Dynia, dynia, dynia… i następna zupa dyniowa, tym razem zielona, bo ze szpinakiem. Wszystkim smakowała, nawet chłopakom, chociaż myśleli, że jest to zupa z brokułem. Składniki: ? kawałek dyni, ok. 3 szklanek kostki ? 3 marchewki ? cebula, kawałek pora ? 2 garści świeżego szpinaku ? 1/2 szklanki śmietanki 30% ? 1 łyżeczka ziół prowansalskich ? pęczek zielonej pietruszki ? sól, pieprz do smaku ? 2 łyżki soku(...)oliwie, posolić do smaku. ? Zalać ok. 1,5 litra gorącej wody, dodać obraną i pokrojoną marchewkę, zioła prowansalskie, sól, pieprz do smaku. ? Gotować 15 minut, po czym dodać pokrojoną dynię i gotować jeszcze 20 minut do miękkości warzyw. ? Pod koniec gotowania wrzucić umyty szpinak i posiekaną pietruszkę. Krótko zagotować. ? Zupę zmiksować, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. ? Na koniec
To co kochamMoje zapasy dyniowe powoli się kończą więc pora, by jak zwykle pojawiła się u nas w kuchni zupa na bazie dyni. Właściciwe jest to zupa pieczarkowa, a że kolor takiej zupy nie należy do najpiękniejszych, to podrasowałam ją dynią. Nie za dużo, aby nie zmieniła smaku i dało się wcisnąć chłopakom, że to marchewka. Zupka pyszna i bardzo sycąca dzięki(...)dodatkowi w postaci makaronu orzo. Składniki: ? 500 g pieczarek ? 1 cebula ? 1 marchewka ? 1 pietruszka ? kawałek pora ? 2 szklanki dyni pokrojonej w kostkę ? sól, pieprz do smaku ? 1/2 szklanki śmietanki 30% ? 1 łyżeczka ziół prowansalskich ? pęczek natki pietruszki ? 3 łyżki oliwy ? ugotowany makaron w kształcie ryżu – orzo Wykonanie: ? Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. ? Dodać pokrojoną marchewkę
To co kochamObiecałam niedawno moim chłopakom, że już sezon na dynię w naszej kuchni się definitywnie zakończył. No ale dostałam od mamy następną porcję ekologicznych dyń, więc ponownie zabrałam się do dzieła. Tym razem zaplanowałam marynowane kulki dyniowe, ale chodził za mną od dawna amerykański Pumpkin pie czyli tradycyjne ciasto dyniowe . Buszowałam więc po amerykańskich blogach kulinarnych, aby znaleźć jakiś fajny przepis(...)kruche ciasto i żadna rewelacja, ale mnie bardzo przypadło do gustu. Farsz dyniowy natomiast z serkiem mascarpone jest bardzo aksamitny i aromatyczny. Dla mnie rewelacja, ale ja uwielbiam dynię więc nie jestem wiarygodna, ale Pumpkin pie jeszcze nieraz zagości w moim domu! Nigdy nie jadłam amerykańskiego ciasta dyniowego, ale myślę, że tak właśnie smakuje oryginał, a przynajmniej tak wygląda. Składniki
To co kochamsię pod pęczkami botwinki, która to jest naszą pierwszą narodową nowalijką. Zakupiłam więc kilka pęczków z dorodnymi młodymi buraczkami, które to wykorzystałam do mojej zupy razem z czerwonymi łodyżkami. Dynia jest co prawda warzywem zwiastującym jesień, ale ja miałam zamrożone puree, które przydaje się o każdej porze roku. Kolor tej zupy jest niesamowity, moja babcia mówiła, że to kolor biskupi(...)dodatek imbiru, trawy cytrynowej i mleczka kokosowego. Zupę jedliśmy z ryżem i różyczkami brokuła. Składniki: ? 3 marchewki ? 1 pietruszka ? 1 cebula ? kawałek pora ? 3 łyżki oliwy ? 4 szklanki pokrojonej dyni lub 2 szklanki puree z dyni ? 4 małe młode buraczki od botwinki z łodyżkami, bez liści ? 2 pędy trawy cytrynowej ? gałązka rozmarynu ? 2 łyżki soku z cytryny – 3 ząbki
To co kochamDynia, królowa jesiennych straganów i warzywniaków. Moja pochodzi z ekologicznej hodowli od mojej mamy. Pięknie dekorowała do tej pory altanę w ogrodzie, a teraz gości w mojej kuchni. Chłopaki za dynią nie przepadają, więc miałam do dyspozycji frytki z całej połówki, które to spałaszowałam z dziką frajdą. Gorąco polecam, bo pychotka! Składniki : ? 1/2 dyni Hokkaido ? 2 łyżki oliwy ? sól, pieprz(...)papryka czerwona ? 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich Wykonanie: ? Połówkę dyni przekroić na pół, wydrążyć z nasion i obrać ze skóry. ? Dynię pokroić w plasterki imitujące frytki i przełożyć do miski. ? Posypać solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi. Wymieszać z oliwą. ? Frytki rozłożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. ? Piec w temp 220 st.C przez 20-25 minut
To co kochamktóry szaleje w naszej firmie, postanowiłam na najbliższe dni upiec bułki zamiast chleba. Ostatnio mam wielką ochotę na różnego rodzaju pestki i nasiona, więc do bułek dosypałam sporo pestek dyni, które sprawiły, że bułki stały się cięższe i zyskały więcej wartości. Składniki (na 8 bułek): 500 g mąki chlebowej typ 650 4 g cukru 20 g drożdży 100 ml zimnego(...)mleka 200 ml gorącej wody 8 g soli 10 g mąki z dyni 60 g pestek dyni 20 g miękkiego masła W kubku wymieszać mleko z wodą. Do miski wsypać mąkę. Na środku zrobić dołek. Do dołka dodać pokruszone drożdże i cukier, a następnie wlać połowę mleka z wodą. Wymieszać pośrodku mąki widelcem i odstawić do namnożenia drożdży. Gdy drożdże
Weekendy w domu i ogrodzieDynia marynowana w słodko-kwaśnej zalewie sprawdzi się w zimie zarówno do sałatek jak i na deser. DYNIA W OCCIE Składniki: 1 mała dynia 4 szkl wody 1 szkl octu 1 szkl cukru kilka ziaren ziela angielskiego kilka goździków szczypta cynamonu Przygotowanie: zalewa octowa: Wodę gotujemy z cukrem, octem i przyprawami. Dynię obieramy, wycinamy nasiona i kroimy(...)kostkę. Dynię układamy w wyparzonych słoikach, zalewamy gorącą octową zalewą. Zakręcamy, pasteryzujemy przez 20 minut
Bon appetit mon amiedodatkiem tylko masła. Moje dziecię zajada same, na sucho😋😋😋 Inspiracją był przepis z cookidoo.de Ja piekę od razu z podwójnej porcji Składniki na 6 sztuk: - 150g miąższu dyni hokkaido - 60g wody - 100g mleka - 1/4 łyżeczki cukru (daję ksylitol) - 300g mąki (daję orkiszową typ750) + 1-2 łyżki gdyby ciasto było zbyt rzadkie - 15g świeżych drożdży (ja rozpuszczam drożdże(...)mleku z łyżką mąki) - 2 szczypty gałki muszkatołowej - 20g pestek dyni do posypania Miąższ dyni pokroić w kostkę (razem ze skórą), dodać wodę, gotować ok. 10 minut pod przykryciem. następnie zblendować na gładką masę. Używam ręcznego blendera. W misie miksera umieszczamy mąkę, dodajemy letnie puree z dyni, sól, cukier (lub ksylitol), rozpuszczone drożdże, gałkę muszkatołową, za pomocą haka wyrabiamy
Smaczne ZdroweCiasto dyniowe to symbol jesiennych wypieków. I chociaż dynia to przede wszystkim kremowa zupa, przepyszne pestki i placki to wszyscy kochamy zajadać ciasta. A że zwyczaj wycinania strachów z dyni przyjął się u nas na dobre to farszu na ciasto będzie sporo. Składniki: 2 szklanki mąki 2 szklanki utartej dyni (może być puree) 1 szklanka cukru 2 łyżeczki sody pół(...)włoskich (można pominąć) 1 łyżeczka cynamonu pół łyżeczki imbiru pół łyżeczki kurkumy szczypta pieprzu szczypta soli na lukier pół szklanki cukru, łyżeczka wody i łyżeczka soku z cytryny Kawałki dyni bez skórki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jajka ucieramy z cukrem aż masa stanie się puszysta i jasno żółta. Dodajemy olej, mąkę, sodę, dynię i przyprawy. Blaszkę wykładamy
prawdziwe jedzeniePyszna i zdrowa sałatka z roszponki ze świeżymi warzywami, oliwkami i pestkami dyni. Sałatka z dodatkiem czerwonej papryki, cukinii i pomidorków koktajlowych jest super smaczna i prosta w przygotowaniu. Sałatkę możesz wzbogacić dodając inne warzywa, np. posiekaną czerwoną cebulę, kosteczki ugotowanych (lub pieczonych ) buraków, kukurydzę, fasolkę szparagową .. Aby sałatka była bardziej pożywna dodaj sery typu mozzarella (posiekana, kulki lub tarta(...)roszponką. SKŁADNIKI: 100 g roszponki ½ cukinii 1 czerwona papryka 18 pomidorków koktajlowych 100 g czarnych oliwek 2 ząbki czosnku 5 łyżek oleju z suszonych pomidorów 20 g pestek z dyni łyżka soku z cytryny sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Warzywa i roszponkę umyj. Możesz także kupić gotową, paczkowaną umytą roszponkę. Cukinię przekrój wzdłuż na ćwiartki, posiekaj w talarki. Paprykę pokrój w kosteczkę
Zasmakuj Kuchnicukinii , który piekłam ostatnio jest tego dobrym przykładem. Oprócz mąki pszennej do przygotowania tegoż chlebka wykorzystałam zieloną cukinię i tarty ser żółty. W chlebku znalazły się także pestki dyni i suszone zioła prowansalskie. Przygotowanie chlebka z cukinią i żółtym serem zaczęłam od przygotowania cukinii. W tym przepisie wykorzystałam starszą sztukę cukinii, gdyż na działce miałam prawdziwy wysyp cukinii(...)drożdżach, soli i odrobinie cukru. Jak zawsze, drożdże najpierw rozpuściłam w wodzie, dałam im chwilę na wyrośnięcie, po czym połączyłam je z pozostałymi składnikami. Tartą cukinię, ser oraz pesti dyni dodałam dopiero w momencie kiedy pozostałe składniki były już chwilę wyrobione. Ciasto odstawiłam do wyrośnięcia, później przełożyłam do formy do pieczenia, posmarowałam jajkiem, posypałam serem i tak przygotowany chlebek znów
MeCooksvotes) „Mandaryńska” surówka z czerwonej kapusty z dynią Surówki to u moich chłopaków ciężki temat. Nie zawsze dobrze wchodzą, zdecydowanie są zwolennikami gotowanych, smażonych lub pieczonych warzyw Tak więc żeby zechcieli uraczyć się surówką do obiadu muszę się nieźle nagimnastykować . Surówka „Mandaryńska” z czerwonej kapusty i dyni jest jedną z niewielu które dość chętnie zjadają(...)kaczki czy kurczaka. A jeśli podasz ją z plackami mandaryńskimi to już pełen odlot Lekko korzenna, delikatnie kwaskowata. Pyszna i bardzo prosta. składniki: 1/2 średniej główki czerwonej kapusty kawałek dyni o wyrazistym smaku ( Hokkaido lub Butternut), wielkość około 10 x10cm 1 mała czerwona cebula 1/2 małej czerwonej, słodkiej papryki sok z jednej limonki (ewentualnie z cytryny ale smak już będzie
Ogrodnik w podróżyCiasto czekoladowe leśne runo jest mocno wilgotne i pełne ciemnej czekolady. Idealnie dla fanów czekolady i osób na diecie bezglutenowej , gdyż wykorzystujemy tu mąkę z pestek dyni. To również ona tworzy piękne leśne runo na wierzchu ciasta. Uwielbiam takie proste ciasta, które nie posiadają wielu składników, tutaj jest ich zaledwie 5 Mąkę z pestek dyni dostaniecie w każdym większym supermarkecie(...)ciasto czekoladowe leśne runo Składniki 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g) pół kostki masła (100 g) 3 jajka 1/2 szklanki cukru pudru * (70 g) 125 g mąki z pestek dyni + na posypkę *jeśli lubicie mocno słodkie ciasta lub korzystacie z czekolady o zawartości kakao około 80-90% to dajcie więcej cukru pudru (100 g) Czas przygotowania: 15 minut Czas
WegePrzepiszrobić pyszne placki z dyni? Sprawdź przepis na proste i smaczne placuszki dyniowe, które posmakują całej rodzince! Placuszki dyniowe na słodko doskonale sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i na obiad czy kolację. Placki z tego przepisu wychodzą puszyste i wilgotne. Ponadto są bardzo proste w przygotowaniu, dyni nie trzeba nawet piec, wystarczy surową zetrzeć na tarce. PLACUSZKI DYNIOWE(...)PRZEPIS Składniki (na ok. 10 sztuk) 200 g dyni 150 g mąki 100 g jogurtu naturalnego 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru Dodatkowo: olej do smażenia Przygotowanie 1. Dynię obieramy ze skórki i oczyszczamy z pestek. Następnie ścieramy na tarce o małych oczkach i przekładamy do miski. 2. Dodajemy jajka, jogurt oraz cukier. Całość dokładnie mieszamy
Alle Dobre!