dynia - 15472 przepisów (strona:169/1032)

Makaron z dynią i wędzonym kurczakiem 168

porankiem... Promienie słońca rozpieszczają nas w tym tygodniu więc korzystajmy póki na niebie nie zagoszczą deszczowe chmury.  Jesień to dla mnie czas refleksji, zobaczymy co tym razem przyniosą... Dynia. Najwspanialsze warzywo na świecie. Każda z jej odmian cechuje się innym smakiem, konsystencją i zapachem. Moją faworytką jest intensywnie pomarańczowa, nie rozpadająca się podczas gotowania hokkaido. Zawdzięczamy jej nie tylko(...)celowo nie uwzględnia dodatku intensywnych przypraw. Sprawi to, że w pełni poczujecie każdy z naturalnych smaków. To co, gotujemy? Składniki: -ok. 50g makaronu orkiszowego  -ok. 250g dyni hokkaido -połówka cebuli -czosnek -ok. 120g wędzonego kurczaka -sól, pieprz -10g migdałów  Wykonanie:  Dynię rozkrawamy, łyżką wybieramy miąższ, odbieramy i kroimy w kosteczkę. Siekamy cebulkę i wrzucamy

Gawron w rosole
Dżem z dyni i pomarańczy 233

Dyniowy sezon mocno się rozkręca, na straganach zrobiło się mocno pomarańczowo :)  Mam dla Was dzisiaj świetny pomysł na zamknięcie dyni w słoiku -  aromatyczny i pyszny dżem - a właściwie może bardziej mus - doskonały do świeżego pieczywa, słodkiej chałki czy naleśników. Mówię Wam pychotka :)  SKŁADNIKI (na około 7 słoiczków 200 g) 1 kg dyni  - np. hokkaido (po obraniu(...)duże pomarańcze 1 cytryna 1 saszetka żelfixu 3:1 350 g cukru PRZYGOTOWANIE Dynię obieramy i usuwamy pestki oraz miąższ wokół nich. Twardy miąższ kroimy w kostkę. Wyciskamy sok z cytrusów. Dynię wrzucamy do garnka o grubym, szerokim dnie, zalewamy połową szklanki wody i często mieszając dusimy przez około 30-40 minut do miękkości. Blendujemy na gładko, wlewamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Placki z tartą dynią 166

Przyszła jesień, a wraz z nią nastał czas potraw z królową jesieni- dynią 🎃 Jako pierwsze poszły w ruch placki, grube i żółciutkie, ze wspomnianą dynią- oczywiście- startą na tarce. Jako, że wykorzystałam dynię hokkaido, to starłam ją wraz ze skórką- bo ona, jako jedyna ma jadalną skórkę, która mięknie pod wpływem temperatury. Wystarczy skropić je miodem, bądź syropem klonowym(...)nadejście prawdziwej jesieni można świętować! 😜 Około 16 placków: * mąka- 2 szklanki * mleko- 1 szklanka * jajka- 2 szt. * dynia hokkaido- 150 g * cukier trzcinowy- 2 czubate łyżki * masło klarowane- 1 łyżka* * proszek do pieczenia- 1 łyżeczka * cynamon, gałka muszkatołowa- po 1/4 łyżeczki Dynię zetrzeć na tarce. W misce wymieszać wszystkie składniki. Wylać porcję ciasta (ja nakładałam małą łyżką- sosjerką). Smażyć

Kraina Miodem Płynąca
DYNIOWY PUSZEK 242

Jesień. Sezon dyniowy w pełni, więc nie można obyć się bez ciasta z dynią. Tym razem jest to ciasto na zimno a'la sernik...tylko, że bez sera, a z mleczkiem kokosowym i śmietanką kremówką. Ciasto jest bardzo delikatne jak puszek i rozpływa się w ustach... Składniki: 1 kg dyni (waga ze skórą) 5 łyżek cukru 1 op. ciastek typu(...)Pieguski"z czekoladą 1/3 kostki masła 1 szklanka śmietanki 30% 1 puszka schłodzonego mleczka kokosowego 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa 5-6 łyżeczek żelatyny Wykonanie: Dynię obieramy ze skórki, wydrążamy środek, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy małą ilość wody, wrzucamy pokrojoną dynię, dodajemy zwykły cukier i dusimy na małym ogniu do miękkości. Następnie blendujemy

Kuchnia MagdaLeny
Tajskie czerwone curry z dynią i gęsią / Thai red curry with goose and pumpkin 180

Dziś przedstawiam przepis na pyszne, jesienne tajskie czerwone curry z gęsią, dynią i fasolką szparagową. Słodkie elementy i pikantne elementy dodają temu daniu charakterystycznego klimatu dla potraw tajskich. Zamiast gęsi można oczywiście użyć mięsa z kaczki, ja akurat miałam pod ręką piękny kawałek gęsiny więc ją wykorzystałam Polecam to danie, gdyż jest bardzo smaczne, pożywne i bardzo rozgrzewające. Idealne(...)pyszny obiad w te szare i zimne dni, zapraszam! Scroll down for recipe in English Tajskie czerwone curry z dynią i gęsią (4 porcje) Składniki: 1 łyżka oleju roślinnego 1 łyżka posiekanej trawy cytrynowej, tylko biała część (opcjonalnie) 1 łyżeczka imbiru, drobno posiekanego lub startego 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 cebula, pokrojona w plasterki 3 papryczki chili, drobno

karmelowy
Zdrowa zapiekanka z pieczonymi warzywami 192

Jeżeli wydaje się Wam, że zdrowa zapiekanka nie może być smaczna, to jesteście w błędzie :-) Zapiekanka z pieczonymi burakami, marchewką, dynią i papryką w połączeniu z kaszą jęczmienną i jaglaną, mięsem mielonym wołowym i aromatycznymi ziołami daje nieziemski efekt. Wasze kubki smakowe zwariują z zachwytu. W dodatku zapiekanka nie zawiera ani odrobiny sera. A więc zapraszam na prawdziwą ucztę kulinarną(...)SKŁADNIKI 1 kg buraków 1 duża marchewka 1 zielona papryka 400 g dyni (waga bez skóry, białego miąższu i pestek) olej rzepakowy 400 g mięsa mielonego wołowego (u mnie udziec wołowy) 1 cebula 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów 4 ząbki czosnku 100 g kaszy jaglanej 100 g kaszy jęczmiennej 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, świeżo mielony pieprz kilka gałązek

Passions hobbies life
Masło orzechowe z dyni! 162

nadaje się do wielu dań. Możesz go używać jak masło do bagietki, nadzienie do naleśników, nadzienie do wszelakich bułeczek, pączków czy do pierożków na słodko.  Masło z pieczonej dyni, powinniśmy przechowywać w słoiku w lodówce maksymalnie do 5 dni.  Przygotowuje się je bardzo szybko i tak samo szybko znika z tego słoiczka. Masło z dyni, też idealnie oddaje(...)charakter jesieni, jest mocno korzenne, aromatyczne i na pewno zdrowsze od gotowców ze sklepu. Moim zdaniem to totalny hit każdej jesieni! Dynię umyj pokrój na ósemki, usuń miąższ. Poukładaj na blaszce, polej miodem lub syropem klonowym, oprósz cynamonem i kardamonem. Pieczemy 25 minut w temp. 200 stopni C, z termoobiegiem. Po wystudzeniu, miąższ oddziel łyżką od skórki. PRZEPIS NA MASŁO

SMYKWKUCHNI
Kremowa zupa dyniowo-pomarańczowa 87

Pyszna, rozgrzewająca zupa z królowej jesiennego warzywnika-dyni. Tą kremową zupę dyniowo-pomarańczową wypatrzyłam na jednym z moich ulubionych blogów, a mowa tu o Kalejdoskopie kulinarnym-klik , prowadzonym przez przesympatyczną Agnieszkę. Przepis cytuję za autorką Kremowa zupa dyniowo-pomarańczowa 100 g ziemniaków 500 g dyni 1 cebula ząbek czosnku 2 łyżki masła 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 100 ml białego(...)wytrawnego wina 300 ml soku pomarańczowego 300 ml bulionu warzywnego 100 g śmietany kremówki sól, pieprz, gałka muszkatołowa Ziemniaki obrać, umyć i razem z dynią pokroić w małą kostkę. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. W rondlu rozgrzać masło, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać pokrojoną dynię, ziemniaki, imbir i wszystko razem chwilę podsmażyć. Wlać wino, sok z pomarańczy i bulion

Pieguskowa Kuchnia
KECZUP Z DYNI 94

Jakiś czas temu otrzymałam od koleżanki z pracy przepis na keczup z dyni. Uwielbiam otrzymywać takie sprawdzone przepisy. Ponieważ dość dorodną dynię akurat miałam pod ręką postanowiłam go wykorzystać. Keczup z tego przepisu wyszedł przepyszny, aromatyczny, pachnący dość intensywnie ziołami. Jeżeli nie przepadacie za tak intensywnymi aromatami zmniejszcie ilość przypraw. Taki keczup dyniowy jest świetny do dań z makaronem(...)spaghetti, pieczonych mięs. Można go stosować też jak zwykły keczup. KECZUP Z DYNI 3 kg dyni – pokroić, posolić 1 łyżką soli i odstawić na 3 godziny 1 kg cebuli – pokroić, posolić 0,5 łyżki soli i odstawić na 3 godziny 1 kg papryki – pokroić, posolić 0,5 łyżki soli i odstawić na 3 godziny Zalewa

Pieguskowa Kuchnia
BUŁECZKI DYNIOWE 109

odkryciem są śliczne bułeczki dyniowe. Sezon dyniowy w pełni, a ja uczę się jak wykorzystywać to wspaniałe w obróbce warzywo. W tym roku zrobiłam już solidną porcję keczupu z dyni , przepyszny korzenny chlebek dyniowy i zamroziłam całkiem pokaźną ilość puree z dyni. Bułeczki dyniowe są najsmaczniejsze jeszcze ciepłe i wtedy zajadam je, tak po prostu, bez dodatków. Kiedy ostygną(...)bułki maślane. BUŁECZKI DYNIOWE 5 szklanek mąki 50 gram świeżych drożdży ( opcjonalnie 2 op. suchych drożdży ) + 1 łyżeczka cukru 1 jajko 3/4 szklanki mleka 1 szklanka puree z dyni 1/3 cukru demerara 1/2 szklanki cukru 150 gram masła 1 łyżeczka soli 1/4 szklanki ciepłej wody DODATKOWO jajko do posmarowania bułek orzechy włoskie do dekoracji Zagotować mleko i odstawić z ognia

Pieguskowa Kuchnia
DOMOWA PRZYPRAWA DO DAŃ Z DYNI 134

Zapraszam po przepis na domową przyprawę do dań z dyni. Bardzo często w zagranicznych przepisach występuje przyprawa do dyni. W naszych sklepach nie można kupić gotowej mieszanki, ale to w sumie bardzo dobrze, ponieważ w bardzo prosty sposób możemy sobie sami taką skomponować. Wystarczy w słoiczku wymieszać ze sobą kilka składników i przyprawa gotowa! Mieszanka jest bardzo aromatyczna i świetnie(...)wzbogaca smak wszelakich deserów. DOMOWA PRZYPRAWA DO DAŃ Z DYNI 6 łyżeczek mielonego cynamonu 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 3 łyżeczki mielonego imbiru 1,5 łyżeczki mielonych goździków 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego Wszystkie składniki wymieszać w słoiku i używać do przepisów, które wymagają użycia przyprawy do dyni. Artykuł DOMOWA PRZYPRAWA DO DAŃ Z DYNI pochodzi z serwisu

Pieguskowa Kuchnia
PIZZA NA CIEŚCIE DYNIOWYM 156

roku zdecydowanie śmielej sobie poczynam z dynią z czego jestem bardzo zadowolona. Urzekł mnie wspaniały kolor ciasta drożdżowego z którego piekłam maślane bułeczki dyniowe i postanowiłam przygotować pizzę na cieście z dodatkiem dyni. Nie zawiodłam się i pizza bardzo nam posmakowała. Z podanej porcji wychodzą cztery spore porcje pizzy na grubym spodzie. Jeżeli nie przepadacie za tak grubym ciastem(...)proponuję zmniejszyć ilość składników o połowę i tym sposobem otrzymacie cienkie placki. Dodatkowo ciasto posmarowałam keczupem z dyni dla spotęgowania dyniowego smaku tym bardziej, że w swoim składzie ma nieco przypraw, które bardzo mi tu pasują. Jeżeli nie macie tego keczupu to spokojnie można go zastąpić zwykłym pomidorowym PIZZA NA DYNIOWYM SPODZIE /4 spore porcje pizzy na grubym spodzie CIASTO

Pieguskowa Kuchnia
MAKARON Z DYNIĄ I SELEREM NACIOWYM 149

Dzień się kurczy... Słońce zastępuje suplementowana witamina D...  Mimo wszystko na moim talerzu witamin nie brakuje! heh... co najwyżej dobrego światła! ;) Tego dnia wróciłam do domu z kawałkiem dyni od koleżanki z pracy (dzięki Ci dobra kobieto!) Postanowiłam upiec dynię na obiad, dorzucić to, co akurat mam w lodówce, podać z makaronem i posypać uprażonymi płatkami migdałów.  Powiem(...)gama smaków zrekompensowała mi ten krótki dzień oraz - delikatnie ujmując - mało zadowalające zdjęcie ;) Oby eksperymenty kulinarne nigdy mnie nie znudziły!  SKŁADNIKI (proporcje według własnego uznania): upieczona dynia papryka czerwona cukinia czerwona cebula łodygi selera naciowego natka pietruszki uprażone płatki migdałów olej z pestek winogron świeżo mielona sól i pieprz kolorowy do smaku ulubiony makaron SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Dynię pieczemy

wege i kropka
Syrop dyniowy do kawy 97

niż tylko z okazji wyjścia do kawiarni, polecam Wam przygotowanie własnego syropu dyniowego. Gwarantuję, że to smakowe latte od razu przypadnie Wam do gustu. Składniki: 5 łyżek puree z dyni* 2 łyżeczki (8 g) cynamonu 10 goździków 1 szklanka (200 g) cukru 1,5 szklanki (360 g) wody 0,5 łyżeczki mielonego imbiru 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej(...)zrobić puree z dyni: SPOSÓB 1 – Obraną dynię pokroić na niewielkie kawałki, piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 20-25 min, a następnie zbelndować. SPOSÓB 2 – Obraną dynię ugotować na parze, a następnie zblenodować. Przygotowanie: 1) Do rondelka wlać wodę i wstawić na mały ogień. 2) Dodać cukier, puree z dyni, przyprawy i dokładnie wymieszać

Fitsweet.me
Dynia piżmowa zapiekana z serem ricottą i mozzarellą 201

Dynia piżmowa zapiekana z serem ricottą i mozzarellą  Na dziś kolejna opcja na bezmięsne, a nawet bezglutenowe danie, w roli głównej dynia piżmowa z dodatkiem kremowego sera ricotta, szpinaku, bazylii oraz parmezanu. Wszystko co gwarantuje dobry smak i udany posiłek. Składniki: 1 dynia piżmowa 200 g sera ricotta  1 garść startego parmezanu  1 garść startego na dużych(...)sera mozzarella  4 ząbki czosnku 240 g świeżego szpinaku  1 pęczek świeżej bazylii  1 szczypta soli morskiej  1 szczypta pieprzu oliwa   Wykonanie:  Dynię umyć, osuszyć, przekroić na pól, wydrążyć miąższ z pestkami, naciąć kratkę na każdej połowie, skropić oliwą , piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni około 50 minut. Na patelni rozgrzać

Wino Francja Kuchnia