kubek mąki z chleba razowego zużyłam 4 duże kromki chleba. Na spód zamiast dużych, prostokątnych opłatków użyłam małych, okrągłych, na których u mnie tradycyjnie piecze się świąteczne ciasteczka (klik). Po połączeniu składników ciasto jest bardzo gęste, można je bez problemu formować nadając pożądany kształt i grubość. Przyjęłam, że pieczenie w wolnym piecu to w przypadku mojego piekarnika
KUCHARNIAzapatrzony w pierwszą Gwiazdkę. Dobrych Świąt! Oby ich magia została w nas na długo! * Na zdjęciach występują - moje ukochane całuski bezowe (z części masy wycisnęłam i upiekłam świąteczne kształty - gwiazdki i choinki) - przepis tu - klik. Piernikowy ludek i pozostałe postaci są autorstwa mojego Synka i zostały upieczone według tych przepisów - klik , klik
KUCHARNIANocą wyjadać czekoladę. Śpiewać na całe gardło do drewnianej łyżki. Rozmawiać z sadzonkami i wybrać imię dla myszy, która zamieszkała na tarasie. Zbierać kolorowy papier ze świątecznych prezentów i odkładać go w szafie na kolejny rok. Być sobą, po prostu. I znaleźć drogę. Swoją drogę. Taką, której trasa nie prowadzi w ślepy zaułek
KUCHARNIAkażdy z prezentów to niespotykana rozkosz dla podniebienia! Z wielką radością zapraszam Was do przygotowania ze mną jadalnych podarunków. Już niedługo w Pracowni Manualnej poprowadzę kolejną edycją świątecznych warsztatów Jadalne Prezenty. Jak nakazuje tradycja, przygotujemy aż 12 wyjątkowych propozycji niezwykłych, pachnących i pysznych jadalnych prezentów. Wszystkie przygotowane prezenty uczestnicy warsztatów zabiorą ze sobą i będą
KUCHARNIApiekarni udaliśmy się do Restauracji "Zaścianek Polski" , gdzie właścicielka i współtwórczyni szlaku Mazowieckiej Michy, Bożena Polak-Stojanova , przygotowała dla nas warsztaty pierniczkowe. Ależ pachniało! Wszystkim uczestnikom udzieliła się iście świąteczna atmosfera. Kropką nad "i" była prawdziwa uczta w Zaścianku, gdzie mogliśmy do woli próbować mazowieckich przysmaków, w tym słynnych pierogów szlacheckich, żurku, pyz z mięsem, pierogów z kaszą
KUCHARNIAZimę lubię tylko w warunkach około świątecznych, albo jak jestem na jakimś zimowym wyjeździe. W innym okresie mogłaby być wieczna wiosna, taka z dwudziestoma stopniami Celsjusza. Dziś napadało tyle śniegu, że odśnieżanie samochodu zajęło mi 20 minut, wszystko zamarznięte...zima ble. Na pocieszenie zafunduje domownikom pyszne owocowe drożdżówki z posypką kakaową. A co niech mają! No dobra, niech
BaRepasokazji zbliżających się Świąt życzę aby przy świątecznym stole nie zabrakło nikomu ciepłej rodzinnej atmosfery , a magiczna moc Wigilijnego wieczoru przyniosła spokój i radość. Niech każda chwila Świąt Bożego Narodzenia żyje własnym pięknem, a Nowy Rok obdarzy Was i waszych bliskich szczęściem , zdrowiem i pomyślnością. W najpiękniejsze Święta Bożego Narodzenia niech się spełnią wszystkie Wasze marzenia , tego
w mojej kuchniWlewamy połowę ciasta. Do pozostałego dodajemy kakao, miksujemy i wylewamy na górę babki. Pieczemy w nagrzanym do 180 C piekarniku około 50 minut. Polewamy czekolada lub lukrem. Na zdjęciach świąteczna wersja babki
Humanistka w kuchniKasza manna gotowana z masą makową; gruszką Muszę znów wkręcić się w ten cały "szkolny tryb" ... na razie nie jest źle :P A na razie nadrabiam świąteczne smaki
More food, love and dreamsbastalena P... jak pomarańcza. I owsianka do tego. autorka: bastalena | blog: bastalena Cool smoothie autorka: bastalena | blog: bastalena Pieczona owsianka z borówkami autorka: kathi | blog: wyzwania kuchenne Jeszcze trochę świątecznie, chociaż już po Świętach :) autorka: Chocolatestoptempting | blog: chocolatestoptempting Styczniowa Owsianka autorka: Chocolatestoptempting | blog: chocolatestoptempting Na śniadanie...Pieczona Owsianka! autorka: Chocolatestoptempting | blog: chocolatestoptempting 6 sposóbów na owsianki zimową porą
Chocolate Stop Temptingportalach i blogach kulinarnych prawdziwy przedświąteczny szał bożonarodzeniowy... Dziś prym wiodą przepisy tradycyjne jak uszka, pierogi, krokiety, keksy czy pierniczki... U mnie zaś, zupełnie w oderwaniu od tego świątecznego anturażu... Ja swoje święta spędzam z rodzinnym domu, od którego dzieli mnie 180 km. Dlatego też sama nie przygotowuje się specjalnie do świąt... Wszystko będzie się dla mnie działo za kilka
Mój Smak na ŻycieDzień dobry! Wczoraj pokazywałam Wam na fanpage zupę ogórkową, więc idąc za ciosem dzisiaj kolejna smaczna zupa. Nieco świąteczna, ponieważ jak najbardziej nadaje się na wigilijny stół zamiast czerwonego barszczu, ale oczywiście można ją przygotowywać kiedy tylko macie ochotę. Zupę przygotowałam z suszonych grzybów, w sezonie grzybowym postaram się o drugi przepis na podobną zupę, ale ze świeżych. Wersja którą
Pora coś zjeśćszmer potoku, z filiżanką gorącej herbaty w dłoni obserwowałam falujące na wietrze kwiaty. To już wiosna! W dodatku koniec kwietnia! Gdzie zgubiłam ostatni miesiąc? W natłoku pracy i świątecznych przygotowań zatraciłam poczucie czasu. Jak dobrze jest czasem uchwycić chwilę i trzymać się jej kurczowo, tak mocno i nie wypuszczać. To był cudowny dzień
Zapiski Młodej Żonychwile porzucę korzenno-piernikowe klimaty. Przed świętami miałam ochotę na coś lekkiego i aromatycznego, coś co zaspokoi moją ochotę na słodycze i pozwoli na chwilę oderwać się od świątecznych przygotowań. Wybrałam połączenie aromatycznej kawy, likieru kokosowego i kakao. Po pierwszym kęsie byłam w niebie... Muffiny kawowo-kakaowe 2,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 200ml mleka 100ml oleju
Zapiski Młodej ŻonyLikier kokosowy- pierwszy kieliszek z prawej strony Nadszedł czas na trzeci z czterech świątecznych likierów. Bardzo łatwo go przygotować, jednak w przeciwieństwie do pozostałych najlepiej spożyć go stosunkowo szybko. Nie, nie. Nie psuje się, jednak mleko kokosowe w nim zawarte z czasem się ścina, a likier rozwarstwia. Jeżeli zdarzy się Wam taka niespodzianka, wystarczy wydobyć zawartość butelki do większego naczynia
Zapiski Młodej Żony