wielu zabiegów, aby wyczarować pyszne danie. Polędwiczki usmażyłam na oleju rzepakowym, który jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest podstawowym produktem w mojej kuchni. SKŁADNIKI: 500 g polędwicy wieprzowej
Kuchnia w opałachdodawać do potraw coś, co w pierwszym stadium miało dużo wspólnego z krowim plackiem. Bleeeeee... Zdecydowanie polecam przygotowanie domowego cukru z naturalnym aromatem wanilii. Tym bardziej, że sezon na świąteczne wypieki za pasem :) SKŁADNIKI: 1 szkl drobnego cukru 2 laski wanilii słoiczek A jak to zrobić: Cukier wsypać do słoiczka. Wanilię przekroić wzdłuż na pół i nożem zeskrobać nasiona, które
Kuchnia w opałachŚwiąteczne wypieki czas zacząć :) W tym roku zdecydowanie stawiam na ciastka i pierniki. Dzisiaj pyszne marcepanowe ciasteczka, delikatne i kruche. Bardzo je lubię, choć ciasto łatwe do obróbki nie jest, gdyż się je źle wałkuje. Ale zapewniam, że warto się odrobinę pomęczyć dla efektu końcowego :) SKŁADNIKI: 150 g miękkiego masła 3 płaskie łyżki cukru pudru 100 g marcepanu 1 żółtko
Kuchnia w opałachświątecznych specjałach, nadchodzi czas w którym zaczynamy myśleć o sylwestrowych przekąskach. Mniej lub bardziej entuzjastycznie podchodzimy do tematu, wszak nasze żołądki nie wróciły jeszcze do formy po trzy dniowej uczcie :) Dlatego na moim sylwestrowym stole, w dużej mierze zagoszczą niewielkie przekąski. SKŁADNIKI: 150 g wędzonego łososia 1 ogórek konserwowy 1 mała cebula dymka razem ze szczypiorkiem 6 pieczarek konserwowych pieprz
Kuchnia w opałachczosnkowym Sałatka makaronowa Sałatka warzywna z tortelini Rukola z gruszką i granatem Jajka z farszem z bobu Sałatka z tortellini tricolore Sałatka z wędzonym kurczakiem Bruschetta z pomidorami Sałatka świąteczna z śledziem i buraczkami Sałatka makaronowa Sałatka z tuńczyka z groszkiem Sałatka jajeczna z kukurydzą chili Sałatka z wędzonej makreli Jesienny szpinak z owocami Sałatka z pora i ananasa Surówka
Ala piecze i gotujeponieważ daniem zachwycała się cała moja – dosyć wybredna kulinarnie – rodzina. Od dzisiaj to jest mój ulubiony sposób na przygotowanie kaczki. Polecam też przepis na ważną kolację, na świąteczny obiad, zawsze wtedy gdy chcemy zjeść coś pysznego. Aby odświeżyć pamięć obejrzałam film dostępnego na kanale Szkolasmakow.pl, w którym szef kuchni restauracji Kresowiak wyjaśnia jak przygotować pieczoną kaczkę w sosie
OstryKęsChoć do Gwiazdki zostało jeszcze kilka tygodni, a aura na zewnątrz jest stanowczo jesienna... udzieliło mi się szaleństwo sklepowych witryn, które już od dłuższego czasu wręcz kipią od świątecznych dekoracji :-) W ten oto sposób do mojej kuchni zawitała śnieżna zima i powstały korzenne, jabłkowo - marchewkowe muffinki z uroczymi bezowymi bałwankami. Dzięki odpowiedniej recepturze muffiny są wilgotne i tak samo pyszne
maniapieczeniaUrocze ciasteczka w formie stempelków ze świątecznymi motywami, upieczone ze zdrowej mąki gryczanej z dodatkiem aromatycznych, korzennych przypraw i miodu. Mąka gryczana nie zawiera glutenu i nadaje ciasteczkom piękny pierniczkowy kolor a dodatek mielonego imbiru przyjemnie poszczypuje w język :-) Polecam nie tylko tym, którzy nie tolerują glutenu, bo ciasteczka są naprawdę bardzo smaczne! Składniki
maniapieczeniaPodróżując dość długo po Niemczech, miałam przyjemność posmakować prawdziwej niemieckiej kuchni z różnych regionów tego kraju. Spędziłam tam również dwukrotnie Święta Bożego Narodzenia. Zimtsterne to popularne, tradycyjne, świąteczne ciasteczka w kształcie gwiazdeczek. Całkowicie bezglutenowe, bo nie zawierają ani grama mąki, mocno migdałowe, z dużą zawartością aromatycznego cynamonu i skórki z cytryny. Lekko wilgotne i ciągnące w środku, z chrupką bezą
maniapieczeniaTuż przed świętami oglądałam odcinek programu Nigellissima pt. “Nigellissima Świątecznie” i natchnęło mnie. Zauroczył mnie przepis na tort puddingowy. W teorii cudowne połączenie drożdżowego ciasta panettone i crema di mascarpone, czyli kremu, jaki robi się do tiramisu. Dodatkowo do deseru dodaje się czekoladę, pistacje, wino marsala oraz kandyzowane kasztany. Ja jednak zrezygnowałam z dwóch ostatnich (nie znalazłam ich w sklepach
Wypieki i Rumieńce