tych gołąbków przymierzałam się jak przysłowiowy pies do przysłowiowego jeża: ostrożnie i lekką nieufnością. W końcu jednak postanowiłam: dość gdybania, pora sprawdzić! Zostało mi trochę dyni w lodówce, więc i ją zaangażowałam do pracy. Przyznaję, bałam się efektów tego szaleństwa. Ziemniak, dynia - warzywa o dość delikatnym, neutralnym smaku. Nietrudno i smakową nijakość, jeśli nie uzupełni się tego czymś zdecydowanym. Rzut(...)ziemniaków ugotowanych (najlepiej dzień wcześniej) 0,5 kg surowych ziemniaków 150-200 g wędzonego boczku 10-15 cm środkowej części pora 1 szklanka obranej i pokrojonej w niewielką kostkę dyni sól do smaku dodatkowo: 1 ostra papryczka 2-3 dymki ze szczypiorem garść pomidorków koktajlowych 2-3 łyżki oleju Na początek przygotowujemy kapustę. Obieramy z wierzchnich, brzydszych liści. Wycinamy lekko
Codzienna kuchnia niecodziennaBardzo smaczna i szybka propozycja na ciepłe śniadanie. Błyskawiczne płatki ryżowe z dodatkiem puree z dyni i suszonej żurawiny, które są proste w przygotowaniu, a ich ciepło długo pozostaje w żołądku. Przynajmniej tak mi się wydawało :) SKŁADNIKI: 1 szklanka mleka 1/2 szklanki błyskawicznych płatków ryżowych 1/2 szklanki puree z dyni Hokkaido 1 łyżka cukru brązowego 1/4 szklanka żurawiny suszonej(...)łyżeczki cynamonu Wlać mleko do garnuszka, dodać puree z dyni i cukier. Roztrzepać dokładnie rozprowadzając mleko z dynią i zagotować. W momencie pojawienia się pierwszych bąbelków wsypać żurawinę i płatki ryżowe. Gotować ok 3min przyprawiając cynamonem. Zdjąć z ognia i chwilę odstawić, aż ryż całkowicie wchłonie mleko. Podawać na gorąco. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe
https:KKuchniaMniamPuree z pieczonej dyni to podstawa do wielu dań,takich jak ciasta ,zupy,pieczywo.Ja takie puree wkładam do małych pojemniczków i zamrażam .U mnie w domu wszyscy bardzo lubią dania z dyni. Składniki: 1 dynia, najlepiej Hokkaido papier do pieczenia Sposób przygotowania: Dynię dokładnie myjemy, nie obierając kroimy na mniejsze kawałki, usuwamy gniazda nasienne. Układamy w naczyniu żaroodpornym(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia skóra do dna. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. Gdy dynia ostygnie oddzielamy miąsz od skórki, miąsz przekładamy do miski i za pomocą blendera miksujemy
Bajeczna KuchniaJeszcze póki sezon - dynia. Może ona być również ciekawym dodatkiem do faszerowania naleśników. Inwencją do powstania tego obiadu było tzw. "czyszczenie" lodówki. Tutaj znalazło się kilka pieczarek, kawałek dyni, wędliny i już był fajny pomysł na farsz do naleśników. Ciekawi smaku? Sami spróbujcie :) Naleśniki możecie przygotować według własnego, sprawdzonego przepisu, a jeśli chodzi o farsz to dodać(...)szklanka mleka 1 szklanka wody szczypta soli 2-2,5 szklanki mąki Farsz: 300 g pieczarek 1 duża cebula 200 g szynki (użyłam schabu od Nove ) 300 g dyni startej na dużych oczkach kawałek żółtego sera startego na drobnych oczkach sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa Podane składniki na naleśniki dokładnie mieszamy ze sobą na jednolitą masę (powinna mieć konsystencję
My simple kitchenswoją miłością. Czuję, że moje baterie są naładowane do pełna i spokojnie wytrwam do świąt :) Sezon dyniowy w tym roku niestety szybko dobiega końca. Coraz ciężej jest znaleźć dynię w pobliskich straganach. Póki co, chcę ten sezon wykorzystać na maksa i pokazać Wam jeszcze ze 4 przepisy z jej użyciem. Jeżeli chcecie nacieszyć się jej smakiem, lecz w najbliższej(...)okolicy już jej nie dostaniecie to można posłużyć się mrożonymi kostkami dyni, które znajdziecie w prawie każdym supermarkecie. Wiadomo, że nie będzie to ten sam smak co świeżej dyni, ale na pewno w Waszym domu zapachnie i zasmakuje jesienną nutą. Jak już wspominałam, uwielbiam wszelkie domowe pasty na kanapki. Mistrzem w tej kategorii jest oczywiście HUMMUS. Jakiś czas temu proponowałam
Be Fit Be Strongsezonie na moim blogu dynia skradła prawie całą przestrzeń. Były zarówno słodkie, jak i wytrawne przepisy. Desery, kawy, syropy, risotto… A teraz czas na coś najważniejszego, czyli podstawę większości dyniowych przepisów czy puree z dyni. Składniki: 1 nieduża dynia (o mocno pomarańczowym wnętrzu) np. hokkaido Wykonanie: Dynię umyć, przekroić na pół, wydrążyć łyżką środek i obrać(...)skórki. Pokroić na plastry i ułożyć w naczyniu Czytaj dalej... Artykuł Puree z dyni pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuDynia nie gości u mnie zbyt często (niestety nie jest lubiana przez moich domowników). Kupiłam ją ze względu na halloween, ponieważ moje dzieci chciały mieć z niej lampion. I tak też wydrążyłam pestki, które ususzyłam (zasmakowały mojej córce) a z miąższu dyni zrobiłam puree. I zaczęłam główkować jak wykorzystać puree z dyni. Spontanicznie postanowiłam upiec sernik dyniowy. I tak właśnie(...)jajek 1 budyń śmietankowy 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 200g puree z dyni 2 łyżki miękkiego masła 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Amatorka kuchennaBułki zawijane z cukinią i dynią to idealna kolacja dla moich domowników. Bułki podobne do pizza zawsze wszystkim smakują. Idealne jako dodatek do zup. Robię je często z różnym nadzieniem jak pizza rolls z feta i szpinakiem czy bułeczki z szynką i papryką . Dzisiaj kolejny przepis na nadziewane bułki z cukinią, dynią i kiełbasą. Bułki idealne do zamrożenia. Rozmrażam(...)mikrofalówce lub w piekarniku, choć muszę przyznać, że rozmrożone w piekarniku są lepsze. ¾ Bułki zawijane z cukinią i dynią Składniki: 16 bułek 35 g świeżych drożdży 700 g pszennej mąki 350 ml wody ± 50 ml w zależności od mąki 2 łyżeczki soli 1 cukinia pokrojona w cienkie paski 150 g pieczonej dyni 100 g kiełbasy 2 łyżki świeżego tymianku
codojedzeniaDynia w tym roku jest dla mnie odkryciem! Oczywiście znam dynię, wiem jak wygląda i niby wiem jak smakuje ... a okazuje się , ze jednak nie wiem! Moje eksperymenty jak na razie są zjadliwe, zobaczymy jak to będzie dalej. Dynia to typowo jesienne warzywo więc jeszcze długo będę mogła z nim poeksperymentować. Składniki; 30 dag mięsa mielonego (u mnie wieprzowo - wołowe(...)pół czerstwej bułki ( u mnie grahamka ) 1 jajko sól, pieprz 15 dag dyni 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki (do sosu) 2 łyżki maki (do panierowania pulpecików) 2 łyżki oleju 1 cebula pokrojona w kostkę i przyrumieniona na oleju Przygotowanie; Do miski dodać mięso, jajko, wcześniej namoczoną i wyciśniętą bułkę, cebulę, sól i pieprz. Dokładnie wyrobić a na końcu
Radość kipiąca uśmiechem.się je jada i to w różnych konfiguracjach smakowych. Nie wszystko jednak da się pokazywać na blogu, przede wszystkim z racji ograniczeń czasowych :) Dzisiaj zapraszam na kremowe risotto z dynią i rodzynkami. Składniki: 1 szklanka ryżu (użyłam brązowego, choć do risotto najlepszy jest arborio) ok. 2 szklanki dyni (użyłam piżmowej) obranej i pokrojonej w kostkę(...)garść rodzynek - użyłam rodzynek Jumbo Kresto 50 g masła Na 1 łyżce oliwy poddusić cebulę pokrojona w piórka wraz z pokrojoną w cienkie paseczki papryczką. Kiedy zeszklą się, dodać dynię i przesmażyć razem przez kilka minut. Lekko posolić i odstawić. Wodę zagotować. Głęboką patelnie lub garnek rozgrzać, wlać resztę oliwy i 1 łyżkę masła. Wsypać suchy ryż i mieszając podsmażyć
Codzienna kuchnia niecodziennanadzieję, że dynia nikomu się jeszcze nie znudziła, bo mam dla Was kolejny rewelacyjny przepis na deser z jej wykorzystaniem - tartę dyniowo-pomarańczową. Dodam, że nie trzeba nic piec (jeśli oczywiście macie zamrożone zapasy puree z dyni, jak ja) , tylko wymieszać składniki, schłodzić i gotowe. Proste? Proste! :) Ale nie zapominajmy o najważniejszym, czyli smaku - tarta jest po prostu obłędna! Mamy(...)tutaj ciasteczkowy spód wypełniony przepyszną, kremową masą na bazie puree z dyni, białej czekolady, serka waniliowego i skórki pomarańczowej. Świeżo starta skórka pomarańczowa jest tutaj kluczowym składnikiem, który nadaje całości orzeźwienia i równoważy słodycz tarty. Spróbujcie koniecznie i oceńcie sami! :) Składniki: Spód: 330 g ciemnych markiz (u mnie te ) 110 g miękkiego masła Nadzienie (wszystkie składniki powinny mieć taką samą
Domowa Cookierenka AgiHalloween! Cukierek albo psikus? A może raczej dynia psikus? Kiedyś w necie widziałam piękną dynię z cista, udekorowaną lukrem plastycznym..... ... również postanowiłam taką zrobić :) Muszę jeszcze popracować nad techniką, ale jak na pierwszy raz nie jest chyba bardzo źle? Piaskowa dynia Składniki: 4 jajka, szklanka cukru, szklanka mąki pszennej, 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)margarynę i cukier waniliowy. Formę na babkę natłuszczamy, posypujemy bułką tartą i wlewamy ciasto. Babkę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40- 50 minut. Aby wykonać naszą dynię potrzebne będą nam dwie babki z powyższego przepisu. Ostudzoną babkę przecinamy wzdłuż, połowę smarujemy kremem czekoladowym i przykrywamy pozostałą połową. Wierzch przygotowanej babki ponownie smarujemy kremem czekoladowy i nakładamy
paapilotkaaprzypomnienia, alkohol z wina wyparowuje, a zostaje sam aromat. :) Kto ciekawy, niech sprawdzi naszą wersję. A więc... Do dzieła! Składniki: na około 2 - 3 porcje około 600 g dyni 1 marchew 1 ziemniak 200 ml wina wytrawnego białego 200 ml bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli pestki dyni jogurt gęsty naturalny chilli kawałek imbiru oliwa z oliwek Przygotowanie: Kroimy(...)dynię w większą kostkę, marchew i ziemniaka oraz cebulę w drobną kostkę i czosnek. Rozgrzewamy garnek z odrobiną oleju i przesmażamy cebulę z czosnkiem. Dodajemy dynię, ziemniaka i marchew. Smażymy przez około 2 - 3 minuty. Zalewamy winem i bulionem. Dodajemy 1 łyżkę startego imbiru. Gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut. W tym czasie uprażymy pestki dyni na suchej patelni
Gotowanie, czyli hobby dla każdegoCzytając zachwyty wszystkich blogerek/blogerów nad dynią i ja postanowiłam coś z niej wykombinować. Szczególnie zaintrygował mnie przepis na stronie Przysmaki Karolki - uwielbiam korzenne smaki. Jednak z nieznanych mi powodów moje ciacho nie prezentuje się tak wspaniale jak u Karolki. Ale co by nie było - wygląd - jak wszyscy wiemy nie ma znaczenia - bo było pyszne! Masa jest bardzo kremowa(...)strasznie korzenna, a kruchy spód z orzechami - poezja - rozpływa się w ustach! Ciasto z dynią łatwe 25 minut plus gotowanie i studzenie pieczenie 45 minut blacha 25/35 Składniki: na ciasto * 250g maki krupczatki lub tortowej * 200g masła * 3 łyżki cukru pudru * 1 żółtko * szczypta soli * torebka cukru waniliowego * 40g zmielonych orzechów włoskich na masę * 450g miąższu dyni * 2 jajka
sierotka maRysia w kuchniclass="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Strona internetowa: Kuchnia Jaśka Kuronia Zupa dyniowa Jaśka Kuronia ( w moim wykonaniu) Składniki: 1.5 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni cebula puszka pomidorów bez skórki garść pestek dyni (od siebie dodałam łyżkę siemienia lnianego) 2 łyżki suszonego tymianku spory pęczek pietruszki sól, pieprz olej 3 szklanki bulionu warzywnego Do dzieła(...)rondelku szklimy na 3 łyżkach oleju pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy do niej dynię i tymianek - wszystko smażymy ok 5 minut. Zalewamy bulionem i czekamy aż dynia zmięknie wtedy dodajemy pomidory - chwilę razem gotujemy. Dodajemy pietruszkę i wszytko razem miksujemy. Przyprawiamy do smaku. Podajemy z uprażonymi na patelni pestkami dyni (ja uprażyłam również len). Smacznego!!! Pudding z czerstwych drożdżówek Składniki
sierotka maRysia w kuchni