Dzisiaj mam dla Was bardzo szybki pomysł na pyszny i zdrowy posiłek. Rozgrzewające curry z dyni, to jedno z moich ulubionych dań, które robię często i zawsze trochę inaczej. Każdy to danie może sobie przygotować na swój ulubiony sposób. To czego potrzebujemy to dobrej odmiany dyni, wybierz np. piżmową lub muskat. Na dużej patelni o grubym dnie, podsmaż wraz(...)czosnkiem ( 3 ząbki) dynię( 1,3 kg). Ja używam połączenia masła i oliwy z oliwek. Dodaj świeże chili i opakowanie przyprawy curry, 1/4 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki kardamonu, 1/2 łyżeczki kurkumy, całość przesmaż aby przyprawy uwolniły aromat do tłuszczu i dodaj puszkę mleka kokosowego. Całość gotuj ciągle mieszając przez 10 minut, wlej max do 2 szklanek wody, przykryj pokrywką
SMYKWKUCHNImoje ulubione danie tej zimy. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Smakiem podbiło już nie jedno serducho. Czas na podbicie Waszych serc. 200 g dyni hokkaido lub piżmowej 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka masła klarowanego ( w wersji wegańskiej może być olej roślinny) 2 łyżki stałej części mleka kokosowego Dynię obieramy, kroimy w kostkę. Na patelni topimy masło i podsmażamy(...)dynię. Gdy lekko się zrumieni dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mleko kokosowe. Mieszamy i dusimy pod przykryciem do czasu, aż dynia zmięknie. Tak przygotowaną dynię można zjeść bez dodatków. Ja jednak uwielbiam z makaronem lub kaszą perłową kuskus lub bulgur. Wypróbowałam już wiele różnych połączeń i te trzy pasują mi najbardziej. Często podaję też jako dodatek do grillowanego mięsa
Kucharzycaprzygotowałyśmy wspólnie z Malwiną i Patrycją , zajrzyjcie do nich po więcej inspiracji. Zupa dyniowa z czarną fasolą i kukurydzą Składniki: 1 biała cebula 2 ząbki czosnku 500g dyni piżmowej (waga po obraniu i oczyszczeniu) 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka wędzonej papryki duża szczypta płatków chilli 1 puszka krojonych pomidorów (400g) około 300ml wody lub domowego wywaru warzywnego(...)olej i masło do smażenia Przygotowanie: W dużym garnku rozgrzać olej z masłem i przesmażyć na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę. Dynię obrać oczyścić z pestek i pokroić w średniej wielkości kostkę. Dodać do przesmażonej cebuli, wymieszać i chwilę smażyć. Dodać przyprawy - kmin rzymski i wędzoną paprykę oraz płatki chilli
Codzienne Gotowaniepomarańczowo-dyniowe ciasto z orzechami włoskimi. Aromatyczne i wilgotne, długo zachowujące świeżość. Z pomarańczowym lukrem na zewnątrz. Ciasto robi się szybko i sprawnie. Nie trzeba wcześniej przygotowywać puree z dyni, ocieplać jajek i masła, ani nawet wyjmować miksera. Surową dynię ścieramy na tarce o drobnych oczkach. (z powodzeniem zastąpicie ją także marchewką), masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mleko(...)jajka. Mokre składniki dodajemy do suchych i krótko mieszamy, do otrzymania ciasta o konsystencji gęstej śmietany. Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu, dekorujemy pomarańczowym lukrem. SKŁADNIKI CIASTO 250 g dyni lub marchewki 1 pomarańcza 100 g masła 80 g (4 łyżki) miodu 125 ml mleka 2 jajka 225 g (1 i 1/2 szklanki) mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej
cool and mintyBaronetta ” zapiekanka z ziemniaków i dyni Baronetta , to nasz domorosły wynalazek na bazie ziemniaków ” Gratin” tylko inaczej Obłędnie pyszna , bardzo prosta do zrobienia . To cechy , które sprawiają że dania szybko wchodzą na stałe do rodzinnego menu . Chłopcy zakochali się w niej od razu i nic w tym dziwnego , szczególnie jej przypieczony wierzch jest obłędny . Polecam , tym bardziej(...)zapiekankę można przygotować nawet dzień wcześniej , a odgrzana smakuje równie dobrze jak świeżo wyjęta z piekarnika . Składniki na średnią formę : 5 ziemniaków średniej wielkości 1/2 dyni Hokkaido 2 średniej wielkości cebule gałka muszkatołowa mielona czosnek granulowany sól , pieprz biały do smaku masło 1/2 szklanki śmietany 1/2 szklanki mleka szczypiorek do dekoracji Obraną dynię , cebulę i ziemniaki , ścinamy w cieniutkie plasterki
Ogrodnik w podróżyPolubiliśmy wszelkie wegańskie pasty i hummusy, które są fajną alternatywą dla kanapkowych smarowideł. Jesienią warto przygotować taką kanapkową pastę z dodatkiem dyni. Muszę przyznać się do tego, że dynia to moje ulubione jesienne warzywo i przemycam ją wszędzie, gdzie się da. Poza dynią ważnym składnikiem prezentowanego smarowidła jest czerwona soczewica, która jest źródłem dobrze przyswajalnego białka roślinnego, a także obniżającego(...)Idealnie jeśli posmarujcie taką pastą zdrowe, pełnoziarniste pieczywo, tu odsyłam Was do przepisu na chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie. Miłego dnia! Składniki: 200 g puree z pieczonej dyni (przepis) 1 duża cebula 5 suszonych pomidorów z oliwy 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 2 łyżeczki sosu Sambal Oelek 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka curry sól pieprz
Smakowity Blog KulinarnySpaghetti z dynową carbonarą 🎃🥓 Ja jadłam z dynią, M. ją wygrzebał i zostawił na talerzu 😂 ale mu smakowała! Jeżeli nie dodacie dyni będzie to klasyczny przepis na carbonarę, tak po prostu 🤤 Prawdziwa carbonara nie zawiera śmietanki! Pamiętajcie o tym 🙌 Składniki na 2 porcje: Makaron spaghetti 2 jajka 100g boczku 150g dyni surowej 1 łyżka oliwy(...)się sprawdził) Pieprz Sól Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z wyciśniętym czosnkiem. Dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę dynię. W miseczce mieszamy 2 jajka, sól, pieprz i starty ser. Łączymy z makaronem (jajka nie mogą się ściąć) oraz podsmażonym boczkiem i dynią
CzarnawisienkaSzarlotka z dynią to mega pyszne, jesienne ciacho. Ponieważ jabłecznik to ulubiony jesienno-zimowy wypiek, dlatego warto pokusić się o małe urozmaicenie. Dodatek dyni to bardzo trafiony pomysł, bo nie tylko dodał koloru, ale i wzbogacił ciasto w składniki odżywcze. Ciasto jak wszystkie inne na moim blogu upiekłam z mąki orkiszowej, ponadto dodatek mąki orkiszowej pełnoziarnistej to zwiększona porcja błonnika(...)zimnym masłem do otrzymania kruszonki. Wbić jajko i zagnieść ciasto. 2/3 zawinąć w folię i umieścić w lodówce, 1/3 w zamrażarce jabłka obrać, zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Dynię razem ze skórą zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej w rondlu stopić masło, dodać startą dynią i przesmażyć przez kilka minut. Dodać starte jabłka, cukier, cynamon, startą skórkę z cytryny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kasztany i dynia to jedne z symboli jesieni. I tak jak dynię jadam bardzo często, tak kasztanów jadalnych nie próbowałam jeszcze ani razu, ale często za to sięgam po mąkę kasztanową, którą bardzo lubię. Dzisiaj połączyłam te dwa składniki i przygotowałam bezglutenowe placuszki, właśnie na bazie mąki kasztanowej z dodatkiem pure z dyni. Jak zrobić takie pure opisywałam TUTAJ . Placki(...)wyszły bardzo delikatne, puszyste i mięciutkie. Jak widać są bardzo "puchate", a w smaku dają odczuć lekką słodycz i obecność dyni. Składniki: 50 g mąki kasztanowej (Incola) 50 g pure z dyni ( jak zrobić tutaj ) 1 jajko 1 łyżka ksylitolu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki oleju Przygotowanie: Wszystkie składniki (oprócz oleju) przełóż do miski i dokładnie
Zdrowie na języku :PJesień jak każda pora roku ma swoje pyszne sezonowe warzywa, są to między innymi różne odmiany pożywnej dyni, a także pyszna i bardzo zdrowa brukselka. Właśnie te dwa jesienne warzywa są bohaterami dzisiejszej sałatki. Przepis znalazłam w najnowszej książce wydanej właśnie przez Lidl Polska pod tytułem "Jeść zdrowej. Warzywa i owoce". Znajdziecie w niej pyszne i zdrowe przepisy przygotowane(...)Karola Okrasę, Kingę Paruzel i Pawła Małeckiego. Wszystkie przepisy, jak to w książkach Lidla bywa, są okraszone przepięknymi i bardzo apetycznymi zdjęciami. Sałatka na ciepło z brukselką i dynią została przygotowana przez Darię Ładochę. Miałam okazję jeść ją na konferencji prasowej, która jednocześnie była premierą nowej książki. Bardzo mi zasmakowała, więc postanowiłam przygotować ją w domu, do czego
Kulinarne przygody GatityDynia, batat nutę słodkości w sobie mają, do przygotowania wypieków się nadają. Ja kruche ciasto pod tartę przygotowałam, a ugotowane warzywa zmiksowałam. Do puree z dyni i batata jeszcze kilka składników dodałam, dzięki którym smak i delikatną masę uzyskałam. Tarta wyszła idealnie kremowa, lekko słodka, wyjątkowa. Składniki na okrągłą formę o średnicy ok. 25 cm: ciasto(...)mąki krupczatki, 150 g zimnej margaryny do pieczenia, 1 jajko, szczypta soli, masa: ok. 1 kg dyni piżmowej, 1 batat, ok. 0,5 kg, 250 ml wody, 1 łyżka cukru brązowego, szczypta soli, 2 jajka, 250 g serka mascarpone, ok. 4 łyżki cukru brązowego, 1 budyń z cukrem waniliowy smak Winiary, 100 ml słodkiej śmietanki 30%, ponadto: cukier brązowy, cukier
Moniki SmakołykiProsta zupa krem z kilku składników... a w roli głównej batat i dynia. Gotowa w 20 minut! Gęsta i pożywna zupa o słodkawym smaku z delikatną nutą ostrości. Idealna na jesienne dni, gdyż potrafi porządnie rozgrzać organizm od wewnątrz. Jeśli ma być to zupka dla dzieci rezygnujemy wtedy z papryczki chili, a imbiru dodajemy tylko szczyptę. Z pewnością przypadnie(...)gustu niejednemu dziecku, ze względu na słodki smak, który zawdzięcza ona batatowi. Można ją podawać z groszkiem ptysiowym, grzankami, a także prażonymi pestkami dyni lub ziarnami słonecznika.... Składniki: 1 duży batat ok. 500 g dyni 1 cebula 1 ząbek czosnku ok. 1 litr bulionu 1 łyżka soku z cytryny szczypta papryki chili 1/4 łyżeczki imbiru sól, pieprz olej do smażenia
Kuchnia MagdaLenyjest okazja na biesiadowanie pod gołym niebem i wycieczki, na które można zabrać coś pysznego do kieszonki. Na przykład złociste, chrupiące prostokąty z ciasta francuskiego wypełnione ciepłym farszem z dynią, soczewicą, czerwoną cebulą i fetą :) Ciepły smak - trochę słodki, trochę słony, bardzo jesienny i słoneczny z charakterystyczną dla pory roku sytością i rozgrzewającym zapachem. Przepyszne kieszonki w kieszonkowym rozmiarze! Upieczcie(...)koniecznie i zasmakujcie w ostatnich promieniach jesiennego słońca :) Dyniowe kieszonki z soczewicą, fetą i rozmarynem Potrzebujesz: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 niewielkie czerwone cebule 2 łyżki oleju roślinnego 200g dyni 1/3 szklanki suchej czerwonej soczewicy 1/2 szklanki wody 1/3 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 kostki sera feta sól do smaku (opcjonalnie) Sposób przyrządzenia
Kuchnia w Słońcu Skąpana