dynia - 15472 przepisów (strona:162/1032)

Ciasto dyniowe 96

Bardzo łatwa i szybka propozycja na wykorzystanie dyni . Ciasto dyniowe przygotujesz w 30 minut , jest pulchne, delikatne i niesamowicie smaczne Do tego ciasta możesz wykorzystać również mrożoną, tartą dynię. Składniki: 2 szklanki tartej dyni, na tarce jarzynowej z małymi oczkami 4 jajka ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 ¾ szklanki mąki 1 płaska łyżka cynamonu ½ łyżeczki kardamonu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej(...)pieczenia 1 szklanka oleju Dodatkowo: Cukier puder Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml Jajka, cukier i cukier waniliowy dokładnie ubijam do uzyskania puszystej masy, następnie dodaję powoli tartą dynię (jeśli korzystasz z mrożonej dyni, należy ją lekko odcisnąć), cały czas mieszając. Do miski wsypuję mąkę, cynamon, kardamon, gałkę i proszek do pieczenia. Mąkę z przyprawami mieszam i dodaję na zmianę

Słodki sentyment
Chleb z pestkami dyni i siemieniem lnianym 102

Czas czytania: 2 min Chleb z pestkami dyni i siemieniem lnianym Chleb na zakwasie żytnim z mąki pszennej z dodatkiem ziaren siemienia lnianego i pestek dyni. Błyskawiczny przepis, który nie wymaga długiego czasu wyrabiania i wyrastania. Chlebek jest bardzo smaczny z pięknymi dziurkami i pysznymi zdrowymi ziarenkami, wybornie smakuje z dodatkami słodkimi i wytrawnymi. Świetnie się przechowuje, długo zachowując swoją(...)świeżość. Polecam! Print Chleb z pestkami dyni i siemieniem lnianym .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Prosty i smaczny! Course Pieczywo Cuisine Polska Prep Time 20 minutes Cook Time 40 minutes Total Time 1 hour Servings 1 Author Anna Ingredients 60 g zakwasu żytniego 400 g wody w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki soli morskiej

SprawdzonaKuchnia.pl
Maślane ciasteczka Matcha 91

ustach. Delikatny smak herbaty Matcha podkreśliłam aromatyczną skórką z cytryny, co dodało im wspaniałego orzeźwiającego aromatu. Maślane ciasteczka przygotowane są na bazie mieszanki mąki i drobno zmielonych pestek dyni. Pestki dyni najlepiej zmielić w młynku do kawy lub jeśli nie macie młynka, możecie posłużyć się malakserem. Ważne, żeby były zmielone na drobny pył. Przygotowanie ciasta jest bardzo proste, wystarczy połączyć(...)czarną pastą sezamową. Smacznego! Print Ciasteczka maślane matcha .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Zielone ciasteczka maślane z herbatą matcha i mielonym i pestkami dyni. Course Desery Cuisine Japanese Keyword matcha Prep Time 20 minutes Total Time 20 minutes Servings 60 Author Anna Ingredients 70 g miękkiego masła 55 g cukru pudru 50 g pestek dyni

SprawdzonaKuchnia.pl
Dziesięć produktów wspierających odporność 93

zapewnia dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. To warzywo jest dobre jako dodatek do produktów mięsnych, aby poprawić wchłanianie żelaza z nich. Zobacz: Paprykowe leczo z boczkiem i swojską kiełbasą Dynia Zaletą tego warzywa jest połączenie wysokiej zawartości witamin i minerałów oraz niskiej kaloryczności. Dynia zawiera dużą ilość beta-karotenu, który jest źródłem witaminy A, która jest potrzebna do poprawy stanu(...)błon śluzowych narządów oddechowych i zatok przynosowych. Podobnie jak papryka, dynia jest bogata w przeciwutleniacze, które pomagają chronić komórki organizmu przed uszkodzeniem przez wolne rodniki, a dostarczanie witamin C, E, żelaza i kwasu foliowego pomaga wzmocnić układ odpornościowy. Duża ilość błonnika w dyni pomaga oczyścić jelita i uczucie sytości. Oprócz miazgi można jeść nasiona dyni, które są bogate w cynk

ProstePesto.pl
Dżem śliwkowo-dyniowy 83

Jesień kojarzy nam się przede wszystkim ze śliwkami węgierkami i zapasami dyni, które corocznie przez kilka tygodni towarzyszą nam w kuchni. W tym roku połączyliśmy te nasze ulubione sezonowe produkty i zrobiliśmy z nich dżem śliwkowo-dyniowy . Przepis jest bardzo prosty i ogranicza się tylko do naturalnych składników, dzięki czemu zimą ma się dostęp do smacznych i zdrowych przetworów. Składniki(...)dżem śliwkowo-dyniowy 2 kg śliwek węgierek 500 g miąższu z dyni (np. Hokkaido) 300 g brązowego cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Dynię pokroić na mniejsze kawałki, usunąć pestki i miękki środek, obrać. Odważyć 500 g miąższu i pokroić go na małą kostkę. Śliwki umyć, przepołowić, usunąć pestki. Wrzucić wraz z dynią do garnka o grubym dnie, gotować na małym

niecodziennikpary
Dyniowe spätzle, szpecle… czyli kluski podane z boczkiem i białym serem 77

wrzątek. Możemy również przygotować szpecle podobnie, jak kluski kładzione. Ciasto przekładamy na deskę i nożem zsuwamy porcje na wrzątek.   Składniki CIASTO 350 g mąki 230 g purée z dyni* 2 – 3 jaja 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczka soli plus 1 łyżeczka do wody szczypta gałki muszkatołowej PROPOZYCJA PODANIA szalotka twaróg boczek wędzony sól pieprz prażone pestki dyni Wykonanie(...)szpecle (jeśli są zimne możemy odsmażyć na patelni) wykładamy na talerz, kruszymy na nie twaróg i okraszamy cebulką i boczkiem. Na koniec w razie potrzeby sól, pieprz i pestki dyni. Smacznego! * Purée z dynidynię przekrawamy na pół, usuwamy pestki razem z włóknistym miąższem, kroimy na niewielkie kawałki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu

Tajemnice Smaku
Serowy placek z dynią, porem i fetą 63

Serowy placek z dynią, porem i fetą to danie zarówno wegetariańskie, jak i bezglutenowe. Najlepiej smakuje na ciepło. Taki placek to dobry pomysł na śniadanie. Pasuje również na obiad podany z sałatką z mieszanych sałat. Przygotowując taki placek mamy okazję zrobić porządki w lodówce. Możemy wykorzystać końcówki żółtych serów, ser ricotta zamienić na twaróg, a zamiast dyni i pora dodać(...)żółtego sera (Edam) 2 jaja 250 g sera ricotta 20 g mąki kukurydzianej 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu sól pieprz OBŁOŻENIE 150 g dyni 30 g pora 20 g sera feta 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu (lub 1 łyżeczka posiekanego świeżego) 3 – 4  łyżki oliwy sól pieprz Wykonanie SPÓD Ser żółty ścieramy na grubych oczkach

Tajemnice Smaku
Wegetariański tadżin (tagine, tajine, tażin) dyniowo – cieciorkowo 70

prawdziwy hit “, i ja się z tym zgadzam! Jest to pyszne, wegetariańskie, pełne orientalnych smaków danie, które zagości w mojej kuchni na dłużej. Składniki 1 kg dyni, obranej i pokrojonej w 2 cm kostkę 800 g pomidorów krojonych z puszki 1 puszka cieciorki, razem z zalewą 200 g suszonych moreli 1/4 kiszonej cytryny (przepis na kiszone cytryny(...)Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu cebulę, aż się zeszkli, dodajemy czosnek, mieszamy i chwilę jeszcze smażymy. Dosypujemy kumin, cynamon, i kurkumę, mieszamy, smażymy kilka minut. Następnie dodajemy dynię, mieszamy. Do dyni dosypujemy harissę, wlewamy miód i  pomidory z puszki. Przyprawiamy sola i pieprzem, dodajemy cieciorkę razem z zalewą, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu (około

Tajemnice Smaku
Chleb z ziemniakami i ziarnami, bez wyrastania (Pane di patate con semi, senza lievitazione) 96

przygotowuje si ę  błyskawicznie, nie potrzebuje wyrastania, jest miękki, wilgotny z niezwykle chrupiąc ą  sk ó rk ą. Chlebek wzbogaciłam o dodatek  pestek dyni, słonecznika i siemienia lnianego. Polecam Wam serdecznie! **** Qualcuno si è mai domandato cosa di possa fare con le patate lesse? Possiamo ad esempio preparare il pane senza(...)miękkiego masła 8 g proszku do pieczenia 2 żółtka 1 łyżka mleka 2 łyżki pestek słonecznika (ok. 25 g) 2 łyżki pestek dyni (ok. 25 g) 3 łyżki siemienia lnianego (ok. 25 g) s ó l, pieprz    Dodatkowo do posypania chleba przed pieczeniem:  1 łyżka pestek słonecznika

La grande e la piccola cuoca
Zupa z dyni i soczewicy z mleczkiem kokosowym 128

Idealnie na zimę, rozgrzewająca zupa z dyni i soczewicy, z czerwoną pastą curry i mleczkiem kokosowym. Moja dyżurna zupa od jesieni do wiosny, nie nudzi mi się. Zima w tym roku dość łagodna jest dla nas ( i oby tak zostało) ale talerz gorącej zupy przyda się każdemu. Zupa z dyni i soczewicy z mleczkiem kokosowym Składniki: 2 cebula 3 ząbki(...)czosnku kawałek imbiru ( 3 cm) 2 łyżki oleju 1 łyżka czerwonej pasty curry 2 liście limonki kaffir ( można pominąć) ok 700 g obranej dyni 2/3 szklanki czerwonej soczewicy 1 puszka pomidorów krojonych 1 puszka mleczka kokosowego sok z połowy limonki 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżeczka sosu rybnego (opcjonalnie) sól natka pietruszki/kolendry do posypania Wykonanie: Cebule

Smaczny zeszyt
Linguine z brukselką i dynią 94

Jedynym chyba pocieszeniem na koniec lata jest to, że rozpoczyna się sezon dniowy. Staramy się go wykorzystać na maksa! Makaron z brukselką i dynią może wydawać się dość dziwnym połączeniem, ale założę się, że po pierwszej próbie to połączenie na dobre zagości w waszym stałym jadłospisie. Składniki (4 porcje): - ćwierć średniej wielkości dyni  - 400 g makaronu linguine (można użyć(...)spaghetti lub tagliatelle)  - 7-8 łyżek oliwy  - ząbek czosnku - 400 g brukselki - kilka listków szałwii - sól, pieprz - kilka migdałów Przygotowanie: 1) Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Dynię kroimy w średniej grubości paski i skrapiamy oliwą (1 łyżka). Wstawiamy do piekarnika na dobre pół godziny do 45 minut. Gdy będzie miękka wyciągamy i studzimy przez 10-20 minut

Roślinożerni urlopowicze
Muffinki dyniowe z orzechową kruszonką 117

szklanki mąki u mnie orkiszowa 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu po 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej i mielonego imbiru 1 szklanka pure z dyni 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru trzcinowego 3 jajka Instructions Przygotować kruszonkę: Palcami wymieszać wszystkie składniki. Można zostawić w postaci grudek (i schlodzić), ale ja najczęściej wyrabiam w zbite ciasto(...)wkładam do zamrażarki a potem ścieram na tarce Ciasto : w jednej misce wymieszać mąkę, proszek, sodę i wszystkie przyprawy.W drugiej misce wymieszać pure z dyni, cukier, olej i jajka.Połączyć suche składniki z mokrymi i zmiksować. Formę do muffinek wyłożyć papierkami. Wkładać po 2 łyżki ciasta. Ciasto na kruszonkę wyciągnąć z zamrażarki, zetrzeć na grubej tarce i posypać wierzch muffinek

Cooking for Emily
Ciasto dyniowe z serkiem twarogowym (z płatkami owsianymi) 159

Jedno z pyszniejszych ciast z dynią- miękkie, wilgotne, mięsiste, sycące i taaak nieziemsko pachnące cynamonem i gałką muszkatołową, dodatkowo nadziane waniliowym twarożkiem. Do tego leciutko chrupiący wierzch z cukru trzcinowego, petarda, mówię Wam petarda! 💥 Ciasto jest też na mące orkiszowej i owsianej więc jest to ciut zdrowsza wersja 👍 Inspiracją był przepis Tieghan z  Half Baked Harvest (klik) , która(...)zrobiła bananowy chlebek z dodatkiem dyni i serka. Ciasto, keksówka 30cm: 350 g pieczonej dyni 160 g drobnego cukru trzcinowego 150 roztopionego masła 1 szklanka mąki orkiszowej 1 szklanka mąki owsianej (zmiksowane płatki owsiane) 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Serek: 100 g serka

Kraina Miodem Płynąca