porankiem... Promienie słońca rozpieszczają nas w tym tygodniu więc korzystajmy póki na niebie nie zagoszczą deszczowe chmury. Jesień to dla mnie czas refleksji, zobaczymy co tym razem przyniosą... Dynia. Najwspanialsze warzywo na świecie. Każda z jej odmian cechuje się innym smakiem, konsystencją i zapachem. Moją faworytką jest intensywnie pomarańczowa, nie rozpadająca się podczas gotowania hokkaido. Zawdzięczamy jej nie tylko(...)celowo nie uwzględnia dodatku intensywnych przypraw. Sprawi to, że w pełni poczujecie każdy z naturalnych smaków. To co, gotujemy? Składniki: -ok. 50g makaronu orkiszowego -ok. 250g dyni hokkaido -połówka cebuli -czosnek -ok. 120g wędzonego kurczaka -sól, pieprz -10g migdałów Wykonanie: Dynię rozkrawamy, łyżką wybieramy miąższ, odbieramy i kroimy w kosteczkę. Siekamy cebulkę i wrzucamy
Gawron w rosoleDyniowy sezon mocno się rozkręca, na straganach zrobiło się mocno pomarańczowo :) Mam dla Was dzisiaj świetny pomysł na zamknięcie dyni w słoiku - aromatyczny i pyszny dżem - a właściwie może bardziej mus - doskonały do świeżego pieczywa, słodkiej chałki czy naleśników. Mówię Wam pychotka :) SKŁADNIKI (na około 7 słoiczków 200 g) 1 kg dyni - np. hokkaido (po obraniu(...)duże pomarańcze 1 cytryna 1 saszetka żelfixu 3:1 350 g cukru PRZYGOTOWANIE Dynię obieramy i usuwamy pestki oraz miąższ wokół nich. Twardy miąższ kroimy w kostkę. Wyciskamy sok z cytrusów. Dynię wrzucamy do garnka o grubym, szerokim dnie, zalewamy połową szklanki wody i często mieszając dusimy przez około 30-40 minut do miękkości. Blendujemy na gładko, wlewamy
Moje Kuchenne RewelacjePrzyszła jesień, a wraz z nią nastał czas potraw z królową jesieni- dynią 🎃 Jako pierwsze poszły w ruch placki, grube i żółciutkie, ze wspomnianą dynią- oczywiście- startą na tarce. Jako, że wykorzystałam dynię hokkaido, to starłam ją wraz ze skórką- bo ona, jako jedyna ma jadalną skórkę, która mięknie pod wpływem temperatury. Wystarczy skropić je miodem, bądź syropem klonowym(...)nadejście prawdziwej jesieni można świętować! 😜 Około 16 placków: * mąka- 2 szklanki * mleko- 1 szklanka * jajka- 2 szt. * dynia hokkaido- 150 g * cukier trzcinowy- 2 czubate łyżki * masło klarowane- 1 łyżka* * proszek do pieczenia- 1 łyżeczka * cynamon, gałka muszkatołowa- po 1/4 łyżeczki Dynię zetrzeć na tarce. W misce wymieszać wszystkie składniki. Wylać porcję ciasta (ja nakładałam małą łyżką- sosjerką). Smażyć
Kraina Miodem PłynącaJesień. Sezon dyniowy w pełni, więc nie można obyć się bez ciasta z dynią. Tym razem jest to ciasto na zimno a'la sernik...tylko, że bez sera, a z mleczkiem kokosowym i śmietanką kremówką. Ciasto jest bardzo delikatne jak puszek i rozpływa się w ustach... Składniki: 1 kg dyni (waga ze skórą) 5 łyżek cukru 1 op. ciastek typu(...)Pieguski"z czekoladą 1/3 kostki masła 1 szklanka śmietanki 30% 1 puszka schłodzonego mleczka kokosowego 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa 5-6 łyżeczek żelatyny Wykonanie: Dynię obieramy ze skórki, wydrążamy środek, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy małą ilość wody, wrzucamy pokrojoną dynię, dodajemy zwykły cukier i dusimy na małym ogniu do miękkości. Następnie blendujemy
Kuchnia MagdaLenyDziś przedstawiam przepis na pyszne, jesienne tajskie czerwone curry z gęsią, dynią i fasolką szparagową. Słodkie elementy i pikantne elementy dodają temu daniu charakterystycznego klimatu dla potraw tajskich. Zamiast gęsi można oczywiście użyć mięsa z kaczki, ja akurat miałam pod ręką piękny kawałek gęsiny więc ją wykorzystałam Polecam to danie, gdyż jest bardzo smaczne, pożywne i bardzo rozgrzewające. Idealne(...)pyszny obiad w te szare i zimne dni, zapraszam! Scroll down for recipe in English Tajskie czerwone curry z dynią i gęsią (4 porcje) Składniki: 1 łyżka oleju roślinnego 1 łyżka posiekanej trawy cytrynowej, tylko biała część (opcjonalnie) 1 łyżeczka imbiru, drobno posiekanego lub startego 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 cebula, pokrojona w plasterki 3 papryczki chili, drobno
karmelowyJeżeli wydaje się Wam, że zdrowa zapiekanka nie może być smaczna, to jesteście w błędzie :-) Zapiekanka z pieczonymi burakami, marchewką, dynią i papryką w połączeniu z kaszą jęczmienną i jaglaną, mięsem mielonym wołowym i aromatycznymi ziołami daje nieziemski efekt. Wasze kubki smakowe zwariują z zachwytu. W dodatku zapiekanka nie zawiera ani odrobiny sera. A więc zapraszam na prawdziwą ucztę kulinarną(...)SKŁADNIKI 1 kg buraków 1 duża marchewka 1 zielona papryka 400 g dyni (waga bez skóry, białego miąższu i pestek) olej rzepakowy 400 g mięsa mielonego wołowego (u mnie udziec wołowy) 1 cebula 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów 4 ząbki czosnku 100 g kaszy jaglanej 100 g kaszy jęczmiennej 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, świeżo mielony pieprz kilka gałązek
Passions hobbies lifenadaje się do wielu dań. Możesz go używać jak masło do bagietki, nadzienie do naleśników, nadzienie do wszelakich bułeczek, pączków czy do pierożków na słodko. Masło z pieczonej dyni, powinniśmy przechowywać w słoiku w lodówce maksymalnie do 5 dni. Przygotowuje się je bardzo szybko i tak samo szybko znika z tego słoiczka. Masło z dyni, też idealnie oddaje(...)charakter jesieni, jest mocno korzenne, aromatyczne i na pewno zdrowsze od gotowców ze sklepu. Moim zdaniem to totalny hit każdej jesieni! Dynię umyj pokrój na ósemki, usuń miąższ. Poukładaj na blaszce, polej miodem lub syropem klonowym, oprósz cynamonem i kardamonem. Pieczemy 25 minut w temp. 200 stopni C, z termoobiegiem. Po wystudzeniu, miąższ oddziel łyżką od skórki. PRZEPIS NA MASŁO
SMYKWKUCHNIPyszna, rozgrzewająca zupa z królowej jesiennego warzywnika-dyni. Tą kremową zupę dyniowo-pomarańczową wypatrzyłam na jednym z moich ulubionych blogów, a mowa tu o Kalejdoskopie kulinarnym-klik , prowadzonym przez przesympatyczną Agnieszkę. Przepis cytuję za autorką Kremowa zupa dyniowo-pomarańczowa 100 g ziemniaków 500 g dyni 1 cebula ząbek czosnku 2 łyżki masła 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 100 ml białego(...)wytrawnego wina 300 ml soku pomarańczowego 300 ml bulionu warzywnego 100 g śmietany kremówki sól, pieprz, gałka muszkatołowa Ziemniaki obrać, umyć i razem z dynią pokroić w małą kostkę. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. W rondlu rozgrzać masło, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać pokrojoną dynię, ziemniaki, imbir i wszystko razem chwilę podsmażyć. Wlać wino, sok z pomarańczy i bulion
Pieguskowa KuchniaJakiś czas temu otrzymałam od koleżanki z pracy przepis na keczup z dyni. Uwielbiam otrzymywać takie sprawdzone przepisy. Ponieważ dość dorodną dynię akurat miałam pod ręką postanowiłam go wykorzystać. Keczup z tego przepisu wyszedł przepyszny, aromatyczny, pachnący dość intensywnie ziołami. Jeżeli nie przepadacie za tak intensywnymi aromatami zmniejszcie ilość przypraw. Taki keczup dyniowy jest świetny do dań z makaronem(...)spaghetti, pieczonych mięs. Można go stosować też jak zwykły keczup. KECZUP Z DYNI 3 kg dyni – pokroić, posolić 1 łyżką soli i odstawić na 3 godziny 1 kg cebuli – pokroić, posolić 0,5 łyżki soli i odstawić na 3 godziny 1 kg papryki – pokroić, posolić 0,5 łyżki soli i odstawić na 3 godziny Zalewa
Pieguskowa Kuchniaodkryciem są śliczne bułeczki dyniowe. Sezon dyniowy w pełni, a ja uczę się jak wykorzystywać to wspaniałe w obróbce warzywo. W tym roku zrobiłam już solidną porcję keczupu z dyni , przepyszny korzenny chlebek dyniowy i zamroziłam całkiem pokaźną ilość puree z dyni. Bułeczki dyniowe są najsmaczniejsze jeszcze ciepłe i wtedy zajadam je, tak po prostu, bez dodatków. Kiedy ostygną(...)bułki maślane. BUŁECZKI DYNIOWE 5 szklanek mąki 50 gram świeżych drożdży ( opcjonalnie 2 op. suchych drożdży ) + 1 łyżeczka cukru 1 jajko 3/4 szklanki mleka 1 szklanka puree z dyni 1/3 cukru demerara 1/2 szklanki cukru 150 gram masła 1 łyżeczka soli 1/4 szklanki ciepłej wody DODATKOWO jajko do posmarowania bułek orzechy włoskie do dekoracji Zagotować mleko i odstawić z ognia
Pieguskowa KuchniaZapraszam po przepis na domową przyprawę do dań z dyni. Bardzo często w zagranicznych przepisach występuje przyprawa do dyni. W naszych sklepach nie można kupić gotowej mieszanki, ale to w sumie bardzo dobrze, ponieważ w bardzo prosty sposób możemy sobie sami taką skomponować. Wystarczy w słoiczku wymieszać ze sobą kilka składników i przyprawa gotowa! Mieszanka jest bardzo aromatyczna i świetnie(...)wzbogaca smak wszelakich deserów. DOMOWA PRZYPRAWA DO DAŃ Z DYNI 6 łyżeczek mielonego cynamonu 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 3 łyżeczki mielonego imbiru 1,5 łyżeczki mielonych goździków 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego Wszystkie składniki wymieszać w słoiku i używać do przepisów, które wymagają użycia przyprawy do dyni. Artykuł DOMOWA PRZYPRAWA DO DAŃ Z DYNI pochodzi z serwisu
Pieguskowa Kuchniaroku zdecydowanie śmielej sobie poczynam z dynią z czego jestem bardzo zadowolona. Urzekł mnie wspaniały kolor ciasta drożdżowego z którego piekłam maślane bułeczki dyniowe i postanowiłam przygotować pizzę na cieście z dodatkiem dyni. Nie zawiodłam się i pizza bardzo nam posmakowała. Z podanej porcji wychodzą cztery spore porcje pizzy na grubym spodzie. Jeżeli nie przepadacie za tak grubym ciastem(...)proponuję zmniejszyć ilość składników o połowę i tym sposobem otrzymacie cienkie placki. Dodatkowo ciasto posmarowałam keczupem z dyni dla spotęgowania dyniowego smaku tym bardziej, że w swoim składzie ma nieco przypraw, które bardzo mi tu pasują. Jeżeli nie macie tego keczupu to spokojnie można go zastąpić zwykłym pomidorowym PIZZA NA DYNIOWYM SPODZIE /4 spore porcje pizzy na grubym spodzie CIASTO
Pieguskowa KuchniaDzień się kurczy... Słońce zastępuje suplementowana witamina D... Mimo wszystko na moim talerzu witamin nie brakuje! heh... co najwyżej dobrego światła! ;) Tego dnia wróciłam do domu z kawałkiem dyni od koleżanki z pracy (dzięki Ci dobra kobieto!) Postanowiłam upiec dynię na obiad, dorzucić to, co akurat mam w lodówce, podać z makaronem i posypać uprażonymi płatkami migdałów. Powiem(...)gama smaków zrekompensowała mi ten krótki dzień oraz - delikatnie ujmując - mało zadowalające zdjęcie ;) Oby eksperymenty kulinarne nigdy mnie nie znudziły! SKŁADNIKI (proporcje według własnego uznania): upieczona dynia papryka czerwona cukinia czerwona cebula łodygi selera naciowego natka pietruszki uprażone płatki migdałów olej z pestek winogron świeżo mielona sól i pieprz kolorowy do smaku ulubiony makaron SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Dynię pieczemy
wege i kropkaniż tylko z okazji wyjścia do kawiarni, polecam Wam przygotowanie własnego syropu dyniowego. Gwarantuję, że to smakowe latte od razu przypadnie Wam do gustu. Składniki: 5 łyżek puree z dyni* 2 łyżeczki (8 g) cynamonu 10 goździków 1 szklanka (200 g) cukru 1,5 szklanki (360 g) wody 0,5 łyżeczki mielonego imbiru 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej(...)zrobić puree z dyni: SPOSÓB 1 – Obraną dynię pokroić na niewielkie kawałki, piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 20-25 min, a następnie zbelndować. SPOSÓB 2 – Obraną dynię ugotować na parze, a następnie zblenodować. Przygotowanie: 1) Do rondelka wlać wodę i wstawić na mały ogień. 2) Dodać cukier, puree z dyni, przyprawy i dokładnie wymieszać
Fitsweet.meDynia piżmowa zapiekana z serem ricottą i mozzarellą Na dziś kolejna opcja na bezmięsne, a nawet bezglutenowe danie, w roli głównej dynia piżmowa z dodatkiem kremowego sera ricotta, szpinaku, bazylii oraz parmezanu. Wszystko co gwarantuje dobry smak i udany posiłek. Składniki: 1 dynia piżmowa 200 g sera ricotta 1 garść startego parmezanu 1 garść startego na dużych(...)sera mozzarella 4 ząbki czosnku 240 g świeżego szpinaku 1 pęczek świeżej bazylii 1 szczypta soli morskiej 1 szczypta pieprzu oliwa Wykonanie: Dynię umyć, osuszyć, przekroić na pól, wydrążyć miąższ z pestkami, naciąć kratkę na każdej połowie, skropić oliwą , piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni około 50 minut. Na patelni rozgrzać
Wino Francja Kuchnia