Ekspresowy dodatek do drugiego dania. Surówka w 5 minut. A do jej przygotowana potrzebujemy wyłącznie białej rzodkwi i marchewki. Biała rzodkiew różni się od dobrze znanej nam rzodkiewki nie tylko wielkością, ale również ostrzejszym smakiem. Jednak warto ją spożywać, gdyż jest bogactwem witamin. Wspomaga odchudzanie, gdyż jest niskokaloryczna, lekkostrawna i sycąca. Oczyszcza organizm z toksyn, wspomaga odporność dzięki zawartości(...)grubych oczkach. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy szczypiorek i jogurt. Mieszamy. Przed podaniem schładzamy. SMACZNEGO! Do przygotowywania surówek i innych potraw z warzyw polecam tarkę spiralną marki KINGHOFF. Tarka pozwala wyczarować nieskończonej długości paseczki z marchewki, rzodkiewek, ogórków i wszelkich innych rodzajów twardych warzyw. Do kupienia w sklepie MAKOWSKI KREDENS
Smak mojej kuchnirybę można podać z ziemniakami, frytkami lub pieczywem i surówką np. z kapusty kiszonej (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/surowka-obiadowa-z-kapusty.html) lub z tartej marchewki z chrzanem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/surowka-z-marchewki-z-chrzanem.html). Przepisy na te i inne surówki znajdziecie na moim blogu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na dania rybne, np.: ryba smażona w cieście (link
Waniliowe ImprowizacjeSzybka , smaczna surówka do obiadu. Por mały zielone części 1 duża marchewka Posiekany koperek 2 łyżki šmietany 1 łyżeczka musztardy mogą być dwie jak kto lubi sól Pieprz miód do smaku **************************** 1 . Por umyć ,osuszyć ,pokroić w cienkie krążki. 2 . Marchewkę obrać , zetrzeć na tarce o dużych oczkach . 3 . Warzywa że ze sobą wymieszać . 4 . Przygotować
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkijestem wegetarianką, ale kotlety w wersji warzywnej smakują mi zdecydowanie bardziej niż mięsne. Moja dzisiejsza propozycja to wegetariańskie kotleciki z cukinii, pieczarek, marchewki i kaszy jaglanej. Są bardzo smaczne, delikatne, wystarczy dodać surówkę i obiad gotowy. Składniki (na 9-10 kotletów): 1 cukinia (około 350-400 g), 120 g pieczarek, 1 marchewka, 1/2 cebuli, 1 ząbek czosnku, 90 g kaszy
Moja kraina smakówsałatkę (surówkę) coleslaw. Najprostsza wersja składa się wyłącznie z szatkowanej, gniecionej kapusty z dodatkiem soli, pieprzu, cukru oraz oliwy lub sosu winegret. W mojej wersji surówki coleslaw poza kapustą znalazła się też marchewka i cebula oraz odchudzony sos majonezowy (z jogurtem naturalnym) zamiast winegret. Spotkałam się też z przepisami w których były też rodzynki, jabłka oraz inne warzywa (np czerwona(...)misce, aż zmięknie. Na grubych oczkach trzemy marchew i cebulę i dodajemy do kapusty. Z majonezu, jogurtu, soku z cytryny i musztardy przygotowujemy sos, który dodajemy do surówki i mieszamy. Na koniec przyprawiamy solą (jeśli to konieczne), pieprzem i cukrem do smaku. W klasycznej wersji "Kentucky" surówkę podajemy ze smażonym kurczakiem i frytkami
Smakowity Blog Kulinarnysurówkach. Dzisiaj mam dla Was przepis na klasyczną surówkę z kapusty pekińskiej. Przyprawiłam ją pieprzem ziołowym, octem winnym i oliwą z oliwek. Prosta, lecz smaczna surówka. Składniki: mała główka kapusty pekińskiej 1 duża marchewka 1 jabłko 1 średnia cebula czerwona sól i pieprz do smaku pieprz ziołowy do smaku 2 łyżeczki octu winnego, jasnego 3 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie(...)Kapustę szatkujemy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy na drobną kostkę. Wszystkie składniki łączymy, solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy również pieprz ziołowy. Surówkę polewamy octem winnym i oliwą. Całość mieszamy i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Smacznego
Smak mojego domudowolne (korniszony, małosolne lub kiszone) ogórki. Do takich kotletów można dodać także ugotowany uprzednio ryż lub kaszę gryczaną. Będzie pysznie! A kotlety podać z ziemniakami i surówką, na ciepło z buraczkami tartymi lub marchewką z groszkiem (pyszna klasyka! ). Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 2 większe marchewki 1 jajko L 1 cebula 2 rozgniecione ząbki czosnku około
Zasmakuj Kuchniobiad albo na wcześniejszą kolacje :) Placki ziemniaczane z marchewką , są niezwykle chrupkie i bardzo dobre :) My zrobiliśmy bez żadnego sosiku , tylko z dodatkiem surówki , ale można np. polać gulaszem. Składniki : - 10 dużych ziemniaków - 1 średnia marchewka - 3 całe jajka - 1 średnia cebula - 6 łyżek mąki - 0,5 l mleka - natka pietruszki - sól , pieprz - olej do smażenia Ziemniaki i marchew
Różne smaki w kuchniniezwykle wszechstronne warzywo, które można smażyć, gotować, piec, a co najważniejsze jeść na surowo. Surówka marchewkowa z koprem włoskim to idealny dodatek do obiadu. Świetnie pasuje do pieczonych mięs czy ryb. Zdecydowanie polecam! Surówka marchewkowa z koprem włoskim Składniki: 2 duże marchewki główka kopru włoskiego garść orzechów nerkowca (lub ziemnych) 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka nasion gorczycy
Codzienne GotowanieWróciłam właśnie do domu z pracy. Co za pogoda. Jest tak strasznie gorąco, że przejście paru kroków sprawia problem. Surówka z marchewki i kalarepy Jak ja
mecookskociołek i została mi kapusta, przypomniałam sobie o tej surówce. Zrobiłam ją i … zakochaliśmy się w niej. Jest naprawdę pyszna! I co najważniejsze, można ją przygotować dzień wcześniej, wówczas smakuje najlepiej. Dzielę się z Wami moim ostatnim odkryciem, a jutro zapraszam na jesienne ciasto. Składniki: • ¼ główki białej kapusty • 1 duża marchewka Zalewa: • 50 ml oleju • 3 łyżki brązowego cukru(...)wszystkie składniki zalewy, wsypać sól, cukier, czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszać. 5. Zalewę zagotować. Po zagotowaniu od razu odstawić. 6. Gorącą zalewą zalać kapustę z marchewką. Dokładnie wymieszać, aby zalewa wszędzie dotarła. 7. Surówkę przykryć i odstawić do całkowitego ostygnięcia, najlepiej na całą noc, 8. Podawać do obiadu. Smacznego
W mojej kuchni1 marchewka 0,5 malego selera 0,5 pora sol cukier smietana Obrac warzywa i umyc Marchewke i selera
Klaudynkowa kuchnianastępnie ścieramy na tarce o małych oczkach. Rzodkiewkę myjemy, odcinamy ogonki i zieloną nać, ścieramy na tarce tak jak marchewkę lub drobno siekamy na małe kawałki. Gdy pokroimy ją nożem na małe kawałki, będzie ona bardziej widoczna w surówce. Całość mieszamy, dodajemy śmietanę oraz posiekane nowalijki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Można też dodać odrobinę octu jabłkowego, wtedy surówka
Przepisy i porady kulinarneJedna z prostszych surówek do przygotowania. Oczywiście można ją wzbogacić o inne dodatki, ale według mnie nie jest to konieczne. Czasami przygotowuję ją z gotowym sosem sałatkowym. Nie mieszam go jednak z oliwą, tylko bezpośrednio posypuję po kapuście lub łączę z majonezem. 1 mała kapusta pekińska 2 marchewki 1 mała cebula 2 łyżki majonezu 2 łyżki kwaśnej śmietany sól, pieprz
Smaki Na TalerzuUwielbiam surówki. Są doskonałym uzupełnieniem drugiego dania. W szczególności ja i moi bliscy lubimy te z marchewki. Dziś przepis na (moim zdaniem) najłatwiejszą surówkę z
Słodkie okruszki