Sezon na dynię w pełni więc wykorzystuję ją do czego się da, dobra jest na słodko a także na ostro. Jedzcie dynię na zdrowie z dodatkiem imbiru rozgrzewa i wzmacnia odporność. Co zrobiłam z dyni znajdziecie tutaj [ klik ] Tu połączyłam dynię, płatki owsiane i mąkę gryczaną a placki są pyszne i puszyste, polecam. Placuszki z dyni i płatków owsianych. ROZWIŃ
Moje Małe Czarowaniepotrawy sycące i bardzo rozgrzewające. Z mojego doświadczenia wynika, że nic nie rozgrzewa bardziej niż porządne indyjskie curry. Tym razem proponuję je w typowo jesiennej wersji, z kurczakiem, dynią, cukinią, batatami i jabłkiem z tradycyjnym dodatkiem chilli i mleka kokosowego. Polecam wszystkim zmarzluchom! Scroll down for recipe in English Jesienne curry z dynią i kurczakiem (6 porcji) Składniki: 2 piersi(...)kurczaka, pokrojone w paski 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki czerwonej pasty curry 1 łyżka imbiru, świeżo startego 4 ząbki czosnku, drobno posiekanego 300 g dyni, obranej i pokrojonej w kostkę 1 mały batat, obrany i pokrojony w kostkę (można zastąpić klasycznymi ziemniakami) 1 jabłko, obrane i pokrojone w kostkę 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w kostkę 400 g puszka
karmelowyjakże potrzebny. Mus bez przypraw i dodatków może być podstawą dyniowych wypieków i deserów. Mi zamarzyły się dyniowe muffinki (które pojawią się wkrótce na blogu) więc bez musu z dyni ani rusz. Można przygotować go jesienią i zamrozić żeby również zimą móc cieszyć się dyniowymi deserami. Mus dyniowy - podstawa dyniowych wypieków Składniki dynia Mus dyniowy - podstawa dyniowych wypieków Wykonanie Dynie(...)należy rozkroić i wydrążyć pestki. Następnie kroimy ją w mniejsze kawałki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C na ok. godzinę. Dynia po upieczeniu musi być miękka. Mus dyniowy - podstawa dyniowych wypieków Upieczoną dynię obieramy ze skórki, kroimy w cząstki i bendujemy na gładki mus. Jeżeli mus ma zbyt dużo wody można
Pyza i Surówkamoje dynie i mały pomocnik...z nim wszystko sie uda..... Składniki 1 kg dyni, 2-2,5- szklanki cukru -2,5 szkl. jak ktoś chce bardzo słodkie. 1 szklanka orzechów włoskich, Pół cytryny. Wykonanie Umyć i obrać dynie, oczyścić z pestek .Dynie pokroic w kostkę.Wrzucic do garnka ,zasypać cukrem .Przykryć i odstawić na noc.Rano,dodać sok z cytryny(...)gotować na małym ogniu około 30-35 minut,aż dynia zmięknie.Podawać z pokruszonymi orzechami włoskimi, Podawać na ciepło ,jak i na zimno
w mojej kuchnityle ile się da. A już w sobotę ślub mojej przyjaciółki, teraz żyję tylko myślą o tym dniu i nie mogę na niczym innym się skupić :). Cały czas dynia, dynia, dynia. Nigdy mi się nie znudzi. Mogłabym jeść ją na śniadanie, obiad, kolację, na deser i na przegryzkę między posiłkami. Wiadomo, że w rzeczywistości długo bym tak nie wytrzymała(...)naprawdę dynia należy do jednych z moich ulubionych warzyw. Czasami weganie mają takie chwile, że muszą zjeść coś, co chociaż w małym procencie imituje smak sera, mięsa, jajek.. Nie inaczej było w tym przypadku. Taka potrzeba musiała zostać zaspokojona i powstał "serowy" sos dyniowy. Przepis na 6 porcji. Jedna (ok. 320g) to 400kcal. Składniki: - 1kg dyni - 400g ekologicznego
Be Fit Be StrongPonieważ sezon jesienno - dyniowy nadal jest w pełni, postanowiłam przygotować kolejne danie z wykorzystaniem tego wspanialego warzywa. Tym razem jest to makaron z sosem z dyni z rodzynkami i chrupiącym bekonem, aby uzyskać równie smaczną wersję wegetariańską tego dania wystarczy pominąć bekon, który nie jest tu konieczny, ale stanowi ciekawe urozmaicenie dla miękkiego makaronu i lepkiego sosu. Danie jest(...)aromatyczne, lekko slodkie i sycace - w sam raz na jesien;) Składniki : 60-70 dkg miąższu z dyni 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku łyżeczka swieżego imbiru 2 garście rodzynek kilka plastrów bekonu 250g makaronu świderki 250ml śmietany papryka słodka, papryka ostra (do smaku) szczypta kurkumy szczypta cynamonu i gałki muszkatołowej tymianek, szałwia, rozmaryn (so smaku) sól, pieprz
Codzienne Gotowanieniedawno wspominałam puder ten ma cudowny zapach i słoneczną barwę, a dodatkowo wspaniały smak, który potrafi dodać magii deserom lub ciastom. I tak jest w tym przypadku. Pralinki z dyni gotowanej z przyprawami korzennymi, oblane kremową, białą czekoladą mają cudowny smak, ale dopiero ten złocisty, pomarańczowy puder dodał im splendoru i wyniósł na wyżyny wspaniałego smaku. Już sam zapach cynamonu(...)pełnej harmonii, żaden dodatek nie jest przesadzony, kremowa konsystencja nie pozwala poprzestać na jednej sztuce, więc sięgam po kolejną, sączę kawę, jest mi dobrze.... Składniki na pralinki z dyni w pomarańczowym pudrze: 200 g obranej dyni 250 ml mleka 1 łyżka miodu ziarenka z 1/2 wanilii 1/3 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika 250 g herbatników (zwykłe, maślane, korzenne
Rozpustne gotowanieWspaniale kremowy, rozpływający się w ustach, kusząco pachnący korzennymi przyprawami, typowo jesienny sernik. Jeśli lubicie tartę z dynią, ten sernik na pewno bardzo Wam zasmakuje :-) Sernik wychodzi równy jak stół, nie pęka, ma wyjątkowo delikatną konsystencję i wcale nie trzeba go piec w kąpieli wodnej by uzyskać taki właśnie efekt. Jego przygotowanie nie wymaga nawet miksera, przeciwnie, mikser jest wręcz(...)wylepienie boków. Piec przez około 15 minut. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Masa serowa: 850 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie lub dobrego twarogu sernikowego 500 g puree z dyni (potrzebna 1 kg dynia) - szczegółowa instrukcja tutaj 250 g serka mascarpone 200 g drobnego cukru 50 g mąki ziemniaczanej 5 jajek 1 nieduża pomarańcza 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru
maniapieczeniaDziś przedstawiam rewelacyjny przepis na bardzo jesienne danie, które świetnie sprawdzi się jako propozycja obiadowa dla całej rodziny. Ulubiony makaron z kurczakiem i dynią w śmietankowym sosie z palonego masła, podany z parmezanem i uprażonymi orzechami nerkowca. Dorzuciłam jeszcze chrupiącą szałwię i makaron wyszedł przepyszny, polecam! Scroll down for recipe in English Makaron z dynią i kurczakiem w sosie(...)palonego masła (3-4 porcje) Składniki: 450 g dyni, obranej i pokrojonej w kostkę 2 piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki niesolonego masła 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu 200 g makaronu 1/2 szklanki parmezanu, startego 1 cebula, pokrojona w plasterki 1/2 szklanki orzechów nerkowca, posiekanych i uprażonych na suchej patelni Składniki
karmelowystronie About Food , na której nazywa się "Polskim sernikiem" :) Zapraszam do przygotowań! Składniki na spód: 180 g czekoladowych ciasteczek maślanych 40 g miękkiego masła Składniki na nadzienie: 500 g dyni 1 szklanka białego cukru 1/4 szklanki brązowego cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 duże jajka 650 g twarogu dwukrotnie mielonego 140 g mleka skondensowanego 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki gałki(...)szklanki miodu 60 g masła CZAS PRZYGOTOWANIA: 150 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. 1. Zaczynamy od przygotowania puree z dyni, bo to zajmuje najwięcej czasu. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Ostrym ząbkowanym nożem kroimy dynię na równe kawałki, układamy na kratce i pieczemy 40-50 minut, aż dynia będzie miękka
My Culinary Artszparagowa z sadzonym jajkiem ale kiedy jest trochę czasu w zapasie, a zapasów w lodówce, można pokombinować i wtedy często wychodzi tzw. smaczne „coś z niczego”. Kiedy Franek zobaczył dynię w tej jesiennej potrawce, zapytał: mamoooo, czy to jest brzoskwinia? Powiedziałam: nie Franuś, to dynia. A w głowie pomyślałam: w sumie dlaczego nie brzoskwinia? Też by tutaj pasowała :) Zachęcam więc(...)zabawy w kuchni tym, na co akurat jest sezon. Do takiego klasycznego sosu z mięsem mielonym można dodać właśnie dynię, fasolę, dobrze komponowałaby się również papryka, cukinia czy bakłażan. Nie trzeba podawać z makaronem. Polecam wszelkie kasze. Ja pod warstwą tej potrawki ukryłam zmiksowaną kaszę jaglaną. Przepis powstał w ramach kampanii "Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich
bistro mamaDzisiaj ponownie gości u nas dynia - chcemy maksymalnie wykorzystać czas, kiedy jest dostępna i popróbować różnych dań. Wcześniej gościły u nas dwie dyniowe zupy: po indyjsku i w klasycznym wydaniu na szybko . Dzisiaj proponujemy Wam pyszne kotleciki dyniowe! Zapraszamy :) Kotlety z dyni Przepis na ok. 15 kotletów Potrzebujemy: - ćwiartka sporej dyni - 1 duża cebula - 1/3 szklanki ugotowanego białego ryżu(...)łyżki pokrojonego drobno koperku Przyprawy: - sól, pieprz i pieprz ziołowy do smaku - pół łyżeczki kurkumy - pół łyżeczki wędzonej papryki + sezam i siemię lniane (całe) do panierki (opcjonalnie) Przygotowanie: 1. Dynię obieramy, wydrążamy pestki i ścieramy na drobnych oczkach na tartce. 2. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy cebulę - czekamy, aż się
Bananowe Polespokojnie możemy cieszyć się czasem wśród najbliższych. Pogoda dopisała, chociaż początkowo zaczęło kropić, lecz nasze uśmiechnięte buzie przepędziły brzydkie chmury! Skoro jesień, skoro leniwa niedziela, skoro pełno dyń na straganach to co innego mogłabym zrobić? Oczywiście, że zupę krem z dyni! Szybkie, proste, a co najważniejsze przepyszne i bardzo sycące danie. Co kucharz to inna zupa krem z dyni(...)nią można kombinować i zawsze wychodzi pyszna! Czemu nie z mlekiem migdałowym i pikantnym posmakiem? Przepis na spore 2 lub 3 porcje. Składniki: - 400-500g puree z dyni - 250ml wody - 250ml mleka migdałowego - 2 cebule (u mnie zwykła i czerwona) - 1 spory ziemniak lub 2 mniejsze - 2 łyżki bulionu (u mnie 2 łyżki wody + łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego
Be Fit Be StrongPrzygotowanie puree z dyni jest banalnie proste, a można je wykorzystać jako bazę do przygotowania zupy, placków, farszu do pierogów, hummusu i wielu innych potraw. Wystarczy upiec, a następnie zmiksować dynię. Jeśli chcecie przechowywać puree przez dłuższy czas wystarczy je zamrozić. Składniki: dynia Hokkaido (w dowolnej ilości) olej lub oliwa Przygotowanie: Dynię myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy(...)papierem do pieczenia blasze. Lekko skrapiamy oliwą i mieszamy. Pieczemy w temp. 200 stopni C do miękkości. Czas pieczenia będzie uzależniony od wielkości kawałków. Zajmie to około 30 minut. Dynię studzimy, a następnie miksujemy blenderem na puree. Przekładamy do słoika. Takie puree możemy przechowywać do 4 dni w lodówce lub zamrozić
Smakowity Blog KulinarnyKolejna ekspresowa zupa w naszym menu! Dyniowy krem, który wykonamy w 30 minut! :) :) :) Najprostsza zupa krem z dyni Przepis na ok. 4-5 porcji Potrzebujemy: - 1 mała dynia (u mnie około 1,2 kg) - 2 średnie ziemniaki - 2 duże marchewki - 3 ząbki czosnku - 1 duża cebula Przyprawy: - sól, pieprz - pieprz ziołowy - pół łyżeczki imbiru w proszku (lub więcej jeżeli lubimy(...)pół łyżeczki kurkumy - 2 liście laurowe - 3 ziela angielskie Świeża natka pietruszki lub koperek do podania. Przygotowanie: 1. Dynię myjemy, obieramy skórkę i wydrążamy środek. Kroimy ją na małe kawałki. 2. Marchewkę kroimy w plasterki, a ziemniaki w drobną kosteczkę. 3. Cebulę i czosnek siekamy w kostkę. Do garnka w którym będziemy gotować zupę nalewamy na dno odrobinę oleju
Bananowe Pole