pokrojonej na kawałki 100 g masła, pokrojonego na kawałki, 1 duże jajko 50 g ksylitolu 75 g mąki jasnej (użyłam orkiszowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Sernik: 350 g dyni, Hokkaido, obranej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki 500 g chudego twarogu 1 łyżka ekstraktu z wanilii, naturalnego 50 g ksylitolu 4 jajka W kąpieli wodnej rozpuśić czekoladę i masło(...)Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Stale mieszając dodawać partiami czekoladę. Spód tortownicy wyłożyc papierem do pieczenia. Wyłożyć masę. Piec ok. 20 minut w 160 st. C Z dyni przygotować puree: dynię pokroić na mniejsze części, zagotować w garnku uważając, aby się nie przypaliła. Następnie zmiksować na gładko i gotować jeszcze chwilę, aby woda odparowała. Można także dynię podzielić
Kucharzycapomidorów i cukinii , na który opracowałam własny przepis kilka lat temu. Składniki (na ok. 2,5 litra sosu): 2 kg pomidorków koktajlowych 0,7 kg pomidorów 150 g dyni odmiany Hokkaido (jako zagęstnik) 8 świeżych daktyli duża cebula 4 papryki chili gałązka natki pietruszki gałązka selera 2 goździki pół łyżeczki białej gorczycy łyżeczka soli 2 łyżki octu winnego olej Papryki(...)przepołowić, wyjąć gniazda nasienne. Skórkę dokładnie obtoczyć w oleju. Ułożyć na blasze. Dynię (ze skórką) pokroić na dwie łódeczki, ułożyć obok papryk. Blachę z paprykami i dynią włożyć do piekarnika nastawionego na 190 stopni C. Piec 30 minut. Piekarnik wyłączyć, a papryki i dynię zostawić w nim jeszcze 30 minut lub dłużej. Pomidorki odszypułkować i wypłukać. Wrzucić do dużego
Weekendy w domu i ogrodziePrzy okazji publikacji bigosu wegańskiego , że nie przepadam za klasycznym połączeniem mięsa i kapusty kiszonej. Dlatego moje bigosy są inne. Dzisiejszy składa się głównie z chrupkiej pak choi i dyni, a dodatkiem białkowym jest tofu. Składniki : mała dynia odmiany Hokkaido (ok. 1,2 kg) duża cebula 2 papryki chili pak choi duży, słodki pomidor (prawie 400 g; świetnie do tego(...)nadają się tzw. odmiany czarne) 250 g tofu płaska łyżeczka mielonej kozieradki pół łyżeczki mielonego kminku sól pieprz grubo mielony olej do smażenia wrzątek Dynię (ze skórą) pokroić w niezbyt dużą kostkę. Posypać połową łyżeczki soli, odstawić, by trochę zmiękła. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Paprykę i chili pokroić w drobną kostkę. Tofu pokroić w kostkę. Pak choi pokroić
Weekendy w domu i ogrodzieKolejny zawieruszony przepis na bigos z dyni. ½ średniej dyni 1 cukinia 1 cebula 25 dkg kiełbasy 2 marchewki ½ główki kapusty pekińskiej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego olej sól, pieprz Dynię obrać ze skórki, pozbawić pestek i pokroić w kostkę. Cukinię również obrać ze skórki i pokroić w kostkę średniej wielkości. Cebulę drobno posiekać.Kapustę pekińską poszatkować, marchew obrać i pokroić(...)patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i wrzucić wpierw cebulkę, smażyć około 2 minuty. Następnie na patelnię dodać dynię i dusić, aż trochę zmięknie - w zależności od rodzaju dyni trwa to od 5 do nawet 15 minut. Po tym czasie na patelnię dodać cukinię. Całość podlać 3 łyżkami wody i dusić dalej przez około 5 minut. Następnie na patelnię dodać przyprawy
Moje domowe kucharzenieOrkiszowe ciasteczka z pestkami dyni to pyszna propozycja na "coś" słodkiego do pochrupania. Smakują naprawdę rewelacyjnie i są delikatnie kruche, ale nie twarde (!). Poniżej podałam Wam przepis na ich niewielką ilość, lecz od razu podpowiadam, abyście podwoili lub nawet potroili składniki. Ciasteczka naprawdę wciągają i przy okazji nadają się do dłuższego przechowywania. Polecam! (około 10 sztuk) 150g mąki orkiszowej(...)mnie typ 300, ale możecie też użyć pszennej) 100g masła/margaryny 100g cukru/ksylitolu 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 50g pestek dyni (waga bez łupinek) Pestki dyni należy podprażyć na suchej patelni i następnie połowę z nich zmielić na drobne kawałeczki, ale nie na pył. Resztę pozostawić w całości. Mąkę dokładnie połączyć z masłem/margaryn
Di gotujePotrawka z kurczaka z dynią i szpinakiem Pyszna delikatna potrawka z kurczaka . Aksamitny maślano-śmietankowy sos , dodatek dni i świeży szpinak.. To tygryski lubią najbardziej . Moi chłopcy uwielbiają to danie . Zazwyczaj podaję je z makaronem muszelki , ale zdarza mi się zaserwować potrawkę z ryżem Generalnie nie ma większego znaczenia z czym ją podamy , zawsze smakuje wybornie . Danie proste(...)szybkie w wykonaniu . Polecam jako ciekawe urozmaicenie domowych obiadów Składniki na 3 osoby : 3 pojedyńcze , małe filety z piersi kurczaka 2 garście świeżych liści szpinaku kawałek dyni , najlepiej piżmowej ( tyle ile lubicie , 2-3 plastry ) 1 średniej wielkości cebula 2 – 3 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej mielona kurkuma w ilości mniej niż 1/2 płaskiej łyżeczki , bardzo
Ogrodnik w podróżyProsta zupa krem z kilku składników... a w roli głównej batat i dynia. Gotowa w 20 minut! Gęsta i pożywna zupa o słodkawym smaku z delikatną nutą ostrości. Idealna na jesienne dni, gdyż potrafi porządnie rozgrzać organizm od wewnątrz. Jeśli ma być to zupka dla dzieci rezygnujemy wtedy z papryczki chili, a imbiru dodajemy tylko szczyptę. Z pewnością przypadnie(...)gustu niejednemu dziecku, ze względu na słodki smak, który zawdzięcza ona batatowi. Można ją podawać z groszkiem ptysiowym, grzankami, a także prażonymi pestkami dyni lub ziarnami słonecznika.... Składniki: 1 duży batat ok. 500 g dyni 1 cebula 1 ząbek czosnku ok. 1 litr bulionu 1 łyżka soku z cytryny szczypta papryki chili 1/4 łyżeczki imbiru sól, pieprz olej do smażenia
Kuchnia MagdaLenyChałka w piance jajecznej obtoczona, chrupiącą posypką z pestek dyni i migdałów oprószona, w piekarniku pieczona i z karmelizowanymi jabłkami połączona. Takie chałki z pewnością smakiem zaskakują i z kremowymi jabłkami idealnie smakują. Składniki: czerstwa mała chałka z rodzynkami lub bez (nie musi być cała), 1-2 garście prażonych pestek z dyni (albo uprażyć(...)trzcinowy do smaku, ok. 3 dużych jabłek, najlepiej polskie słodko – kwaśne, 6 łyżek słodkiej śmietanki 30% (2 łyżki na 1 jabłko). Przygotowanie: Piekarnik nastawiamy na 175°C. Pestki z dyni miksujemy za pomocą blendera (mogą być wyczuwalne kawałeczki), mieszamy z tartymi migdałami i 1 łyżką cukru trzcinowego. Chałkę kroimy na kromki o grubości ok. 1,5 cm. Białka oddzielamy
Moniki SmakołykiDzisiaj mam dla Was bardzo szybki pomysł na pyszny i zdrowy posiłek. Rozgrzewające curry z dyni, to jedno z moich ulubionych dań, które robię często i zawsze trochę inaczej. Każdy to danie może sobie przygotować na swój ulubiony sposób. To czego potrzebujemy to dobrej odmiany dyni, wybierz np. piżmową lub muskat. Na dużej patelni o grubym dnie, podsmaż wraz(...)czosnkiem ( 3 ząbki) dynię( 1,3 kg). Ja używam połączenia masła i oliwy z oliwek. Dodaj świeże chili i opakowanie przyprawy curry, 1/4 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki kardamonu, 1/2 łyżeczki kurkumy, całość przesmaż aby przyprawy uwolniły aromat do tłuszczu i dodaj puszkę mleka kokosowego. Całość gotuj ciągle mieszając przez 10 minut, wlej max do 2 szklanek wody, przykryj pokrywką
SMYKWKUCHNImoje ulubione danie tej zimy. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Smakiem podbiło już nie jedno serducho. Czas na podbicie Waszych serc. 200 g dyni hokkaido lub piżmowej 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka masła klarowanego ( w wersji wegańskiej może być olej roślinny) 2 łyżki stałej części mleka kokosowego Dynię obieramy, kroimy w kostkę. Na patelni topimy masło i podsmażamy(...)dynię. Gdy lekko się zrumieni dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mleko kokosowe. Mieszamy i dusimy pod przykryciem do czasu, aż dynia zmięknie. Tak przygotowaną dynię można zjeść bez dodatków. Ja jednak uwielbiam z makaronem lub kaszą perłową kuskus lub bulgur. Wypróbowałam już wiele różnych połączeń i te trzy pasują mi najbardziej. Często podaję też jako dodatek do grillowanego mięsa
Kucharzycaprzygotowałyśmy wspólnie z Malwiną i Patrycją , zajrzyjcie do nich po więcej inspiracji. Zupa dyniowa z czarną fasolą i kukurydzą Składniki: 1 biała cebula 2 ząbki czosnku 500g dyni piżmowej (waga po obraniu i oczyszczeniu) 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka wędzonej papryki duża szczypta płatków chilli 1 puszka krojonych pomidorów (400g) około 300ml wody lub domowego wywaru warzywnego(...)olej i masło do smażenia Przygotowanie: W dużym garnku rozgrzać olej z masłem i przesmażyć na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę. Dynię obrać oczyścić z pestek i pokroić w średniej wielkości kostkę. Dodać do przesmażonej cebuli, wymieszać i chwilę smażyć. Dodać przyprawy - kmin rzymski i wędzoną paprykę oraz płatki chilli
Codzienne Gotowaniepomarańczowo-dyniowe ciasto z orzechami włoskimi. Aromatyczne i wilgotne, długo zachowujące świeżość. Z pomarańczowym lukrem na zewnątrz. Ciasto robi się szybko i sprawnie. Nie trzeba wcześniej przygotowywać puree z dyni, ocieplać jajek i masła, ani nawet wyjmować miksera. Surową dynię ścieramy na tarce o drobnych oczkach. (z powodzeniem zastąpicie ją także marchewką), masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mleko(...)jajka. Mokre składniki dodajemy do suchych i krótko mieszamy, do otrzymania ciasta o konsystencji gęstej śmietany. Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu, dekorujemy pomarańczowym lukrem. SKŁADNIKI CIASTO 250 g dyni lub marchewki 1 pomarańcza 100 g masła 80 g (4 łyżki) miodu 125 ml mleka 2 jajka 225 g (1 i 1/2 szklanki) mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej
cool and mintyBaronetta ” zapiekanka z ziemniaków i dyni Baronetta , to nasz domorosły wynalazek na bazie ziemniaków ” Gratin” tylko inaczej Obłędnie pyszna , bardzo prosta do zrobienia . To cechy , które sprawiają że dania szybko wchodzą na stałe do rodzinnego menu . Chłopcy zakochali się w niej od razu i nic w tym dziwnego , szczególnie jej przypieczony wierzch jest obłędny . Polecam , tym bardziej(...)zapiekankę można przygotować nawet dzień wcześniej , a odgrzana smakuje równie dobrze jak świeżo wyjęta z piekarnika . Składniki na średnią formę : 5 ziemniaków średniej wielkości 1/2 dyni Hokkaido 2 średniej wielkości cebule gałka muszkatołowa mielona czosnek granulowany sól , pieprz biały do smaku masło 1/2 szklanki śmietany 1/2 szklanki mleka szczypiorek do dekoracji Obraną dynię , cebulę i ziemniaki , ścinamy w cieniutkie plasterki
Ogrodnik w podróżyPolubiliśmy wszelkie wegańskie pasty i hummusy, które są fajną alternatywą dla kanapkowych smarowideł. Jesienią warto przygotować taką kanapkową pastę z dodatkiem dyni. Muszę przyznać się do tego, że dynia to moje ulubione jesienne warzywo i przemycam ją wszędzie, gdzie się da. Poza dynią ważnym składnikiem prezentowanego smarowidła jest czerwona soczewica, która jest źródłem dobrze przyswajalnego białka roślinnego, a także obniżającego(...)Idealnie jeśli posmarujcie taką pastą zdrowe, pełnoziarniste pieczywo, tu odsyłam Was do przepisu na chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie. Miłego dnia! Składniki: 200 g puree z pieczonej dyni (przepis) 1 duża cebula 5 suszonych pomidorów z oliwy 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 2 łyżeczki sosu Sambal Oelek 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka curry sól pieprz
Smakowity Blog Kulinarny