Dynia, królowa jesiennych straganów i warzywniaków. Moja pochodzi z ekologicznej hodowli od mojej mamy. Pięknie dekorowała do tej pory altanę w ogrodzie, a teraz gości w mojej kuchni. Chłopaki za dynią nie przepadają, więc miałam do dyspozycji frytki z całej połówki, które to spałaszowałam z dziką frajdą. Gorąco(...)polecam, bo pychotka! Składniki : • 1/2 dyni Hokkaido • 2 łyżki oliwy • sól, pieprz, papryka czerwona • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich Wykonanie: • Połówkę dyni przekroić na pół, wydrążyć z nasion i obrać ze skóry. • Dynię pokroić w plasterki imitujące frytki i przełożyć do miski. • Posypać solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi. Wymieszać z oliwą
To co kochamracji braku obiadu, musiałam wymyślić coś na szybko. Dotargałam dynię do domu, obrałam, pokroiłam, upiekłam.. i ugotowałam zupę. W tajskich rytmach, z domieszką curry i włożonym w nią całym sercem. Połączenie polskich smaków z tajskimi wyszło pyszne. Zawirowania i obroty smakowe. Tak podsumuję smak i zapraszam do przepisu. Składniki: 500g obranej dyni 1 mała puszka (165ml) mleczka kokosowego(...)passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki papryki chilli 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki oleju sezamowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżeczka curry Przygotowanie: Dynię kroimy na mniejsze kawałki u pieczemy w piekarniku przez 20 min. w 180 stopniach. Odstawiamy do wystygnięcia. Wystudzoną dynię blendujemy na mus. W średnim garnku podsmażamy na oleju kokosowym
Czarnawisienkawarunkiem, że piekę wieczorem, i jem na obiad na drugi dzień, ale z lodówki też jest pyszne, zresztą gorące też). Składniki na 4-6 porcji: około 600 g obranej dyni opakowanie ciasta francuskiego 200 ml niesłodzonego mleka sojowego 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej 50 g solonych orzechów ziemnym 2 gałązki świeżego rozmarynu 50 g suszonych pomidorów szczypta soli Przygotowanie: Wymieszaj(...)dokładnie mleko z mąką, dodaj posiekane suszone pomidory i rozmaryn. Odstaw na czas przygotowani dyni. Pokrój obraną dynię w plastry dowolnej wielkości ale grube na 5 mm. Usmaż je na patelni grillowej jeżeli masz, po 3-5 minut z każdej strony, ewentualnie możesz je podsmażyć na zwykłej patelni lub upiec. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, wylep ciastem
greenscarfTort ten to połączenie czekoladowego ciasta z pieczonym sernikiem z dodatkiem dyni hokkaido. Wszystko to przełożone kokosowy krem z dodatkiem białej czekolady, który łączy ze sobą wszystkie smaki. Bardzo smaczny, wilgotny i nie za ciężki. CIASTO CZEKOLADOWE: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki kakao 2 jajka 1/2 szklanki jogurtu naturalnego(...)oleju rzepakowego 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki wody gazowanej SERNIK DYNIOWY: 750 g twarogu zmielonego 1/2 szklanki cukru 1/3 łyżeczki cynamonu 1 budyń waniliowy 4 jajka 300 g surowej dyni hokkaido 2 łyżki oleju rzepakowego KREM KOKOSOWY: 250 g twarogu zmielonego 400 ml mleczka kokosowego 3 łyżki wiórków kokosowych 200 g czekolady białej 1/3 szklanki cukru 2 szklanki śmietanki kremowej
https:KKuchniaMniamPieczona frittata z dynią, z dodatkiem wędzonej szynki, aromatyzowana świeżą szałwią i tymiankiem, to niezwykle smaczne ale również szybkie i proste danie. Smacznego! **** La frittata al forno con zucca è un piatto molto semplice e veloce da preparare. La frittata viene preparata con l'aggiunta di speck e aromatizzata alla salvia e al timo. Buon appetito(...)SKŁADNIKI 400 g miąższu z dyni 100 g sera pecorino lub parmigiano 100 g szynki wędzonej tzw. speck 6 jaj 1 cebula tymianek szałwia sol, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 400 g di polpa di zucca 100 g di pecorino 100 g di speck 6 uova 1 cipolla timo salvia sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Dynię
La grande e la piccola cuocaLidl . Postanowiłam, przygotować tą rybę na niedzielny obiad dla bliskich. Bardzo chciałam aby podać ją w iście jesienny sposób ale też i zdrowy. Na początku myślałam o frytkach z dyni, ale danie wtedy było by podwójnie smażone, dlatego postawiłam na pieczoną dynię piżmową, która jest bardzo słodka i delikatna, świeże zioła takie jak lubczyk i cząber dostępne w ramach Polskiego(...)osób - filet z amura z polskich stawów dostępny w ramach Polskiego Tygodnia w Lidl - masło + oliwa z oliwek do smażenia - sól morska, pieprz różowy - mąka pszenna do panierowania - dynia piżmowa - oliwa z oliwek do pieczenia - zioła świeże: cząber i lubczyk WYKONANIE: - rybę osusz na ręczniku papierowy, usuń łuski, oprósz solą i obtocz w mące z każdej strony - smaż
SMYKWKUCHNIBardzo smaczne danie do przygotowania w 30 minut a do tego wegetariańskie. Dynia i pieczarki mają delikatny smak dlatego podkreśliłam go czosnkiem i ostrzejszymi przyprawami. Składniki 6 pieczarek 300 g dyni 1/2 szkl pure z tykwy lub dyni 1-2 ząbki czosnku 500 ml bulionu warzywnego tymianek pieprz turecki papryka ostra w proszku imbir gałka muszkatołowa kurkuma sól 1/2 opakowania(...)makaronu spaghetti olej do smażenia 1/2 szkl startego żółtego sera 1. Pieczarki kroimy w plastry, podsmażamy na oleju do lekkiego zrumienienia. 2. Dodajemy przeciśnięty czosnek. Zalewamy bulionem, wrzucamy dynię pokrojoną w kostkę i dusimy pod przykryciem. 3. Kiedy zmięknie zagęszczamy sos pure, ja użyłam z tykwy. 4. Doprawiamy do smaku pozostałymi przyprawami. 5. Na koniec dodajemy ugotowany makaron i starty
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyjednak nadal przytulny, niosący chwile wytchnienia, spokoju i zadumy po wielu miesiącach intensywności :) W takim razie ja na początek tego listopada podaję pyszne, aromatyczne i rozgrzewające kaszotto z dynią! To wspaniała wersja klasycznego włoskiego risotto przyrządzona na nasz rodzimy sposób. Wszystko w jednym garnku, co bardzo usprawnia i przyspiesza przygotowywanie dania zmniejszając tym samym ilość naczyń do pozmywania :) Pełne słodyczy(...)podsmażonej cebuli i dyni oraz ziołowych aromatów kaszotto wypełni Wsze brzuchy nieskończonym ciepłem i radością :D Jeśli ktoś sobie życzy, może okrasić je podsmażonym boczkiem lub dodać pokruszoną fetę, jeżeli mięsko mu nie w smak, ale i bez dodatków jest pyszne! Całość podbija jeszcze kasza gryczana bogata w witaminy i mikroelementy, jak np.: cynk, żelazo, wapń, nikiel, kobalt
Kuchnia w Słońcu Skąpanauwielbiałam rurki z bitą śmietaną i chyba do dziś takie smakują mi najbardziej. Czasem jednak mam ochotę trochę poeksperymentować i tak było tym razem. Ponieważ dzięki mamie mam zapas dyni (z pewnością na całą jesień;), przetwarzam ją na wszelkie możliwe sposoby. Ostatnio przygotowałam puree z dyni i wykorzystuję je do różnych potraw a nawet deserów. Polecam Wam, bo to bardzo(...)uniwersalny dodatek. Wystarczy pokroić dynię na mniejsze kawałki, upiec w piekarniku a kiedy już będzie miękka, oddzielić od skórki, zblendować i przełożyć do słoika. Takie puree przechowujemy w lodówce i wykorzystujemy w ciągu 2 tygodni. Sprawdzi się świetnie jako dodatek do zup, sosów, kluseczek, kremów, ciast itp. Krem, który przygotowałam do tych rurek wyszedł naprawdę bardzo dobry i można użyć
Ze smakiem i z pasjąJeśli zrobiliście już ciasto bez pieczenia z dyni, zajadaliście się kremem z dyni i nadal nie wiecie co zrobić z jej nadmiarem to polecam przyrządzić taki właśnie mus z dyni. Dzięki temu przepisowi będziecie mogli cieszyć się dynią przez cały rok. Dynię kroimy na mniejsze kawałki. Wykładamy (skórką do góry) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy
Pobite gary BarbaryZnowu dynia? A dlaczego nie! Korzystajmy póki możemy, ponieważ sezon na dynię niebawem się skończy. Dzisiejszy post dotyczy zupy dyniowej przygotowanej na mleku kokosowym z dodatkiem imbiru, chilli, kardamonu i cynamonu. Niezwykle aromatyczne i rozgrzewające danie, wręcz idealnie na zimne jesienne wieczory. Kolor potrawy urzekł mnie szczególnie, a smak jest bardzo oryginalny. Polecam przygotować go na lunch lub kolację(...)ranek z taką potrawą na pewno poprawi Wam humor. Zapraszam do gotowania! Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym porcja dla 2 osób Składniki: 2 szklanki dyniowego puree (upieczona, zmiksowana dynia) 3/4 szklanki mleka (krowie lub roślinne) 1/2 szklanki mleka kokosowego 1/3 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki chilli 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz, 3 łyżeczki cukru
JaglusiaŚwietne, delikatne placuszki, do zrobienia których użyłam puree z dyni . Mało słodkie, bez mleka, bez białka jaja, dla mojego alergika idealne. I niesamowicie żółciutkie, uwielbiam kolor dyniowych potraw i wypieków. U nas dynie obrodziły w tym roku, a że dynia pieczona już się troszkę przejadła to usmażyliśmy te placuszki. Bardzo nam posmakowały, szczególnie z dodatkiem frużeliny z czarnej porzeczki(...)niepełna szklanka puree z dyni 2 żółtka 2 łyżki oleju 2 łyżki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki wody (opcjonalnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Puree z dyni wymieszać dokładnie z żółtkami i olejem. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, wymieszać z cukrem i wsypać z masy dyniowej. Wymieszać wszystko - jeśli masa jest zbyt
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieDynia i przyprawy korzenne świetnie ze sobą współgrają . A jak przyprawy korzenne to skojarzenie oczywiste z piernikiem . No to może warto pokombinować i zrobić piernik z dynią ?? A pewnie ,ze warto . Aromatyczne ciasto , wilgotne , dość ciężkie , pełne bakalii , pachnące pomarańczami i korzeniami . Samo w sobie nie za słodkie , ale dzięki temu możemy(...)pokusić się o solidne oblanie lukrem . Składniki : Pół kg startej na gruber tartce dyni pół szklanki wody pół szklanki miodu pół kostki masła (125g) 2 łyżki przyprawy do piernika skórka otarta z jednej pomarańczy 3 szklanki mąki (500g) 4 jajka 1 szklanka cukru (220g) 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 100 g rodzynek 100g dowolnych orzechów
Malinowa KawiarenkaMołdawskie placindy z dynią to proste, smażone na oleju placki z ciasta kefirowego nadziane dynią wymieszaną z cukrem trzcinowym. Do placków użyłam dyni Flat white o słodkim miąższu o ciemnopomarańczowym kolorze i dlatego dodałam mniej cukru niż w przepisie bo byłyby za słodkie. Placindy przypominają trochę tatarskie czebureki albo gruzińskie chaczapuri ale mają one pochodzenie rzymskie. Placinda z łaciny oznacza(...)ciasto i jest ona pozostałością po starożytnym Cesarstwie Rzymskim, które swoim zasięgiem obejmowało Mołdawię i Rumunię. Popróbujcie ze mną placków zwanych placinda z dynią. Przepis znalazłam u Komarki a pochodzi z książki "Mamuszka" Olii Herkules. Mołdawskie placindy z dynią. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDynia jest wspaniałym warzywem. Ma wszechstronne zastosowanie. Można ją wykorzystać zarówno w daniach słodkich np. w muffinkach, sernikach, ciasteczkach czy w daniach wytrawnych jako sos, dodatek do placków, kotletów czy farsz do naleśników. Dopiero po upieczeniu lub ugotowaniu dynia zyskuje inny wymiar smakowy. Przy okazji kupienia dyni, możemy również wykorzystać jej pestki, które wysuszone nadadzą się do różnych sałatek. Jednak(...)dzisiaj, przedstawiam przepis z wykorzystaniem miąszu dyni, który dodałam do klusek. Podałam je w kremowym, lekko słodkim, serowym sosie na bazie śmietanki 30%. Efekt końcowy jest ukazany na zdjęciu. Miłego gotowania! Kluski dyniowe z serem pleśniowym porcja dla 4 osób Składniki: kluski: 1,5 szklanka puree z upieczonej dyni 2 jajka 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
Jaglusia