Październik to zdecydowanie dyniowy miesiąc :) Większość osób w tym miesiącu pije dyniowe latte czy robi frytki, ale chyba najbardziej popularnym przepisem z dyni jest zupa krem. Nic dziwnego, bo robi się ją szybko i prosto, a efekt jest przepyszny. Jako, że na taką zupę przepis ( tutaj) już jest u mnie na blogu, postanowiłam trochę poeksperymentować. Poniżej możecie zobaczyć rezultat(...)Orientalna zupa dyniowa z pomidorami i czerwoną soczewicą Składniki: 1/2 dyni hakkido (ok. 1,5 kg ) dwa średnie pomidory 1 pietruszka 2 średnie marchewki 1/2 małego pora 1 średnia cebula 1 płaska łyżka curry pół szklanki czerwonej soczewicy 1-1,5 litra wody sól, pieprz 1 łyżka oleju kolendra Przygotowanie: Pokrój dynie, marchewkę i pietruszkę
wegujemySłodka dynia, kwaskowate pomidory, cebula nadająca ostrości i aromatyczne, rozgrzewające przyprawy to wspaniałe połączenie. Dawno żadna zupa nie smakowała mi aż tak dobrze. Z serowymi grzankami skomponowała się wyśmienicie. 4 porcje zupa: 0/5 kg pokrojonej w kostkę dyni mała cebula łyżka masła klarowanego puszka żółtych pomidorów (w sezonie 3 soczyste sztuki, można zastąpić czerwonymi) litr bulionu warzywnego 0/5 łyżeczki mielonej(...)zakwasie 2 łyżki oliwy 3 łyżki startego sera cheddar 3 łyżki startego sera mimolette dodatkowo: kwaśna śmietana natka pietruszki Masło rozpuszczamy w garnku. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę oraz dynię. Często mieszając, podsmażamy około 5 minut. Dodajemy żółte pomidory, przyprawy i jeszcze chwilę podsmażamy. Zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu około 30 minut (aż dynia zmięknie). W tym czasie
Mienta blogbatony z prosem ekspandowanym. Oto kolejny dowód, że nie musimy wydawać pieniędzy na batony zakupione w sklepie. Gdy tworzymy własne batoniki , wypełnione naturalnymi składnikami, takimi jak: słonecznik , dynia , tahini , sezam i ekspandowane proso to czujemy tą radość w sercu, że dajemy sobie i bliskim to co najlepsze! Baton jest łatwy do wykonania, więc każdy sobie poradzi. Ten batonik jest(...)błonnik i białko. Składniki jakie będą nam potrzebne: – ¾ szklanki syropu klonowego – ¾ szklanki tahini – 4 szklanki ekspandowanego prosa – 1 ½ szklanki nasion słonecznika – 1 ½ szklanki pestek dyni – ½ szklanki czarnego sezamu Formę o wymiarach 16×21 cm wykładamy papierem do pieczenia. Tahini mieszamy z syropem klonom i odkładamy na bok. Słonecznik, dynię, sezam i ekspandowane proso
Zdrowy Styl Joannychleb nie jest przewiewny i delikatny, jest zbity, sycący i jest mega dużo żucia. Chleb jest zdrowy i łatwy do wykonania, a w środku znajdziemy: jajka , nasiona chia , pestki dyni i słonecznika , migdały . Kanapka z tym chlebem to rozkosz dla naszego podniebienia i jaki zdrowy dla brzuszka! Każde domowe pieczywo jest wyjątkowe na swój sposób i dobrze jest mieć(...)łyżka syropu klonowego – 1 łyżka octu jabłkowego – 1 łyżka nasion chia – ¾ łyżeczki sody oczyszczonej – 1/3 szklanki mąki kokosowej – ½ szklanki nasion słonecznika – ½ szklanki nasion dyni Migdały wsypujemy do robota kuchennego, przetwarzamy do momentu aż uzyskamy ładnie posiekane orzechy. Następnie wsypujemy siemię lniane i ponownie włączamy robot na około 20 sekund. Kolejnym produktem jaki umieszczamy
Zdrowy Styl JoannyBędąc na wakacjach w Bieszczadach, w Chacie nad Wisłokiem, zostałam hojnie obdarowana przez gospodarzy, dyniami. Dynia jak dynia… Dzisiaj postanowiłam coś na szybko z niej przygotować. Przekroiłam ją na pół, zapachniało tak intensywnie, że w pewnym momencie wydawało mi się, że to melon. Coś niesamowitego! Pogoda dziś nas wyjątkowo rozpieszcza, więc wpadłam na pomysł zrobienia po prostu koktajlu. Mistrzostwo(...)Dobrej jakości składniki to połowa (jak nie więcej) sukcesu. Opijałam się i opijałam. Opiłam się tak, że właściwie mam obiad z głowy. No i fajnie. Składniki: 1 kubek dyni pokrojonej w średnią kostkę 1 duży banan 1 kubek mleka 1 łyżeczka miodu szczypta cynamonu (przepis na 2 porcje) Banana obieramy, wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Artykuł Koktajl z dyni i banana
KardamonovyPrzepis jest sprzed tygodnia, kiedy byłam gdzieś w połowie tej cholernej dyni. Został mi jeszcze niewielki kawałek, który skończę jutro. I tak, w przedpokoju stoi jeszcze jedna, ale nawet jej nie ruszam. Powiedzmy, że ładnie tam się wkomponowała. A co do curry, było pyszne. Rzadkie, gęste, na ciepło i na zimno. Przesadziłam oczywiście z ilością ostrych dodatków, ale tak lubię(...)Przepis już macie po korekcie. Składniki: 1 l bulionu warzywnego 500 g dyni (ja użyłam prowansalskiej) pół szklanki czerwonej soczewicy 2 spore garści świeżego szpinaku 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 duży pomidor obrany ze skóry 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka curry 1/3 łyżeczki mielonej chili (lub więcej) 1/3 łyżeczki mielonego imbiru szczypta cynamonu garść uprażonych orzechów ziemnych
KardamonovyHaaa, dynia wyszła. Przede mną jeszcze jeden zaległy przepis z nią (o ile uda mi się zrobić dobre foto) i w tym roku to by było na tyle. Ale póki co, podrzucam Wam fajny przepis na obiad np. do pracy. Dla entuzjastów kaszy gryczanej. Dla odmiany do potrawy użyłam niepalonej, nie czuję jednak jakiejś olbrzymiej różnicy w smaku(...)ciemnej. Zajadałam się nią bite dwa dni. Dla mnie bomba. Składniki: 1 szklanka kaszy gryczanej (ja użyłam niepalonej) 250 g dyni (waga po obraniu) 8 suszonych pomidorów z zalewy 1 czerwona cebula 1 łyżka pesto z rukoli (lub więcej) 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 3 porcje) Dynię obieramy, kroimy w średnią kostkę
KardamonovyWiadomo, najchętniej wrzuciłabym go do czegoś wytrawnego, ale w moim obszernym kajecie jeszcze nic takiego nie zanotowałam. Jeżeli ktoś z Was ma jakiś pomysł, walcie śmiało. Składniki: średniej wielkości dynia (ja użyłam Hokkaido) Dynię myjemy, kroimy na pół, pozbywamy się pestek i włókien, kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i pieczemy do miękkości w 180 stopniach(...)napiszę Wam ile powinniście ją piec, ponieważ różne gatunki dyni potrzebują innego czasu pieczenia. Mojej Hokkaido wystarczyło 30 minut. Jeżeli chodzi o skórę, w przypadku Hokkaido nie trzeba jej wycinać, można ją spokojnie zmiksować z miąższem. Jeżeli macie inną odmianę, po upieczeniu odetnijcie ją. Upieczone kawałki dyni wrzucamy do blendera i miksujemy na gładkie puree. Artykuł Puree z dyni pochodzi
KardamonovyIdziesz do Ikei po młynek do pieprzu, wychodzisz z pomysłem na sałatkę. Na dodatek sałatkę zażyczył sobie mięsożerny. Żyć, nie umierać, jeść. Składniki: 1 opakowanie mieszanki sałat 400 g dyni hokkaido (ja użyłam takiej bardzo małej) 150 g sera gorgonzola 1 czerwona cebula garść suszonej żurawiny 1 łyżka ziaren słonecznika sok z połowy pomarańczy sok z połowy cytryny(...)łyżki oliwy extra virgin sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 3 porcje) Dynię kroimy w plasterki, kostkę (czy w co tam macie ochotę) i pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia. Wcześniej lekko skrapiamy ją olejem rzepakowym. Pamiętajcie, że tego gatunku dyni nie trzeba obierać. Słonecznik prażymy na patelni do zrumienienia. Do miski wrzucamy sałaty, upieczoną dynię, małe kawałki sera, pokrojoną
KardamonovyUwielbiam soki przecierowe. Te kupne też. Niestety ich skład nie jest za ciekawy – piszę w sumie o cukrze. A że mam wielką dynię, sporo marchewek i małe dziecko, to wiadomo czym to się skończyło. Wyszło całkiem sympatycznie. Składniki: 1,8 l wody 1 kg dyni (waga bez skóry i pestek) 1 kg marchewek 4 banany sok z 3 cytryn(...)cukier lub miód (wg uznania) Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w większą kostkę. Dynię kroimy tak samo. Marchewki i dynię gotujemy (pod przykryciem) w wodzie do miękkości, pod koniec gotowania wrzucamy do tego banany, chwilę gotujemy. Miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji, przecieramy na wszelki wypadek przez sitko. Dodajemy sok z cytryny i miód/cukier, mieszamy. Soku wyszło dość sporo
Kardamonovytego doszło, nie wiem”), suszone pomidory lub papryka. Musiałam, więc pokombinować tak, żeby było i smacznie i w miarę możliwości zdrowo. Tak powstała pasta z pestek dyni, pieczonej dyni i gorgonzoli, którą zrobiłam eksperymentalnie na ekipową imprezę urodzinową. W przypadku tej części ekipy, zawsze dokładam swoje trzy grosze, jeżeli chodzi o jedzenie. Z reguły ja i moje cztery litery(...)sumie co wrzucamy do blendera, ale nie spodziewałam się takiego świetnego efektu. Gorgonzola oczywiście robi największą robotę i bardzo dobrze, tak powinno być. Składniki: 1 szklanka łuskanych pestek dyni 2 małe czerwone papryki 1 opakowanie gorgonzoli 1 łyżka soku z cytryny (lub więcej, do smaku) 3 łyżki oliwy extra virgin sól pieprz Papryki myjemy, kroimy na pół, pozbywamy się gniazd
KardamonovyCiężko mi nawet powiedzieć ile dyni przerobiłam w tym roku. Mały człowiek uwielbia dynie, mam ją w słoikach i zamrożoną, zawsze można ją wykorzystać do deserów, do obiadów, ogranicza nas tylko wyobraźnia. Zapomniałam do masy dodać oleju, mimo wszystko gofry wyszły chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku. Gdy zamienilibyśmy jeszcze mąkę pszenną na jakąś pełnoziarnistą, np. orkiszową, byłyby bardziej(...)wykorzystałam purre z dyni pieczonej. Zapraszam do wypróbowania. Składniki: 200 g puree z dyni 2 jajka 1 żółtko 400 ml mleka 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżka brązowego cukru szczypta cynamonu Wykonanie: W misce miksera umieścić składniki. Całość zmiksować, po czym odstawić na około 15 minut. Po tym czasie rozgrzać porządnie gofrownicę, umieścić
dom-agi.plresztę dnia. Przygotujemy ją bez mleczka kokosowego, będzie znacznie mniej kaloryczna. Super się sprawdzi dla osób będących na diecie. Przeczytaj również: Tajska zupa curry z kurczakiem Składniki 750g dyni 2 duże marchewki 2 duże pietruszki 1 cebula 450 ml bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku 4 ziemniaki 2 cm imbiru oliwa z oliwek 2 łyżki jogurtu naturalnego pieprz pestki dyni(...)łyżeczki kurkumy szczypta soli Zupa dyniowa bez mleczka kokosowego – przepis Dynię obieramy, kroimy w dużą kostkę i przesmażamy na odrobinie oliwy. Dodajemy obrane i pokrojone w dużą kostkę ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i cebulę. Smażymy wszystko razem przez ok. 5 minut. Następnie dodajemy starty na tarce czosnek i imbir. Podlewamy bulionem i gotujemy ok. 20 minut. Doprawiamy całość do smaku
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!owocami, nie zawierają mąki, jajek czy laktozy, mają małą zawartość tłuszczu, wpisują się w dietę niełączenia, a przy tym są niezwykle odżywcze, dostarczając wielu cennych składników – z beta-karotenem (dynia), potasem i błonnikiem (suszone śliwki i daktyle) na czele. Ciastka są sycące i posłużą za pyszną i zdrową przekąskę. Składniki na około 12 ciastek: 1 szklanka płatków owsianych (certyfikowanych(...)kokosowego w stałej formie (w temperaturze pokojowej), 40 g ulubionych orzechów lub nasion (użyłam orzechów włoskich, świetnie sprawdzą się również migdały – te radziłabym z grubsza posiekać), 200 g miąższu dyni (można zastąpić marchewką), spora szczypta soli i przyprawy korzenne: 3 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka imbiru, po 1/2 łyżeczki mielonych goździków, kardamonu, po dużej szczypcie kurkumy, czarnego pieprzu, gałki muszkatołowej, anyżu
Even Better Food